KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Rolls-Royce

Rolls-Royce Limited fikri, 1904 Mayıs'ında gerçekleştirilen ünlü bir öğle yemeğinde hayata geçirilmiştir. Başarılı bir mühendis olan Henry Royce, ilk araba bayilerinden birinin sahibi olan Charles Rolls ile bir anlaşma imzalamıştır. Gerisi bilindik hikayedir. Peş peşe ürettikleri iki, üç, dört ve altı silindirli araç serileri ile, mühendislik ve ustalık alanında bir çığır açmışlardır. 1907'de piyasaya sürülen Silver Ghost, 14,371 mili neredeyse hiç durmadan tamamlayarak efsanevi bir performans göstermiş ve "dünyanın en iyi otomobili" unvanını almıştır.

1907 yılında piyasaya sürülen 40/50 HP veya Silver Ghost için 1925 yılına kadar üretime devam edilmiştir. Orijinali 7,036cc altı silindirli bir motor ile çalıştırılırken 1909 yılında bu 7,428cc'ye çıkartılmıştır.

En iyi bilinen gövde modelleri arasında Barker Tourer ve üstü açık Barker Cabrio yer alır. İlk kez Royce'un Manchester'daki Cooke Street fabrikasında üretilmişlerdir. Şirket, kazandığı başarı ile birlikte üretim yerini Derby Nightingale Road'daki özel yapım bir fabrikaya taşımıştır.

Savaştan sonra Rolls-Royce otomobil üretmeye devam etmiştir ve 1921 yılında ABD'deki ilk fabrikasını açmıştır. Britanya'daki Intercontinental Schneider Trophy deniz uçağı yarışmasına katılmak üzere 1929 yılımda 'R' motor geliştirilmiştir. Söylenene göre Royce bu motorun tasarımını West Wittering'deki kumlar üzerinde çubukla çizerek yapmıştır. Motor ile kupa kazanılmış ve ayrıca hava hızı alanında dünya rekoru da kırılmıştır. Bu motor geliştirilerek efsanevi Merlin üretilmiştir. Bu motor daha sonra Spitfire ve Hurricane gibi müttefik uçaklarda kullanılmıştır.

Rolls-Royce 20 HP olarak adlandırılan ve "bebek" Rolls-Royce olarak da bilinen motorlar 1922 yılında piyasaya sürülmüştür. Araç sahiplerini hedef alarak gelişmekte olan orta sınıf doktorlar, hukuk görevlileri ve iş adamları arasında da popüler hale gelmiştir. Altı silindirli bu düz motorun kapasitesi 3,127 cc ve maksimum hızı 62 mph olarak kayda geçmiştir.

1920'ler

1925 yılında Silver Ghost'un yerini daha sonra Phantom I olarak adlandırılacak "Yeni Phantom" almıştır. En son Silver Ghost grubu, 1927 yılında "ARCOS" Rus Ticaret Heyeti için zırhlı araç şasisi olarak üretilmiştir. Phantom, hem Birleşik Krallık'taki hem de Massachusetts, Springfield'daki yeni fabrikada üretilmiştir.

Rolls-Royce 20 HP olarak adlandırılan ve "bebek" Rolls-Royce olarak da bilinen motorlar 1922 yılında piyasaya sürülmüştür. Araç sahiplerini hedef alarak gelişmekte olan orta sınıf doktorlar, hukuk görevlileri ve iş adamları arasında da popüler hale gelmiştir. Altı silindirli bu düz motorun kapasitesi 3,127 cc ve maksimum hızı 62 mph olarak kayda geçmiştir.

1925 yılında Silver Ghost'un yerini daha sonra Phantom I olarak adlandırılacak "Yeni Phantom" almıştır. En son Silver Ghost grubu, 1927 yılında "ARCOS" Rus Ticaret Heyeti için zırhlı araç şasisi olarak üretilmiştir. Phantom, hem Birleşik Krallık'taki hem de Massachusetts, Springfield'daki yeni fabrikada üretilmiştir.

1930'lar kara, deniz ve hava rekorlarının kırıldığı yıllar olmuştur. Sir Malcolm Campbell, 1933'te 272.46 mph ile Bluebird'de kara hız rekorunu kırmıştır. 1937 yılında George Eyston, iki Rolls-Royce 'R' motor ile çalışan 312.2 mph'lik Thunderbolt'uyla bu rekoru ezip geçmiştir. Sir Henry Seagrove, dünya deniz rekorunu 'R' motorlar ile çalışan Miss England II'siyle 119 mph yaparak kırmıştır. Dakikalar sonra, deniz altındaki bir çotuk ile çarpışarak hayatını kaybetti

1930'lar

Çok daha gelişmiş şasi yapısıyla Phantom II, tek düşüncesi Cuma günü işten çıkıp hafta sonu Fransa'nın güneyine kaçmak olanlar için ideal bir tercih olmuştur. En iyi bilinen gövde modelleri yakın bağlantılı Barker Touring Saloon; Park Ward Continental Coupe ve Barker Torpedo Tourer olmuştur. Park Ward Continental, 92.3 mph ile 0-60 arasını 19.4 saniyede geçmiştir.

Phantom III, Rolls-Royce'un ilk V12 motorlu aracıdır ve 60 derecelik 7,340cc ünitesi mevcuttur. En iyi bilinen gövde modelleri Park Ward Limousine, Sedanca de ville ve Hooper Sedanca de ville olmuştur. Park Ward limuzin performansı: 91.84mph ve 0-60 arası 16.8 saniye.

Phantom III, Rolls-Royce'un ilk V12 motorlu aracıdır ve 60 derecelik 7,340cc ünitesi mevcuttur. En iyi bilinen gövde modelleri Park Ward Limousine, Sedanca de ville ve Hooper Sedanca de ville olmuştur. Park Ward limuzin performansı: 91.84mph ve 0-60 arası 16.8 saniye.

1940'lar

II. Dünya Savaşı, dikkatleri Derby Works'teki ve Crewe'da yer alan ve Hava Bakanlığı tarafından görevlendirilen yeni fabrikadaki uçak motorlarına yoğunlaştırmıştır. Burası 1946 yılında Rolls-Royce'un merkezi olmuştur. Savaş ile birlikte, Rolls-Royce'un "teknoloji okyanusundaki en güzel balık" olarak algılanması boyut değiştirerek dünyadaki mücadeleci bir hava gücü algısına dönüşmüştür. Bu algı, Rolls-Royce Derwent V motorları ile çalışan ve 606 mph ile dünyanın yeni hava rekorunu kıran Gloster Meteor ile daha da perçinlenmiştir.

Tüm Silver Wraiths'ler özel yapım gövdelere sahip olmuştur. Üretimleri, çok ağırlaşan H.J. Mulliner Sedanca de ville ve Hooper Touring Limousine gibi gövdelerle başa çıkmak için 4887cc motor kullanılarak 1959 yılına kadar devam etmiştir.

Silver Dawn, Rolls-Royce'un standart bir çelik gövde ile sattığı ilk araç serisidir ve hepsi ihraç edilmiştir. Yalnızca birkaçı özel yapım gövdeye sahiptir ve koleksiyonerler için idealdir. 4,257cc altı silindirli sıra tipi motor, 1951 yılında 4,5 litreye ve daha sonra 1954 yılında 4,9 litreye çıkartılmıştır.

1950'ler

20. yüzyılın ikinci yarısında, Rolls-Royce ile Kraliyet Ailesi arasında uzun yıllara dayanacak ilişkilerin temeli atılmış ve monarşi tarafından tercih edilen Daimler otomobillerin yerini Rolls-Royce'lar almıştır.

1950'de, HRH Prenses Elizabeth ve Edinburgh Dükü, uzun zamandır devam eden bir kraliyet geleneğini yıkarak ilk kez bir Phantom IV araç ile seyahat etmiştir. Kraliyet Ailesi ve Devlet Başkanları için özel olarak tasarlanan Phantom IV, yalnızca 18 adet üretilmiştir ve dünyadaki bulunması en zor Rolls-Royce araçtır.

1955 yılı Silver Cloud'un piyasaya sürüldüğü yıl olmuştur. Maksimum 106 mph hıza sahip olan bu araçta Dawn modeli ile aynı olan 4,887cc motor kullanılmıştır. Ayrıca araç, J.P. Blatchley tarafından tasarlanan yeni ve şık standart çelik gövdesiyle fark yaratmıştır.

50'lerin sonunda Phantom IV'ün yerini Phantom V almıştır. V8 motorla çalışan ve özel yapım gövdeye sahip olan bu model, bir önceki modele göre çok daha fazla sayıda satılmıştır.

1960'lar

Çalkantılı geçen 60'lı yıllarda Rolls-Royce yeni bir kitleye hitap etmeye başlamıştır. O yıllardaki birçok aktör, pop yıldızı ve ünlü bu markayı tercih etmiştir. İlk kez olmasa da, Rolls-Royce'da beyaz perdede görünerek bir sinema yıldızı olmayı başarmıştır.

1970'ler

1970'li yıllar Rolls-Royce için zorlu bir on yıl olmuştur. Şirketin tasfiye edilmesi ve havacılık için Rolls-Royce Limited (1985 yılında Rolls-Royce plc adını almıştır) ve otomotiv için Rolls-Royce Motors Limited olmak üzere iki ayrı şirket olarak yeniden kurulması sırasındaki zorluklara rağmen, yine de unutulmaz modeller piyasaya sürülmüştür.

Tarz sahibi iki kapılı özel yapım Corniche için Silver Shadow modeli temel alınmıştır ancak araç Mulliner Park Ward tarafından elle üretilmiştir. Corniche için hem üstü kapalı hem de üstü açılan modeller yapılmıştır. Piyasada kaldığı süre boyunca bu araçtan toplam 1306 üretilmiştir.

Camargue, Silver Shadow platformu üzerine Mulliner Park Ward tarafından Pininfarina stili ile özel olarak üretilmiştir. Metrik boyutlar ile tasarlanan bu ilk Rolls-Royce, farklı seviyelerde otomatik klima özelliği de dahil olmak üzere birçok gelişmiş özelliği barındırmıştır. Silver Shadow II, orijinalinin dış özelliklerinde değişiklikler yapılarak üretilmiştir. Özellikle de sarmal siyah tamponlar ve ön bölümün altındaki hava engeli sayesinde daha ileri kullanım özellikleri elde edilmiştir.

1980'ler

İngiliz savunma şirketi Vickers, 1980 yılında Rolls-Royce Motors Limited'i satın almış ve Rolls-Royce ve Bentley otomobiller üretmeye devam etmiştir. 1985 yılında şirket Rolls-Royce Motor Cars Limited olarak yeniden adlandırılmış ve borsada fırtınalar estirmiştir.Rolls-Royce parçalarının kullanıldığı bir araç ile 1983 yılında yine bir kara hız rekoru kırılmıştır. Richard Noble tarafından sürülen Thrust 2, bir Rolls-Royce Avon 302 jet motoru ile çalıştırılmış ve 633.468 mph değere ulaşmıştır.

Silver Spirit için Silver Shadow'un döşeme sacı başlangıç noktası olarak alınmış, ancak araç çok daha modern ve zarif bir gövdeye büründürülmüştür.

Silver Spur ile Spirit dingil mesafesine dört inç daha eklenmiştir. 25 Silver Spur Centenary modelleri, 1985 yılında Büyük Britanya'da otomobil kullanımının 100. yılı kutlamaları çerçevesinde üretilmiştir. Silver Spur ayrıca, 42 inçe kadar uzatılarak limuzin formunda da üretilmiştir.

1990'lar

1990'lar Crewe'daki üretime son verilen ve BMW Group tarafından Rolls-Royce otomobil üretme hakkının satın alınmasıyla Rolls-Royce'un tarihinde yeni bir sayfa açılan bir dönem olmuştur.

Crewe'da üretilen son Rolls-Royce modeli olan Silver Seraph, 30 yıl önce piyasaya sürülen Silver Shadow'dan bu yana her şeyiyle gerçekten yepyeni olan ilk Rolls-Royce modeli olmuştur. BMW'nin yardımıyla geliştirilmiş ve 5,4 litre BMW V12 motor ile çalıştırılmıştır.

Corniche için Silver Seraph'ın birçok tasarımın özelliğinden ilham alınmış ancak bilinen V8 kullanılmıştır. V8, çok daha yüksek torku sayesinde Corniche için en uygun tercih olmuştur.

Bugün

Rolls-Royce merkezleri ve montaj fabrikası Büyük Britanya Goodwood'daki Sussex Downs'ta bulunmaktadır. Dünyaca ünlü mimar Sir Nicholas Grimshaw'ın vizyonuyla vücut bulan bu tesis, burada çalışan herkese ilham vermekte ve bulunduğu yerin doğal özellikleriyle bütünleşmektedir.

21. yüzyılın ilk yeni Rolls-Royce'u için dünyanın en iyi arabasını yapmak gibi zorlu bir hedefle yola çıkılmıştır. Sonuç: Phantom. Bunu Phantom Extended Wheelbase, daha sportif bir model olan Drophead Coupé ve şıklığın ve çekiciliğin birleştiği Phantom Coupé izlemiştir. Kurucularının ilham verici sözleriyle yola çıkan Rolls-Royce, 2012 yılında dünyanın en iyi arabalarını ve hatta çok daha iyilerini yapmak hedefiyle çalışmalarını sürdürmüştür. Sonuç: Phantom Series II.

Ghost ve Ghost Extended Wheelbase'ın piyasaya sürülmesi ile birlikte marka yepyeni bir çağa geçmiştir. Bunun sonucunda, her biri kendine has kişilik özelliklerine sahip olan ancak Rolls-Royce'dan beklentilerinizi fazlasıyla karşılayan iki muhteşem Rolls-Royce ürün yelpazesi doğmuştur. Şimdiye kadarki en ileri teknolojilere sahip Rolls-Royce otomobillerin geliştirilmesi ve üretilmesi, işgücüne ve Goodwood'daki montaj fabrikasına da kayda değer yatırımların yapılmasını gerektirmiştir.

Rolls-royce Haberleri

  • BMW'de kâr patlaması!

    Otomobil, 04 Mayıs 2011

    BMW'de kâr patlaması!

    Alman lüks otomobil üreticisi BMW, ilk çeyrekte 1,21 milyar Euro kar etti

  • Rolls-Royce'un CEO'su: Tufan Erginbilgiç

    Otomobil, 06 Ocak 2023

    Rolls-Royce'un CEO'su: Tufan Erginbilgiç

    İş insanı Tufan Erginbilgiç, İngiliz lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce'un CEO'su olarak atandı.

  • Artık sadece elektrikli üretecek!

    Otomobil, 30 Eylül 2021

    Artık sadece elektrikli üretecek!

    İngiliz lüks otomobil markası Rolls-Royce, ilk tamamen elektrikli otomobilinin yolda test edilmesinin yakın olduğunu duyurdu. Markanın ilk elektrikli modelinin 2023'ün 4'üncü çeyreğinde piyasaya çıkacağı açıklandı. Yapılan açıklamada, 2030'a kadar tüm Rolls-Royce modellerinin tamamen elektrikli olacağı ve İngiliz üreticinin artık herhangi bir içten yanmalı motorlu otomobil üretmeyeceği kaydedildi

    9.7 milyonluk İngiliz Türkiye'ye geliyor

    Otomobil, 21 Aralık 2020

    9.7 milyonluk İngiliz Türkiye'ye geliyor

    Rolls-Royce Ghost'un yeni jenerasyonu yıl bitmeden Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor. Otomobil ve markanın gelecek planları hakkında Habertürk'e özel açıklamalarda bulunan Rolls-Royce tasarım şefi Felix Kilbertus, "Geleceği elektrikli otomobillerde görüyoruz. Hibrit gibi çözümlere ilgimiz yok, beklediğimiz teknoloji hazır olduğunda yüzde yüz elektrikli araçlara geçeceğiz" dedi. 2020'de Türkiye'de satılan Rolls-Royce'larda azalma yaşanmadığı ve geçen yıl ile benzer seviyede satış rakamına ulaşıldığı belirtilirken, markanın SUV modeli Cullinan'ın Türkiye'de en çok satılan Rolls-Royce olduğu kaydedildi. İçinde bulunduğumuz hafta satışa sunulması beklenen yeni Ghost'un ise, 9 milyon 700 bin TL'lik fiyat etiketine sahip olması bekleniyor. Yiğitcan Yıldız yazdı...

  • Rolls-Royce'dan 'kesintisiz güç' hamlesi

    İş-Yaşam, 12 Temmuz 2020

    Rolls-Royce'dan 'kesintisiz güç' hamlesi

    Rolls-Royce, kesintisiz güç alanında çözümler sunan Kinolt'u satın aldığını duyurdu.

  • Lüks İngiliz 2019'u rekorla kapattı

    Otomobil, 08 Ocak 2020

    Lüks İngiliz 2019'u rekorla kapattı

    Lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce, 2019 yılını satış rekoru ile kapattığını duyurdu. İngiliz üreticiden yapılan açıklamada, 2019 yılında satışların yüzde 25 artış ile 5 bin 152'ye yükseldiği belirtildi. Markadan yapılan açıklamada, ulaşılan satış rakamının Rolls-Royce'un 116 yıllık tarihindeki en yüksek seviye olduğu vurgulandı

  • İlk SUV modelini Türkiye'ye getirdi!

    Otomobil, 11 Ekim 2019

    İlk SUV modelini Türkiye'ye getirdi!

    İngiliz lüks otomobil üreticisi Rolls-Royce, tarihindeki ilk SUV modeli Cullinan'ı Türkiye'de satışa sundu. Adını bugüne kadar keşfedilmiş en büyük elmas taşından alan otomobil, markanın ikinci alüminyum modeli olma özelliğini taşıyor. Dört tekerlekten çekişli Cullinan'ın motor kaputunun altında 6.75 litrelik çift turbolu V12 motor görev yapıyor...

    İngilizlerin son kalesi yıkıldı!

    Otomobil, 18 Mart 2019

    İngilizlerin son kalesi yıkıldı!

    Ürettiği retro tasarımlı otomobiller ile otomobil dünyasında farklı bir yer edinen İngiliz Morgan'ın, İtalyan bir finans kuruluşuna satıldığı açıklandı. 110 yıllık markanın satış tutarı hakkında bir bilgi verilmezken, şirketin yeni sahibi olan Investindustrial'in markanın satışlarını İngiltere dışında da artırmayı hedeflediği kaydedildi. Morgan'ın satılması ile birlikte, İngiltere'nin artık 'milli' bir otomobil üreticisi de kalmamış oldu. Öyle ki, adadaki üreticilerin tamamı geçmiş yıllar içinde Alman, Fransız, Çin ve Hint firmaları arasında paylaşıldı. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberi...

    Rolls-Royce'u gözüne kestirdi!

    Otomobil, 16 Mart 2019

    Rolls-Royce'u gözüne kestirdi!

    ABD Başkanı Donald Trump'ın özel yapım Cadillac'ına bir süre önce rakip olarak ortaya çıkan Rus üretici Aurus, şimdi ise Rolls-Royce ve Bentley gibi markalar ile rekabete hazırlanıyor. Mayıs 2018'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e özel hazırlanan bir otomobil sergileyen Aurus, 'sivil' modellerini ise Cenevre Otomobil Fuarı'nda gün yüzüne çıkardı. Şimdi gelin Donald Trump'ın 'canavarı' haricinde, dünyanın en lüks markalarını gözüne kestiren Aurus'a yakından bakalım. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberi...

  • 'Rolls-Royce ile ortaklığımızda sorun yok'

    Savunma Sanayi, 04 Mart 2019

    'Rolls-Royce ile ortaklığımızda sorun yok'

    İngiliz Rolls-Royce'un, Türkiye'nin yerli savaş uçağının motorunu geliştirmek için Kale Grubu ile yürüttüğü çalışmaların kapsamını daralttığı iddiasına Kale Grubu'ndan yalanlama geldi. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'a konuşan Kale Grubu TFX Program Lideri Selim Ergün, "Projedeki son teklifimizi Rolls-Royce ile birlikte 2018'in son günlerinde Savunma Sanayii Başkanlığı'na verdik. Hem bizim hem de ortağımızın pozisyonunda herhangi bir değişiklik yok" dedi

  • Rolls-Royce yerli savaş uçağında kapsam daralttı iddiası

    Savunma Sanayi, 04 Mart 2019

    Rolls-Royce yerli savaş uçağında kapsam daralttı iddiası

    İngiliz motor üreticisi Rolls-Royce, Türkiye'nin yerli savaş uçağının motorunu geliştirmek için Kale Grubu ile birlikte yürüttüğü çalışmaların kapsamını daralttığını duyurdu. Şirketin kararında, Kale Grubu ile görüşmelerde fikri mülkiyetlerin paylaşılması ve projeye Katar-Türk ortaklı bir şirketin katılımıyla ilgili bir takım anlaşmazlıkların etkili olduğu kaydedildi

  • Tarihinin ikinci rekorunu kırdı

    Otomobil, 13 Ocak 2016

    Tarihinin ikinci rekorunu kırdı

    Rolls-Royce 112 yıllık tarihinin ikinci en yüksek satış rakamına ulaştı

    Araba tutkunları...

    Cemiyet Hayatı, 19 Haziran 2014

    Araba tutkunları...

    Rolls-Royce’un Ghost Series’ın yenilenen yüzü Ghost Series II, hafta sonu İngiliz Konsolosluğu’nda düzenlenen lansmanla tanıtıld

    İki dev anlaşma birden!

    İş-Yaşam, 21 Mayıs 2014

    İki dev anlaşma birden!

    Aselsan, Airbus ve Rolls-Royce imza attı

  • 100 yaşında hala çalışıyor

    Yaşam, 06 Temmuz 2012

    100 yaşında hala çalışıyor

    7.2 milyon dolarlık hayalet

  • Rolls-Royce kıskaçta!

    AIRPORT, 02 Aralık 2010

    Rolls-Royce kıskaçta!

    Ünlü havayolu şirketi dava açtı!