Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İşte suikast timinin görüntüleri

        İstanbul'da 3 yıl önce Çeçen komutan Abdulvahid Edelgiriev'i öldüren suikast timinin görüntülerine HABERTÜRK ulaştı. İlk kez yayınlanan görüntülerde, silahı kullandığı iddia edilen Andrei Sholkhov ve Dimitri Bodrov'un buluşma anları görülüyor. Suikast öncesi ve sonrası elde edilen güvenlik kamera görüntüleri dosyaya da girdi. Suikast timindeki Andrei Sholkhov'un, İngiltere'de eski Rus ajan baba ile kızının zehirlenmesi olayıyla ilgili aranan Anatoliy Çepiga'yla olan benzerliği dikkat çekti.

        SİLAHLA VURULDU, KAMAYLA ÖLDÜRÜLDÜ

        Habertürk muhabiri Mustafa Şekeroğlu'nun özel haberine göre Başakşehir'de 1 Kasım 2015'te Çeçen komutan Abdulvahid Edelgiriev saldırıya uğradı. İki kişi tarafından önce silahla vurulan Edelgiriev, ardından kama ile öldürüldü. Olayla ilgili inceleme başlatan polis, suikast timiyle ilgili önemli bilgiler ve görüntüler elde etti.

        REKLAM

        OLAY YERİNDE 3 ŞÜPHELİ

        Polis tarafından yapılan çalışmalara göre, suikast timinde 3 kişi bulunuyordu ve bu bilgiler elde edilen güvenlik kamera kayıtlarıyla delillendirilmişti. Hazırlanan iddianamede de suikast timinde yer alan isimler Andrei Sholkhov, Dimitri Bodrov ve Vladimir Voronon olarak geçti. Suikast öncesi İstanbul'a gelen Rus uyruklu 3 kişi, bir AVM'nin rezidansına yerleşmişti.

        TETİKÇİLERİN İLK BULUŞMASI

        Polisin elde ettiği güvenlik kamera görüntüleri, suikastın perde arkasını gün gün ortaya çıkardı. Dosyaya giren görüntülere göre 26 Ekim 2015 günü şüphelilerden Andrei Sholkhov, olay bölgesine yakın olan bir caminin avlusunda bankta otururken görülüyor. Olaydan önce dışarıda gerçekleşen bu ilk buluşma noktasına bir süre sonra Bodrov geliyor. İkili birlikte cami avlusundan ayrılıyor.

        OLAY BÖLGESİNDE KEŞİF TURLARI

        Suikast için iki araç kullanıldı. İddialara göre biri suikast timinin kullandığı, diğeri ise suikast için lojistik destek veren araçtı. Bu iki aracı da Aleksandr Nasyrov kiralamıştı. Görüntülere ve elde edilen GPS kayıtlarına göre 29 Ekim 2015 günü, olay bölgesinde keşif yapıldı. Keşiften önce iki aracın aynı otoparkta olduğu görüntüler de dosyaya konuldu.

        SALDIRGANLARIN ARACINA ÇARPTI AMA KURTULAMADI

        Mahkeme dosyasına giren görüntülere göre, suikast timi 34 VE 8642 plakalı araçla olayın gerçekleştiği siteye saat 11.15'te giriyor. Polise göre aracın içinde şoförle birlikte 3 kişi vardı. Saat 13.00 sıralarında sitenin otoparkından arabasıyla çıkan Vahid Edelgiriev, silahlı saldırıya uğradı. Silahlı saldırı üzerine Edelgiriev, aracını, şüphelilerin kullandığı aracın üzerine sürerek arkadan çarptı. Ardından kaçmaya çalışan Edelgiriev, araçtan inen iki tetikçi tarafından kama ile öldürüldü. Saldırının ardından tetikçiler saat 13.39'da siteden çıkarken, güvenlik kamerası tarafından görüntüleniyor. Hasarsız giren aracın çıkışta arka sol tarafının kazaya uğradığı görülüyor...

        REZİDANSTAN GİDİŞLERİ FOTOĞRAFLANDI

        Olaydan sonra suikast timinin kullandığı araç terk edilmiş bulundu. Polis, bu 3 şüphelinin olaydan hemen sonra kaldıkları rezidanstan çıkış anlarının güvenlik kamera kayıtlarına ulaştı ve dosyaya koydu.

        TAKAS EDİLMİŞLERDİ

        Edelgiriev'in öldürülmesinin ardından MİT ve emniyet ekipleri, Nisan 2016'da bir operasyon gerçekleştirdi. "Kama" adı verilen operasyonda cinayete lojistik destek sağladığı belirtilen ve Rus ajanı oldukları öne sürülen Aleksandr Smirnov (55) ile Lurii Anisimov (52) gözaltına alındı. Tutuklanan 2 şüpheli hakkında 24 Ekim 2017 günü tahliye kararı çıktı. Tahliye edilen 2 şüpheli, Rusya'da tutuklu bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov karşılığında takas edildi.

        DİKKAT ÇEKEN BENZERLİK

        Edilgiriev cinayetinde suikast timinde olduğu iddia edilen Andrei Sholkhov'un, İngiltere'de Sergey Skripal ile kızı Yulia Skripal'in zehirlenme olayında yer aldığı açıklanan Rusya uyruklu Anatoliy Çepiga ile olan benzerliği dikkat çekti.

        Eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart'ta İngiltere'nin Salisbury kentinde bir alışveriş merkezinde bilincini yitirmiş şekilde bulunmuştu. İngiltere, noviçok gazıyla zehirlendiği ortaya çıkan baba ile kızın olayında Rus ajan Anatoliy Çepiga'nın yer aldığını iddia etmişti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ