Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ekrem İmamoğlu'na mazbata verildi! Mazbata nedir?

        Ekrem İmamoğlu'na mazbata verilecek mi? sorusu gelen son dakika bilgisi ile cevap buldu. CHP'li kaynaklar Ekrem İmamoğlu'nun bugün İl Seçim Kurulu'na giderek mazbatasını aldı.31 Mart yerel seçimlerinde YSK'nın ilk verilerine göre CHP'nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu yarışı önde bitirmişti. Ancak yakın takipçisi AK Parti, seçim sonuçlarına itiraz etmiş ve önce geçersiz oylar, sonra tüm oyların sayılması için YSK'ya başvurmuştu. Büyükçekmece için ise AK Parti "sahte seçmen" iddiası ile YSK'ya başvurmuştu. YSK Büyükçekmece'deki iddiaların daha sonra görüşülmesine karar vermişti. Dün AK Parti YSK'ya yaptığı başvuruda İstanbul'da seçimlerin iptaledilmesini talep etti, gece saatlerinde de yeniden sayımın yapıldığı son ilçe olan Maltepe'de oy sayım işlemi tamamlandı. Son olarak bugün MHP Maltepe ve İstanbul seçimlerinin iptali için YSK'ya başvurdu. İşte güncel gelişmeler...

        REKLAM

        EKREM İMAMOĞLU MAZBATASINI ALDI

        Ekrem İmamoğlu'nun mazbatayı almak üzere saat 16.40 sularında mazbatasını almak üzere İl Seçim Kurulu'na gitti. Ekrem İmamoğlu'nuİl Seçim Kurulu önünde büyük bir kalabalık karşıladı. Ekrem İmamoğlu burada mazbatasını aldı. Saat 18.00'da İBB'de devir teslim töreni yapılacak.

        MAZBATA SÜRECİ NASIL GELİŞTİ?

        İtiraz süresinde mazbatanın ne olacağı en çok tartışılan konular arasına girdi. Süreç, Maltepe'de yeniden sayımın ardından hazırlanan birleşme tutanağında en çok oyu alan adaya mazbatanın verileceği yönde ilerliyordu. Ancak dün YSK, seçimin iptal olduğu Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde 6 oyla seçim yarışını önde bitiren İYİ Parti adayının mazbatasının iptaline karar verdi. Bu kararın, seçimin yenilenmesine karar verilen tüm merkezler açısından emsal olacağı belirtiliyor. Bu gelişmelerin üzerine yine AK Parti'den "itiraz süreci tamamlanmadan mazbatanın adaylara verilmemesi" yönünde başvuru yapmıştı.

        MAZBATA NEDİR?

        Osmanlıcada "tutanak" anlamına gelen mazbata; seçimlerde halkın en fazla oyunu alarak görev yapmaya hak kazanmış kişilere veriliyor. Ayrıca Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay gibi resmi kurumlarda seçilmiş kamu görevlileri de, mazbata alıyor.

        Haberi Hazırlayan: Helin Genç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ