Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Vekile trafik üstünlüğü olur mu?

        İnan GEDİK / ANKARA

        Milletvekilleri düzenlemenin arkasında

        TÜRK Parlamenterler Birliği'nin girişimiyle hazırlanan ve imzaya açılan yasa teklifinde milletvekillerine birçok konuda imtiyaz öngörüldü. Teklifte, eski milletvekillerine ömür boyu diplomatik pasaport taşıyabilme hakkının tanınması, devlet protokolünde ön sıraya alınması, kendi illerindeki protokolde validen sonra yer alması gibi düzenlemeler yer aldı. Yasa önerisinde milletvekillerinin cenaze törenlerine ilişkin düzenlemeler de yer aldı. Buna göre yaşamını yitiren milletvekili için TBMM dışında illerde düzenlenecek törenleri valilik organize edecek. Teklif taslağında en tartışılan konu ise milletvekili araçlarına trafikte geçiş üstünlüğü tanınması. Buna göre milletvekillerine "trafik cezası muafiyeti" getirilecek ve trafikte geçiş üstünlüğü sağlanacak. Bunun için milletvekilleri kendi kullandıkları arabaların plakalarını TBMM Başkanlığı'na, TBMM Başkanlığı da il emniyet müdürlüklerine bildirecek ve araçlar trafikte imtiyazlı olacak. Türk Parlamenterler Birliği Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, böyle bir teklifin önce düşünüldüğünü ancak daha sonra teklif taslağından çıkarıldığını söylese de "trafikte milletvekiline üstünlük sağlanır mı" tartışması başladı. İktidar ve muhalefet tüm milletvekilleri, eleştirdikleri yönler olsa bile düzenlemenin arkasında durdu.

        'Cezayı TBMM Başkanlığı ödesin'

        BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul KÜRKÇÜ:

        Her ne kadar ben bisiklet kullansam da bazen bisikletin hızıyla yetişemeyeceğim durumlar oluyor ve araba kullanıyorum. Milletvekillerinin bazı yerlere hızla yetişme gibi durumları olabiliyor. Ancak böyle bir düzenleme keyfiliğe de yol açabilir. Bu tür durumlarda en doğru olanı milletvekillerine de ceza kesilmesi ve o cezanın TBMM Başkanlığı tarafından ödenmesidir. Böylece keyfiliğin önüne geçilmiş olur.

        'İstanbul milletvekilleri istekte bulundu'

        AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili – Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat PAKDİL:

        TASARI üzerinde çalışırken bazı milletvekillerinden böyle bir talep geldi. Ancak daha sonra bu çıkarıldı. Özellikle İstanbul'daki milletvekillerinden böyle bir talep gelmişti. Uluslararası toplantılara katılan milletvekilleri toplantının ardından Bakanlar oradan ayrıldığında geçiş üstünlüğü olduğu için başka bir toplantıya hızlı bir şekilde gidebiliyor ama milletvekilleri geç kalıyor. Bu tür şeylerin önüne geçilebilmesi için böyle bir talep gelmişti. Bu talepten vazgeçildi. Böylesine bir talebin ambulans ve itfaiyelere tanınan bir üstünlük gibi gösterilmesi yanlış.

        'Özel hayatı kapsamasın'

        MHP Aydın Milletvekili – TBMM İdare Amiri Ali UZUNIRMAK:

        MİLLETVEKİLLERİNİN görevlerini yerine getirirken birtakım avantajlarının olması gerekebilir. Bir toplantıya yetişebilmek için önceliklerinin olması doğaldır. Ancak bunun toplumda sanki yeni bir imtiyazlı sınıf yaratılıyormuş gibi algılanmaması gerekiyor. Düzenleme sadece milletvekillerinin kendi görevlerini ifası sırasında geçerli olmalı. Yapılacak düzenlemenin sınırları belirlenmeli ve milletvekilleri özel hayatlarına ilişkin böyle bir avantajdan faydalanmamalı.

        'Amblemli arabam 3 defa çekildi'

        CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen ÖĞÜT:

        NORMAL şartlarda kimse için bir üstünlük olmamalı. Ben İstanbul milletvekiliyim ve İstanbul trafiğinde bırakın hakimleri, bürokratları polisler bile geçiş üstünlüğüne sahip. Benim arabam üzerinde milletvekili amblemi olmasına karşın 3 kere çekildi. Burada bir eşitsizlik söz konusu ve bu eşitliğin sağlanması lazım. Dünya kadar insan geçiyorken bir milletvekilinin bir toplantıya yetişmesi için böyle bir hakkının olmaması bir eşitsizlik. Herkes için bu tür düzenlemeler yapılırken kimse umursamıyor ama milletvekillerine böyle bir düzenleme yapıldığı zaman bu herkesin gözüne batıyor. Herkes milletvekillerinin maaşlarının fazla olduğunu zanneder ama maaş skalasına baktığınız zaman biz skalanın 32. sırasında yer alıyoruz.

        'Trafikte ayrıcalık anlamlı değil'

        CHP Konya Milletvekili Atilla KART:

        MİLLETVEKİLLERİNE imtiyaz anlamına gelebilecek bir düzenlemeyi yanlış bulurum. Milletvekillerinin yasama faaliyetleriyle ilgili görevlerini yerine getirirken ona bazı kolaylıkları sağlayacak düzenlemeler yapılması gereklidir. Ancak milletvekillerine trafikte böylesine bir ayrıcalık tanıyacak düzenlemenin pek de anlamlı olmadığını düşünüyorum.

        'Kimseye avantaj ve imtiyaz tanınamaz'

        Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı İhsan MEMİŞ:

        ARAÇ kullanımı bakımından kimseye avantaj veya imtiyaz tanınamaz. Cumhurbaşkanı da olsa başbakan da olsa gelişmiş ülkelerde böyle bir imtiyaz tanınmamıştır. Gücü elinde bulunduran herkes böyle imtiyazlar isterse bu işin sonu gelmez. Yollar giderek daha tehlikeli hale gelir. Hepimizin hayatını birinci dereceden ilgilendiren bir olay karşısında milletvekilleri kendilerine imtiyaz tanımak yerine kaliteli sürücü olmaya önem vermeli. Avrupa ülkelerinde trafik suçu işleyen milletvekillerinin milletvekilliğinden istifa ettiği örnekler bile varken Türkiye'de kendilerine böyle bir ayrıcalık tanımaları insan haklarına da hukuka da uygun değil.

        'İmtiyaz değil örnek olsunlar'

        Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim AYÖZ:

        MİLLETVEKİLLERİ zaten hiçbir trafik kuralına uymuyorlar. Trafik polisi durdurduğunda kartlarını gösterip geçiyorlar. Sadece seçilmiş oldukları için onlara bu tür hakların verilmesi kabul edilemez. En başta seçilmişlerin örnek olması gerekiyor ki sıradan vatandaşta trafik bilinci olsun. Türkiye'de yılda 10 bin insan trafik kazalarından yaşamını yitiriyor. Bu kadar ciddi bir sorunla başedebilmek için milletvekillerinin imtiyazlı değil örnek olmaları lazım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ