Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Allah'a inanmayan cennete gider mi?

        Fevzi ÖZMEN / AHT

        La Repubblica Gazetesi’nin yazarlarından Eugenio Scalfari’nin sorularını mektupla yanıtlayan Papa Fransuva’nın “Ateistler de cennete gider” şeklindeki sözleri polemik yarattı. Papa söz konusu mektubunda, Tanrı’ya inanmayanların da affedileceğini belirterek, “Cennete gitmek için Tanrı’ya inanmak zorunda değilsiniz” cümlesini kullandı. Tanrı’nın bağışlayıcılığının sınırının olmadığını söyleyen Papa’nın ateistlerin de cennete gideceğine ilişkin sözlerini ilahiyatçılara sorduk. İşte görüşler... 

        "ALLAH'A KARŞI OLAN ALLAH'IN CENNETİNE NASIL GİDEBİLİR Kİ?"

        Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman ATEŞ: PAPA hiçbir dinin kabul etmeyeceği bir şey söylemiş. Ateist demek Allah’a karşı demek. Allah’a karşı olan Allah’ın cennetine nasıl gider. Bunu hiçbir din kabul etmez. Ne Hıristiyanlık kabul eder, ne Musevilik kabul eder ne de Müslümanlık kabul eder. O Papa Hıristiyanlığı da temsil edemez bu düşünceyle. Maksadı insanları Allah’a götürmektir. Allah’a inanmayanı hangi din cennete koyar? O zaman dinler niye geldi? Dinlerin anlamı nedir? Eğer ateistler de cennete gidecekse dinlere ne gerek var. Dinlerin amacı insanları Tanrı’ya karşılıktan yani şirkten kurtarmak, Allah’a inandırmak, Allah’a kul yapmaktır. Bütün dinlerin amacı da budur. Kuran’ı Kerim’in ifadesine göre, ayeti söylüyorum: “Müşrikler (yani Allah’a ortak koşanlar) pisliktir“ diyor. Müşrik Allah’ı kabul etmeyen değil. Bu nedenle müşrikler ateistlerden daha hafif kalır. Ateist Allah’ı tamamen dışlayan, tanımayan. Halbuki müşrik Allah’ı tanıyan ama Allah’ın yardımcılarını da Tanrı kabul eden kimse demektir. Ayet, onların bile pislik olduğunu söylüyor. Ve aynı ayet müşriklerin Kâbe’ye girmelerini yasaklıyor. Kuran’ın hükmü budur.

        "PAPA'NIN GÖRÜŞÜ ASLA KABUL EDİLEMEZ"

        İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya BEYAZ: PAPA kendi görüşünü ifade etmiştir. Kendi açısından değerlendirme yapmıştır. Bizim açımızdan bu durum kabul edilemez, yanlıştır. Papa’nın kendi temennisidir. Papa burada doğruluk ve iyiliğe vurgu yapmak istemiş. Ne Müslüman, ne Hıristiyan ne de Yahudiler ateistlerin cennete gideceğini söylemez ve kabul etmez. İman ve inanç esastır. O olmadan kimse cennete gidemez. Her üç dinin temelinde de iman esastır. İman olmadığı takdirde her üç dinde de ateistler cennete gidemez.

        "PAPA'NIN İFADESİ AYETLERİN YORUMUDUR"

        İlahiyatçı Prof. Dr. Saim YEPREM: BÜTÜN dinler kendi mensuplarının cennete gideceğini, diğerlerinin ise cehenneme gideceğini söylerler. Ama Kuran’ı Kerim’de Allah’a inanan ve iyi işler yapanların kurtuluşa ereceklerine dair ayetler vardır. Bu ayetleri bazı âlimler; Allah’a inandıktan ve insanların hayrına işler yaptıktan sonra onların da cennetten yararlanabilecekleri şeklinde yorumlamıştır. Bu açıklama Kuran’ı Kerim’in net ifadesine dayanmıyor, diğer ayetlerin yorumu olarak ortaya çıkıyor.

        "İMANIN ESASLARINA İNANMADIKÇA OLMAZ"

        İlahiyatçı Prof. Dr. Ali Rıza DEMİRCAN: SON ve evrensel peygamber Hz. Muhammed’e ve son ilahi kitabı Kuran-ı Kerim olan İslam dininin iman esaslarına inanmadıkça kişi cennete giremez. Ancak İslam dininin esaslarını öğrenme imkânı bulamayan kişinin cennete girebilmesi için ise mutlaka Allah’a iman etmiş olması gerekir. Çünkü insan aklı Allah’a iman yeteneğiyle donatılmıştır.

        "EŞÇİNSELLER DE ALLAH'I İNKAR ETMEZSE GİDER"

        Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: PAPA’nın açıklaması Katolik Kilisesi’nin temel öğretisine aykırıdır. Katolikler Papa’yı Allah’ın yerine koyar; Tanrısal atama sayesinde onu; “canların üzerinde yüce, tam, dolaysız ve evrensel yetkiye sahip görürler. Aklını kullanarak bu yapıya karşı çıkanları, dinsiz veya ateist diye nitelerler. Ateiste, tanrıtanımaz denir ama Kuran’a göre Allah’ın varlığına ve birliğine inanmayan tek bir insan yoktur. Çünkü doğduğu günden öldüğü güne kadar yaptığı gözlemler; onun, varlıkları yaratan ve yöneten yüce varlığa kesin olarak inanmasını sağlar. Allah’ın dini de insan doğasında geçerli kurallara tamuyumludur. Ateistlerin bir kısmı, sunulan din anlayışını kendi doğalarına ters gördükleri için reddederler. Bunlara doğru din sunulmamışsa yapabilecekleri tek şey, Allah’ı ikinci sıraya koymamak ve dürüstlükten yana olmaktır. Bu, onları cennete götürür. Bir kısım ateistler de kendilerine doğru din sunulduğu halde kabul etmeyenlerdir. Bunlar, kendimenfaatlerini evrensel doğrulara tercih eden ve Allah’ı ikinci sıraya koyan kimselerdir. Allah’ın kendilerine her şeyi vermesini ama emir vermemesini isterler. Yanlış yolda olan bu kişilerin cennete gitmelerinin tek yolu, tövbe etmeleri ve doğru dine inanmalarıdır. Eşcinsellik, Allah’- ın kesin olarak yasakladığı bir günahtır. Eşcinseller kendilerini günahkâr sayar, o günahı terk konusunda kararlılıkla hareket ederler, Allah’ı asla ikinci sıraya koymazlarsa onlar da cennete giderler. Cennet kimsenin tekelinde değildir.

        "ALLAH'IN CENNETE KİMİ ALACAĞINI BİLEMEYİZ"

        İlahiyatçı Beyza BİLGİN: Muğlak bir durum diyebiliriz. Ancak Allah’a inanmayan insanların cennete gitmemesi gerekir. Çünkü şart Allah’a inanmaktır. Allah öyle diyor. Ancak yine de Allah’ın cennetine kimi alacağını kesin olarak bilemeyiz.

        "ATEİSTİN İYİLİĞİNİN KARŞILIĞINI TANRI BİLİR"

        İlahiyatçı Prof. Dr. Ömer Faruk HARMAN: CENNET, Cenab-ı Hak’ın dilediğidir. İstediğini cennetine koyar, istediğini koymaz. Burada belli bir kriter var. Yüce Mevla Kuran’ı Kerim’de bize bildirmiş: Allah’a inanmak (Yaratıcının varlığına inanmak), gönderdiği peygamberlere inanmak ve onların yolundan gitmek, peygamber aracılığıyla insanlara gönderilen her biri kutsal bir kurtuluş reçetesi olan kutsal metin ve kutsal kitaplara inanmak. Ateist Tanrı’yı inkâr eden demektir. Aslında ateistler de inanırlar ama olumsuz anlamda inanırlar. Yani Tanrı’nın yokluğuna inanırlar. Ateist birinin yapmış olduğu iyiliğin karşılığının ne olacağını Tanrı bilir ve Tanrı değerlendirir.

        "ALLAH ATEİSTLERE İYİLİKLERİNİN KARŞILIĞI OLARAK İMAN VERİR"

        Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Nuri YILMAZ: CENNETE girmenin şartı imandır. Şu kıstas var; Müslüman olmayanlar ve ateistler iyilik yaparsa yaptığı iyilik karşılık bulur. Nasıl karşılık bulur? O da şöyledir; Allah iman nasip eder. İyilik yapan insanlara dünyada karşılığını verir. Bakara Suresi’ne göre; Mekke müşrikleri (Mekke putperestleri) Hz. Muhammed’e dediler ki, “Biz Kâbe’ye bakıyoruz ve onu iyi koruyoruz. Gelen hacılara (misafirlere) iyi davranıyoruz. Onların ihtiyaçlarını karşılayıp su ve yiyecek veriyoruz. Biz neden cennete gitmeyelim?” Onun üzerine şu ayet indi: “Siz hacılara (misafirlere) su vermeyi, onları konuk etmeyi ve ihtiyaçlarını karşılamayı, Kâbe’yi onarmayı Allah’a ve ahiret gününe inananlara denk mi görüyorsunuz?” Bunlar birbirine eşit olamaz. Genel olarak iman ve inanç esastır.

        ALO FETVA HATTI: CENNETE GİREMEZLER

        Alo fetva hattını arayıp “Ateistler vicdanlarına göre yaşar, iyiyi kötüden ayırt ederlerse Tanrı’ya inanmasalar bile cennete giderler mi? “ diye sorduk. Cevap, “Hayır gitmezler çünkü cennet anlayışı sadece İslam’a göre İslam’da var” şeklinde oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ