Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberler: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan hayatını kaybetti! Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan kimdir?

        Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan hayatını kaybetti. Ülkede 40 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

        Devlet Başkanlığı İşleri Bakanlığı, BAE Başkanı ve Abu Dabi Emiri Şeyh Halife bin Zayed El Nahyan'ın vefat ettiğini duyurdu.

        Açıklamada, " Devlet Başkanlığı İşleri Bakanlığı, BAE başkanı Majesteleri Şeyh Halife bin Zayed El Nahyan'ın ölümü nedeniyle BAE halkına, Arap ve İslam ulusuna ve dünyaya başsağlığı diliyor." ifadeleri yer aldı.

        BİRÇOK ÜLKE YAS İLAN ETTİ

        Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın vefatı nedeniyle Mısır, Lübnan, Bahreyn, Ürdün, Yemen, Kuveyt ve Fas'ta 3'er günlük, Cezayir ve Filistin'de birer günlük yas ilan edildi.

        LÜBNAN

        Lübnan Cumhurbaşkanlığının resmi Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife'nin vefatı dolayısıyla ülkede 3 günlük yas ilan edildiği, başkent Beyrut'taki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Lübnan bayrağının yarıya indirildiği belirtildi.

        MISIR

        Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünün resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, BAE Devlet Başkanı'nın vefatı dolayısıyla tüm ülkede bugünden itibaren 3 günlük yas ilan edildiği duyuruldu.

        YEMEN

        Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi de taziye için yaptığı yazılı açıklamada, BAE Devlet Başkanı'nın vefatı nedeniyle ülkede 3 günlük yas ilan edildiğini ve bayrakların yarıya indirildiğini belirtti.

        BAHREYN

        Bahreyn resmi ajansında yayımlanan haberde Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife'nin, Al Nahyan'ın ölümü nedeniyle 3 günlük yas ilan ettiği bildirildi.

        ÜRDÜN

        Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan haberde de Ürdün Başbakanı Beşir el-Hasavne'nin ülke genelinde 3 günlük yas ilan ettiği belirtildi.

        Öte yandan Ürdün Kraliyet Divanından yapılan yazılı açıklamada, Kraliyet nezdinde 40 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

        FİLİSTİN

        Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BAE Devlet Başkanı'nın vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımlayarak, yarın için bir günlük yas ilan etti.

        Cezayir de cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamayla yarın için 1 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

        KUVEYT

        Kuveyt Emiri Şeyh Navaf el-Amed el-Cabir es-Sabah da Al Nahyan'ın ölümü dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

        Kuveyt Emiri, taziye mesajında, BAE Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakanı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'a başsağlığı dileklerinde bulundu.

        Kuveyt resmi ajansı KUNA'da yer alan haberde, ülkede yas ilan edildiği, resmi kurumların 3 gün tatil edildiği ve 40 gün bayrakların yarıya indirileceği kaydedildi.

        Fas Kraliyet Divanından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kral 6. Muhammed’in emriyle ülkede 3 gün yas ilan edildi. Bugün itibarıyla başlayacak yas boyunca bayraklar da yarıya indirilecek.

        BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN BAŞSAĞLIĞI

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, hayatını kaybeden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Halife bin Zayid Al Nahyan için başsağlığı diledi.

        BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Guterres, Al Nahyan'ın ailesi, BAE halkı ve hükümetine taziyelerini iletti.

        Guterres, Al Nahyan'ın, göreve geldiği 2014'ten beri BAE'nin kalkınmasına, ekonomik büyümesine, bölgesel ve küresel nüfuzunun artmasına öncülük ettiğini belirtti.

        BAE'nin ilk Devlet Başkanı Zayid bin Sultan Al Nahyan'ın en büyük oğlu olan Halife bin Zayid, babasının vefatından sonra göreve gelmişti.

        TAZİYE MESAJLARI

        İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Arap Parlamentosu ve Mısır'daki El-Ezher Kurumu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın vefatı dolayısıyla taziye mesajları yayımladı.

        Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, yaptığı yazılı açıklamayla BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı diledi.

        Ebu Gayt, Al Nahyan'ın vefatından ötürü derin üzüntü duyduğunu belirterek, Arap Birliğinin bu zor ve acı gününde BAE devleti ile halkının yanında olduğunu ifade etti.

        Al Nahyan'ın Arap ülkeleri için hizmet ettiğini, hayatı boyunca ortak Arap çalışmasını somut bir şekilde gerçekleştirdiğini kaydeden Ebu Gayt, yaptıklarının gelecek nesillerce de hatırlanacağını aktardı.

        Arap Parlamentosu Başkanı Adil bin Abdurrahman el-Usumi de yaptığı yazılı açıklamada, İslam dünyasının Al Nahyan'ı yitirdiğini belirterek, Al Nahyan için Allah'tan rahmet, BAE devleti ile halkına da başsağlığı diledi.

        İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Al Nahyan'ın vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

        İİT'nin Twitter hesabından paylaşılan taziye mesajında, Al Nahyan'ın BAE'nin büyümesine, gelişmesine katkıda bulunduğuna işaret edilerek, ailesine, BAE halkına başsağlığı ve sabır dileklerinde bulunuldu.

        KİK Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf da yayımladığı taziye mesajında, Al Nahyan'ın vefatı nedeniyle BAE yönetimine ve halkına en içten başsağlığı dileklerini sunduğunu kaydetti.

        Mısır'daki El-Ezher Kurumu da BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid'in ölümü dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

        Mesajda, "İslam ve Arap dünyasının sorunlarını çözmeye hizmet eden" Al Nahyan'ın ölümü nedeniyle BAE yönetimine ve halkına, İslam ve Arap ümmetine taziye dilekleri iletildi.

        HALİFE BİN ZAYİD AL NAHYAN'IN VEFATI

        BAE Başkanlık İşleri Bakanlığı, 74 yaşındaki Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın bugün vefat ettiğini duyurmuştu.

        Bakanlık, ülkede bugünden itibaren 40 günlük resmi yas ilan edildiği ve bayrakların yarıya indirileceğini açıklarken bakanlıklarda, devlet dairelerinde ve özel sektörde de 3 gün çalışmalara ara verileceğini bildirmişti.

        BAE'nin ilk Devlet Başkanı Zayid bin Sultan Al Nahyan'ın en büyük oğlu olan Halife bin Zayid, babasının vefatından sonra göreve gelmişti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ