KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri, Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda yer alan ve Orta Doğu'da konumlanan, Umman ve Suudi Arabistan'la komşu olan ve yedi emirlikten oluşan bir ülkedir.

Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şarika ve Ummül-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri'nde ülkenin en büyük şehri Dubai'dir ve aynı zamanda başkenti de Abu Dabi'dir.

Ülkenin resmi dili Arapça'dır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Körfes ülkeleri arasında en liberal dış ticaret rejimine sahip olan ülkedir. Ülke, Monarşi ile yönetilen yedi emirlikten oluşmaktadır.

Ülkenin temel ve en önemli gelir kaynağı petroldür. 1992 yılında ülkede toplam 837 milyon petrol varil üretilmiştir. Birleşik Arap Emirlikleri, petrolden hariç olarak ticarette alüminyum, inci, hurma ve kurutulmuş balık ihraç etmektedir.

İthal ettiği malların başında ise makineler, ulaşım araçları, elektrikli ve elektronik araçlar, dayanıklı tüketim malları, kimyasal maddeler, ilaç, gıda maddeleri, canlı hayvan gelir.

Sanayi alanından bakıldığında, ülkenin en önemli sanayi kuruluşları petrol arıtma tesisleridir. Ülkedeki en yaygın din ise %77'lik oranıyla İslam'dır. Azınlık dinleri olarak da %12 Hıristiyan, %4 Hindu ve diğer dinler takip ederler.

 

 

Bae Haberleri

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomasi trafiği sürüyor

    Dünya, 13 Şubat 2024

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomasi trafiği sürüyor

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dubai'deki Dünya Hükümetler Zirvesi'ndeki ikili temasları kapsamında Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüştü. Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile de görüşmüştü

  • BAE ve IKBY arasında görüşme

    Dünya, 18 Ağustos 2023

    BAE ve IKBY arasında görüşme

    Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani ile iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.

  • BAE, Müslüman Kardeşler'i "terör listesi"ne aldı!

    Dünya, 17 Kasım 2014

    BAE, Müslüman Kardeşler'i "terör listesi"ne aldı!

    Birleşik Arap Emirlikleri'nin, yayınladığı "terör örgütleri ve teröre destek veren oluşumlar listesi"nde Mısır merkezli Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na da yer vermesi tepki topluyor

    İran'dan 7 yıl sonra bir ilk

    Dünya, 05 Nisan 2023

    İran'dan 7 yıl sonra bir ilk

    İran resmi haber ajansı, 7 yıl aranın ardından Birleşik Arap Emirliklerine büyükelçi atandığını açıkladı

    BAE, depremzedelere 118 uçakla yardım malzemesi gönderdi

    Dünya, 20 Şubat 2023

    BAE, depremzedelere 118 uçakla yardım malzemesi gönderdi

    Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'nin 11 ilini ve Suriye'nin kuzeybatısını vuran Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle afetzedelere şu ana kadar 118 uçakla yardım malzemesi gönderdi

  • Bakan Çavuşoğlu, BAE'de

    Dünya, 04 Kasım 2022

    Bakan Çavuşoğlu, BAE'de

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sir Bani Yas Forumu´na katılmak ve ikili temaslarda bulunmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri´ne (BAE) geldi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE lideriyle görüştü

    Dünya, 16 Ekim 2022

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE lideriyle görüştü

    Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. El Nahyan, Bartın'da meydana gelen maden ocağı patlamasında hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.

  • Putin'den BAE liderine jest

    Dünya, 13 Ekim 2022

    Putin'den BAE liderine jest

    Rusya'nın St. Petersburg şehrinde BAE lideri Al Nahyan ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin, Nahyan'a üşüdüğü için montunu verdi.

    ABD, Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışını onayladı

    Dünya, 03 Ağustos 2022

    ABD, Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışını onayladı

    ABD Dışişleri Bakanlığı, silah satış anlaşmaları kapsamında Suudi Arabistan ve BAE'ye toplam değeri 5 milyar doları aşan silah satışını onayladı

    BAE'yi sel vurdu: 7 ölü

    Dünya, 30 Temmuz 2022

    BAE'yi sel vurdu: 7 ölü

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) son 2 gündür etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle oluşan selde 7 kişi hayatını kaybederken 879 kişi kurtarıldı

  • Fransa, petrolde Rusya'ya alternatif için BAE ile görüşüyor

    Dünya, 06 Haziran 2022

    Fransa, petrolde Rusya'ya alternatif için BAE ile görüşüyor

    Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Rus petrolüne alternatif bulmak için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile görüştüklerini belirtti

  • 15 yıl sonra ilk: Bakan Akar BAE'li mevkidaşıyla görüştü

    Dünya, 30 Mayıs 2022

    15 yıl sonra ilk: Bakan Akar BAE'li mevkidaşıyla görüştü

    Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanı Al Bowardi ile görüştü. Türkiye'den BAE'ye 15 yıl sonra ilk kez bir savunma bakanı ziyaret etti

  • Bakan Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

    Dünya, 27 Mayıs 2022

    Bakan Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid El Nahyan ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu "Üçüncü ülkelerle de iş birliği yapmamız gerekiyor. İlişkilerimizin her alanda daha iyi bir seviyeye gelebilmesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz" dedi. BAE Dışişleri Bakanı El Nahyan "Ortaklıkları geliştirmek için çabalıyoruz. Türkiye ile başka ülkelerde işbirliği önemli" diye ekledi.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BAE'ye taziye ziyareti

    Dünya, 16 Mayıs 2022

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BAE'ye taziye ziyareti

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin eski Devlet Başkanı merhum Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan'ın vefatı nedeniyle Abu Dabi'ye taziye ziyaretinde bulunacak

    BAE Devlet Başkanı bin Zayid El Nahyan öldü

    Dünya, 13 Mayıs 2022

    BAE Devlet Başkanı bin Zayid El Nahyan öldü

    Son dakika... Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan 73 yaşında hayatını kaybetti. Ülkede 40 gün yas ilan edildi.

  • 'İngiltere Başbakanlık Ofisi'ni BAE dinliyor' iddiası

    Dünya, 18 Nisan 2022

    'İngiltere Başbakanlık Ofisi'ni BAE dinliyor' iddiası

    Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bir İsrail firması tarafından geliştirilen Pegasus yazılımını kullanarak İngiltere Başbakanlık Ofisini dinlediği ileri sürüldü.

  • Türk inşaat sektöründen BAE çıkarması

    Emlak, 30 Mart 2022

    Türk inşaat sektöründen BAE çıkarması

    DEİK Başkanı Nail Olpak, "Öncelikle güçlü olduğumuz inşaat sektörünü seçtik. Önce buna odaklanıyoruz sonra enerji, dijital teknolojiler, sağlık ve diğer alanlar gelecek. Yeni ticari anlaşmalar imzalamak kolay bir iş değil ama biz hem Türk tarafının hem de BAE tarafının bunun için hazır olduğunu biliyoruz" dedi

  • Bakan Çavuşoğlu BAE'de

    Dünya, 21 Mart 2022

    Bakan Çavuşoğlu BAE'de

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği BAE'de mevkidaşı Şeyh Abdullah bin Zayed ile görüştü.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE'ye gidecek

    Dünya, 13 Şubat 2022

    Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE'ye gidecek

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi bin Zayed El Nahyan'ın daveti üzerine 14-15 Şubat'ta BAE'ye resmi ziyarette bulunacak.