Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çevre Marmaris'teki orman yangınını çıkaran kişi tutuklandı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Ucu nereye dayanıyor, idama mı? İdam olmalı' açıklaması! Marmaris orman yangını son durum nedir?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınının şüphelisi, tutuklandı. Hisarönü Mahallesi Bördübet ve Yedi Adalar bölgesinde 21 Haziran'da saat 20.00 sıralarında çıkan yangınla ilgili Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma kapsamında yakalanan 34 yaşındaki S.A, İl Jandarma Komutanlığındaki işlemlerinin ardından Marmaris Adliyesine sevk edildi.

        Zanlı, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

        Marmaris'teki yangının çıkış sebebiyle ilgili araştırma kapsamında çok sayıda kamera kaydını, fotokapanları ve plaka tanıma sistemlerini inceleyen ekipler, şüpheli görülen S.A'nın yakalanması için çalışma başlatmış ve zanlı, dün saat 16.30'da Bördübet Saklıkoy mevkisinde ormanlık alanda bulunmuştu. Alkollü olduğu belirlenen S.A. gözaltına alınırken, saklandığı yerdeki ağaçlık alanda 2 benzin bidonu ele geçirilmişti.

        Şüpheli S.A'nın ilk sorgusunda, ailevi sorunlar yaşadığını, babasının bölgede bulunan arazisini sattığını, babası tarafından dışlandığını ve bu nedenle yangın bölgesinde 3 ayrı noktaya sigara izmariti atarak yangın çıkardığını itiraf ettiği, ayrıca şüphelinin ateşin içine girerek intihar etmek istediğini söylediği belirtilmişti.

        BABASI FERYAT ETTİ: KEŞKE ÖLSEYDİ DE ORMANLARI YAKMASAYDI

        Tutuklanan Sacit Ayhan’ın babası Kadir Ayhan "Keşke ölseydi de ormanları yakmasaydı’" diye feryat etti. Acılı baba hangisine yanayım derken "Biz bal ile geçimimizi sağlarız ekmek yediğimiz ormanları yaktı" diye konuştu.

        Marmaris’te bir koyda kışın arıcılık ve balıkçılık ile geçimlerini sağladıklarını belirten Baba Kadir Ayhan, "Çok söyledim içme diye. Çok mücadele ettim bırakması için. Hanımından ayrıldı, çocuklarından ayrıldı, psikolojisi bozuldu. Kaldıkları koyda insanlar sigara içince atmasın diye yerler yaptı. Arıcılık yaptık yıllarca. Bir kişi izmariti atsa avucunun içinde söndürürdü. Ölseydi hiç olmazsa bu dağlar yanmazdı. İnsanlar rezil olmazdı. Bu kadar içmesin diye çok uğraştım. 20 gün oldu yanıma geleli. Olay günü temiz kıyafetlerini giydi, hiç bir tartışma yaşamadık. ‘Akşama geleceğim’ dedi. Buradaki insanlara getirilecek bir şey var mı diye sordu. Kahretti gitti kendini de bitirdi, beni de bitirdi. İçtiği zaman başka bir insan oluyor. Sarhoş çok gördüm ama bunlarda çok değişik sarhoşluk oluyor. Her gün beraber tekne ile çalışıyorduk. 15-20 metre derinliğe dalardı her gün ‘’ dedi.

        "YANGINI DUYUNCA ÇOK KORKTUM YOLDA MAHSUR KALIR GELEMEZ DİYE"

        Baba Ayhan “Yangını duyunca aradım telefonuna ulaşılamıyordu. Çünkü geleceğim dedi, buradakiler akşam ne lazım ne getireyim diye sordu. Önce yangının içinde kaldı zannettim çok korktum zaten ormanın içinde yatar halde bulmuşlar ben oğlumu biliyorum içince zor kendine gelir. Duyar duymaz şok geçirdim, yalan söylemez, yaktığını söylediyse doğrudur yakmıştır oğlum. Keşke kendini yaksaydı da ormanları yakmasaydı” dedi.

        4 bin hektar ormanlık alanı yaktığını itiraf ederek tutuklanan Sacit Ayhan’ın babası Kadir Ayhan oğlunun 3 yıl ormanda yangın işçisi olarak görev yaptığını, gitmediği yer, gitmediği yangın kalmadığını söyledi. Acılı baba Kadir Ayhan yaşadığı koyda denizlere bakarak ağlayıp kendine gelemediğini çok acı çektiğini belirtti.

        AFAD'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

        Öte yandan AFAD'dan yapılan açıklamada, "Marmaris'te bugün şiddetli rüzgar olacağı tahmin edilmektedir. Yangın alanlarına yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız tedbirli olmalıdır" denildi.

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesinde devam eden orman yangınına ilişkin havadan incelemelerde bulundu.

        AA'nın haberine göre; Soylu ve Kirişci, yangın sahasını helikopterle gece havadan kontrol ederek son durum ile yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, EKİPLERDEN BİLGİ ALDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve diğer ilgililerden Marmaris'te devam eden orman yangınına ilişkin bilgi aldı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dalaman Havalimanı'nda İçişleri Bakanı Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Kirişci ile görüştü.

        Yangınla mücadele eden ekiplerle de görüşen Erdoğan, Soylu ve Kirişci'den Marmaris'te devam eden orman yangınıyla mücadelede son duruma ilişkin bilgi aldı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: UCU NEREYE DAYANIYOR? İDAMA MI, İDAM OLMALI"

        Bölgede incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki afet kriz merkezinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin yangının faili hakkındaki sorusu üzerine şöyle konuştu: Sana sorsam sen hangi kanaattesin? Ben de aynı kanaatteyim. Caydırıcı bir ceza. Ucu nereye dayanıyor, idama mı? İdam olmalı. Sultan Fatih ne diyor? Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynunu vururum diyor. Bu iş o kadar önemli. Canım bütün ormanları yakıyoruz. Bütün haşerat, hayvanlar bu ormanlarla yanıyor. Adam afedersin içmiş şaribül leyli ven nehar (gece gündüz şarap içen kimse) bilmem neye kızdım, onun için burayı yaktım! Ne demek, böyle saçmalık olur mu? Bu tartışmalı, bunun üzerinde etraflıca durmalıyız.

        BAKAN KİRİŞCİ: SIKINTI BÜYÜK ÖLÇÜDE GİDERİLDİ

        Tarım ve orman Bakanı Vahit Kirişci, "Dün gece ve sabaha kadar tüm teşkilatlarımız çalışmaları başarıyla yürütmüşlerdir. 453 arazözümüz var. 1148 toplam araç sayısı. 3 bin 800 civarında çalışanımız var. STK'larımızın gayretleri oldu. Büyük ölçüde sıkıntı giderildi. Son sözü söyleyebilmek için bugünü izlemek durumundayız. 61 adet helikopter ve 13 uçak hizmet veriyor. 3 Katar helikopteri sahada, 1 Azerbaycan uçağı hizmet veriyor" dedi.

        BAKAN SOYLU: İDAMIN DA CAYDIRICILIĞI VAR

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Bu afetle ilgili en önemli mesele yangın teşkilatımız kısa sürede müdahale etti. Bu yangının daha geniş alanlara yayılmasını engelledi. Yangın alanlarına sivil halkın girmesini engelledik. Sahada çok güzel koordinasyon ortaya çıktı. Hava ve kara koordinasyonu çok iyi oldu. Bir sektörü kaldı. Ufak ufak harlanmalar onlar söndürülüyor. Önemli olan öğleden sonra beklenen rüzgar. Tüm tedbirler alınıyor. Bu ormanların sahibi doğadır. Eline içkisini alıp buranın yakılmasına vesile olan, kamp ateşi yakanların değildir. Sorumluluk hepimizin. Gözaltına alınan kişi savcılığa sevk edilecek. Bu cezalar artırılmalıdır. İdamın da kendine ait caydırıcılığı söz konusu. Bu kadar sorumsuzluğun da güçlü bir cezası olması gerekir" dedi.

        HAVADAN MÜDAHALE SABAH YENİDEN BAŞLADI

        Havanın kararmasıyla hava araçlarının çalışmalarına ara verilmişti. Sabahın ilk saatlerinden itibaren hava araçlarının müdahalesi yeniden başladı.

        Fotoğraf: DHA
        Fotoğraf: DHA

        Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisindeki ormanlık alanda 21 Haziran'da çıkan yangını söndürme çalışmaları karadan ve havadan sürdürülüyor.

        Fotoğraf: İHA
        Fotoğraf: İHA

        BAKAN SOYLU'DAN TEŞEKKÜR PAYLAŞIMI

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına Türk Kızılay başta olmak üzere akredite sivil toplum kuruluşlarının ormancılarla birlikte müdahalede bulunduğunu bildirdi.

        Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gün döndü, gece yarısı. Yangınla mücadele devam ediyor. Kızılay başta olmak üzere, her birine müteşekkir olduğumuz akredite sivil toplum kuruluşları, kahraman ormancılarımızla birlikte yangına müdahale ediyorlar. Allah hepsinden razı olsun." ifadesini kullandı.

        Bakan Soylu'nun paylaşımında bölgedeki yangın söndürme çalışmalarına katılan ekiplerin fotoğrafları da yer aldı.

        SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN BİLANÇO AÇIKLAMASI

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınından 29 kişinin etkilendiğini ve 12'sinin ambulanslarla hastaneye sevk edildiğini belirterek, tedavisi devam eden 2 kişi bulunduğunu bildirdi.

        REKLAM

        Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Marmaris'e bağlı Hisarönü Mahallesi Bördübet bölgesindeki orman yangınından etkilenenler olduğunu açıkladı.

        Son durum itibariyle yangından 29 kişinin etkilendiğini aktaran Koca, "12 kişi olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden 2 kişi var." ifadesini kullandı.

        ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YANGIN BÖLGESİNE EKİP GÖNDERDİ

        Ankara Büyükşehir Belediyesi, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek için bölgeye 14 araç ve 32 personel gönderdi.

        Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Marmaris'e bağlı Hisarönü Mahallesi Bördübet bölgesindeki orman yangını söndürme çalışmalarına katılmak üzere İtfaiye Dairesi Başkanlığında 2 arazi tipi müdahale aracı, 2 arazöz ve 12 itfaiye personeli, ANFA'dan 3 su tankeri ve 6 personel, Kent Estetiği Dairesi Başkanlığından 1 su tankeri ve 2 personel, Fen İşleri Dairesi Başkanlığından 1 dozer, 1 ekskavatör, 2 çekici, 1 araç ve 9 personel ile Deprem Dairesi Başkanlığından 1 araç ve 3 personel yola çıktı.

        Toplam 14 araç ve 32 personelden oluşan ekip, saat 23.00 itibarıyla İtfaiye Dairesi Başkanlığının merkez istasyonundan Muğla'ya hareket etti.

        BAKAN KİRİŞCİ: 4 BİN 500 HEKTAR ALAN YANDI

        Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Marmaris yangınında yaklaşık 4 bin 500 hektar alanın yandığını söyledi. Bakan Kirişci, 72 saat dolmadan çalışmaları tamamladıklarını ve olumlu seyirle beraber sabah saatlerinden itibaren gelinen son noktayı paylaşacaklarını ifade etti. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de yangının ilerleme noktalarını tuttuklarını ve soğutma çalışmaları yaptıklarını aktardı.

        Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını büyük oranda kontrol altına alınırken, bölge oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin de katıldığı toplantıda yangına ilişkin sayılar paylaşıldı. 63 hava aracının yangına müdahale ettiği ifade edilirken, toplamda 4 bin 587 personelin de sahada olduğu belirtildi. Sahada bin 169 aracın da yer aldığı açıklandı.

        Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, akşam saatlerinden itibaren iki kez havadan yangın alanını incelediklerini belirterek, “Her iki incelememizde de bizi kaygılandıracak bir olumsuz durum olmadığını gördük. İnşallah bu geceyi de bu şekilde geçirdiğimizde yarın sabah gelinen son noktayı paylaşmış olacağız. Bu olumlu seyrin devam etmesini diliyorum” dedi.

        Bakan Kirişci, yanan alanla ilgili bilgi vererek şöyle konuştu: “Net olarak ‘burası tamamen yanmış’ denilen yerlerin dışında kısmen yanmış ama içinde bölümlerin olduğu alanlar var. Yaklaşık 4 bin 500 hektar alanın yandığını söyleyebiliriz. 72 saat dolmadan bu çalışma tamamlanmış oldu.”

        Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de, meteorolojik olayların beklediklerinden daha iyi geliştiğini söyleyerek, “Dün itibarıyla yangının durduğu noktadan 1 metre dahi ilerlemeden bugünü kapattık. Yangının ilerleme istikametlerinin tamamı tutulmuş durumda. Yangın bugün hiç genişlemedi. Çalışmalarımızın hepsini o sınırlar içerisinde gerçekleştirdik. Şu an itibarıyla ekiplerimiz sahada soğutma çalışmaları yapıyorlar. İnşallah bu gece bir aksilik olmazsa sabaha çok daha iyi bir sonuç ifade edebileceğiz." diye konuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ