Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İzmir deprem son dakika: İzmir'de 6,6 büyüklüğünde deprem! 25 kişi öldü, 804 kişi yaralı

        SON DAKİKA: İZMİR'DE DEPREM

        Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir'de yoğun olarak hissedilen deprem, büyük paniğe neden oldu. Bazı evlerin yıkıldığı belirtilirken, çok sayıda bina da hasar gördü. Deprem İzmir'in yanı sıra çevre illerde de hissedildi.

        CANLI YAYIN İÇİN TIKLAYINIZ...

        İzmir ve çevresi bugün saat 14.51'de büyük bir depremle sallandı. Vatandaşlar, panik içerisinde ev ve iş yerlerinden dışarı çıkarken, bir süre sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremin merkez üssünü Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17.26 kilometre açığı olarak açıklanırken deprem 15 saniye sürdü.

        Deprem, Seferihisar'ın yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. İzmir'de bazı binaların yıkıldığı, çok sayıda binada da hasar oluştuğu belirtildi.

         Deprem bilimci Prof. Dr. Sözbilir: "13 faydan 1'i kırıldı! Şiddeti 8!"
        Deprem bilimci Prof. Dr. Sözbilir: "13 faydan 1'i kırıldı! Şiddeti 8!" Haberi Görüntüle

        25 CAN KAYBI, 804 YARALI

        İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'deki depremde vefat edenlerin sayısının 25'e yükseldiğini açıkladı.

        AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 04.00 itibarıyla depremin ardından 31'inin büyüklüğü 4'ün üzerinde, 341 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi.

        Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinden (SAKOM) alınan bilgiye göre, 1'i boğulma nedeniyle olmak üzere 24 vatandaşın depremde hayatını kaybettiği kaydedilen açıklamada, İzmir'de 743, Manisa'da 5, Balıkesir'de 2 ve Aydın'da 54 olmak üzere 804 kişinin yaralandığı bildirildi.

        Açıklamada, arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 8'inde çalışmaların tamamlandığı, kalan 9 binada çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25'i yoğun bakımda olmak üzere 435 kişinin tedavi altında olduğunu söyledi.

        DEPREMZEDELER ÇADIRDA SABAHLIYOR

        Merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğünde depremi yaşayan İzmirli depremzedelerden bazıları geceyi çadırlarda geçiriyor.

        Bayraklı ilçesinde 283 Sokak'ta yıkılan binanın olduğu bölgede yaşayan ve evlerine girmeyen vatandaşlar için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve AFAD tarafından çadır kuruldu.

        DEPREM BÖLGESİNDE GÖREVLİ PERSONEL SAYISI 6 BİN 49'A ULAŞTI

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, saat 03.00 itibarıyla İzmir'de arama, kurtarma, sağlık, psikososyal destek ve insani yardım için toplam 6 bin 49 personel ile 836 araç ve 20 arama köpeği görev yapmaya başladı.

        Deprem bölgesine 3 bin 66 çadır, 34 mobil baz istasyonu, 26 bin 130 battaniye, 10 bin 560 yatak, 6 bin yastık çarşaf seti, 5 mobil mutfak, 5 ikram aracı, 2 mobil sosyal hizmet aracı ve 164 bin 938 malzeme (ikram ve içecek) ulaştırıldı.

        Ayrıca bölgeye 3 mobil koordinasyon tırı, 7 askeri kargo uçağı, 1 insansız hava aracı (İHA), 11 Sahil Güvenlik botu, 6 helikopter, 1 dalış timi, 292 emniyet personeli sevk edildi.

        AFAD'dan yapılan açıklamada "Depremden etkilenen tüm illerde alan tarama çalışmaları devam ediyor. TSK tarafından havadan tarama çalışmaları yürütülüyor" denildi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İzmir’de meydana gelen deprem sonrası yapılan incelemede, Millî Savunma Bakanlığı bağlısı birlik ve kurumlarda herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir" denildi.

        Deprem İzmir'in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne'de de hissedildi. Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu. Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.

        Harita

        Vatandaşlar panik yaşarken, İzmirliler sokaklara çıktı. Depremin ardından İzmir'in üzerinde bir toz bulutunun görüldüğü görüntüler kameralara yansıdı.

        REKLAM

        ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA SAHİL GÜVENLİK EKİPLERİ DE YER ALIYOR

        Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir'de meydana gelen deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarında 116 personel, 11 sahil güvenlik botuyla yer aldıklarını bildirdi.

        Sahil Güvenlik Komutanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, arama kurtarma çalışmalarına 116 personel, 11 sahil güvenlik botu, 3 sahil güvenlik helikopteri ve bir dalış timiyle iştirak edildiği kaydedildi.

        BUCA VE BAYRAKLI'DA ÇÖKEN BİNALAR VAR

        AA'nın haberine göre, İzmir'in Bayraklı ilçesinde deprem nedeniyle çöken bir binada arama kurtarma çalışması başlatıldı.

        Sarsıntıyı yaşayan Teoman Cüneyt Acar, "Deprem sırasında Gaziemir'de bir marketteydim. Bütün eşyaların düşmeye başladığını gördüm. Annem evde yakalandı. Annemi sokak kapısında gördüm herkes dışarıdaydı. Artçı depremler sırasında eve girmiştim ve kolonlarda çatlaklar olduğunu da gördüm. Buca'daki arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre bazı eski binalar yıkılmış durumda. 40-45 saniye sürdü sarsıntı."

        BAKAN SOYLU: GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ

        Bakan Soylu, "İzmir açıklarında meydana gelen #deprem sonrası arama kurtarma ve ilk yardım ekipleri bölgeye ivedilikle gönderildi. İzmir'in yanı sıra çevre illerden de personel ve araçlar destek amacıyla bölgeye sevk edildi. Gelişmeleri takip ediyoruz" diye konuştu.

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, "Hızlı bir şekilde enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için seferber olacağız. Tüm Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

        Depremin hemen ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli İzmir'e ulaştı.

        2 ASKERİ HELİLKOPTER DEPREM BÖLGESİNDE

        Milli Savunma Bakanlığı (MSB), merkez üssü İzmir'in Seferihisar açıkları olan depremin ardından Bakanlıkta kriz masası oluşturulduğunu belirterek, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 2 helikopterin arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere görevlendirildiğini bildirdi.

        İSTANBUL'DAN İZMİR'E YARDIM

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'dan deprem olan İzmir'e yardım ve destek personelinin yola çıktığını açıkladı.

        Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yerlikaya İzmir'e "İl AFAD'dan 2 araç,7 arama kurtarma personeli,2 köpek, 2 araç,70 İHH personeli, 20 AKUT personeli, 100 İBB itfaiye personeli,10 itfaiye aracı ve 2 otobüs, İl Sağlık Müdürlüğü'nden 10 kişilik 2 UMKE ekibi yola çıktı." dedi.

        KALIN: DEVLETİMİZ TÜM KURUMLARIYLA HAREKETE GEÇTİ

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İzmir açıklarında meydana gelen deprem sonrası zarar gören vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun. Devletimiz tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir. Arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için yetkili kurumların yönlendirmelerine uyulması hayati öneme sahiptir" dedi

        VALİ'DEN İLK AÇIKLAMA

        İzmir Valisi Köşger "Bize intikal eden can ve mal kaybıyla ilgili henüz bilgi yok. Kriz merkezine geçeceğiz, gelen bilgiler neyse aktaracağız" dedi.

        İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir açıklarındaki depremle ilgili kendilerine henüz ulaşan can ve mal kaybı bilgisi bulunmadığını belirterek, "Şiddetli bir deprem oldu. Kriz merkezine geçeceğiz. Gelen bilgiler neyse detaylı şekilde aktaracağız." dedi.

        Merkezi üssü Ege Denizi'nin İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6,6 büyüklüğündeki depremle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Vali Köşger, şiddetli bir deprem yaşandığını belirtti.

        Köşger, "Bize intikal eden can ve mal kaybıyla ilgili bilgi yok. Şiddetli bir deprem oldu. Kriz merkezine geçeceğiz. Gelen bilgiler neyse detaylı şekilde aktaracağız." diye konuştu.

        Deprem sonrası, polis telsizinden de özellikle Bornova ve Bayraklı ilçelerinde bazı binaların hasar gördüğü yönünde anonslar geçti.

        Kent genelindeki bazı binalarda oluşan çatlaklar nedeniyle bazı vatandaşlar binaları tahliye ediyor.

        REKLAM

        "KORKU VAR"

        Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Seferihisar açıkları gözüküyor. İlk değerlendirmelerde hata olabilir. 2005 depremlerine benzer bir deprem. Beklenen bir deprem. Korkunç bir panik havası yarattı. Bazı binalarda hasar var. Korkunç bir psikoloji var İzmir'de. Bu başlı başına deprem, bunun sönümlenmesi için bir müddet sonra en büyüklüğü 5,6'ya ulaşan artçıların oluşması mümkün. Panik olmamak gerek. 2005 depremlerini hatırlatıyor bu deprem" dedi.

        TUNÇ SOYER: SABAHA KADAR ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ

        Habertürk TV'ye bağlanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şöyle konuştu:

        Bayraklı'da 19 enkaz binamız var. Bu enkazlardan şu ana kadar 12 cenazemizi aldık, 500 civarında yaralı vatandaşımız var. AFAD, Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri ve şehir dışından birçok ekip var. Onların koordinasyonunu sağlamaya çalışıyoruz. Sabaha kadar arama kurtarma çalışmalarını devam ettireceğiz. Sayı konusunda henüz bilgimiz yok. Kaç kişi var bilmiyoruz. Enkaz altında kalan bütün vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Bir yandan vatandaşlarımıza hasarlı binalara girmemelerini telkin ediyoruz. Dışarıda sabahı bulacak vatandaşlarımız için çadır tedariği yapıyoruz. Çoğu yaşlı binalar. Sıvılaşma yüksek bir bölge. Somut bir şey söylemek çok mümkün değil. Daha sonra bilimsel verilerle ortaya çıkacak konular. Şu anda mümkün olduğu kadar dışarıda kalan vatandaşlarımızın konforunu sağlamaya çalışıyoruz, bir yandan da enkaz kaldırma çalışmalarını yapıyoruz. Tüm kadrolarımızla hizmet veriyoruz. 24 saat tüm vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için hazırız. İzmir Büyükşehir Belediyemize güvensinler. Arkadaşlarımla beraber olağanüstü çaba gösteriyoruz. Her türlü sıkıntıya derman olmaya çalışıyoruz.

        JANDARMA KURTARMA EKİPLERİ ENKAZ BÖLGELERİNDE

        Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JOAK) emrinde görevli 132 Jandarma Arama Kurtarma personeli, enkaz bölgelerinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

        İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından JOAK personeli de enkaz bölgelerine sevk edildi. Bayraklı bölgesinde 8 ayrı noktada çalışmalarını aralıksız sürdüren 132 JOAK personeline ayrıca Bornova jandarma Komando Tugay Komutanlığı emrinde görevli 175 jandarma komando, İl jandarma Komutanlığı emrinde görevli 391 jandarma personeli destek veriyor. Enkazlarda ayrıca 4 arama kurtarma köpeği ile 2 kadavra köpeği kullanılıyor. Öte yandan, havadan da 1 jandarma insanlı keşif uçağının çalışmalara katıldığı bildirildi.

        ELEKTRİK VE DOĞALGAZ KESİNTİLERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

        İzmir'de meydana gelen deprem sonrası bölgeye gelen; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Deprem anı itibarıyla 4 bin 500 abonenin elektriği kesilmişti. AFAD ekipleriyle koordinasyon içinde süratle elektrik verilmeye başlandı" diye konuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ