Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan S-400 açıklaması

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortaya çıkan tablonun, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi tedarikinin tamamen kendi toprakları içinde ve bölgesinde barışı koruma amaçlı olduğunu gösterdiğini belirterek, "Biz, S-400'leri alarak savaşa hazırlanmıyoruz. Barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Savunma sanayimizi geliştirmeye yönelik diğer tüm atılımlarımızın da amacı budur." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demokrat Partili senatör Bob Menendez'in Türkiye düşmanı biri olduğunu belirterek, "Böyle bir zatın, senatoya getirmiş olduğu bu tehdit, Türkiye ile ABD ilişkilerini adeta bozmaya yönelik hesapsız bir tehdittir. Ben inanıyorum ki Sayın Trump bu oyuna gelmeyecektir." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli ve Habertürk yazarı Nagehan Alçı'nın da aralarında bulunduğu gazete ve televizyon kanallarının genel yayın yönetmenleri, bazı yazar ve akademisyenlerle Vahdettin Köşkü'nde bir araya geldi.

        S-400 tanıtım filminin gösterilmesinin ardından konuşan Erdoğan, basın mensuplarına, Türkiye'nin milli güvenliği ve egemenlik hakları bakımından önemli bir tartışma olan S-400 tedariki konusunda gösterdikleri onurlu duruş için şükranlarını sundu.

        Türkiye'nin uzunca bir zamandır, milli bir meselesi üzerinde, her kesimden insanıyla, kurumuyla, kuruluşuyla böylesine güçlü bir birlikteliği ortaya koyamadığını dile getiren Erdoğan, "Ülkemizin, S-400 alımı ve bu çerçevede süren tartışmalar bize, milletimizin sağduyusu ve irfanı ile bunların sesi olduğuna inandığım medya duyarlılığının tüm gücüyle ayakta olduğunu göstermiştir. İnşallah 82 milyon olarak hepimizin ortak geleceğini ilgilendiren diğer tüm hususlarda da benzer bir kenetlenme ortaya koyacağımıza inanıyorum." dedi.

        "TÜRKİYE'NİN MİLLİ GÜVENLİK HASSASİYETLERİ TAMAMEN OLGULARA DAYALI"

        Türkiye'nin milli güvenlik hassasiyetlerinin, herhangi bir vehme veya örtülü başka bir amaca değil, tamamen olgulara dayalı olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

        "Coğrafyamız, binlerce yıldır hep bir cazibe merkezi olmuştur. Ecdadımızın bu topraklara girişi de öyle kolay gerçekleşmemiştir. Bir yerde var olmak ile orayı yönetmek farklı şeylerdir. Biz bu coğrafyayı yönetmek üzere geldiğimizden beri kesintisiz bir mücadele içindeyiz. Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti ile devam eden bu toprakları vatan kılma çabamıza yönelik tehditler daima olmuştur, bundan sonra da olacaktır. Tabii bu tehditlerin niteliği, döneme, şartlara, ittifak ilişkilerine göre farklılık göstermektedir.

        Osmanlı asırlarca kimi zaman batıdan, kimi zaman doğudan, kimi zaman güneyden, kimi zaman da kuzeyden gelen tehditlerle uğraşmak zorunda kalmıştır. Yıkılışı da her dört istikametten gelen saldırılar ve bunlara karşı vermek zorunda kaldığı çetin mücadele sonunda olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, Yunanistan gibi küçük bir devlete değil, onu üzerimize gönderen geri plandaki dönemin devasa güçlerine karşı kazandığımız zaferle kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde de sınamalarımız hiç bitmemiştir. Batı ittifakı ile kurduğumuz siyasi ve askeri paktlara rağmen, en büyük tehditleri yine onlardan gördüğümüz bir gerçektir. Bu siyasidir, bu ekonomiktir, bu kültüreldir, her anlamda... Soğuk Savaş döneminde uzunca bir süre Sovyetler Birliği'ne karşı ileri garnizonluk yapmış olmamız dahi, bizi bu tehditlerden korumaya yetmemiştir. Yunanistan ve daha sonra Güney Kıbrıs Rum Kesimi, başımızda Demokles'in Kılıcı gibi hep sallandırılmıştır."

        "TÜRKİYE İZLEDİĞİ TUTARLI VE AHLAKİ POLİTİKADAN TAVİZ VERMEMİŞTİR"

        Erdoğan, Türkiye'nin son dönemde Arap coğrafyasında yaşanan trajik gelişmelerin bir parçası yapılmaya çalışıldığının da inkar edilemez bir gerçek olduğunu vurguladı.

        Türkiye'nin, Cumhuriyet döneminde binlerce yıllık devlet tecrübesi, kadim medeniyet geleneği, güçlü tarih ve kültür birikimi sayesinde zaman zaman küçük yaralar almış olsa da bu tuzakların hiç birine düşmeden günümüze kadar geldiğini aktaran Erdoğan, "Son yıllarda dünyada ve bölgemizde yeni yapılanmaların sancıları yaşanıyor. Ülkemiz bu yeni ve gerçekten kritik sınamalar karşısında izlediği tutarlı ve ahlaki politikadan taviz vermemiştir. 8. yılına girdiğimiz Suriye meselesinde, Mısır'daki, Libya'daki, Katar'daki pek çok Afrika ülkesindeki gelişmelerde hatta en son Venezuela hadisesinde hep bu tutarlı ve ahlaki çizgide hareket etti." değerlendirmesini yaptı.

        Suriye başta olmak üzere bölgedeki çatışmalar ve krizlerden kaçan 4,5 milyona yakın insanın Türkiye'de sükunetle barındırılıyor olmasının dahi başlı başına bir başarı olduğunu dile getiren Erdoğan, "Aslında Türkiye'ye tamamen kendi fedakarlığı ile yürüttüğü bu sığınmacı politikası sebebiyle Nobel Barış Ödülü verilmesi gerekir. Biz bu gayretleri, herhangi bir karşılık beklediğimiz için değil sadece insanlığımız ve kültürümüz gereği ortaya koyduk, aynı şekilde devam edeceğiz. Bu 4,5 milyon, 5 milyonu buluyor. Dünyada bunun bir başka örneği yok. 'Nobel' dediğiniz zaman 'adalet' diyorlar. Türkiye'den başka bunu dünyada yapan bir başka ülke var mı? Yok. Peki niçin bu konu ele alınmıyor veya niçin değerlendirmeye tabi tutulmuyor. Bu gayretleri herhangi bir karşılık beklediğimiz için değil sadece kültürümüzün de gereği bu adımları atıyoruz." ifadelerini kullandı.

        "TÜRKİYE TAKDİR EDİLMEK YERİNE CEZALANDIRILMAYA ÇALIŞIYOR"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bölgesini istikrara ve güvenliğe kavuşturma çabaları sebebiyle takdir edilmek yerine cezalandırılmaya çalışıldığını belirterek, şunları kaydetti:

        "Mesela, Suriye krizinin çözümü için G20 Antalya Zirvesi'nde tüm liderlere bir teklifim oldu. Dedim ki 'Gelin, Suriye sınırlarımız boyunca, bir güvenli bölge oluşturalım.' Bu bölgeyi teröristlerden tamamen arındırarak ülkemize ve diğer yerlere sığınan Suriyelilerin hayatlarını sürdürebilecekleri bir yer haline getirmeyi G20 liderlerine teklif ettim. Hatta bu amaçla güvenli bölgede Suriye halkının hayat biçimine uygun yeni yerleşim alanlarının inşa edilmesi, ekonomik kalkınmaya yönelik adımlar atılması gibi detayları da gündeme getirdim. Prensipte herkes bu işe olumlu baktığını söyledi ama maalesef istisnasız hiç bir Batılı lider, bu doğrultuda somut herhangi bir adım atmaya yanaşmadı. Bu arada Suriye topraklarından Türkiye'ye yönelik terör tehdidi giderek tırmandı. Sınır şehirlerimize sürekli bombalar, mermiler, roketler düşmeye başladı. Vatandaşlarımızdan ve güvenlik görevlilerimizden hayatlarını kaybedenler, yaralananlar oldu. Büyükşehirlerimizde patlayan bombalar huzurumuzu kaçırdı."

        NATO'ya en büyük desteği veren ülkelerden olan Türkiye'nin bu tehdit karşısında güvenliği için arayışlara girdiğini belirten Erdoğan, kimi NATO üyesi ülkelerin Türkiye'ye geçici olarak hava savunma sistemleri gönderdiğini hatırlattı.

        "İDLİB KONUSUNDA RUSYA İLE ANLAYIŞ BİRLİĞİNİ KORUYORUZ"

        Türkiye'nin, savunma sistemlerini satın almak için ABD'ye başvurduğunu belirten Erdoğan, "Dönemin başkanı Sayın Obama başta olmak üzere Amerikalı yetkililerle bu meseleyi defalarca konuştuk. Talebimizi ifade ettik. Hatta epeyce de ısrarcı olduk. Maalesef, kongrenin izin vermediği gerekçesiyle bize o zaman Patriotlar satılmadı. O günden bu güne zaman zaman bu ısrarlarımız devam etti ama yine satılmadı." diye konuştu.

        Türkiye'ye geçici olarak konuşlandırılan hava sistemlerinin bir kısımının sökülüp geri gönderildiğini dile getiren Erdoğan, "Uzun ve çetrefilli görüşmeler neticesinde Rusya ile S-400 alım satım konusunda mutabık kaldık. Tabii bu mutabakatımızın içerisinde kredi sözleşmesinden tutun ortak üretime varıncaya kadar her türlü müzakerede ele alınması gereken başlıklar, alt başlıklar içerisinde yer aldı." ifadelerini kullandı.

        Bu sürede Suriye krizinin giderek derinleştiğini ve Türkiye için yeni tehditler üreten bir bataklık haline dönüştüğünü belirten Erdoğan, "Sınırlarımız boyunca oluşturulmaya çalışılan terör koridorunun batı kanadını Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarıyla önemli ölçüde kırdık. Aslında Sayın Obama, döneminde bir Zeytinlik Operasyonu konumuz önümüzdeydi. Fakat ne kadar konuştuysak masada kaldı. Bu adımı, o dönemde atamadık. Rejimin daha önce Halep, Hama, Dera gibi yerlerde yaptığı katliamların, İdlib Bölgesinde de tekrarlanmasının önüne geçmek için Rusya ve İran ile üçlü bir mekanizma oluşturduk. Sahada Rusya ile yoğun işbirliği halinde İdlib'deki durumu stabil hale getirdik. Her ne kadar rejim sürekli ateşkesi ihlal ediyor olsa da İdlib'in güvenliğini sağlama konusunda Rusya ile anlayış birliğini koruyoruz." değerlendirmesini yaptı.

        "FRAT'IN DOĞUSUNDA TERÖR KORİDORUNUN UCUNU DA KAPATMIŞ OLACAĞIZ"

        Recep Tayyip Erdoğan, bölgedeki gözlem noktalarına rejim saldırılarının devam etmesi halinde karşılık vermek yerine, birtakım çözümler üretmenin gerektiğini taraflara açıkça ifade ettiklerini vurgulayarak, Kuzey Irak'taki duruma değindi.

        Kuzey Irak'ta 1984 yılında Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını kaynağından kesmek için başlatılan operasyonların devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

        "Bunlar da işte biliyorsunuz, Pençe ve Pençe-2 Harekatları şu anda başarıyla devam ediyor. Bu sürecin sonunda artık Kandil diye bir tehdit kaynağı kalmayacağına da inanıyorum. Kandil'e alternatif Sincar'ı inşa etmeye çalıştılar. Orası da şu anda temizlenmiş durumda. Ve bunu da başaramadılar. Temennimiz o dur ki başaramayacaklar. Böylece Fırat'ın doğusunda kökleştirmeye çalıştıkları terör koridorunun doğu ucunu da kapatmış olacağız."

        DOĞU AKDENİZ'DEKİ GELİŞMELER...

        Son dönemde, Türkiye'nin güvenlik hassasiyetini tetikleyen bir diğer gelişmenin de Doğu Akdeniz'de yaşandığını belirten Erdoğan, "Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin, Doğu Akdeniz'deki haklarını, hukuklarını, çıkarlarını yok sayan anlayışın bölgeye çöreklenme çabalarına karşın somut adımlar atıyoruz. Halen Fatih ve Yavuz sondaj gemilerimiz, bunun yanında da Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemimiz, bölgede faaliyetlerini tüm tehditlere aldırmadan sürdürüyor. Bu gemilerin güvenliğini sağlamak amacıyla tabii yanlarında Deniz ve Hava Kuvvetlerimizin unsurları da bulunuyor. İsrail, Mısır, Libya, Cezayir ve Tunus başta olmak üzere, bölge ülkelerindeki tüm gelişmeleri dikkatle takip etmek mecburiyetindeyiz." diye konuştu.

        Aynı şekilde Güney Asya'da Afganistan, Pakistan, Hindistan merkezli her gelişmenin Türkiye'nin takip alanı içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, "Amerika'nın İran yaptırımları, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Körfez Ülkeleri'ndeki her tasarrufunu da yakından izliyoruz." dedi.

        Balkanlar'ı, Doğu Avrupa'yı, Kafkasya'yı, Orta Asya'yı da aynı çerçevenin içinde düşünmek gerektiğini aktaran Erdoğan, "Çünkü buralarda yaşanacak her meselenin ucu, eninde sonunda gelip mutlaka ülkemize dayanacaktır. Bu sebeple en küçük bir boşluğa meydan vermeden, rehavete kapılmadan, altımızın oyulmasına fırsat tanımadan gereken her durumda inisiyatif kullanmakta tarafız." diye konuştu.

        "BİZ, S-400'LERİ ALARAK SAVAŞA HAZIRLANMIYORUZ"

        Özellikle bu fotoğrafın özetin özeti mahiyetinde olduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Ortaya çıkan tablo, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi tedarikinin tamamen kendi toprakları içinde ve bölgesinde barışı koruma amaçlı olduğunu göstermektedir. Biz, S-400'leri alarak savaşa hazırlanmıyoruz. Barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Savunma sanayimizi geliştirmeye yönelik diğer tüm atılımlarımızın da amacı budur. Bir şairimizin dediği gibi 'Bu mesel ile bulur cümle düvel fevzü fela, hazır ol cenge eğer ister isen sulhü sela.' Evet bizim tüm hazırlıklarımızın gayesi şu anda barışı korumaktır."

        Türkiye için siyasette ve ekonomide, özellikle de savunma sanayinde güçlü olmanın bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu belirten Erdoğan, "Hiç uzağa gitmeye gerek yok. Şöyle, çeyrek asır önce Bosna Hersek ve Kuveyt, daha yakın tarihte Irak, Suriye, Ukrayna, Yemen, Katar meseleleri, İsrail'in bölgedeki yayılmacılığının yol açtığı sorunlar, güçlü olunmadığında nasıl bir sonuçla karşılaşılacağına işaret ediyor. Üstelik iş sadece bu bölgenin değil. Tüm dünyanın göz bebeği bir coğrafyanın tam kalbinde bulunuyoruz. Kıyıdaki, köşedeki ülkelere yapılanlar şayet siyasi, ekonomik, askeri olarak yeteri kadar güçlü olmazsak, unutmayın, bizim başımıza geleceklerin küçük bir örneğidir. Elbette bu sözlerimle hiç kimseyi itham etmiyorum. Sadece tarihi bir hakikati güncel örneklerle dile getirmeye çalışıyorum." diye konuştu.

        Genel yayın yönetmenlerine seslenen Erdoğan, "Sizlerden S-400 meselesini de, diğer milli güvenlik önceliklerimizi de bu anlayışla değerlendirmenizi ve özellikle halkımızı bu noktada bilinçlendirmeye sizlerin de aracı olmanızı, gayret etmenizi istiyorum." dedi.

        "S-400 KONUSUNDA ABD'NİN TEMSİLCİLERİ GİBİ GAYRET EDENLER VAR"

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Zira siyasette bile şu anda S-400 konusunda maalesef adeta Amerika'nın temsilcileri gibi gayret edenler var. Onları savunanlar var. Bu şekilde parlamentomuzun içerisinde hangi düşünceler nasıl tezahür ediyor, hepsi ortada. Bu keyfi değildir, az önce de söylediğim gibi bir zorunluluktur ve bu zorunluluğun bir gereği olarak devam ediyor. İnşallah yıl sonuna kadar belli bir bölümü ve 2020'nin nisan ayına kadar tamamıyla bu işi bitirmiş olacağız ve çok daha öz güven içerisinde yolumuza da devam edeceğiz. Medya aracılığıyla gelişmeleri takip eden milletimizin ne kadar doğru, sağlıklı, berrak bilgilere ulaşırsa bu tür meselelerdeki kararlarını da o derece sağlıklı vereceğine inanıyorum."

        S-400 VE F-35'LER

        Bir gazetecinin "S-400 ve F-35'in bir ülkede aynı anda savunmaya katılması muazzam bir şey. O hedef için, biz de o stratejiye yönelik kime ne görev düşer onu öğrenebilir miyiz?" sorusuna karşılık Erdoğan, şunları kaydetti:

        REKLAM

        "S-400 bir hava savunma sistemidir. O ayrı bir konu. Ama F-35'e geldiğimiz zaman o bir taarruz silahıdır. Fakat biz tabii buradaki 9 ortak ülkeden bir tanesiyiz. Hatta hatta biz burada, ortak olmanın ötesinde üretimine katılan ülkeyiz. Fakat bütün bunlara rağmen, bu yapılan hem dostluğa, hem böyle ortaklığa da yakışmıyor. S-400 farklı bir şey F-35 farklı bir şey. Ve biz burada ödeme planında da, ödemelerini en sağlıklı şekilde yapan bir ülkeyiz. 1 milyar 400 milyon dolar şu ana kadar biz F-35 ile ilgili ödeme yaptık. Bir diğer taraftan da parçaların üretimine yönelik, bunları da yapıyoruz. Şu anda ben tabii Başkan Sayın Trump'ın altındakilerle aynı düşüncede olduğuna inanmıyorum ve bunu da en son Osaka’da beraber yaptığımız toplantıda tüm dünya basınının önünde kendi arkadaşlarına falan çok açık, net söyledi. Sayın Trump’ın duruşu bu bu olduğuna göre, bunun dışında da herhangi bir şeyi biz şu ana kadar, ilgili birimlerimizle tespit etmiş değiliz. Ve temenni ederim ki F-35 konusunda farklı bir istikamette gelişme olmaz. Şimdi ikide bir bazı yaptırımlardan bahsediliyor. Ben bu konuda da, yani Sayın Trump'tan aldığım izlenimlerden de hareketle söylüyorum. Böyle bir durumun, mesela CAATSA, bunu iki de bir söylüyorlar. Tamam da şimdi CAATSA ile ilgili, bu konuda imzayı Sayın Trump 2017'de attı."

        CAATSA'nın kapsamı içinde Türkiye'nin olmadığını dile getiren Erdoğan, " Dolayısıyla daha da ileri gidecek olursak, bunun içinde F35 ile ilgili de her hangi bir şey söz konusu değil. Onun için bu oyunlara gelmeden, biz devletler arası bu ciddiyetten hareketle adımımızı attık. Atıyoruz. Ve buralarda ben herhangi bir sıkıntı doğacağına inanmıyorum. Yolumuza kararlı bir şekilde devam ediyoruz." dedi.

        "Amerikan yönetimi ile son birkaç gün içinde herhangi bir temas oldu mu? Önümüzde ki günlerde bir heyet gelecek. Fırat'ın doğusu başta olmak üzere o heyetle görüşülecek mi? Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge ile ilgili tezler bir kez daha dile getirilecek mi?" sorusuna karşılık Erdoğan, şunları kaydetti:

        "Şimdi konu ile ilgili olarak savunma bakanımız, Amerikan savunma bakan vekiliyle görüşmeleri oldu. Görüşmenin sonunda da savunma bakanı Türkiye’ye bir heyet, önümüzdeki hafta içerisinde gönderecekler ve muhatapları ile görüşmeleri burada yapacaklar. Bu arada gerek, Sayın Bolton’la İbrahim bey, gerekse bu arada gelişmeyle ilgili de sayın Tramp’la da bir görüşme yapmamız söz konusu olabilir. Bunu da yapılan görüşmelerle tespit edeceğiz."

        REKLAM

        "ÇOK DAHA İLERİ SÜRECİ DÜŞÜNMEK DURUMUNDAYIZ"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "S400 füzeleriyle beraber 24 batarya geldi bildiğimiz kadarıyla. Bunların füzeleri Rusya'dan mı gelecek? Burada mı üretilecek? Bunların devamlı bir akışı olacak mı? Bunlar aktive edildiğinde sadece Türkiye'nin kontrolünde mi yoksa Ruslar da bunu görecek mi?" sorusu şu yanıtı verdi:

        "Rusya ile bağlantılı olan konularda bütün hassasiyetlerimizi, kendileriyle konuştuk. Bu hassasiyetler içinde bu anlaşmayı yapmış bulunuyoruz. Adımları buna göre atmış bulunuyoruz. Bu süreklilik tabi ki devam edecek. Burada ortak üretim dediğimiz olayın altında ne yatıyor? Bu yatıyor. Sayın Putin ile yaptığım görüşmede de ortak üretim üzerinde hassasiyetle durduk. Hatta hatta belki biz bu sürecin arkasından S-500 olayını da yine Rusya ile yapmak durumu söz konusu. Bunları da görüştük, konuştuk. Bugünü şu anda düşünmüyoruz çok daha ileri süreci düşünmek durumundayız. Zira etrafımızda bizler için tehdit oluşturan bazı ülkeler varsa, bunlara karşı bizler de tedbirimizi almak durumundayız. Bunların hepsi bu tedbirin birer ön ayaklarıdır. Bu adımları da buna göre attık, atmaya da devam ediyoruz."

        REKLAM

        Bir soru üzerine Erdoğan, Yavuz ve Barbaros gemilerinin Doğu Akdeniz'de bulunduğunu hatırlatarak, "Burada bütün deniz ve hava kuvvetlerimizle bu adımı atıyoruz. İHA'larımız gerek insansız, gerek silahlı, onlar sürekli bölgede uçuyor, uçmaya hazır konumda. Onun için de çok fazla burada koparılan kıyametler, bizi ilgilendirmiyor. Biz şu anda işimize bakıyoruz. Nedir bu? Bir defa Kuzey Kıbrıs'ta bizim soydaşlarımız var. Güney Kıbrıs'ta Rumlar var. Üç tane garantör ülke var. Türkiye-Yunanistan-İngiltere. Dolayısıyla burada söz sahibi olan birileri varsa, bu üç tane ülkedir. Niye? Garantördür. Biz, garantör ülke olarak Kıbrıs'ta yaşayan Rum ve Türklerin haklarını savunma noktasında söz söyleme hakkına sahibiz. AB bu sürecin içinde yer almış ama maalesef üzerine düşen zorunluluğu yerine getirmiş mi? Hayır, getirmemiştir. BM, maalesef o da yerine getirmemiştir. Bunun da en önemli göstergesi, meşhur Bürgenstock'taki yapılan görüşmelerdir. Bu görüşmelerde verilen sözlerin hiç biri yerine getirilmemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

        Kıbrıs'ta yapılan referandumda, kuzey Bürgenstock'taki görüşmeye yüzde "65 "evet" derken, güneyin yüzde 75 ile "hayır" dediğini hatırlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

        "Hayır dediği halde o, AB'ye alınmıştır. Kuzey bu işin dışında bırakılmıştır. Mali noktada verilmesi gereken destekler vardır. Bu verilmesi gereken destekleri ne yazık ki AB şu ana kadar yerine getirmemiştir. Bütün bu gelişmeler karşısında bizim hala burada konuşan, ses çıkaranlara olumlu bakmak diye bir şeyimiz yok. Şimdi çıkmış AB ne diyor? Yaptırım uygulayacakmış. Ne ise senin yaptırımın yap. Kusura bakma. Siz bir defa Kuzey Kıbrıs'taki Türklerin haklarını savunmadınız. Verdiğini sözleri de yerine getirmediniz. Münhasır Ekonomik Bölge noktasında da AB, hala tek taraflı hareket etmeye devam etmektedir. Siz, tek taraflı hareket ederken size 'eyvallah' mı diyeceğiz? Ki bu konuşmaların, atılan adımların hiç birisinin uluslararası bağlayıcılığı da yoktur. Biz, şimdi burada KKTC'deki soydaşlarımızla ilgili onların hukukunu nereden hareket ederek koruyoruz? Garantör ülke olma vasfıyla bu adımı atıyoruz. Buradaki duruşumuz da diktir, bu duruşumuzu sonuna kadar da koruyacağız".

        REKLAM

        "KONTROLÜ TAMAMEN BİZE AİTTİR"

        Bir gün, Rusya ile ilgili muhtemel bir sorunda, S-400 bu savunma sisteminin Rusya'ya karşı da kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin soru üzerine Erdoğan, "Bunun kontrolü tamamen bize aittir. Burada silahlı kuvvetlerimiz kontrolü tamamen elinde tutacaktır. Yazılım konusu, ortak üretimle ilgili süreçtir. Ortak üretimle ilgili süreçte bu adımlar atılacaktır." dedi.

        Rusya'ya gönderdikleri 100 kişinin bu konudaki eğitimlerini aldığını anlatan Erdoğan, "Onlar eğitimlerini alırken, adeta bir öğretmen edasıyla bu eğitimi aldılar. Çünkü onlar da döndükten sonra burada yetiştirecekler. Bu sayılar yeterli sayılar değil. Bu 100, belki çarpanı 10 olacaktır. Yetiştirecekleri arkadaşlarımızla birlikte geleceğimize daha emin adımlarla yürümüş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

        "İHANET ŞEBEKELERİ, BUGÜN OLDUĞU GİBİ YARIN DA OLACAK"

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "S-400 hakkında olumsuz yorumlar yapılması, böyle bir güvenlik meselesinin iç siyaset konusu haline getirilmeye çalışılması hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna karşılık, milli ve yerli kavramlarının kendisi için özel olduğunu ifade etti.

        Türkiye'de milli duruş ve yerli duruş sergileyenlerin olduğu gibi bu millilikten ve yerlilikten uzak olanların bulunduğunu anlatan Erdoğan, "Bunlar adeta ülke içinde, Gazi'nin geçmişte söylediği gibi ihanet şebekeleri. Bu ihanet şebekeleri, bugün olduğu gibi yarın da olacak. Bunların ismi Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin'dir ama haindir. Şu anda bu terör örgütünün içinde kod isimlerini açtığınız zaman bakıyorsunuz Muhammed de var. İşte en son öldürülen... Hatta arkadaşlarıma dedim ki bu ismi kullanmayın. Bu Peygamberimize hakaret olur. Böyle bir şeyin olmadığı yerde ecdadımız kullanmamış bu ismi. Mehmet'e biz nereden gelmişiz? Muhammed'ten gelmişiz. Hatta bunu ecdat Mehemmed diye yumuşatmış daha sonra da Mehmet'e gelmiştir. Durum böyle olduğuna göre bizim buradaki duruşumuz çok çok önemlidir." diye konuştu.

        "Tarihimizin şu anda en önemli anlaşması, S-400 anlaşmasıdır. Çünkü bu bir pazar olma mantığı değildir. Bu aynı zamanda bir ortak olma, üretime beraber geçme sürecidir." diye konuşan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

        REKLAM

        "Zaten biz şu 18 yıllık süreç içinde yüzde 20 yerli savunma sanayine sahipken, bugün yüzde 70'e dayandık. Bunu da ne yeterli bulmadık. Şu an 300 kilometre menzilli füzelerimiz var ama istiyoruz ki savunma hattımızı çok daha güçlü hale getirelim. Bu adım bizim savunmadaki en güçlü adımımız olacak. Bununla da kalmayacağız, bu bizim gerek yazılım noktasındaki gücümüzü arttıracağı gibi atacağımız adımlarda da bizim bundan sonraki süreçte, neyi, ne zaman, nasıl atacağız bunun çalışmalarını da gerek savunma sanayi, gerek şu anda savunma teknoloji bakanlığımız müşterek yaptıkları çalışmalarla bu adımları bir an önce atmanın gayreti içindeler. Yoğun çalışmalarımız devam ediyor."

        Rusya'nın yanı sıra Fransa ve İtalya ile de bir çok anlaşmaların olduğuna değinen Erdoğan, "Fransa ve İtalya bu görüşmeleri ne zaman yaptık? Hala işi ağırdan alıyorlar. Bunun yanında İngilizler ile savaş uçağı noktasında attığımız adımlar var. Onlar da işi ağırdan alıyorlar. En son May ile G20'de bunları konuştuk. Temenni ederiz ki yeni yönetimle bu işi hızlandırırız. İngiltere'ye diyoruz ki bize Rolls Royce ver. Hem diyor satamıyor. Sat işte kardeşim. Ben Atak helikopterlerinde Rolls Royce'u kullanmak istiyorum. Şu ana kadar ürettiklerimiz içinde Rolls Royce'u kullandık ama bir yerlerden izin alıyorlar. Hep bir yere bakarak verdikleri için de netice alamıyoruz. Bizden Atak helikopterlerini isteyen çok müşterimiz var. Çok güçlü bir helikopter oldu. Biz aynı şekilde kendimize yeter hale geleceğiz. İstiyoruz ki dostsak, dostlar bizimle bu noktada fikri mülkiyet hakkı olarak, onun devrini dahi yapabilsinler. Biz yaparız. Niye? Dostuz." diye konuştu.

        REKLAM

        "TEMENNİM O Kİ DİK DURALIM, DİKLEŞMEYELİM"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, değerli kalemlerin, bu noktada değerli sözü olanların, gazetedeki köşelerinde veya televizyonlar kanalıyla halkı bilinçlendirme noktasında vereceği desteğin, halkın devletine olan güvenini daha da arttıracağını söyledi.

        Bu değerli kalemlerin, son olarak Pençe-1, Pençe-2 harekatlarının Türkiye'nin bölgede güvenli bir tablo çizmesine önemli katkı sağladığını anlatan Erdoğan, "Zaman zaman şehitlerimiz de oluyor ama böyle bir cenge çıktığınız zaman şehit vermemek mümkün değil. Tarih boyunca bu böyle oldu. Bundan sonra da böyle olacak. Temennim o ki dik duralım, dikleşmeyelim. Bizim kimseyle dikleşmeye merakımız yok ama ülkemizin itibarına da gölge düşürmeye niyetimiz yok." dedi.

        "ALTERNATİF GETİRMESİ GEREKENLER ONLAR"

        "G20'de ılımlı mesajlar veren Donald Trump ile ABD yönetimi arasında bir yaklışım farkı olduğu görülüyor. Yaşanan S-400 sürecinin ardından yine orta yol bulunabilir mi? Bundan sonrası için ABD ile savunma anlaşmalarının kapısını kapatmadan acaba nasıl alternatifler üretilebilir?" sorusuna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

        REKLAM

        "Burada aslında bu orta yolun en önemlisi F-35. 9 ülke var, bir tanesi biziz. 1 milyar 400 milyon dolar şu ana kadar ödeme yaptık. Taksitlerimizde hiç aksama yok. Diyoruz ki siz illaki bizim S-400 almamamızı istiyorsanız, biz alternatif çalışmak istiyoruz. Verin bize patriotları, sizden de patriot alalım. O da olsun, o da olsun elimizde. Çünkü elimizde alternatiflerimizin olması lazım ki bu noktada geleceğe emin adımlarla yürüyelim. Bunun karşısında bize daha farklı alternatif getirmiyorlar. Alternatif getirmesi gerekenler onlar.

        Türkiye malum ABD ve İngiltere'den sonra 100+16 uçakla tedarikte 3. sırada yer alıyor. Şimdi böyle olduğuna göre bizim özellikle F-35'te ortaya koyduğumuz bu plana sadık kaldığımıza göre bizim gösterdiğimiz sadakate karşımızdakilerin de göstermesi gerekir diye düşünüyorum. Özellikle bu CAATSA'yı önümüze sürüyorlar. Başkan Trump'ın CAATSA yaptırımlarından feragat etme ya da erteleme etkisi var. Tablo böyle olduğuna göre zaten orta yolu bulması gereken sayın Trump'ın kendisidir. Biz beraber dostça oturduğumuz zaman o sözlerinde açık ve net, ben de açık ve netim. Kendisi de onu söylüyor; 'Ben bundan dolayı seni seviyorum.' diyor. Ben de 'Sizi bundan dolayı seviyorum.' diyorum. Açık açık kendisiyle konuştuk. Biz kapsamlı bir savunma işbirliğini de yapabiliriz. Buna da Trump bugüne kadar hep olumlu baktı hatta hatta 75 milyar dolarlı ticaret hacminin, son görüşmede hatta 100 ifadesini de kullandı. Biz 75 milyar dolar, 100 milyar dolarlık ticaret hacmini konuştuğumuz dönemde bu tür dedikodularla mı uğraşacağız? Bunlarla niye uğraşalım? Üstelik biz, stratejik ortağız. Stratejik ortaklığımızın da gereğini yapalım."

        REKLAM

        "TÜRKİYE İLE ABD İLİŞKİLERİNİ ADETA BOZMAYA YÖNELİK HESAPSIZ BİR TEHDİTTİR"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin S-400 almasına yönelik ABD'nin tepkilerinden biri olarak da okunabilecek bir adım da Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne uygulanan silah ambargosunu kaldırmayı ön gören yasanın, temsilciler meclisinde onaylanması oldu. Senatoda da onaylandı. Bu öneriyi getiren de Türkiye'ye yönelik F-35'lerle ilgili kısıtlama getirilmesi gerektiğini söyleyen senatördü. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyor sunuz? Dünyada giderek artmaya meyilli cepheleşmede Doğu Akdeniz ve S-400 meselesi ile ilgili neler söylemek istersiniz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

        "Bu zat, Türkiye düşmanı olan bir zattır. Böyle bir zatın, senatoya getirmiş olduğu bu tehdit Türkiye ile ABD ilişkilerini adeta bozmaya yönelik hesapsız bir tehdittir. Ben inanıyorum ki Sayın Trump bu oyuna gelmeyecektir. Bu oyunu da bozması gereken Sayın Trump'ın buradaki taktikleri olacaktır. Bozması gerekir diye düşünüyorum. Bir senatörün bu noktadaki yaklaşımları Türkiye-ABD ilişkilerini asla bozmamalı.

        REKLAM

        Güney Kıbrıs ile ilgili konuda ise maalesef yine bir Cumhuriyetçi olması hasebiyle gündeme getiriyorum Sayın Bush döneminde, o zaman Bush'un, Colin Powell'a bir talimatı vardır. Bizim tam Kıbrıs'taki olayları gündemde tuttuğumuz bir zamandı. O zaman da bu problem çözülemedi. Çünkü AB'nde bize yine büyük oyun oynandı. Kıbrıs'ta yine büyük oyunlar oynandı. Şu anda benzer taktikler, benzer oyunlar oynanmaya çalışılıyor. Neresinden gidersek gidelim burada bütün mesele bizim duruşumuzdur. Bu duruşumuz sayesinde Allah'ın izni ile bunları aşarız."

        Bölgede yeni gelişmelerin yaşandığına ve bu yeni gelişmenin Yunanistan'daki seçimlerin olduğuna değinen Erdoğan, "Miçotakis yönetiminin nasıl bir durum ortaya koyacağı, nasıl bir gelişme Yunanistan'da olacağı... Yaptığımız görüşmeye baktığımızda birbirimize karşı güzel ifadeler kullandık. Temennim odur ki kendileri de bu ifadelerine sadık, sahip olmak suretiyle adımlar atarsa, Yunanistan-Türkiye arasındaki ilişkileri süratle daha iyi bir konuma taşırız. Bu konuda görevlendirmeler yaptık. Bu görevlendirmelerle birlikte karşılıklı olarak görüşmeler yapılacak. Yeni dönemde Yunanistan bizden ne istiyor? Biz Yunanistan'dan ne istiyoruz? Bunları heyetlerimiz, arkadaşlarımız görüşecekler. Buna göre adımlarımızı atacağız." diye konuştu.

        "NATO'NUN BUNDAN MUTLU OLMASI LAZIM"

        "S-400'ü almamız NATO'nun geleceğini nası etkileyecek? AB'nin yaptırımları gündeme gelirse, AB üyesi ülkelerle savunma işbirliklerimiz etkilenir mi?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

        "NATO'yu nasıl etkiler noktasında, NATO'yu güçlü etkiler. NATO'nun bundan mutlu olması lazım. NATO'nun en güçlü ayağı 3-5 ülke varsa, bunun bir tanesi Türkiye'dir. Hele hele bu bölgede Türkiye NATO'nun en güçlü ayağıdır. Ödeme planlarına baktığımız zaman ABD'den sonra 2. ve ya 3. sırada ödemelerini en sağlıklı şekilde yapan ülke de Türkiye'dir. Avrupa'nın meşhur zenginleri var ya onların hiç birisi bizim gibi ödeme yapmıyor. Bu tür vecibelerini yerine getiren Türkiye'ye karşı aldığımız bu S400'ler malzeme noktasında da güvenlik noktasında da savunma sistemleri noktasında da güçlü olmamız kime güç katacaktır? Aynı zamanda NATO'ya güç katacaktır. Şu anda bizim en sıkıntılı anımızda savunma sistemlerini istediğimizde 4 ülke bize patriotlar noktasında destek verdi. Bunlar da ne denli sağlıklı olacak o da ayrı düşündürücü bir konumda. Süreler yakın her an çekilebilir durumdalar. "

        AB üyesi ülkelerin ellerindeki en büyük silahlarının ekonomik yaptırımlar olduğunu ifade eden Erdoğan, "Yeter ki benim milletim notumuzu düşürmesin. Onların not düşürmesi bizi o kadar ilgilendirmiyor. Şu anda bizim enflasyonumuz 15,7'ye düşmüş vaziyette. Bu yıl sonuna kadar hedefimiz tek haneli rakama enflasyonumuzu düşürmek. Tek haneli rakama enflasyonumuzu yıl sonuna kadar düşürdüğümüz anda, faiz oranlarında yıl sonuna kadar belli bir hedefimiz var. Bunu da başaracağız. Ciddi manada bunu düşüreceğiz. Bu düştüğü anda enflasyonun ciddi manada düştüğünü göreceksiniz. Şu andaki hedeflerimizi belirledik. Adımlarımızı buna göre atacağız." diye konuştu.

        "FETÖ İLE MÜCADELEDE İŞİN BİTTİĞİ KANAATİNDE DEĞİLİZ"

        Erdoğan, FETÖ'ye karşı mücadelenin kesintiye uğramadan devam ettiğini söyledi.

        "Tabii, 15 Temmuz konusunda hala bizi anlamak istemeyenler var." diyen Erdoğan, "Çok yakın bazı dostlar bile bakıyorsunuz, 'İşte bunların üzerine bu şekilde gitmek doğru mudur, değil midir?' diyenler oluyor. Benim 251 şehidim ve 2 bin 193 gazim var. Onlara hesabı nasıl veririz? Bir diğer, Parlamento binamızdan tutunuz da Özel Kuvvetlere kadar bütün buraları vuranlar, Külliyeyi vuranlar... Bütün bunlara karşı bizim kalkıp da 'İyi yaptınız. Hayırlı olsun' diyecek halimiz yok. Buranın da tek muhatabı yargıdır. Yargı, bu değerlendirmelerini yapıp, bunun neticesinde de şu anda biliyorsunuz, ilk derecesinde de zaten kararlar verilmeye başlandı, veriliyor. Ama FETÖ ile mücadelede biz bu işin bittiği kanaatinde değiliz. Zaten olmadık. Çünkü, bu vücutta adeta metastaz yapmış bir kanser mikrobu gibi. Dolayısıyla da bunun tamamen temizlenmesi lazım. Bunun kesinlikle kesilip alınması lazım." diye konuştu.

        Erdoğan şöyle devam etti:

        "Bununla ilgili de gün geçmiyor ki, televizyonlarda 'Şu kadar FETÖ'cü gözaltına alındı. Şu kadarı tutuklandı' haberleri dönüyor. Devam ediyor, devam edecek. Eğer bu noktada samimiyse bu takım ve belli kesimleri, o zaman demek ki bu çalışmalar devam ediyor. Demek ki, himmet toplantıları devam ediyor ki, bunlar yakalanıyor. Bu toplantılar olmasa, bunlar yakalanmaz. Yakalandıklarına göre, rahat durmuyorlar. Hala çalışıyorlar. Dolayısıyla bizim de devlet olarak bunlar üzerindeki çalışmalarımızı, Emniyet Teşkilatı, Silahlı Kuvvetlerimiz, bütün bakanlıklar, hepsi kararlılıkla bunu devam ettireceğiz. Tabii, bunların arkasında hangi güçlerin olduğunu da sizler de tahmin ediyorsunuz. Çünkü, biz her ülkeden bunları istiyoruz. Başta Amerika olmak üzere 'Bunları verin' diyoruz. Tabii, bizi anlamak istemiyorlar. Dosyalarla vesaire.. Daha yeni Adalet Bakanımız, Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakan Vekili ile görüşmeler yaptı. Henüz onlar bu işin ya idrakinde değiller veyahut da bu onlar için önemli bir maşa. Bunu böyle kullanıyorlar. Olay budur. Kullansalar da kullanmazlarsa da biz, hep söylediğim gibi bu can bu tende oldukça bu mücadeleyi sürdürürüz.

        Ve bunların Türkiye'deki düşmanının kim olduğunu zaten sizler çok iyi biliyorsunuz. Yatıyorlar, kalkıyorlar, isim vermeme gerek yok. Meslektaşınız olan bir ahlaksız var. Orada yaptığı konuşmaları var. Geçenlerde yine Kamışlı'da yaptıkları toplantıda, kimler kimlerle bir arada oldu biliyorsunuz. DHKP/C'si, PKK'sı, YPG'si FETÖ'cüsü hepsi orada bir araya gelmek suretiyle Türkiye'nin aleyhinde yapılması gereken neyse bunların hepsini Kamışlı'da konuştular. Bunları yaptılar. Bütün bunlara karşı da gerekeni hep birlikte yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Adımları da ona göre atmamız gerekiyor. Zaman kaybına tahammülümüz yoktur."

        "RUS MUHATAPLARIMIZA SÖYLÜYORUZ"

        Erdoğan, İdlib'deki son duruma ilişkin şunları söyledi:

        "İdlib ile alakalı görüşmelerimiz, buluşmalarımız devam ediyor. Oradaki askeri mevcudiyetimiz devam ediyor. Hem Milli İstihbarat Teşkilatımızın elemanlarıyla beraber Türk Silahlı Kuvvetlerinin mevcudiyetiyle beraber daha önce 27 Eylül'de yapılan mutabakat çerçevesinde faaliyetlerin yürütülmesine gayret gösteriyoruz. Bu konuda, Rus muhataplarımızın, Bakan dahil Genelkurmay Başkanı ve diğer askeri adresler dahil bunlarla devamlı görüşmek suretiyle mutabakat muhtırasına uymalarını kendilerine söylüyoruz. Burada silahtan arındırılmış 15-20 kilometrelik bölgede, bütün radikallerin, ağır silahların çıkartılması gibi görevlerimiz var. Görevimizi bütün samimiyetimizle gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

        Ancak zaman zaman bazı sızmalardan dolayı istenmeyen bazı olaylar olabildiğinden, kendilerine açıklıkla söylüyoruz. Onların bize uydu fotoğrafları dahil gönderdikleri bazı fotoğraflar var. Bunların bir çoğunun yanlış olduğunu kendilerine ispatlı bir şekilde gösteriyoruz. Bu konuda muhataplarımıza tekrar tekrar dile getiriyoruz. Oradaki köylerde yaşayan ve saldırıya uğrayanlar radikaller değil, evlerini almak isteyen ve hayatlarını sürdürmek isteyen insanlardır. Dolayısıyla Rusya'nın yapması gereken şeyin etkinliğini kullanıp rejimi, 27 Eylül'de yapılan mutabakat muhtırası çerçevesindeki sınıra çekmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz orada gerekçen çok açık ve net olarak hem askeri hem insanı anlamda ve hukuki anlamda görevimize sadakatle devam ediyoruz. Bunu da tekrar tekrar Rus muhataplarımıza söylüyoruz. Herhangi bir eylemin gerçekleşmemesi için de gerekli önlemleri almış bulunuyoruz."

        "DÖRTLÜ ZİRVE'Yİ TÜRKİYE'DE YAPACAĞIZ"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan 1-2 Ağustos'ta Astana'da teknik bir toplantının gerçekleştirileceğini ve burada Suriye meselesinin ele alınacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

        "Ağustos sonunda, Üçlü Zirve'yi İnşallah Türkiye'de yapacağız. Ardından da bir dörtlü zirve olayımız var. Dörtlü Zirve'yi de yine Türkiye'de yapacağız. Ama yer noktasında şurası burası demiyorum. Belirleyeceğiz ve sonra açıklayacağız. Tabii, bu ağustos başı ve sonu çalışmasında hedef, özelikle Anayasa Komisyonunu artık, kurma noktasına geldiğimizi söyleyebiliriz. Böyle bir durumdayız. Ve Anayasa Komisyonunu kurulmasıyla çok ciddi bir mesafe alınmış olur. Dörtlü Zirve, burada büyük bir önem arz ediyor. Bu Dörtlü Zirve ile birlikte de işi daha da hızlandırmış olacağız. Bu konuda çalışmalar, iyi bir durumda izleniyor. Gerek G-20'de yaptığımız görüşmede bu konuda atılacak adımların samimiyetini gördüm. Şu anda da bakanlarımızın yine kendi aralarında yaptığı görüşmelerde, olumlu adımlar var. 1-2 Ağustos gibi yapılacak ön çalışmalar ve arkasından da ağustos sonunda da yapacağımız Üçlü Zirve ile bunu artık belki de noktalama konumuna taşıyabiliriz. Bu bir güven adımı olabilir diye düşünüyorum. Biraz rejimin rahatsızlıkları var ama bunları da aşarız diye düşünüyorum."

        "SAHİPLERİNE TESLİM ETMEK İÇİN TERÖRDEN TEMİZLEMEK..."

        Güvenli bölge oluşturulması konusunda Türkiye'nin dışarıda tutulması gibi bir durumun söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, "Biz onlara rağmen bir adım atmıyoruz. Bize rağmen atıyoruz. Niye biz onlara rağmen atalım, burayı onlar ne diye ilan etmişlerdi? Terör koridoru ilan etmişlerdi. Biz bu terör koridorunu, gerek Afrin'de gerek Cerablus'ta gerekse El Bab'ta, yani bizim daha önce Obama döneminde Zeytinlik Harekatı düşündüğümüz o bölgeyi, biz farklı operasyonlarla DEAŞ'ı oradan def etmek suretiyle aştık ve bitirdik. Ve tabii ki, PKK'nın yan kuruluşları olan malum YPG, PYD bunlar, orada bizimle ciddi mücadeleye girdiler. Onlar da gerekli dersi aldılar. Şimdi, tabii malum burada Amerika'nın verdiği sözler var. Bu sözler tutulmadı. Neydi? Münbiç'i boşaltacaktı. 90 gün demişlerdi. Ama ne yazık ki, Münbiç boşaltılmadı. Münbiç'in sahibi bir defa, terör örgütleri değil. Oranın sahibi Araplar. Tabii, şu anda Arap aşiretleri, ciddi manada 'Burayı da bunlardan temizleyeyim' diyorlar. Biz de her görüşmemizde bunları Amerika'ya söylüyoruz. Şu andaki hedef, orayı bir an önce sahiplerine teslim etmek için terörden temizlemek." değerlendirmesinde bulundu.

        Telabyat'ta, Tel-Rıfat'ta bazı çalışmaların olacağını dile getiren Erdoğan, "Aslında terör koridoru denilen bu bölgeyi, bir güvenli bölge haline getirmek istiyoruz. Hedefimiz bu. Bunun için bu hazırlıklar. Son görüşmemizde Sayın Trump'a da Sayın Putin'e de aynı zamanda Merkel'e de söyledim. 'Gelin, bize destek verin. Burada sadece lojistik destekle ve hava güvenliğiyle verilecek destekle birlikte biz bu güvenli bölgeye yerel mimarıyla konutlar inşa edelim. Bizdeki çadır kentlerde, konteyner kentlerde olsun, kalan insanları kendi topraklarına yerleştirelim. Türkiye'de de malum bu mültecilerle ilgili sıkıntılarımız, sorunlarımız var. Bunları da bu vesileyle büyük oranda aşmış oluruz. Bir de bu insanları arasında meslek sahibi insanlar var. Onları da mesleklerine dönmesini sağlayayım. Yeniden bir meslek edindirme imkanları sağlayayım' dediğimizde 'Hakikaten isabetli olur' diyorlar. Ama adım atmaya gelince 'para yok' diyorlar. Bu konudaki kararlığımızı devam ettireceğiz. Bunu koruyacağız. Bu güvenli bölgenin en az 30-40 kilometre derinliğindeki bölgeyi korumamız gerekir ki, bir anlam ifade etsin. Yoksa, güvenli bölge hiçbir işe yaramaz' dedik. Ama bunlara rağmen, güvenli bölgeyi koruma adına adımlarımızı atıyoruz. Milli Savunma Bakanlığımız, Silahlı Kuvvetlerimiz kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Tedbirlerimizi alalım, sonra telaşa kapılmaya gerek olmasın" diye konuştu.

        "EN SON TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLİNCEYE KADAR"

        Kandil'de yürütülen operasyonların nasıl gittiğine ilişkin bir soruya ise Erdoğan, şu cevabı verdi:

        "Terörle mücadele konusundaki faaliyetlerimiz, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecek. Asil milletimizi bu terör belasından kurtaracağız. Türk Silahlı Kuvvetleri, bütün gücüyle bu hedefini gerçekleştirmek için çalışmalarını yürütüyor. Bu bir taraftan sözde lider kadrosuna karşı istihbarat destekli harekata paralel Kuzey Irak'taki bütün inlere girerek o hedefleri temizleyeceğiz. Bunların tamamen temizlenmesi, bir plan dahilinde yürütülmektedir. Burayı aşama aşama temizleyeceğiz. Bir sistematik içerisinde götürüyoruz. Geçen hafta, Dışişleri Bakanlığımızın koordinatörlüğünde, Iraklı muhataplarımızla bir çalışma yapıldı. Burada 'Biz Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Siyasi kişiliğine, kimliğine saygılıyız. Diğer tarafta ülkemizin, milletimizin canını yakan bu teröristlere tahammül edemeyeceğimizi, etmediğimizi, bu konuda ne gerekirse yapacağımızı, beraber yapalım, siz yapın biz destek verelim. Fakat neticede bu teröristleri buradan çıkaralım. Bizim buraya girmemiz, operasyon yapmamız sizi rahatsız ediyorsa, yıllardan beri sizin iradeniz dışında bu teröristlerin buralarda yuvalanması sizi niye rahatsız etmiyor' şeklinde düşüncelerimizi ifade ettik. Dolayısıyla Sincar dahil Mahmur Kampı'nın hemen yakınındaki yuvalanmış teröristler dahil bunların hepsini hedeftir. Kandil dahil hedeftir. Bunları bir şekilde temizlenecektir."

        Kuzey Suriye'de uçuşa yasak bir bölge oluşturulmasının ileride tıpkı Kuzey Irak'takine benzer bir yapının oluşma tehlikesi bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Erdoğan, "Amerika Birleşik Devletleri, çekilme kararı aldıktan sonra belli bir miktarda asker bırakma konusunda bir eğilim gösterdi. Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerden ilave asker talebinde bulundu. Fakat bu ülkeler, olumsuz cevap verdiler. Daha sonra Danimarka, Estonya, Litvanya, Polonya ilave asker talebinde bulundular. Bu ülkelerin Amerika ile ilişkileri iyi. Ama oraya asker gönderme konusunda hukuki ve diğer konularda bazı sıkıntıları var. ABD'nin bu bölgede bir operasyon veya başka bir konuda atım atma emaresini göremedik. Şu anda onlar da gelecek hafta gelecek heyette, onların teklifi üzerine yine ABD'nin çekilmesini koordine eden ortak görev gücü toplantısını gerçekleştireceğiz. Burada bu güvenli konusunda da yine neler yaparız, derinliği ne olacak, kontrolü kimde olacak, konularını görüşeceğiz. Burada bir Çekiç Güç oluşturmanın emaresini toplantılarda görmedik." ifadelerini kullandı.

        "S-400 ALIMI İSABETLİ"

        "Gelinen noktada dünya liderlerinin FETÖ'ye bakışlarında bir değişikliği olduğunu gözlemliyor musunuz?" sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

        "O farklılığı gösterenler var, göstermeyenler de var. Bazı ülkeler bu konuda çok kararlı. Hatta, orada FETÖ başlarını yakalayıp bize gönderenler de var. Balkanlarda olumlu bir değişim var. Onlar çok ciddi güç ve itibar kaybındalar. Bunları G-20'de etraflıca görüştük, konuştuk. Bunun neticesini aldığımız ülkelerde var. Şimdi Yunanistan'da da olumlu sinyalleri alıyoruz. Yunanistan'da bu iş ciddi manada patlak verirse, zaten çözülme çok daha hızlı olumlu bir şekilde başlayacaktır."

        S-400'lerin ödemesinin dolar mı yoksa ruble üzerinden mi yapıldığına ilişkin soru üzerine ise Erdoğan, "Bu alımla ilgili olarak maalesef rubleye tam manasıyla geçemedik. Bu konuyla ilgili Merkez Bankalarımızın ortaya koyduğu tavır, bu işin gecikmesine neden oldu. Liderler olarak biz yerli paramıza geçiş yapalım istiyoruz. Ama bu bürokratik oligarşi diyoruz ya işte bu noktada onlar devreye giriyor. Bunu aşacağız. Buna inanıyorum. Çok farklı bir dönemin içerisindeyiz. İsabetli bir adım oldu. Bundan sonraki yol haritası önemli."

        Bundan sonraki vekalet savaşları için Irak'ın seçileceği, Türkiye'nin de zorlanacağı, burada ise İsrail'in üstleneceği rolün ne olacağının sorulması üzerine Erdoğan şunları kaydetti:

        "Tam aksine İsrail, İran ile bir defa böyle bir savaşın içerisine girmekte olumlu değil, tam aksine olumsuz yaklaşıyor. Ne olacağını biliyor. Son yaptıkları müzakere ve görüşlerde de buna olumsuz cevap verdi. Olumlu bir konumda değil. Şu anda Irak yönetiminin, ülkedeki Koalisyon Güçlerine bakışı olumlu değil. Bir an önce bunlarında ülkelerine dönmesini istiyor. Şu anda Irak'taki gelişmeler bu istikamette. Kaldı ki, Suriye'de de Amerika ve Koalisyon Güçleri, rejimin talebiyle orada değil. 'Ben istedim, oldu' mantığıyla oradalar. Böyle olduğu içinde onlarda şu anda orada sağlıklı bir konumda değil. İşte Münbiç öyle. Fırat'ın doğusundan çıkalım dediği halde, hala Amerikalılar çıkamıyor. Böyle bir sıkıntı var. "

        "BÖLGE ARTIK SAVAŞTAN ÇOK YORULDU"

        Amerika'nın İran'a yaklaşımını doğru bulmadıklarını dile getiren Erdoğan, "Bunu bizzat Amerikalılara da söylediğimiz için söylüyorum. Bölge artık savaştan çok yoruldu. Biz bu uygulamaları, bu yaptırımları doğru bulmuyoruz. Çünkü, bölgenin artık yeniden ayağa kalması lazım. Bölge halkının artık gece rahat yatıp, sabah huzurla kalkmaya ihtiyacı var. Biz de şu anda bunun yanındayız. Dünyayı barışa taşıyacaksak, böyle taşıyacağız' diyoruz ve noktayı koyuyoruz." dedi.

        Erdoğan, "S-400'lerle birlikte Türkiye düşmana korku verecektir. Bir de yerli savunma sanayimize ortak üretimle birlikte atacağımız adımla, o ayrı bir güç katacaktır. Biz şimdi 100 gencimize Rusya'ya gönderdik. Onlar orada eğitimlerini aldılar, geldiler. Gençlerimiz açısında da yeni bir süreç başlıyor. Bu bir ufuktur. Türkiye şu anda Savunma Sanayisinde sadece Baykar'da 350 gencimiz çalışıyor. Bu gençler, şu kadar, bu kadar saat söz konusu değil. Ben birkaç defa gittim. Saat 20.00 hala çalışıyorlar. Genç bir ekip var. Bunlar orada çalışırken de bambaşka bir aşk ve heyecanla çalışıyorlar. Bu tabii büyük bir önem arz ediyor. Aynı durumu, biz diğer Savunma Sanayisi birimlerimizde de yapar hale geldik. Bu bizi Hindistan'ı yakalamaya doğru götürür."

        S-400'lerdeki teknik terimlere açıklık getiren Erdoğan, "Birincisi bütün bizim aldığımız bu Nisan 2020'de kurulumu ve işletilmesi dediğimiz gelecek olan sisteminin tamamının adı filo diyoruz. Bu filonun içerisinde iki batarya var. Her bir bataryada 8 launcher var. Dolayısıyla bizim şu anda yapmakta olduğumuz alımın, tedarikin, önce teslim alacağız, sonra kurulumunu sağlayacağız ve bunun sonunda elimize bizim bir filo olacak. O filonun iki bataryası olacak ve o bataryada 8'er launcher olacak. Ayrıca bunun füzelerini ayrıca tedarik edilecek." diye aktardı.

        İkinci filo ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Erdoğan, "İkinci filoyu bekliyoruz. Üçüncü filo, Türkiye'de üretim dahil, teknoloji transferi ve paylaşımı dahil şekilde çalışma sürdürülüyor. Önümüzdeki günlerde bu gelişmeleri takip edeceğiz. Diğer taraftan da hem kamu hem özel sektör olarak, üniversitelerimiz dahil bu konuda yoğun çalışmalarla bu teknolojiyi hem bünyemize adapte edebilecek bir noktaya gelmek için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Savunma Sanayi Başkanlığımızın koordinatörlüğü çerçevesinde." dedi.

        Filonun içerisini tanıtan Erdoğan, şunları söyledi:

        "Her birinin komuta yeri var, komuta aracı, komuta radarı var. Onun dışında, her bir bataryanın da kendi içinde tespit ve takip radarları var. Kendi içinde, bir bütünlük içinde devam edecek. Çalışma bu şekilde yürüyecek. Launcher bizim atış rampası. Bir bataryada 8 atış var, 8 tüp launcher var. Ne kadar füzemiz varsa o kadar füze kullanacağız. Füzelerle ilgili de basında çeşitli rivayetler var, ‘S-400’ler bunu vurur, şunu vuramaz’ gibi. S-400’ün vuramadığı yoktur. Uçak, bina..."

        Mühimmatın sınırlı olup olmamasıyla ilgili sorulan soruya yanıt veren Erdoğan, "Ne kadar mermin varsa o kadar kullanırsın. Sınırsız diye bir şey var mı? Bütün topçu silahlarının bütün sistemlerinde, F16’ların mühimmatları da bir sınırlı. Bitince ikmal ediliyor ve üreteceğiz." diye konuştu.

        "AKILLI BOMBA ÜRETİR HALE GELDİK"

        Yerli üretime değinen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Mesela, akıllı bomba, Obama'dan istedim. O zaman biz daha üretmiyoruz. İbrahim Bey tercüme ediyor, konuştuk, Antalya G20'de. 'Çözeceğiz bu işi' dedi, Obama gitti. Ne oldu? Yanlış komşu bizi ev sahibi yaptı, biz akıllı bomba üretir hale geldik. Aynı şekilde mesela güdüm kiti dediğimiz kanatlı onda da biz aynı şeyi yapıyoruz. Şimdi o kanatlı güdüm kitini üretir hale geldik. Mesela bizim meşhur Boralarımız var, şimdi biz Bora'mızı kendimiz üretiyoruz. Bunları biz üretiyoruz onun için rahatız. Bunları ne kadar çeşitlendirirsek, ne kadar artırırsak o kadar düşmana karşı güçlü hale geleceğiz."

        3. Filonun S-400 mü yoksa S-500 mü olacağıyla ilgili soru üzerine Erdoğan, o günkü gelişmiş halleri ne ise onun üretileceğini ifade etti. Erdoğan, "Şu anda mesela Yunanistan’da 300 mü? Bulgaristan anlaşamadı. Hindistan S-400’ten bizim iki katı alması gibi bir durumu var." ifadesini kullandı.

        Filoyla ilgili bilgi veren Erdoğan, "Sol üst köşede gördüğümüz mavi filo içindekiler komuta idi. Burada komuta aracı ve komuta panelleri var. Diğer ikisi birbirinin aynısı, alttaki ve üstteki. Orada birinci batarya ve ikinci batarya var. Birinci bataryada görüldüğü gibi bir de batarya arama radarı var. Diğerleri launcher. Saydığım 8 launcher, 8 tüp, 8 namlu var diyelim. Diğer taraftan da füzelerimiz var elimizde. Her birinde bir tane var. Onlar sürekli ikmal edilecek. Helikopterlere karşı, uçaklara İHA’lara karşı. Menzil fiyat demek. Dolayısıyla bu menziller ihtiyaçlarımıza göre belirlenecek. Tabii ciddi birtakım çalışma gerektiriyor bu. Mühendislerin çalışması gerektiriyor. Ona göre ihtiyaçlarımız belirleniyor ona göre biz bunları çeşitlendirdik, ona göre siparişlerimizi verdik ona göre alacağız. Ve bunun bu şekilde de ikmalini sürdüreceğiz. Tabii ki bitecek, bittikçe de ikmali yapılacak." değerlendirmesini yaptı.

        Boraların büyük bir avantaj sağladığının altını çizen Erdoğan, füzelere ilişkin şu bilgileri verdi:

        "280 km şu anda atıyoruz, 300 km ötesinde, üstünde uluslararası bir anlaşma şekli var füzelerin fırlatma sistemi ile ilgili. 300 km'yi geçebiliriz fakat geçmiyoruz, oradaki uluslararası anlaşmalar çerçevesinde. Bunun en büyük avantajlarından bir tanesi de füzelerin fırlatılmak suretiyle uçaklarımızda çok ciddi tasarruf sağlıyoruz. Riskimiz azalıyor. Pilot riski var, uçakların yıpranması vesaire. Bunlar tabii çok pahallı. Bu manada Asos'a kadar uçuş mesafesi takriben 145 km. Kandil'in güneyi orası dahil, değer 1 dediğimiz, hedefe vurduğumuz takdirde çok rahat, ciddi bir şekilde imha ediyoruz. Bunu inşallah çok daha geliştireceğiz.Bu gerçekten bizim elimize çok önemli, ciddi bir savunma vasıtası olacak."

        S-400'lerin tehdit değil tamamen savunma sistemi olduğunu belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Çeşitli ülkelerde, siyasi, bürokrat, askerler bir tehdit olarak bunu algılıyor. Tehdit şeklinde dile getiriyorlar. 'Bize karşı bir tehdit' gibi ifadeler kullanıyorlar. Bu tamamen yanlış bir şey. Bu tamamen bir savunma sistemi. Eğer karşı taraf o kişiler, o ülkeler, bize karşı uçak kullanma, füze kullanma niyetinde değillerse onlar için tehdit olması söz konusu değil. Artık dünya nereye gidiyor. Uçaklar ve savaş uçaklarında artık insansıza gidiyor. Artık belli bir süre sonra uçaklar, tamamen, birinci derecede savaş uçakları tabi artık insansız olacak. SİHA'lar, İHA'lar hatta şimdi denizaltılarda bile mesela sayın Putin ile yaptığımız sohbette de söyledim, tamamen insansız denizaltılara da gidiyorlar bunun çalışmasını yapıyorlar. Her şeyde insan maliyetini de düşünmenin içerisindeyiz. Hamdolsun insansız hava araçlarında SİHA’da buna girdik. Onda da yeni bir kademeye doğru gidiyoruz."

        Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ