Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Son dakika haberi Bakan Soylu duyurdu! Kırmızı kategorideki terörist etkisiz
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şırnak Bestler Dereler Domuz Dağı bölgesinde 1'i kırmızı kategoride 10 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

        Bakanlığın açıklamasına göre Eren-10 Operasyonu kapsamında Şırnak-Bestler Dereler Domuz Dağı bölgesinde, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığınca yürütülen faaliyetler devam ediyor.

        10 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

        Açıklamada, "Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı emir komutasında Bestler-Dereler bölgesinde Jandarma SİHA destekli başlatılan operasyonda, 07 Nisan 2021 tarihinde 4, 8 Nisan 2021 tarihinde ise 6 olmak üzere toplam 10 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir" denildi.

        Açıklamaya şöyle devam edildi: "Teröristlerin Botan diye tarif ettiği bölge örgüt açısından geçmişten bu yana PKK/KCK’nın

        kalesi olarak nitelendirilen, arazi yapısı ve konumu itibari ile kırsal alanda saklanmayı kolaylaştıran, Şırnak, Van, Hakkari, Siirt, Mardin ve Şanlıurfa illerini kapsayan bir bölgedir. Terör örgütü için operasyonun yapıldığı Şırnak Bestler-Dereler bölgesi, Irak, Suriye ve Türkiye üçgeninde bulunan bir coğrafya olup, her dönem terör örgütünün kadrolarını bulundurmaya çalıştığı,

        yapılan her operasyondan sonra takviye ettiği stratejik bir noktadır.

        Ancak son dönemde kırsalda Jandarma Teşkilatının istihbarata dayalı, İnsansız Hava Aracı teknolojilerini kullanarak komando ve özel harekat birlikleri ile yaptığı kesintisiz operasyonlarla terör örgütünün kırsaldaki varlığı eylem yapamaz hale getirilmiştir.

        REKLAM

        SAYILARI YURT İÇİNDE 300'E KADAR DÜŞTÜ

        Şırnak Bestler-Dereler Domuz Dağı bölgesinde yapılan operasyonda; etkisiz hale getirilen 10 teröristin içerisinde yönetim kadrosunda olan kritik teröristler olduğu tespit edilmiştir. Hatırlanacağı gibi 11 Eylül 2020 günü Van Çatak Andiçen Mahallesi kırsalında Van İl Jandarma Komutanlığınca icra edilen operasyonda; İçişleri Bakanlığı Terör Arananlar Listesinde 'Kırmızı' kategoride aranan, yaklaşık 25 yıldır terör örgütü içerisinde faaliyette bulunan sözde Botan Saha Sorumlusu Agit Civyan (K) Vahiyettin Karay etkisiz hale getirilmişti.

        PKK/KCK Terör örgütü lider kadrosundan Murat KARAYILAN tarafından sözde Botan Sahada terör örgütünün yaşadığı hezimeti unutturacak, yine 25 yıllık eski bir terörist olan Özgür Gabar (K) Fırat Şişman, Saha Sorumlusu olarak büyük umutlarla görevlendirilmişti.

        REKLAM

        PKK terör örgütü 2020 yılı boyunca yaşadığı kayıplar sonucu yurt içerisinde 300’e kadar düşen kadrolarını muhafaza etmek için kış şartlarından istifade ederek yer altında saklanmış, ancak güvenlik güçlerimizin kesintisiz operasyon taktiği ile örgüt kış boyunca baskı altında kalmış, kayıp vermiş ve hareket edemez hale gelmiştir. Kış üslenmesinden çıkmaya, eylem yapmaya çalışan, geçen hafta Mardin’deki 6 terörist ile birlikte son iki günde Şırnak Bestler-Dereler bölgesinde etkisiz hale getirilen 10 terörist ile örgütün yurt içinde kırsalda son bir haftada 2’si Kırmızı 3’ü Turuncu 2 kategoride olmak üzere toplam 16 kaybı olmuştur. 2021 yılının PKK terör örgütü için hezimetin başlangıcı olacağı anlaşılmıştır.

        Kırmızı kategoride yer alan sözde Botan saha sorumlusu Özgür Gabar kod adlı Fırat Şişman

        07-08 Nisan 2021 tarihleri arasında yapılan İç Güvenlik Eren-10 Operasyonunda etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin sözde Botan Saha Sorumlusu olarak faaliyet gösteren ve İçişleri Bakanlığı Terör Arananlar Listesinde 10 Milyon TL ödülle 'Kırmızı' kategoride aranan 1996 yılı Bitlis katılımlı Özgür Gabar (K) Fırat Şişman adındaki terörist olduğu tespit edilmiştir.

        Teröristin, yaklaşık 25 yıldır terör örgütü içerisinde bulunduğu, yurt içindeki teröristlerin yüzde 60’ının sorumlusu olduğu, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt ve Mardin bölgesinde pek çok eyleme bizzat katıldığı ve talimatını verdiği bilinmektedir.

        REKLAM

        Teröristin katıldığı eylemlere bakıldığında, 05.09.2015 tarihinde Hakkari Yüksekova Bostancık mevkiinde askeri konvoya saldırı sonucu 16 askerin şehit edilmesi ve 6 askerin yaralanması eylemlerini planlayan ve bizzat katılan terörist olduğu,

        2014 - 2015 yıllarında Hakkari bölgesinde meydana gelen terör olaylarının sorumlu ve planlayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca PKK/KCK Terör örgütü lider kadrosundan Murat Karayılan’ın korumalığını yaptığı bilinmektedir.

        Terör örgütünün Botan Saha Lider Kadrosundan Fırat Şah (K) İbrahim İldeniz

        Etkisiz hale getirilen teröristlerden bir diğerinin Botan Saha Lider Kadrosundan Fırat Şah (K) İbrahim İldeniz adındaki terörist olduğu, İçişleri Bakanlığı Terör Arananlar Listesinde 'Turuncu' kategoride arandığı, teröristin katıldığı eylemlere baktığımızda;

        25 Eylül 2015 tarihinde Şırnak Beytüşşebap ilçesinde eş zamanlı olarak kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik silahlı saldırıya katıldığı, 12.08.2016 tarihinde Şırnak Beytüşşebap Hisarlar Sıcak Çeşme mevkiinden 2 güvenlik korucusunun kaçırılarak birinin şehit edilmesi saldırısına katıldığı tespit edilmiştir.

        REKLAM

        Terör örgütünün sözde Şırnak Eyalet Sorumlusu olarak faaliyet gösteren Nujin Koçer (K) Zeynep Dayan

        Etkisiz hale getirilen teröristlerden bir diğerinin de, Sözde Şırnak Eyalet Sorumlusu olarak faaliyet gösteren Nujin Koçer (K) Zeynep Dayan adındaki terörist olduğu tespit edilmiştir. Teröristlerin etkisiz hale getirilmesi ile Şehit ve yaralılarımızın kanı yerde kalmamıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ