Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika haberi Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem - AFAD Son Depremler

        Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 18.11'de merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

        Sarsıntının 5,99 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

        Deprem çevre illerden de hissedildi.

        AFAD, depreme ilişkin gelişmeleri takip ettiklerini bildirdi.

        REKLAM

        İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Tokat ili Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde meydana gelen depremde Tokat Valimiz, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Bakan Yerlikaya'nın paylaşımında yer alan grafiğe göre deprem Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum'da yoğun hissedildi.

        BAKAN ÖZHASEKİ: SAHADA ÇALIŞMALARI ANLIK TAKİP EDİYORUZ

        Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depreme ilişkin, bakanlığın il müdürlüğü ekiplerini ve ilgili birimleri bölgeye yönlendirdiklerini, sahada çalışmaları anlık olarak takip ettiklerini bildirdi.

        Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Tokat Sulusaray'da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlara "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Bakan Özhaseki, "İl müdürlüğü ekiplerimizi ve ilgili birimlerimizi bölgeye yönlendirdik, sahada çalışmaları anlık olarak dikkatle takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

        TOKAT VALİSİ HATİPOĞLU: EKİPLERİMİZ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

        Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekiplerin sahada olduğunu söyledi.

        Sulusaray ilçesinde daha önce iki deprem daha yaşandığını ve oradaki incelemelerinin ardından Artova ilçesine geldiğini belirten Hatipoğlu, "Ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor. Ben de Artova ilçemizdeyim. Vatandaşlarımızla beraberim. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı ya da yaralanma bilgisi gelmedi. Ekiplerimizin sahada çalışmaları devam ediyor. Bütün hemşehrilerimize çok geçmiş olsun. Allah beterinden korusun." dedi.

        Artova ilçesinde de hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar sokağa çıktı. Bazı vatandaşların ağladıkları ve sinir krizi geçirdikleri görüldü.

        Artova Kaymakamı Erkan Atam ve Belediye Başkanı Ali Güner vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı.

        "1 EV VE 5 AHIRIN ETKİLENDİĞİNE DAİR İHBAR ALDIK"

        AFAD'dan yapılan açıklamada, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin Tokat, Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum'da yoğun şekilde hissedildiği hatırlatıldı.

        Açıklamada, an itibarıyla Yozgat'ta 2 katlı bir ev ile Sulusaray'da 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar alındığı, ekiplerin saha tarama çalışmalarının devam ettiği ve gelişmelerin takip edildiği kaydedildi.

        YOZGAT VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

        Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 18.11'de merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde sarsıntı Yozgat'ta da hissedildi.

        Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar panik yaşadı.

        Yozgat Valiliğinden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "İlimizde de kuvvetli şekilde hissedilen 5,6 büyüklüğündeki deprem neticesinde saha ekiplerimizce yapılan ilk tespitlere göre, Kadışehri ilçemizde ve köylerinde bazı yapıların zarar gördüğü ancak çok şükür şu ana kadar ulaşılan bilgilerde can kaybı ve yaralı vatandaşımızın bulunmadığı anlaşılmıştır. AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına devam etmektedir. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."

        Öte yandan Kadışehri ilçesine bağlı Yelten köyünde 2 katlı atıl bir evin yıkıldığı yönünde ekiplere ihbar geldiği öğrenildi.

        KAYSERİ VE SİVAS VALİLİKLERİNDEN DE AÇIKLAMA GELDİ

        Sivas AFAD Müdürlüğü 2 araç ve 11 personel, UMKE ise 2 araç ve 10 personel ile Tokat’ın Sulusaray ilçesine hareket etti.

        Öte yandan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İlimizde hissedilen deprem nedeniyle ekiplerimiz saha taramasına başlamış, şu ana kadar herhangi bir olumsuz duruma rastlanmamıştır." ifadelerini kullandı.

        Sivas Valiliğince sosyal medyadan yapılan paylaşımda da il merkezi ve ilçe merkezinde saha taramalarının devam ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

        "Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. İlimizde hissedilen depremde il merkezimiz ve ilçelerimizde saha taramalarımız devam etmektedir. Allah ülkemizi ve şehrimizi her türlü felaketlerden korusun."

        BAKAN YERLİKAYA HABERTÜRK'E KONUŞTU

        İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Habertürk'e açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya'nın konuşmasından öne çıkanlar... Hem Tokat Sulusaray başta olmak üzere Yozgat Kadışehri ve köylerimizde, mahallelerimizde depremden olumsuz etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. 18.11'de Tokat Sulusaray merkezli deprem anında tevafuk sayın valimiz de Sulusaray'daydı. Anbean orada vaziyet ediyor. Şu ana kadar 112 Acil Çağrı'ya gelen 236 civarında ihbar gelmiş. Burada durmuş vaziyette. Tokat genelinde eğitime ara verildiğiyle ilgili karar aldı valimiz. Depremden Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt ilçemiz etkilenmiştir. Çok az sayıda yıkılan veya çatlak kerpiç, metruk yerlerle ilgili tespitler var. Sayısı çok az. Taramanın tamamlandığı andan itibaren bu rakamları paylaşacağız. Altını önemle çizeceğimiz gerçek şu; can kaybının olmaması. Yaralanan bir durumun olmamasıdır. Şu anda vatandaşlarımız tedirgin. Gece yaşanan depremin olmasıyla ilgili moral bozukluğu var. Sulusaray başta olmak üzere kamu misafirhanelerimiz, otel ve termal yerlerle ilgili hazırlıklarımızı yaptık. Valimiz, AFAD, belediyelerle eşgüdümlü şekilde bir araya gelmiş vaziyetteyiz. AFAD Başkanımız şu anda yolda. Bakan yardımcımız oraya geçiyor. Geçmiş olsun dileklerimi belirtmek istiyorum. Allah tekrarından ülkemizi korusun diyorum. Tarama bittikten sonra hasar olduğu tespit edilen yerlerle ilgili çalışma sürecini süratle tamamlayacağız. Arama kurtarma talebiyle ilgili ihbarlar yapıldı. Yıkıntının, çöken yerin altında kaldım şeklinde bir ihbar olmadığını söyledi arkadaşlarımız. Sevindiğimiz durum bu. Hasarla ilgili çağrılar bunlar. Burada saha taramalarıyla gerçek durumun ne olduğuyla ilgili yetkili arkadaşlarımız tespitleri yapar, bunların ne boyutta olduğunu söyleriz. Arkadaşlarımız, valimiz, jandarma, emniyet, AFAD, belediyelerle arkadaşlarımızla görüşmemizde fevkalade üzüntü duyacağımız bir durumun olmamasıdır. Çok az sayıda kullanılmayan evin yıkıldığını bunların da 5-6'yı geçmediği yönünde. Taramalar bitince neyle karşı karşıya kaldığımız net rakamları sizlerle paylaşmamız mümkündür.

        SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN PAYLAŞIM

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tokat Sulusaray İlçesinde 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde; Tokat Yeşilyurt ilçesinde 1 kişi etkilenmiştir. Tokat’ın Sulusaray İlçesinde bir ev ve bir cami minaresi yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Tokat’ın Artova ilçesinde bir cami minaresi yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Yozgat İli Gümüşsuyu Köyünde bir ev, Yelken Köyünde bir ev, Elmalıçiftliği Köyünde bir ev yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Tokat ilinden 15 ambulans, 3 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı, Yozgat İlinden 5 ambulans, 1 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı, Sivas İlinden 1 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı bölgeye görevlendirilmiştir. Depremi hisseden vatandaşlarımıza çok geçmiş olsun. Allah ülkemizi felaketlerden korusun." ifadelerini kullandı.

        PROF. DR. TÜYSÜZ HABERTÜRK'E DEPREMİ DEĞERLENDİRDİ

        İTÜ Öğretim Üyesi Profesör Doktor Okan Tüysüz, Tokat'ta saat 18.11'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depreme ilişkin Habertürk'e açıklamalarda bulundu. Profesör Doktor Tüysüz'ün konuşmasından öne çıkanlar... Geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Şimdi burada depremi üreten faya baktığımız zaman bu fayın potansiyeli 6, 6 buçuklara kadar çıkabilir. Ancak bölgede çok sayıda küçük fay var. Ve bölgedeki baktığımız zaman mevcut fayların boyları da çoğu zaman uzun değil. Bölgedeki en büyük fay bu. Bunun kırıldığını düşünüyorum. Dolayısıyla bölgedeki daha büyük bir deprem olacağı kanaatinde değilim. Ancak mevcut durumda 5.6 ve 5.7'lik bir deprem söz konusu. Bunun arkasında 4,6 ve 4,7'ye çıkan artçıların gelişmesi mümkün. Şimdi önceki iki deprem büyük olasılıkla bunun öncüleri. Ancak biz depremlerin öncü mü artçı mı olduğunu çoğu zaman bilemiyoruz. Yani bir deprem oluyor daha sonrasında başka bir deprem gelir mi. Bunu belirlemek çoğu zaman pek mümkün değil. Ancak arkasından daha büyüğü geldiği zaman öncüymüş deme şansına sahip oluyoruz. Bölge belliki bir stres altında dolayısıyla bu stresle beraber kırılan faylar var. İki tane öncü deprem sonrasında da bir ana deprem olarak değerlendirilebilir şimdilik.

        EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

        Vali Numan Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, depremden sonra hızlıca harekete geçtiklerini belirtti.

        Yaptıkları değerlendirme sonrası okulları tatil etme kararı aldıklarını bildiren Hatipoğlu, "Yarın itibariyle il genelinde okullarımızı tatil ediyoruz." dedi.

        Evlerinde kalmak istemeyen vatandaşlara spor salonları ve yurtları açacaklarına işaret eden Vali Hatipoğlu, "Yine aldığımız tedbirler kapsamında Tokat'ta bulunan yurtlarımızda, kapalı spor salonlarımızda hazırlıklarımızı yapmaya başladık. Evlerinde kalmak istemeyecek vatandaşlarımızı kapalı spor salonlarında yine Yeşilyurt'ta bulunan, Sulusaray'da bulunan spor salonlarında gerekli tedbirleri alarak misafir edeceğiz. Tekrar geçmiş olsun diyorum." diye konuştu.

        "231 İHBAR GELDİ, CAN KAYBI YOK"

        Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, Tokat'taki 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat ve Tokat'taki 112 Acil Çağrı Merkezleri'ne 231 ihbarın geldiğini, can kaybının bulunmadığını bildirdi.

        AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 18.11'de Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiği anımsatıldı.

        Tokat ve Yozgat'ta il AFAD, jandarma, emniyet ve diğer görevli personelle saha taramaları yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Yozgat ve Tokat'taki 112 Acil Çağrı Merkezleri'ne toplam 231 ihbar gelmiştir. Can kaybı bulunmamaktadır. Tokat ilimizde; 2 konut, 5 ahır ve 2 minare hasar almıştır. Sivas, Samsun, Erzurum, Çorum ve Amasya AFAD ekipleri sevk edilmiştir. Yozgat ilimizde; 2 katlı bir bina yıkılmış, 8 köyde küçük çaplı hasarlar meydana gelmiştir. Ankara, Çankırı, Kayseri, Amasya, Nevşehir ve Kırıkkale AFAD ekipleri sevk edilmiştir."

        Yozgat ve Tokat'a, Emniyet Genel Müdürlüğünden 1 helikopter, Jandarma Genel Komutanlığından ise 1 İHA sevk edildiği bildirilen açıklamada, gelişmelerin takip edildiği ifade edildi.

        "KÖPRÜ VE YOLLARDA OLUMSUZ BİR DURUMA RASTLANMADI"

        Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından bölge halkına geçmiş olsun dileklerini ileterek, "Deprem bölgesine yakın kesimlerdeki 16. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk alanlarındaki köprü ve yollarımızda yapılan ilk incelemelerde olumsuz bir duruma rastlanmamıştır." ifadesini kullandı.

        Uraloğlu, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgedeki köprü ve yolların durumuna ilişkin açıklama yaptı.

        Bölge halkına geçmiş olsun dileklerini ileten Uraloğlu, "Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem bölgesine yakın kesimlerdeki 16. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk alanlarındaki (200-19 ve 200-20 Sivas-Ankara Devlet Yolu ile 58-81 Şeyhhalil il yolu ve 850-03 ve 850-04 Sivas-Tokat Devlet Yolu) köprü ve yollarımızda yapılan ilk incelemelerde olumsuz bir duruma rastlanmamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

        SULUSARAY'DA SARSINTILAR DEVAM EDİYOR

        Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Sulusaray ilçesinde saat 00.09'da 4,1 büyüklüğünde, saat 22.31'de 4,4 büyüklüğünde, saat 18.31'de 3,5 büyüklüğünde ve saat 21.43'te 4,0 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

        BAKAN ÖZHASEKİ'DEN DEPREME İLİŞKİN AÇIKLAMA

        Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen ve çevre illerin de etkilendiği 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, Ulusal Hasar Tespit Ekiplerinin (UHTE) görevlendirildiğini bildirdi.

        Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, merkez üssü Tokat'ın Sulusaray ilçesi olan ve çevre illerde de hissedilen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından ekiplerin, AFAD koordinasyonunda çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ifade etti.

        Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu ve Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan'ın koordinasyonunda hasar tespit çalışmaları için ekipler görevlendirildiğini belirten Özhaseki, şunları kaydetti:

        "Depremin hissedildiği tüm illerimizde hasar tespitini gerçekleştirmek amacıyla Ankara, Samsun, Ordu, Sinop ve Giresun İl Müdürlüklerimizden Ulusal Hasar Tespit Ekiplerimizi (UHTE) depremden etkilenen illerimize görevlendirdik. İlgili birimlerimizin ve ekiplerimizin sahadaki çalışmalarını anbean yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, özellikle hasarlı binalara girilmemesini istirham ediyoruz."

        İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI KARALOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, deprem nedeniyle hasar gören yapılarla ilgili bilgi vererek, "Tokat ilimizde 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar var. Bunlar yıkık değil, hasar var. Yozgat ilimizde ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitlerimiz var." dedi.

        Karaloğlu, Tokat'ın Sulupazar ilçesinde depremden zarar gören bölgedeki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

        Bölgede Sulupazar merkezli 5 deprem ve 41 artçı sarsıntı olduğunu vurgulayan Karaloğlu, depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.

        En büyük tesellilerinin yaralı ve can kaybı bulunmaması olduğuna işaret eden Karaloğlu, "Ekiplerimiz şu anda sahada. Köylerin tamamı tarandı. Tokat'ta 3 ilçe, Yozgat tarafında 3 ilçe ve etkilenen tüm köylerimiz taranmış durumda. Tokat'ta 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 576 vatandaşımızın ihbarı var. Yozgat ilimizde de 250 deprem kaynaklı vatandaşımızın ihbarı var ve bütün ihbarlara da arkadaşlarımız cevap verdiler, incelemelerini tamamladılar." diye konuştu.

        Bölgedeki çalışmaların sürdüğünü dile getiren Karaloğlu, şöyle devam etti:

        "Tokat ilimizde 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar var. Bunlar yıkık değil, hasar var. Yozgat ilimizde ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitlerimiz var. Evinde çatlağı olan, hasarı olan hiçbir vatandaşımız evini kullanmasın lütfen. Biz onları misafir etmeye hazırız. Sayın Valimiz şu anda yurtları hazır hale getirdi. Şu ana kadar 30 vatandaşımız Tokat'ta yurtlarda kalmak için müracaatta bulundu. Onları biz misafir edeceğiz ama daha fazla talep olursa onları karşılayacak imkanımız olduğunu ifade etmek isteriz. Yine vatandaşların beslenmesi konusunda 5 bin kumanya hazırlandı, dağıtılıyor. Tokat'ta üç ilçemizde sıcak yemek çıkarmak için aşevleri oluşturuluyor."

        Karaloğlu, bölgede ulaşımda, altyapıda, elektrik ve haberleşmede herhangi bir sorun yaşanmadığının altını çizerek, "Yollarımız açık, enerjisi olmayan köy yok, haberleşme imkanı olmayan yerleşim birimimiz de yok. Tedbir olarak Tokat ilimizin genelinde eğitime bir gün ara verdik. Yozgat ilimizde ise Kadışehri, Çekerek ve Aydıncık ilçelerimizde eğitime bir gün ara vermiş olduk." diye konuştu.

        Vatandaşlardan sosyal medyada dolaşan yanlış bilgilere itibar etmemelerini isteyen Karaloğlu, "AFAD tarafından açıklanmayan hiçbir bilgiye itibar etmemelerini istiyoruz. Biz zaten vatandaşlarımızı çok hızlı şekilde AFAD üzerinden bilgilendiriyoruz. Yapmamız gereken uyarılar varsa bunları da yapıyoruz. Vatandaşımızın bir tereddüdü olmasın." ifadelerini kullandı.

        Karaloğlu, bölgede 750 personel ve 150 aracın hazır bekletildiğini sözlerine ekledi.

        Fotoğraf, AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Hakan Altıntaş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ