Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA DEPREM | Kahramanmaraş'ta 7,7; Gaziantep'de 6,4 büyüklüğünde deprem! Malatya, Adana, Hatay, Gaziantep ve birçok ilde artçı deprem! - Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son dakika deprem... Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Diğer yandan Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep ve Adıyaman'da çok sayıda deprem meydana geldi. AFAD, merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde saat 10.00 itibariyle 284 kişi hayatını kaybetti, 2323 kişi yaralandı.

        AFAD, saat 21.20'de Kahramanmaraş merkezli depremde şu ana kadar 5 bin 606 binanın yıkıldığını bildirdi.

        AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 834 kişinin yaralandığını bildirdi.

        CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY'DAN AÇIKLAMALAR

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, saat 00.35'te kameralar karşısına geçerek son bilgileri aktardı:

        "2379 can kaybımız var.

        14 bin 483 yaralılarımız var. Yıkılan binalarla alakalı da 4 bin 758. Bir de ihbarlar var. Yani 4 bin 758 normalde yapılan ihbarlar ve yerlerinde tespit edilen yıkılan binalar durumda.

        İhbarlar henüz teyit edilebilmiş değil. 6 bin 217 rakamı teyit edilemeyenler de dahil edilmiştir. Dolayısıyla 4 bin 758 ile devam ediyor olacağız.

        Enkazdan çıkarılanlar 7 bin 840 çıkarılmış durumda. Bu da hamdolsun güzel haberimiz.

        Arama kurtarma ile ilgili detayları paylaşmak isterim. Sahada iller itibariyle 11 bin 22 arama kurtarma ekibimiz mevcut. Maraş'ta 2 353 Hatay 1625, Malatya 1026, Şanlıurfa 566, Diyarbakır 360, Kilis 101, Adana 438.

        İlçeler itibariyle İskenderun 229, Kırıkhan 625 toplam buraya Romanya ve İsviçre'den gelen 180 kişilik ekip de dahil. Antip Şehik Kamil'de 11, Nizip 15, İslahiye 175. Hala yolda olan, yurt dışından gelen ve yine bölgeye sevk ettiğimiz arama kurtarma ekipleri var.

        Osmaniye merkez 266, Bahçesaray 103, Kahramanmaraş'a Azerbaycan ve Lübnan ekiplerini sevk etmiş durumdayız. Afşin 98, Elbistan 20, Göksun 188, Nurhak 456, Çağlayan 218, 12 Şubat 436, Andırın 196, Türkoğlu 201, Pazarcık 75.

        Malatya'da Akçadağ 8, Düğanşehir 28, Yeşilyurt 397 arama kurtarma personelimiz var.

        "SIKI İRTİBAT HALİNDEYİZ"

        İllerle sıkı şekilde irtibat halindeyiz. Bakanlarımız ve valililerimizle irtibat halindeyiz. Vinçlerle ilgili bazı sorunların olduğu iletildi. Onunla alakalı çalışmalar yaptık. 4250 araç bölgede bir de vinç konusu var. Sahada mevcut olan vinçlere ilave olarak Ankara ve Bursa'dan 6, Mardin 1, Kayseri'den kiralanan 10 vinç yola çıkmış durumda.

        Uçaklarımız da silahlı kuvvetlerimizin kargo uçaklarımız dahil olmak üzere bölgedeki havalimanlarına nakliyesi çalışmaları devam etmekte yoğun şekilde.

        Üniversitelerimizin barınma merkezi olarak kullanacakları yerler var. 284 bin kişi Milli Eğitim'de yurtlarda, pansiyonlarda, öğretmen evleri ve okullarda yerleştirilmiş durumdalar.

        Sürekli ilave barınma merkezlerine vatandaşlarımızı yönlendirmeye devam ediyoruz. 52 bin 354 yurtlar, spor salonları, gençlik merkezlerinde toplamda 338 bin vatandaşımız yerleştirilmiş durumda.

        Yine Kızılay'ın başkanlığında tüm illerde ve ilçelerde ve afet acil yönetim başkanlıklarımız yereldeki, valilerimizin, bakanlıklarımızın koordinasyonunda beslenme adında faaliyetler yürütülüyor. Çorba, yemek ikramı şeklinde.

        Kızalay ve Milli Eğitim beslenme olarak yurtlarında barındırdıklarını kendisi beklenme anlamında ikramda bulunuyor. Kahramanmaraş'ta Afşin, Elbistan, Hatay Kırıkhan ve Osmaniye ilçeleri, Adıyaman, Besni ve Gölbaşı'nın tamamında beslenme hizmetleri Kızılay tarafından verilmektedir.

        "6 TRAFO MERKEZİMİZ HİZMET VEREMİYOR"

        Enerji alanı bir başka kritik alanımız. Bu birçok şeyi etkiliyor. Elektrik, ısınma ve haberleşmeyi de doğrudan etkileyen bir alan. İllerimizde bir önceki bilgilendirmem sonrasında 6 trafo merkezimiz hizmet veremez durumda. Diğerlerinin tamamı hizmet verir konumdadır.

        Çarşamba, perşembe ve cuma gününe kadar buralarda elektrik verilir olacaktı. Hatay, İskenderun, Kırıkhan'a elektrik verilmeye başlandı. Reyhanlı'ya yarın verilecektir.

        Osmaniye'de dağıtım şirketinin kontrolünde risksiz olduğuna karar verildiği durumda elektrik verilmeye başlanacak. Merkez, Bahçe ve Kadirli'ye onaylandığı andan itibaren elektrik verilecektir.

        Kahramanmaraş merkez kontrollü olarak elektrik enerjisi verilmeye başlandı. İlçelere şu anda henüz netleşmiş değiliz, çalışmalar devam ediyor. Adıyaman'da Kahta, Gerger, Besni, Samsat'ta elektrik verilmeye başlandı.

        "ÇARŞAMBA GÜNÜ DOĞALGAZI VEREBİLECEĞİZ"

        Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş'ta ana iletim hatlarında hasar tespit çalışmalarında 6'ya çıkmış durumda. Tamamıyla alakalı çalışmalar başladı. Boruların tamiri ve bakımıyla alakalı tüm borular sahaya sevk edilmiş durumda. Çarşamba itibariyle tekrar doğalgazı verecek hale geleceğiz. Doğalgaz kesildiği zaman bakımını yapsanız bile veriyorum deme şansımız yok. Kontrol ederek binalara vermek zorundasınız ki, ikinci bir afeti yaşamayalım.

        Jeneratör yakıtı ve akaryatık. Jenaratör özellikle ulaştırma haberleştirme ile yakından ilgili konu. Tankerler akaryakıt ve jenaratörle ilgili yollarda. Herhangi sıkıntımız yok. Tamamı gece yarısı ya da sabaha yakın ulaşmış olacaktır. Ulaştırmada bazı sıkıntılarımız oldu. Haberleşme ile ilgili aslında baz istasyonlarıyla ilgili sıkıntı olan yerler.

        "İLAVE 1000 JENARATÖR YOLDA"

        Baz istasyonu elektrikle alakalı. Hasar almadıysa elektriği verince tekrar çalışıyor. 10 bin 718 baz istasyonumuz şu anda toplamda çalışır durumda. 2477'sinin 700'ünün jenaratörü gönderilmiştir. İlave 1000 jenaratör bölgeye gönderilmek üzere yolda. Bu sorunu elektrikler gelene kadar çözelim istiyoruz.

        Ulaştırmada bölgedeki hava şartları son derece sıkıntılı. Bölgenin dışından gelen yollarda da yine aşırı tipi nedeniyle kapanmalar mevcut. Konya, Aksaray, Niğde, Kayseri, Kırşehir-Mucur'da tipiden dolayı kapanan yollar var. Karla mücadele ekipleri araçlarımıza eşlik ediyor sıkıntılı bölgeyi geçene kadar.

        Yurt dışından gelen yardımlar. Birçok ülkeden yardımlar yoğun şekilde gelmekte. Arama, kurtarma ve medikal boyutunda geliyor. Bölgemizde ilgili yerlere sevkini devam ettireceğiz. Bölgeye yoğun şekilde tüpgaz ilgili firmaları yoğun şekilde bölgelere gönderiyoruz. Doğalgazın olmadığı bölgelere soba ve benzeri ısınma araçlarıyla desteklemeye çalışıyoruz.

        Yerelde herhangi bir yakını enkaz altında kalmamış olan, herhangi işi olmamış olan bir an önce ayrılmasında faydalı olan vatandaşlarımızla ilgili açıklamada bulunmuştuk. Yarından itibaren tahliye operayonunu yürüteceğimizi ifade etmiştik. Onları hangi illerde misafir edeceğimize dair çalışmalar yapıldı.

        8 ilde hangisine gideceklerine dair tüm çalışmalar tamamlanmış durumdalar.

        Hatay ve İskenderun'da Gölbaşı, Adıyaman, Türkoğlu ve Kahramanmaraş'taki hastanelerde yapısal hasar olduğunu ifade etmiştim. Bunun dışında hamdolsun diğer hastanelerde hizmet verilmektedir.

        Özellikle paylaşmak istediğim konu sosyal medya ve farklı kanallardan bilgi kirliliğine sebebiyet verecek şekilde AFAD ve valiliklerimizin dışında gelen bilgilere itibar edilmemesidir. Yeni gelişmelerden sizi haberdar edeceğiz."

        AFAD: TÜM HIZIMIZLA ÇALIŞIYORUZ

        Saat 23.25'te açıklama yapan AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremlerde arama kurtarma faaliyetlerinin tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

        Tatar, şu açıklamaları yaptı:

        "Bir yandan yoğun şekilde bütün depremin etkilediği alanlarda arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Devletimiz tüm imkanlarıyla yoğun şekilde çaba sarfediyor.

        Bakanlarımız bölgede. İllerdeki bütün kapasitesiyle valilerimiz, kaymakamlarımız var. Bölgede 10 bin 176 personel sayısı var. Bu sayı artıyor. 10 bin 409 AFAD gönüllüsü 216 araç ile görevlerini yoğun şekilde sürdürüyorlar.

        Bizler dayanışma kültürü yüksek olan milletiz. AFAD'ın bağış hesapları var. Bu tür afet dönemlerinde daha çok öne çıkıyor. Özellikle bağış yapmak isteyen vatandaşların AFAD'ın web sayfasında bulunan Twitter hesabından da yayınladığımız farklı farklı bankalar üzerinden bağış yapabilecekleri hesaplar var.

        Bu bağışların koordineli bir şekilde yürütülmesi ve afet bölgesine doğru şekilde ulaştırılması için tek elden yapılması gerekiyor. Bunun koordinasyonunu yapan kurum AFAD'ımız.

        Şu ana kadar 250 milyon TL'si Aile ve Sosyal Bakanlığı'ndan 100 milyon AFAD'dan olmak üzere 350 milyon lira acil yardım ödeneği sevkedilmiş durumda."

        SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AÇIKLAMA

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde toplam 1651 can kaybının olduğunu, 11 bin 119 kişinin yaralandığını bildirdi.

        AFAD'dan saat 17.30 sularında yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 1498 olduğu aktarılmıştı.

        İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU KAHRAMANMARAŞ'TA

        AA'nın haberin göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş'a gelen Bakan Soylu, beraberindeki Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ile depremde hasar gören ve yıkılan binalardaki arama-kurtarma faaliyetlerini inceledi.

        Daha sonra İlçe Jandarma Komutanlığına geçerek ilgililerden bilgi alan Soylu, çevredeki depremzedelerle de sohbet edip geçmiş olsun dileklerini iletti.

        DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ REVİZE EDİLDİ

        Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti. 7,4 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. AFAD'dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş Pazarcık'ta meydana gelen depremin büyüklüğü yapılan ayrıntılı sismolojik çalışmalarla 7.7 olarak revize edildiği bildirildi.

        Kandilli Rasathanesi, Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem için revize yaparken, depremin merkez üssünü Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi ve büyüklüğünün 7,7 olduğunu duyurdu.

        Deprem sonrası Kahramanmaraş'ta bir bölgede büyük bir yangın çıktı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığı'na geçti.

         Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gün 85 milyon tek yürek olma günü
        Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gün 85 milyon tek yürek olma günü Haberi Görüntüle

        DEPREM BİRÇOK İLDE HİSSEDİLDİ

        Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde bir çok il depremle sallandı.

        Kahramanmaraş ve Gaziantep'te meydana gelen 7,4 ile 6,5 büyüklüğündeki deprem, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Gümüşhane illerinde de hissedildi. Bölgede olumsuz bir durumun olmadığı bildirildi.

        Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD), Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,4 büyüklüğünde, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldiğini açıkladı.

        Deprem nedeniyle birçok ildeki binalarda yıkım meydana gelirken, depremin şiddeti Doğu Karadeniz'de de hissedildi. Bölgede Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Gümüşhane illeri yaklaşık 1 dakika boyunca sallandı. Korku dolu anların yaşandığı deprem anında bazı vatandaşlar, o anları cep telefonu kamerasıyla görüntüledi. Görüntülerde, Ordu-Giresun Havalimanı'ndaki ve bazı evlerdeki avizelerin sallandığı görüldü.

        GAZİANTEP, ADIYAMAN VE KAHRAMANMARAŞ'TA DEPREM FIRTINASI

        Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde saat 04.26'da 6,4, saat 04.28'de 6,6; İslahiye ilçesinde saat 04.36'da 6,5, İslahiye ilçesinde saat 04.58'de 5,3; Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 05.01'de 5.3; Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde saat 05.00'te 5,3 büyüklüklerinde depremler meydana geldi.

        REKLAM

        ARTÇI SARSINTILAR DEVAM EDİYOR

        AFAD açıklamasında, "Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi merkezli 7,4 büyüklüğündeki #deprem sonrasında, an itibarıyla, bölgede; 6’nın üzerinde 3; 5’in üzerinde 14; 4’ün üzerinde 34 olmak üzere toplam 66 artçı sarsıntı meydana gelmiştir" bilgisini verdi.

        Pazarcık ilçesi dün gece 5.5 büyüklüğünde artçı sarsıntı ile sallanırken, bugün 00.57'de Göksun ilçesinde 4.8 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, KAHRAMANMARAŞ VALİSİ COŞKUN'U ARADI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazarcık'ta yaşanan depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun'u arayarak bilgi aldı.

        Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun'u aradı.

        Erdoğan, Coşkun'dan depremle ilgili bilgi aldı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İLGİLİ TÜM BİRİMLERİMİZ TEYAKKUZ HALİNDEDİR

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan deprem nedeniyle yayımladığı mesajda şunları kaydetti:

        "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir.

        Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.

        Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

        VALİLERDEN BİLGİ ALDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa valileri ile telefonda görüşerek, deprem sonrası durum ve arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı.

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana Valisi Süleyman Elban, Malatya Valisi Hulusi Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ve Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ile telefonda görüştü.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile de telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmelerde, depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ile de depremin hemen ardından telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

        AFAD'DAN VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARILAR

        AFAD sosyal medya hesabından vatandaşlara önemli çağrılarda bulundu. Mesajda şu ifadelere yer verildi: Deprem bölgesine sevk edilen arama kurtarma ekipleri ve acil yardım araçlarının ulaşımı ve çalışmaların aksamaması için yolları boş bırakın, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın. Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda kasıtlı ya da kasıtsız olarak paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.

        TOPLANAN YARDIM MİKTARI AÇIKLANDI

        AFAD, afet bölgesindeki illere şu ana kadar toplam 250 milyon lira acil durum ödeneği gönderildiğini bildirdi.

        PAZARCIK 5.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI SARSINTI İLE SALLANDI

        Dün sabah depremin vurduğu Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi bu gece 23.32'de 5.5 büyüklüğünde bir artçı depremle sallandı.

        AFAD BAŞKANI SON BİLANÇOYU AÇIKLADI

        AFAD Başkanı Yunus Sezer, saat 04.29'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

        30 valimiz, 47 kaymakamamız her il ve ilçede görev yapmakta. AFAD bölgesinde toplam 16 bin 400 arama kurtarma destek personellerimiz bulunmakta. Hava koridoruyla sürekli afet bölgelerine bu personelimiz hava alanlarından hem kara yoluyla hem hava holuyla taşınmakta. Maalesef hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında da artışlar var. 2 bin 921 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. Yaralı sayımız 15 bin 834. Şu ana kadar 65 ülkeden yardım, destek talebi var. Bu ülkelerin de planlar doğrultusunda ekipleri gelince afet bölgelerine naklediyoruz. 16 bin 400 personelimizden yabancı ülkelerden gelenlerle birlikte yoğun bir çalışma var. Kış şartlarından dolayı hem çadır hem de barınma ihtiyaçları için barınma malzemelerini sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. 65 bine yakın çadır ve çadır içi malzeme gönderilmiş durumda. Bugün havanın müsaade ettiği ölçüde hava koridorunu daha rahat kullanarak arama kurtarma personelimizi oraya yönlendirmeyi düşünüyoruz 300 binin üzerine battaniye ve ısıtıcı malzeme gönderilmiş durumda. Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımaza ait salonlarda vatandaşlarımız misafir edilmekte. Afet bölgemizde tüm sivil toplum kuruluşlarımız, Kızılayımızla birlikte vatandaşlarımızın gıda ve yemek ihtiyacını karşılamakta. İnşallah daha fazla hayatını kaybeden sayısı artmaz diye temenni ve dua ediyorum. Bir taraftan da ülkemizin tüm kapasitesini afet bölgesine aktardığımızı, Adana, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman hava alanları yoğun şekilde kullanarak buradaki personel sayımızı takviye ettiğimizi belirtmek istiyorum. Tekrar milletimizin başı sağolsun. Yıkılan bina sayımız belli. İhbarlar sonucunda ortaya konulan sayı bu. Bunları bire bir teyid ediyoruz. Cumhurbaşkanı yardımcımızın belirttiği oranda yıkılan bina sayımız var. Saat 06.00 itibariyle tekrar sayımız güncellenecek.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ