Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KAHREDEN HABER! İşte Türkiye'de son bir ayın orman yangın bilançosu!

        Türkiye'nin son bir aydır adeta akciğerleri cayır cayır yanıyor. İstanbul'dan Tokat'a, Sivas'tan İzmir'e orman yangınlarının ardı arkası kesilmiyor. Son olarak geçen hafta İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayıp 4 ilçeye sıçrayan yangın 50 saati bulurken, HABERTÜRK, Türkiye'de son bir yılda yaşanan orman yangınlarını mercek altına aldı.

        BİR AYDA 1244 FUTBOL SAHASI KADAR ORMAN YOK OLDU

        Habertürk'ten Emrah Doğru'nun haberine göre sadece son bir ayda, yani 20 Temmuz ile 20 Ağustos (bugün) tarihleri arasında Türkiye'nin 503 noktasında orman yangını yaşandı. Orman Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre sadece son bir ayda Türkiye'nin cennet ormanlarından bin 344 hektarı, yani 1244 futbol sahası büyüklüğünde bir alan kül oldu.

        TÜRKİYE'DEKİ ORMAN YANGINLARI HARİTASINI GÜNCEL OLARAK TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

        BİR YILDA TAM BİN 345 ORMAN YANGINI ÇIKTI

        Yine Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2019 yılının 1 Ocak'ından bu yana, tam bin 345 yerde orman yangını yaşandı. Bu yangınlarda 2 bin 987 hektar, yani 2 bin 765 futbol sahası büyüklüğünde, çocuklarımıza miras bırakmamız gereken güzellik yok oldu.

        TÜRKİYE, "RİSKLİ" ÜLKELER ARASINDA

        Akdeniz ve Ege sahillerinden İstanbul'a kadar uzanan ve ülke ormanlarımızın yarısına karşılık gelen 12 milyon hektar büyüklüğündeki kıyı bandı, özellikle yaz aylarında orman yangınları açısından tehdit altında.

        İstatistiklere göre ise ülkemizde her yıl meydana gelen 4 bin yangında, 10 bin hektar orman yangınlarda zarar görüyor. Türkiye, orman yangınlarında Akdeniz'in riskli ülkeleri arasında kabul ediliyor.

        Burası İzmir...
        Burası İzmir...

        ORMAN YANGINININ ERKEN TESPİTİ

        Orman yangınlarının erken haber alınması veya tespit edilmesi için ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesinde yangın sezonu boyunca gözetleme yapılıyor. Ormanlık bölgeler kameralar ile izlenerek personele destek olunuyor.

        Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, insansız hava araçlarıyla (İHA) ormanların izlenilmesi ile ilgili çalışmalar başlattığına ve uygulamanın yaygınlaştırma sürecinde olduğuna dikkat çekiyor.

        METEOROLOJİ İLE "RİSK HARİTASI"

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile birlikte ortak çalışıldığını belirten yetkililer, "Yangın risk haritası günlük olarak saatlik bazda oluşturuluyor ve buna göre de tedbirler artırılıp uyarılar yapılıyor" diyor.

        Burası Muğla...
        Burası Muğla...

        YANGINA MÜDAHALE SÜRESİ 12 DAKİKA

        Aynı yetkili orman yangınlarıyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor: "İhbar alınan veya tespit edilen orman yangına 1.173 noktada konuşlanmış ilk müdahale ekibi ile en kısa sürede yangınlara müdahale edilmektedir. Yangına hassas ormanlarımızın bulunduğu bölge müdürlüklerinde ortalama yangına ilk müdahale süresi 2003 yılında 40 dakika iken; verilen eğitimler, geliştirilen altyapı faaliyetleri ve teknolojiyle donatılmış sistemlerimiz sayesinde 2018 yılında 12 dakikaya indirilmiştir. Birkaç yıl içerisinde de 10 dakikaya ulaşmak için gerekli yatırımlar yapılıp ve tedbirler alınmaktadır.

        19 BİN PERSONEL MÜCADELE EDİYOR

        Yangınlara erken ve etkili şekilde müdahale edilmesi için 2019 yılı için yer ekiplerinde 1.076 adet arazöz, 281 adet su tankeri, 586 adet ilk müdahale aracı, 182 adet dozer, 426 adet diğer araç-iş makinaları ile birlikte toplam 2.551 adet araç ve bu araçlarda görevli 11.039 yangın işçisi, 3.000 teknik eleman, 5.000 memur olmak üzere 19.039 personelimiz görev yapmaktadır.

         Yanan ormanlarımızın imara açılması söz konusu olamaz
        Yanan ormanlarımızın imara açılması söz konusu olamaz Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

        ENVANTERİMİZDE 8 BİN ARAÇ BULUNUYOR

        Yangınlara erken ve etkili müdahale edilmesinde havadan destek sağlanması için 2019 yılında bu gün itibari ile 6 idare helikopteri yanında 34 adet su atar helikopter görev yapmaktadır. Orman yangını organizasyonunda kullanılan Genel Müdürlüğümüz envanterindeki yaklaşık 8 bin araç, anlık olarak araç takip sistemi ile takip edilmekte, her araçtan maksimum fayda sağlanmaktadır.

        Burası Denizli...
        Burası Denizli...

        YANAN ALAN ORMANLAŞTIRILIYOR

        Yangından zarar gören orman alanlarında en kısa sürede yanan emvalin kesimi ve sahadan uzaklaştırılmasını müteakip, teknik heyetin hazırlamış olduğu projeye göre, ormancılık teknikleri ile yıl içerisinde rehabilitasyon, tensil veya ağaçlandırma çalışmaları ile tekrar ormanlaştırılıyor. Yangından sonra asli tür korunarak doğal yapısına uygun ormanlar tekrar inşa edilirken YARDOP'a (Yanan Orman Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi)uygun şekilde yeni ormanlar oluşturuluyor.

        Burası Sivas...
        Burası Sivas...

        YAPILAN AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

        2018 yılında yanan 5.644 hektar alanın 1.722 hektarı aynı yıl içinde ağaçlandırılmış olup 1.197 hektar yanan alandaki çalışmalar2019 yılında tamamlanacaktır. Ağaçlandırılmaya konu edilmemiş2.725 hektar alan iseörtü yangını olması, mevcutağaçların zarar görmemesi ve diğer teknik nedenlerden dolayı müdahale gerektirmeyen alanlardır.Son 10 yılda ise 66 bin hektar yanan ormanlık alanın 46 bin 852 hektarı ağaçlandırılmış olup ağaçlandırılmaya konu edilmemiş 19 bin 148 hektar alaniseörtü yangını olması, mevcutağaçların zarar görmemesi ve diğer teknik nedenlerden dolayı müdahale gerektirmeyen alanlardır.

        TÜRKYILMAZ: EN KISA SÜREDE AĞAÇLANDIRILACAK

        Orman Mühendisleri Odası (OMO) Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz yaptığı yazılı açıklamada yanan ormanlık alanların en kısa zamanda ağaçlandıracağını belirtti. Türkyılmaz, dünyadaki halen devam etmekte olan yangınlardan örnekler verdiği açıklamada İzmir yangının kontrol altına alınmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

        Türkyılmaz açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

        Orman mühendisi meslek mensupları olarak bir ormanın nasıl zor şartlarda oluştuğunu hiç kuşkusuz en iyi bizler biliriz. Ve işte o yüzdendir ki, biz orman mühendisleri için tek ağaç dahi çok kıymetlidir. Ancak kabul etmeliyiz ki, ormanlar kadar diğer gerçek olan şey ise orman yangınlarının varlığıdır. Bugün Dünya’nın birçok ülkesi mevsim şartları itibariyle orman yangınları ile mücadele etmektedir. Ve hatta bildiğiniz üzere geçtiğimiz ay Sibirya’da başlayan orman yangını hala devam etmektedir. Yine Cumartesi günü Kanarya Adaları’nda başlayan orman yangını yerleşim yerlerine sıçramış, hala kontrol altına alınamamıştır.

        "SORUMLU KURUM ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"

        Sonuç olarak orman yangınları bir doğal afet olup açık alan yangınıdır ve diğer kapalı alan yangınlarına benzemez. Uzmanlar tarafından yangınla mücadele yöntemleri belirlenirken her türlü iklim faktörü ve arazi değerlendirmesi yapılarak yangına müdahale edilir. Ülkemizde ise orman yangınları ile mücadele etmekten sorumlu ve alanında uzmanların bulunduğu kurum; Orman Genel Müdürlüğü’dür.

        Bilindiği üzere son günlerde Muğla ve İzmir’de büyük çapta orman yangınları meydana gelmiş olup, Muğla’daki yangın Orman Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından kontrol altına alınmıştır. İzmir’de başlayan orman yangını ise her ne kadar şiddetli rüzgar sebebiyle kontrolünde zorluklar yaşansa da kısmen kontrol altına alınmış ve söndürme çalışmaları devam etmektedir.

        Ayrıca yanan ormanların yeniden ağaçlandırılacağı Anayasamızın 169.maddesinde açıkça belirtmiş olup, diğer yanan orman alanlarında olduğu gibi burası da en kısa sürede yeniden ağaçlandırılacaktır.

        "SAKİN KALMAK, HAZMETMEK OLANAKSIZ"

        Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "İzmir’de yangının yarattığı tahribat yürek yakıyor" diyerek, uçakların müdahale etmemesini eleştirdi. Twitter'da açıklamalarda bulunan Koramaz, "Buna engel olunabilirdi ama devletin uçaklarını hangara kapatıp, yangın söndürme işini özelleştirdiler. Dahası, şirketle uçuş (yani yangın) başına anlaşma yaptılar! Bu kötülüğe sakin kalmak, bunu hazmetmek olanaksız" dedi.

        CHP'Lİ TACETTİN BAYIR UÇAKLARI SORDU

        Pazar günü İzmir’de başlayan ve halen devam eden orman yangınlarının hala kontrol atına alınamaması ile yazılı bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi eleştirerek, ‘’Bu olay bize bir kez daha hazırlıksız ve öngörüsüz olduğumuzu gösterdi. Böylesine önemli bir yangına, müdahale aşamasında problemler yaşanmıştır. Türk Hava Kurumu’nun 20 uçağı, Orman Genel Müdürlüğü beğenmediği için hangarlarda yatıyor. Daha önce bu uçaklar kullanılırken, bu sene başka bir firmadan 34 helikopter kiralandı. Şimdi soruyorum, niçin İzmir’deki yangınlarda uçak kiralanmamıştır? Yanacak yer kalmayınca mı kiralama işlemini gerçekleştireceksiniz?’’ dedi.

        BİR AYLIK YANGIN BİLANÇOSU

        İL İLÇE KÖY TARİH SAAT DURUM
        Artvin Ardanuç Konaklı 20.08.2019 11:00 Devam Ediyor
        Antalya Akseki Güzelyalı 20.08.2019 03:30 Devam Ediyor
        Mersin Anamur Güneybahşiş 20.08.2019 12:45 Kontrol Altında
        Manisa Soma karacakaş 20.08.2019 00:40 Kontrol Altında
        İzmir Buca 19.08.2019 18:02 Kontrol Altında
        Aydın Bozdoğan ÖRMEPINAR 19.08.2019 17:15 Kontrol Altında
        Denizli Pamukkale GÖKÇE ÖREN YARANKÜPÜ 19.08.2019 16:25 Kontrol Altında
        Antalya Aksu Fettahlı 19.08.2019 15:05 Kontrol Altında
        Antalya Manavgat Güzelyalı 19.08.2019 06:55 Kontrol Altında
        Hatay Antakya KARLISU 18.08.2019 17:50 Devam Ediyor
        Muğla Milas GÖKPINAR 18.08.2019 15:25 Devam Ediyor
        Antalya Aksu Fettahlı 18.08.2019 14:07 Devam Ediyor
        İzmir Urla yağcılar 18.08.2019 13:45 Devam Ediyor
        İzmir Karabağlar tırazlı 18.08.2019 12:42 Devam Ediyor
        Muğla Milas KAYABAŞI 18.08.2019 11:15 Devam Ediyor
        Hatay İskenderun NERGİZLİK 18.08.2019 22:55 Kontrol Altında
        Aydın Bozdoğan KARAAHMETLER 18.08.2019 17:15 Kontrol Altında
        İzmir Bornova sarnıç 18.08.2019 11:14 Kontrol Altında
        Balıkesir İvrindi GÖKÇEYAZI 18.08.2019 19:49 Söndürüldü
        İzmir Menderes gümüldür 18.08.2019 17:10 Söndürüldü
        Çanakkale Bayramiç ÇAVUŞLU 18.08.2019 16:42 Söndürüldü
        Manisa Selendi TAVAK 18.08.2019 16:40 Söndürüldü
        Balıkesir Edremit Kalabak 18.08.2019 16:30 Söndürüldü
        Balıkesir Kepsut Gökköy 18.08.2019 15:30 Söndürüldü
        Diyarbakır Lice kelvan 18.08.2019 14:00 Söndürüldü
        İstanbul Çatalca Binkılıç 18.08.2019 13:28 Söndürüldü
        Erzurum Oltu TOPRAKKALE 18.08.2019 13:11 Söndürüldü
        Osmaniye Düziçi Selverler 18.08.2019 11:00 Söndürüldü
        Balıkesir Edremit Kavlaklar 17.08.2019 16:50 Kontrol Altında
        Kahramanmaraş Onikişubat KAPIKAYA 17.08.2019 15:26 Kontrol Altında
        Manisa Akhisar tütenli 17.08.2019 23:05 Söndürüldü
        Çanakkale Ayvacık ÇINARPINAR 17.08.2019 15:15 Söndürüldü
        Artvin Yusufeli Bakırtepe 17.08.2019 14:15 Söndürüldü
        Çanakkale Ayvacık AYVACIK 17.08.2019 13:40 Söndürüldü
        Ankara Polatlı Basri 17.08.2019 13:25 Söndürüldü
        Osmaniye Bahçe Burgaçlı 17.08.2019 13:00 Söndürüldü
        Çanakkale Yenice BALLIÇAY 17.08.2019 12:48 Söndürüldü
        Antalya Kumluca Beşikci 17.08.2019 11:51 Söndürüldü
        Mersin Bozyazı ÇİRKİN 17.08.2019 02:38 Söndürüldü
        Muğla Seydikemer KARADERE 16.08.2019 17:30 Kontrol Altında
        Muğla Milas Çallı 16.08.2019 15:12 Kontrol Altında
        Muğla Seydikemer Bayır 16.08.2019 12:40 Kontrol Altında
        Erzincan Tercan Büyükyayla 16.08.2019 19:43 Söndürüldü
        Diyarbakır Lice Karahasan 16.08.2019 19:30 Söndürüldü
        Antalya Serik Töngüşlü 16.08.2019 17:10 Söndürüldü
        Afyonkarahisar İscehisar KOZLUCA 16.08.2019 14:30 Söndürüldü
        Erzincan Üzümlü Bulanık 16.08.2019 11:30 Söndürüldü
        Diyarbakır Çınar Köksalan 16.08.2019 10:20 Söndürüldü
        Manisa Akhisar fırınlı 15.08.2019 17:20 Söndürüldü
        İzmir Bornova pınarbası 15.08.2019 17:05 Söndürüldü
        Adıyaman Gölbaşı 15.08.2019 16:15 Söndürüldü
        Artvin Merkez Aşağımaden 15.08.2019 15:00 Söndürüldü
        Tokat Merkez BATMANTAŞ 15.08.2019 14:30 Söndürüldü
        İzmir Buca 15.08.2019 14:10 Söndürüldü
        Bayburt Merkez Karşıgeçit 15.08.2019 14:00 Söndürüldü
        Muş Merkez GÜDÜMLÜ 15.08.2019 13:40 Söndürüldü
        Artvin Ardanuç Gümüşhane 15.08.2019 13:00 Söndürüldü
        Samsun Bafra Bengü 15.08.2019 12:55 Söndürüldü
        Kırıkkale Merkez Ahıllı 15.08.2019 12:43 Söndürüldü
        Kahramanmaraş Andırın AYŞEPINARI 15.08.2019 12:00 Söndürüldü
        Kastamonu Taşköprü Yeniler 15.08.2019 11:40 Söndürüldü
        Burdur Bucak kızıllı 15.08.2019 08:05 Söndürüldü
        Kahramanmaraş Afşin AĞCAŞAR 14.08.2019 12:45 Devam Ediyor
        Sivas Yıldızeli Çobansaray 14.08.2019 15:30 Kontrol Altında
        Kahramanmaraş Onikişubat KAPIKAYA 14.08.2019 02:30 Kontrol Altında
        Muğla Köyceğiz Otmanlar 14.08.2019 23:58 Söndürüldü
        Muğla Köyceğiz Otmanlar 14.08.2019 23:55 Söndürüldü
        Manisa Akhisar Arabacıbozköy 14.08.2019 23:00 Söndürüldü
        Ankara Altındağ 14.08.2019 22:20 Söndürüldü
        Osmaniye Düziçi yeşilyurt 14.08.2019 21:00 Söndürüldü
        Muğla Köyceğiz Otmanlar 14.08.2019 20:55 Söndürüldü
        Isparta Sütçüler Çukurca 14.08.2019 20:30 Söndürüldü
        Muğla Köyceğiz Otmanlar 14.08.2019 20:25 Söndürüldü
        Kastamonu Taşköprü Kayadibi 14.08.2019 19:10 Söndürüldü
        Ankara Haymana 14.08.2019 18:15 Söndürüldü
        Adana Saimbeyli yeniköy 14.08.2019 18:05 Söndürüldü
        İzmir Seferihisar ömür 14.08.2019 16:50 Söndürüldü
        Tokat Merkez Batmantaş-Arapören 14.08.2019 16:15 Söndürüldü
        Muğla Milas Demirciler 14.08.2019 15:35 Söndürüldü
        Bursa Osmangazi Büyükdeliller 14.08.2019 14:30 Söndürüldü
        Edirne Keşan SULTANİÇE 14.08.2019 14:00 Söndürüldü
        Tokat Merkez Günçalı 14.08.2019 13:50 Söndürüldü
        İstanbul Eyüpsultan Pirinççi 14.08.2019 13:32 Söndürüldü
        Malatya Pütürge Tekederesi 14.08.2019 12:45 Söndürüldü
        Diyarbakır Çüngüş Kaynak 14.08.2019 12:15 Söndürüldü
        İstanbul Kartal Veysel Karani 14.08.2019 12:08 Söndürüldü
        Bilecik Bozüyük Ketenlik Köy 14.08.2019 11:55 Söndürüldü
        Erzincan Merkez Baltaşıköyü 14.08.2019 10:15 Söndürüldü
        İstanbul Arnavutköy HACIMAŞLI 14.08.2019 09:25 Söndürüldü
        Malatya Arapgir Eğnir 14.08.2019 08:30 Söndürüldü
        Bursa Kestel ÜMİTALAN 14.08.2019 06:00 Söndürüldü
        İzmir Bayındır balcılar 13.08.2019 14:50 Kontrol Altında
        Yozgat Çayıralan Avşaralanı 13.08.2019 14:30 Kontrol Altında
        Muğla Fethiye Ölüdeniz 13.08.2019 19:30 Söndürüldü
        Antalya Döşemealtı Yukarıkaraman 13.08.2019 19:20 Söndürüldü
        İstanbul Arnavutköy İmrahor 13.08.2019 19:20 Söndürüldü
        Hatay Erzin Küllü Köyü 13.08.2019 19:07 Söndürüldü
        Manisa Kula şıhlı 13.08.2019 18:41 Söndürüldü
        Muğla Fethiye Ölüdeniz 13.08.2019 17:40 Söndürüldü
        Bursa Merkez karahıdır 13.08.2019 17:30 Söndürüldü
        İstanbul Kartal Velibaba 13.08.2019 17:18 Söndürüldü
        Muğla Menteşe Düğerek 13.08.2019 16:53 Söndürüldü
        İstanbul Arnavutköy Bolluca 13.08.2019 16:00 Söndürüldü
        Kırşehir Kaman 13.08.2019 16:00 Söndürüldü
        Eskişehir Seyitgazi YAPILDAK 13.08.2019 15:30 Söndürüldü
        Muğla Fethiye Ölüdeniz 13.08.2019 15:05 Söndürüldü
        Antalya Manavgat uzunkale 13.08.2019 13:03 Söndürüldü
        Kahramanmaraş Afşin Söğütderesi 13.08.2019 13:00 Söndürüldü
        Bolu Merkez Pelitçik 13.08.2019 13:00 Söndürüldü
        Adana Saimbeyli Halilbeyli 13.08.2019 08:45 Söndürüldü
        Elazığ Sivrice Güney 13.08.2019 06:55 Söndürüldü
        Kütahya Tavşanlı EĞRİÖZ KÖYÜ 12.08.2019 17:05 Kontrol Altında
        Sivas Şarkışla Sivrialan 12.08.2019 15:00 Kontrol Altında
        Kırklareli Demirköy AVCILAR 12.08.2019 19:30 Söndürüldü
        Kilis Merkez KAYABAŞI 12.08.2019 19:00 Söndürüldü
        İstanbul Maltepe FINDIKLI 12.08.2019 18:50 Söndürüldü
        Kütahya Merkez FINDIKKÖY 12.08.2019 18:30 Söndürüldü
        Sakarya Geyve KORU 12.08.2019 18:00 Söndürüldü
        Antalya Kaş Karadağ 12.08.2019 17:30 Söndürüldü
        Çanakkale Biga SARIKAYA 12.08.2019 16:40 Söndürüldü
        Bolu Mudurnu 12.08.2019 16:00 Söndürüldü
        Kocaeli Gebze pelitli 12.08.2019 15:35 Söndürüldü
        Erzincan Tercan Çataksu 12.08.2019 15:30 Söndürüldü
        Antalya Akseki Yarpuz 12.08.2019 14:30 Söndürüldü
        Antalya Akseki YARPUZ 12.08.2019 14:30 Söndürüldü
        Konya Seydişehir boyalı 12.08.2019 14:23 Söndürüldü
        İstanbul Adalar Burgaz 12.08.2019 14:10 Söndürüldü
        Muğla Seydikemer KARADERE 12.08.2019 13:45 Söndürüldü
        İzmir Bayraklı sancaklı 12.08.2019 13:20 Söndürüldü
        İzmir Buca sarnıç 12.08.2019 13:15 Söndürüldü
        Burdur Gölhisar İBECİK 12.08.2019 13:00 Söndürüldü
        Burdur Gölhisar İbecik 12.08.2019 13:00 Söndürüldü
        Balıkesir Dursunbey Alaçam 12.08.2019 12:55 Söndürüldü
        Balıkesir Marmara ÇINARLI 12.08.2019 12:50 Söndürüldü
        İstanbul Kartal AYDOS 12.08.2019 12:44 Söndürüldü
        Elazığ Palu Umutkaya 12.08.2019 09:25 Söndürüldü
        Antalya Manavgat Yaylaalan 12.08.2019 07:05 Söndürüldü
        Antalya Manavgat Sorgun 11.08.2019 12:45 Kontrol Altında
        İzmir Narlıdere 11.08.2019 22:50 Söndürüldü
        Erzincan Merkez KURUTELEK 11.08.2019 22:00 Söndürüldü
        Manisa Soma deniş 11.08.2019 22:00 Söndürüldü
        Muğla Dalaman Şerefler 11.08.2019 19:40 Söndürüldü
        Kırıkkale Balışeyh Kösedurak 11.08.2019 18:15 Söndürüldü
        Bursa İznik Hisardere 11.08.2019 16:55 Söndürüldü
        Antalya Kumluca Mavikent 11.08.2019 15:02 Söndürüldü
        İstanbul Pendik Göçbeyli 11.08.2019 13:58 Söndürüldü
        Balıkesir Savaştepe AŞAĞIDANİŞMENT 11.08.2019 13:55 Söndürüldü
        İstanbul Arnavutköy Şamlar 11.08.2019 13:06 Söndürüldü
        Antalya Manavgat Sorgun 11.08.2019 12:45 Söndürüldü
        Antalya Gazipaşa Kahyalar 11.08.2019 11:55 Söndürüldü
        Adıyaman Çelikhan Cami 11.08.2019 11:50 Söndürüldü
        Mardin Dargeçit Kılavuz 11.08.2019 11:30 Söndürüldü
        Manisa Kula Şıhlı 11.08.2019 10:57 Söndürüldü
        Aydın Nazilli Uzunçam 11.08.2019 10:30 Söndürüldü
        Antalya Manavgat Sarılar 11.08.2019 07:42 Söndürüldü
        Mersin Bozyazı GÖZCE 11.08.2019 05:55 Söndürüldü
        Antalya Gündoğmuş Köprülü 11.08.2019 03:50 Söndürüldü
        Antalya Gündoğmuş Köprülü 11.08.2019 03:50 Söndürüldü
        Çanakkale Eceabat BEHRAMLI 10.08.2019 22:22 Kontrol Altında
        Kahramanmaraş Onikişubat ÇAKIRDERE 10.08.2019 22:10 Kontrol Altında
        Manisa Kırkağaç tütenli 10.08.2019 23:10 Söndürüldü
        İzmir Buca BUCAKOOP KARŞISI 10.08.2019 21:04 Söndürüldü
        İstanbul Pendik 10.08.2019 20:21 Söndürüldü
        İzmir Menderes görece 10.08.2019 18:50 Söndürüldü
        Elazığ Baskil Topaluşağı 10.08.2019 17:25 Söndürüldü
        Sinop Boyabat KILIÇLI 10.08.2019 16:50 Söndürüldü
        Afyonkarahisar Başmakçı Yassıören 10.08.2019 16:10 Söndürüldü
        Antalya Kaş Karadağ 10.08.2019 15:30 Söndürüldü
        Antalya Kaş Karadağ 10.08.2019 14:35 Söndürüldü
        İzmir Ödemiş EMİRLİ 10.08.2019 14:15 Söndürüldü
        Mersin Gülnar KÖSEÇOBANLI 10.08.2019 13:20 Söndürüldü
        İstanbul Kartal 10.08.2019 13:08 Söndürüldü
        Muğla Seydikemer Bağlıağaç 10.08.2019 13:00 Söndürüldü
        Afyonkarahisar Sinanpaşa ÇAYHİSAR 10.08.2019 12:20 Söndürüldü
        İzmir Dikili dikilitaş 10.08.2019 12:00 Söndürüldü
        Manisa Soma Tekeli Işıklar 10.08.2019 10:55 Söndürüldü
        Adana Pozantı pozantı 10.08.2019 10:30 Söndürüldü
        Bitlis Merkez bölükyazı 10.08.2019 10:30 Söndürüldü
        Muğla Seydikemer Yakacık 10.08.2019 02:00 Söndürüldü
        Uşak Banaz HALAÇLAR 10.08.2019 01:30 Söndürüldü
        Kahramanmaraş Onikişubat ÇAKIRDERE 9.08.2019 17:53 Kontrol Altında
        İstanbul Beykoz RİVA 9.08.2019 21:04 Söndürüldü
        Antalya Alanya Dereköy 9.08.2019 18:53 Söndürüldü
        Antalya Döşemealtı santral mah. 9.08.2019 17:20 Söndürüldü
        Gaziantep Oğuzeli 9.08.2019 16:00 Söndürüldü
        Konya Beyşehir sevindik 9.08.2019 16:00 Söndürüldü
        Bursa Yenişehir selimiye köy 9.08.2019 15:25 Söndürüldü
        Erzincan Üzümlü Tanyeli 9.08.2019 15:00 Söndürüldü
        Bingöl Yayladere aydınlar 9.08.2019 15:00 Söndürüldü
        Muğla Fethiye Karamersin 9.08.2019 14:00 Söndürüldü
        Elazığ Baskil Aladikme 9.08.2019 12:10 Söndürüldü
        Şırnak Merkez Güneyçam 9.08.2019 12:00 Söndürüldü
        Bingöl Yayladere zeynelli 9.08.2019 11:20 Söndürüldü
        Diyarbakır Kulp Ünal 9.08.2019 09:30 Söndürüldü
        Malatya Arapgir YAYLACIK 9.08.2019 09:00 Söndürüldü
        Muğla Seydikemer Çukurincir 9.08.2019 07:40 Söndürüldü
        Antalya Alanya Dereköy 9.08.2019 03:50 Söndürüldü
        Bursa Orhaneli karıncalı 5.08.2019 08:38 Kontrol Altında
        Mardin Nusaybin Dibek 2.08.2019 20:00 Devam Ediyor
        Bolu Seben Evciiler 29.07.2019 15:10 Kontrol Altında

        TEMA VAKFI: YÜZDE 90'I İNSAN KAYNAKLI

        Yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimi etkisi altındaki Türkiye’de ormanların %60’ı yangın riskiyle karşı karşıya. Kahramanmaraş'tan başlayıp Akdeniz ve Ege'yi takiben İstanbul'a kadar uzanan 1700 km'lik bandın 160 km derinliğindeki bölümü yangın açısından büyük risk taşıyor. Bu alanda 12 milyon hektar yangına birinci derecede hassasiyet taşıyan orman alanı bulunuyor.

        1997-2014 yılları arasında toplam 38.423 adet orman yangını tespit edildi. Bu yangınların sonucunda Kilis ve Yalova illerinin toplamına yakın (161.000 hektar) büyüklükte orman alanı yandı. Yangınların nedenleri incelendiğinde orman yangınlarının yaklaşık % 90’ının insan kaynaklığı olduğu görülüyor. Bu yangınların:

        - %52'si ihmal ve dikkatsizlik olarak nitelenen anız yakma, çöplükten ormana sıçrama, avcı ve çoban ateşi, sigara, piknik ateşi, enerji nakil hattı, trafik kazaları gibi sebeplerden kaynaklandı. Düzce ili büyüklüğünde (yaklaşık 110.000 hektar) orman alanı ihmal ve kusurlar nedeniyle yandı.

        - %12'si terör, kundaklama, orman açma ve diğer nedenlerle kasıtlı olarak çıkarıldı ve yaklaşık 20.000 hektar alana zarar verildi.

        - %26'sının nedeni saptanamadı. Uzmanlar bilinmeyen nedenlerin hemen hemen hepsinin insan kaynaklı olduğunu kabul ediyor.

        - Doğal nedenlerle çıkan orman yangınları, yanan ormanların sadece %3’ünü oluşturuyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ