Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya FÜZE YAĞMURU! Rus işgalinin 7. günü! (Rusya Ukrayna savaşı)
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları yedinci gününde devam ederken, Rus güçleri başkent Kiev ve diğer şehirleri daha fazla bombaladı. Rus işgalinde dünden bugüne yaşananlar...

        MACRON: RUSYA KİEV'İ BOMBALIYOR

        Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya Kiev'i bombalıyor" açıklamasında bulundu. Öte yandan şehirde patlama sesleri duyulurken tren istasyonu yakınlarında büyük bir patlama olduğu bildiriliyor.

        GERAŞÇENKO: KİEV'i DONDURMAK İSTİYORLAR

        krayna İçişleri Bakanı Anton Geraşçenko, Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki tren istasyonu yakınındaki merkezi ısıtma sistemlerini vurduğunu açıkladı.

        Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarındaki en önemli hedef olan başkent Kiev'e saldırılar artarak devam ediyor. Rusya, Kiev’e yönelik son saldırısında Kievliler için hayati öneme sahip olan ısıtma hatlarını vurdu. Kiev'in batısındaki tren istasyonu yakınında bulunan merkezi ısıtma merkezine atılan roket ile Kiev'in birçok mahallesine ısıtma sağlanamayacağı ifade edildi. Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşçenko saldırıya tepki göstererek, "Kiev'i dondurmak istiyorlar. Tren istasyonu yakınındaki büyük bir ısıtma ana hattı saldırıyla tahrip edildi" dedi.

        Öte yandan Rusya, dün Kiev’deki televizyon kulesini hedef almış saldırıda 1’i gazeteci olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetmişti.

        RIA'ın Rusya Savunma Bakanlığı'ndan aktardığına göre, Rusya Ukrayna'nın Herson kentinin merkezinde kontrolü ele geçirdi.

        Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı, Herson kentinin kuşatılmamış olabileceğini söyledi.

        HARKOV'DA POLİS MERKEZİ BOMBALANDI

        Harkov'da Rusya'nın bombardımanı sonucu polis merkezi ağır hasar aldı. Polis merkezinin bombalandığı anlar görüntülendi. Harkov'da 21 kişinin öldüğü, 112 kişinin yaralandığı açıklandı.

        Harkov Bölge Valisi Yardımcısı Roman Semenukha, Harkov Belediye Meclisi binasının füze ile vurulduğunu söyledi.

        "ÇOK AĞIR BOMBARDIMAN VAR"

        Mariupol Belediye Başkanı, yoğun bir bombardımana maruz kaldıklarını, yaralılarını bile taşınamadığını söyledi.

        Mariupol Belediye Başkanı Vadym Boichenko, "Kente çok ağır bir bombardıman var. Yaralılarımızı bile tahliye edemiyoruz" dedi

        TÜRKİYE'DEN İHA SEVKİYATI YAPILACAK

        Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, yurt dışından Stinger ve Javelin füze sevkiyatının yapılacağını duyurdu. Rezkinov ayrıca Türkiye'den yeni insansız hava aracı (İHA) sevkiyatı yapılacağını söyledi.

        İçişleri Bakanı'nın Danışmanı Anton Gerashchenko Telegram kanalına yaptığı açıklamada, Kiev'in batısındaki Zhytomyr kentindeki evlerin yakındaki bir hava üssünün hedef alındığını, 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

        TV KULESİ VURULDU

        Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın "Kiev halkı iletişim kulelerinden uzak dursun" açıklamasından hemen sonra Rusya, başkent Kiev’deki televizyon kulesini hedef aldı. 5 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Ukrayna İçişleri Bakanı "TV'ler bir süre yayın yapmayacak" dedi.

        REKLAM

        Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'da salı günü en az 11 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından daha ağır bombardıman altında kaldı. Şehirde çekilen bir videoda, bombalamanın ardından yıkılmış, penceresiz konutlar, devrilen ağaçlar ve elektrik hatları görülüyor.

        ABD HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATTI

        ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Batı'yı bölemeyeceği konusunda uyardı. ABD hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.

        Diğer yandan Rus TASS haber ajansının aktardığına göre, Rusya ve Ukrayna heyetleri bugün ikinci müzakere masasına oturacak.

        Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Müzakerelerde Rusya ve Ukrayna heyetleri doğrudan görüşüyor, arabulucu ihtiyacı yok" dedi.

        İngiltere Savunma Bakanlığı'na göre Harkov ve güneydeki Kherson ve Mariupol şehirleri muhtemelen Ruslar tarafından kuşatılmış durumda.

        Rusya'nın Ukrayna'nın başkentindeki hedefleri vurmayı planladığı için binlerce kişi Kiev'den kaçmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 680 binden fazla kişi başka ülkelere sığındı.

        Uluslararası Adalet Divanı, Rusya-Ukrayna arasındaki soykırım iddialarıyla ilgili olarak 7 ve 8 Mart'ta duruşmalar düzenleyeceğini açıkladı.

        REKLAM

        RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLAR

        IMF ve Dünya Bankası, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemini ve oradaki insanların "korkunç" acılarını kınadı. Ukrayna için 3 milyar dolarlık bir destek paketi sözü verdi.

        Apple, Rusya'daki tüm ürün satışlarını durduracağını söyledi.

        Boeing, Moskova'daki "büyük operasyonlarını" ve "Rus havayolları için parça, bakım ve teknik destek hizmetlerini" askıya aldığını açıkladı. Ford, Jaguar ve Land Rover operasyonlarını askıya aldı.

        AB'DEN KRİPTO PARA BİRİMLERİNE KARŞI ÖNLEM

        Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımların delinmemesi için kripto para birimlerine karşı önlem hazırlığı yapıyor.

        AB üyesi 27 ülkenin maliye bakanları, Rusya-Ukrayna savaşının olası ekonomik etkilerini görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplantı yaptı.

        Toplantı bitiminde açıklamalarda bulunan AB Dönem Başkanı Fransa'nın Maliye Bakanı Bruno Le Maire, "Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkinliğini daha da artırmak ve 27 üye ülke tarafından kararlaştırılan önlemlerin herhangi bir şekilde arkasından dolaşılmasını önlemek için ek tedbirler üzerinde çalışmaya karar verdik." dedi.

        Kripto paraların Rusya'ya yönelik finansal yaptırımları aşmak için kullanılmaması gerektiğine dikkati çeken Le Maire, "Özellikle kripto para birimleri veya kripto varlıklar konusunda önlemler alıyoruz." diye konuştu.

        Le Maire, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve kurumu tarafından kripto para birimlerine ilişkin özel bir rapor hazırlandığına işaret ederek, "Yaptırımların kripto varlıklar aracılığıyla aşılması olasılığına engel olmak için tüm tedbirleri hazırladık." ifadesini kullandı.

        Bu konuda kararlı olduklarını vurgulayan Le Maire, AB üyesi ülkelerin kripto varlıkların Rusya'ya uygulanan finansal yaptırımları delmek için kullanılmasını önlemek konusunda hemfikir olduğunu anlattı.

        AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de, "Kripto para birimleri konusunda yeni önlemler almamız gerektiğine karar verdik." dedi.

        Kripto para birimlerinde ve varlıklarında işlem hacminin arttığına işaret eden Dombrovskis, bunlar aracılığıyla yaptırımlardan kaçınma girişimleri olabileceğini söyledi.

        Dombrovskis, kripto varlıklar konusunu değerlendireceklerini ve gerekirse buna karşı sıkı tedbirler alacaklarını kaydetti.

        GAZ VE ELEKTRİK FİYATLARI YÜKSEK SEYREDECEK

        Toplantıda, Avrupa'da enflasyon ve enerji fiyatları konusunun da görüşüldüğünü aktaran Dombrovskis, "Gaz ve elektrik fiyatlarının bu yıl da yüksek kalmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        Dombrovskis, AB Komisyonu tarafından enerji alanında hazırlanan yeni planın gelecek hafta açıklanacağını da sözlerine ekledi.

         ABD, hava sahasını Rusya'ya kapattı!
        ABD, hava sahasını Rusya'ya kapattı! Haberi Görüntüle
         AP, Ukrayna'nın başvurusunu kabul etti!
        AP, Ukrayna'nın başvurusunu kabul etti! Haberi Görüntüle
         Zelenskiy, NATO'dan garanti istedi
        Zelenskiy, NATO'dan garanti istedi Haberi Görüntüle
         Rusya'dan peş peşe açıklamalar
        Rusya'dan peş peşe açıklamalar Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ