Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin ACI KAYBIMIZ! Usta tiyatrocu Yıldız Kenter hayatını kaybetti! Yıldız Kenter kimdir, ölüm nedeni

        Ünlü tiyatro oyuncusu Yıldız Kenter, 91 yaşında hayatını kaybetti.

        Akciğer rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören Kenter, fenalaşmasının ardındanözel bir hastaneyekaldırıldı.

        Kenter, hastanede yaşamını yitirdi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

        Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Değerli tiyatro sanatçımız Yıldız Kenter'e Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

        ŞENTOP:SAYISIZ ÖĞRENCİSİNE BAŞSAĞLIĞI DİLERİM

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren ünlü tiyatro oyuncusu Yıldız Kenter için taziye mesajı paylaştı.

        Kenter'in vefatı nedeniyle Twitter hesabından paylaşımda bulunan Şentop, Türk tiyatrosunun "Yıldız"ı, değerli sanatçı Yıldız Kenter'in vefat haberini derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

        Şentop, Kenter'e rahmet; ailesi, yakınları, sevenleri ve Türk tiyatrosuna kazandırdığı sayısız öğrencisine başsağlığı diledi.

        KILIÇDAROĞLU: DERİN ÜZÜNTÜ DUYDUM

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk tiyatrosunun usta ismi Yıldız Kenter'in vefatından derin üzüntü duyduğunu belirtti.

        Kılıçdaroğlu, Kenter'in vefatı dolayısıyla Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

        Kemal Kılıçdaroğlu, "Türk tiyatrosunun usta ismi Kenter'in vefatından dolayı derin üzüntü duydum. Kenter'e Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

        İMAMOĞLU:GENÇ OYUNCULARIN DENİZ FENERİ OLDU

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Kenter'in Türk tiyatro tarihinin önemli bir sanatçısı olduğunu belirterek, "Genç oyuncuların deniz feneri oldu, sayısız oyunda ve tiyatro topluluğunda yer aldı. Kendisini kaybetmiş olmamızın derin üzüntüsünü yaşıyoruz; Allah'tan rahmet, sevenleri ve sanat dünyasına başsağlığı dilerim." ifadesini kullandı.

        VALİ YERLİKAYA, BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Twitter hesabından Kenter'in bir fotoğrafını paylaştı.

        Yerlikaya, ayrıca paylaşımında, "Tiyatroya adanmış bir hayat. Tiyatro ile soluklanan güzel insan. Sürekli parlayan bir yıldız. Yıldız Kenter'e Allah'tan (C.C) rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilerim." sözlerine yer verdi.

        KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Kültür ve Turizm Bakanlığı, Twitter üzerinden Yıldız Kenter için başsağlığı mesajını yayınladı.

        "BIRAKTIĞI İZ TÜRK TİYATROSUNUN UFKUNDA DAİMA DURACAK"

        Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sanatçı Yıldız Kenter'in vefatı nedeniyle "İnanıyorum ki Yıldız Kenter'in bıraktığı iz Türk tiyatrosunun ufkunda daima duracak ve yeni yetişen sanatçılarımız ona doğru ilerledikçe sanatlarında daha da büyüyüp olgunlaşacaktır. Hepimizin başı sağ olsun." ifadesini kullandı.

        Kenter'in vefatına ilişkin açıklamasında, Türk tiyatrosunun emsalsiz değeri, büyük usta Yıldız Kenter'in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirten Ersoy, şunları kaydetti:

        "Henüz dün hastanede ziyaret ettiğim sanatçımızın sağlığına dair beslediğimiz umutlar, maalesef yerini kaybından doğan acıya bırakmıştır. Merhumeye Allah'tan rahmet, ailesine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.

        Tiyatro perdesi, onun seviyesinde bir sanatçıyı çok ender barındırmıştır ardında. O sahneler çok nadir şahit olmuştur, canlandırmadan öte karakterin kendisinin sayfalardan çıkıp bir ses, bir beden, bir gerçek oluşuna... İnanıyorum ki Yıldız Kenter'in bıraktığı iz Türk tiyatrosunun ufkunda daima duracak ve yeni yetişen sanatçılarımız ona doğru ilerledikçe sanatlarında daha da büyüyüp olgunlaşacaktır. Hepimizin başı sağ olsun."

        Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kenter'e Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı diledi.

        DDT GENEL MÜDÜRÜ KURT BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYIMLADI

        Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, sanatçı Yıldız Kenter'in vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.

        Kurt, mesajında, "Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan, hocamız, Türk Tiyatromuzun değerli ismi ve kurumumuz eski sanatçılarından Yıldız Kenter hanımefendinin vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

        MÜJDAT GEZEN VE MUSTAFA ALABORA HASTANEYE GELDİ

        Türk tiyatrosunun 91 yaşındaki usta ismi Yıldız Kenter, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Haberi alan ünlü oyuncu Müjdat Gezen ve Mustafa Alabora hastaneye gelerek yakınlarına baş sağlığı diledi.

        Ünlü tiyatrocunun ölüm haberini alan ünlü isimler hastaneye gelmeye başladı. Haberi alan Müjdat Gezen ve Mustafa Alabora hastaneye gelerek aileye başsağlığı diledi. Hastane çıkışında açıklamalarda bulunan Müjdat Gezen, “Böyle zamanlarda konuşulacak sözcükler azdır ve klasiktir, üzgünüz diye. Mustafa Alabora ile benim hayatımdaki yeri çok farklı. Çünkü gencecik bir kızken bizim okulumuza öğretmen olarak Ankara’dan geldi. Aşağı yukarı 58 yıl oldu. 58 yıldır beraberliğimiz sürdü. Çok üzgünüm ya, konuşamıyorum. Bende çok anıları var, benim tiyatronun içinde iki salonu var, bir tanesi Yıldız Kenter Salonu, geçen sene o ben kutlama yaptık evinde. Onun 91’inci yaşını kutladık. Benim üzerimde çok emeği vardır. içim çok buruk, çünkü her hafta telefonla konuşuyordum onunla, iki haftadır konuşamıyordum. Görüşüyorduk biz. Doğum gününde beraberdik. Şuuru yerindeydi, herkesi hatırlıyordu. Onu kaybetmek, Türk Tiyatrosu için değil, bütün dünya için çok önemli bir sanatçıydı. Yabancı dilde oyunlar oynamış sanatçılarımız var ama Yıldız Kenter’in durumu çok farklıydı. Kilyos’taki erkek kardeşinin bulunduğu mezarlığa gömerken çok acı çekeceğiz. Ben Kilyos’ta oturuyordum, beraberdik Yıldız Hocayla. Şimdi onu oraya götürmek çok ağır geliyor” dedi.

        Mustafa Alabora ise, “Ben onun tiyatrosunda 4 sene oynadım. Her insan yaşamı boyunca keşke topluma bu kadar faydalı olsa. Nasıl bir oyuncu olduğun söylemek bizim haddimiz değil, dünya çapında bir oyuncuydu. Birçok ödülü var” diye konuştu.

        YILDIZ KENTER KİMDİR?

        Asıl adı Ayşe Yıldız Kenter olan Yıldız Kenter, 11 Ekim 1928 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Kenter, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı aynı zamanda Devlet Sanatçısı ve UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi idi.

        11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul’da doğdu. Asıl adı Ayşe Yıldız'dır. Annesi İngiliz Olga Cynthia (Turkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adı Nadide Kenter olarak değişmiştir) ve babası Türk diplomatı Ahmet Naci Kenter'dir. Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi. On bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. "Rockefeller" bursu kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Ankara Devlet Konservatuvarı'na hoca olarak atandı.

        REKLAM

        1959'da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu. Daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta "Değişen Eğitim Metotları" ve "Oyunculuk Metotları" üzerine çalışmalar yaptı.

        1962’de tiyatro hizmetlerinden ötürü “Yılın Kadını” seçildi. 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosunun binasının inşaatını tamamladı. Sinema oyuncusu olarak üç kez “Altın Portakal” ödülüne layık görüldü. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi.

        100’ün üstünde oyun oynadı. 100’e yakın oyun sergiledi. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi pek çok yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koydu, oynadı.

        REKLAM

        1984'te Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince “Adalaide Ristori” ödülüne layık görüldü. Profesör Yıldız Kenter, 37 yıldır sahne hocalığı yapmaktadır.

        1989 yılında, Korsika - Bastia Film Festivalinde “Hanım” filmindeki rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

        1991 yılında tiyatro sanatına hizmetlerinden ötürü Uluslararası Lions Kulübünün “The Melvin Jones” ile ödüllendirildi. İki kez Ulvi Uraz “En İyi Kadın Oyuncu”, üç kez de aynı dalda Avni Dilligil ödülüne laik görüldü.

        1994'te “Konken Partisi” oyunundaki Fonsla rolü ile “Olağanüstü Yorum” ödülünü aldı. Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüzyılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldı. 1995'te Kültür Bakanlığınca, tiyatro sanatına katkılarından ötürü “Onur” ödülüne layık gördü. Profesör Kenter’e aynı yıl tiyatro sanatına katkılarından dolayı “Mevlana Kardeşlik ve Barış Ödülü” verildi.

        1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü verildi. 19 Mayıs 1997'de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı verilen onur ödülü Yıldız Kenter’e Dame Diana Rigg tarafından takdim edildi.

        1998’de Ankara Sanat Kurumu “Yılın Kadın Sanatçısı” ödülü, 1998 Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı onur ödülü, 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, “Martı” adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999, Afife Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu ödülü

        YILDIZ KENTER'İN ROL ALDIĞI OYUNLAR, FİLMLER VE ÖDÜLLER

        Rol aldığı tiyatro oyunları

        Miras Kültürel Müzik Ses Nefes Ruh Beden - Neyzen Kerem Tufan - İzmir Adnan Saygun Kültür Merkezi (2013)

        Salıncakta iki kişi : William Gibson - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1969

        Ben Anadolu : Güngör Dilmen - Kent Oyuncuları - 2007

        Anna Karenina : Tolstoy/Helen Edmundson - Kent Oyuncuları - 2006

        Gece Mevsimi : Rebecca Linkievicz - Kent Oyuncuları - 2005

        Oscar ve Pembeli Meleği : Eric Emmanuel Schmitt - Kent Oyuncuları - 2004

        Sırça Kümes : Tennessee Williams - Kent Oyuncuları - 2002

        Hep Aşk Vardı : Yıldız Kenter - Kent Oyuncuları - 2001

        Nükte : Marget Edson - Kent Oyuncuları - 2000

        Martı : Anton Çehov - Kent Oyuncuları - 1998

        Harold ve Maude : Colin Higgıns - Kent Oyuncuları - 1990

        Hamlet : William Shakespeare - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1959

        Öfke : John Osborne - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1958

        Ümitsiz Saatler : Joseph Hayes - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1957

        Çöl Faresi : Ladislas Fodor - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1957

        Yağmurcu : N. Richard Nash - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1956

        Misafir (oyun) : Fritz Schweiger - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1956

        Finten : Abdülhak Hamit Tarhan - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1956

        Tanrılar ve İnsanlar (Gılgameş) : Orhan Asena - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1954

        Maria Stuart : Friedrich Schiller - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1954

        Şatoya Davet : Jean Anouilh - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1954

        Onunikinci Gece : William Shakespeare - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1954 - 1957

        Lady Frederick : W. Somerset Maugham - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1953

        Gelin (oyun) : Emile Zola\Marcelle Maurette - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1953

        Yanlış Yanlış Üstüne : Oliver Goldsmith - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1952

        Sahne Dışındaki Oyun : Refik Ahmet Sevengi - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1952

        Ölü Kraliçe : Henry de Montherlant - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1952

        Fatih (oyun) : Nazım kurşunlu - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1952

        Ramak Kaldı : Thornton Wilder - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1952

        Gölgeler) : Ahmet Muhip Dranas - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1952

        Elektra : Sofokles - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1952

        Öteye Doğru : Sutton Vane - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1951

        Miras (oyun) : Augustus Goetz - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1951

        Hile ve Sevgi : Schiller - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1950

        Yalancı : Carlo Goldoni - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1949

        Kıskançlar : Oktay Rıfat\Melih Cevdet Anday - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1949

        Peer Gynt : Henrik İbsen - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1949

        Scapin'in Dolapları : Molier - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1949

        Antigone : Sofokles - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1949

        Rol aldığı filmler

        Yıl Film adı Rolü Notlar

        1951 Vatan İçin Büyükanne

        1964 Ağaçlar Ayakta Ölür

        1965 İsyancılar

        1966 Pembe Kadın Pembe

        1967 Yaşlı Gözler Ümran

        1971 Anneler ve Kızları Fatma

        1971 Elmacı Kadın Fatma, Gündoğdu bacı

        1972 Fatma Bacı

        1973 Ablam

        1974 Kartal Yuvası

        1974 Kızım Ayşe Huriye Bacı

        1974 Bir Ana Bir Kız Zeynep

        1983 Zulüm Orhan'ın annesi Ayşe

        1988 Hanım Olcay Hanım

        1999 Güle Güle Zarife

        2001 Büyük Adam Küçük Aşk Müzeyyen Hanım

        2005 Sen Ne Dilersen Dadı Mimi

        2007 Beyaz Melek Melek

        2008 Mevlana Aşkı Dansı Seslendirme

        Diziler

        1989-1991 Uğurlugiller

        2002 Aşk ve Gurur

        2005 Saklambaç

        Ödülleri

        1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Ağaçlar Ayakta Ölür

        1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, İsyancılar

        1974 Antalya Film Şenliği, Kızım Ayşe filmi ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

        1984 Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince "Adalaide Ristori" ödülü.

        1989 Korsika - Bastia Film Festivalinde "Hanım" filmindeki rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü.

        1991 Uluslararası Lions Kulübü The Melvin Jones Ödülü

        İki kez Ulvi Uraz "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü

        Üç kez Avni Dilligil "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü

        1994'te "Konken Partisi" oyunundaki Fonsla rolü ile "Olağanüstü Yorum" ödülünü aldı.

        Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüz yılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldı.

        1995'te Kültür Bakanlığı, Tiyatro Sanatına katkılarından ötürü Onur ödülüne layık gördü.

        1995 "Mevlana Kardeşlik ve Barış" ödülü verildi.

        1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü

        1997'de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı ödülü.

        1998’de Ankara Sanat Kurumu "Yılın Kadın Sanatçısı" ödülü

        1998 - 2. Afife Tiyatro Ödülleri - Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü

        1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü,

        1999 "Martı" adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle Afife Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu ödülü.

        2012 Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2. Medya Ödülleri'nde Onur ödülünü aldı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ