Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer "Şikeye 'dur' deme vakti geldi!" - Futbol Haberleri

        İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Altunizade yerleşkesinde gerçekleştirilen '''Sporda Şiddet ve Şikenin Önlenmesi'' konulu sempozyumun ilk oturumunda Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu ile birlikte konuşan Hakkı Köylü, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'la ilgili değerlendirmelerde bulundu.

        ''Kanunu biz biraz hızlı çıkardık'' diyen Hakkı Köylü, ''Aslında hızlı değildi. Hazırlık aşaması, komisyonlarda teknik görüşmeleri uzun sürdü ama genel kurulda fazla tartışılmadı. Böyle bir usül de yok bizde. Hep kanun görüşülür ancak başka şeyler konuşulur. Maalesef sistemimiz bu. Genel kurulda yapılan değerlendirmeler büyük ölçüde siyasi olur, bunun büyük bir kısmı da kanunun dışında başka şeyler olur'' ifadelerini kullandı.

        Yürürlüğe giren kanunla ilgili bundan sonrasının kanun uygulayıcılarına kaldığını aktaran Köylü, ''Uygulamada bazı sorunlar çıkabilir, bazı aksaklıklar görülebilir. Kanun metninde, hükümlerinde, uygulamada, kanunun yapısında bazı sorunlar varsa da zaman içinde değerlendirilir'' diye konuştu.

        'Şike ve teşvik primine 'dur' deme zamanı geldi'

        Hakkı Köylü, insan oğlunun varlığından itibaren süre gelen belli suçlar gibi, spor müsabakalarının varlığından beri de şike ve teşvik konularının zaman zaman gündeme geldiğini aktarırken, ''Eğer bir spor müsabakası varsa, şikeden ve teşvik priminden zaman zaman bahsediliyordu. Artık buna 'dur' deme zamanı geldi'' dedi.

        Şike ve teşvik primi konusunu ilk önce dolandırıcılık suçu olarak değerlendirilmesini düşündüklerini, ancak unsurlarının benzeşmediği gerekçesiyle uygun bulunmadığını anlatan Köylü, ''Bunun üzerine yeni yasada şike ve teşvik primi konusunun ayrı bir suç olarak düzenlenmesi uygun görüldü. 11. maddede şike ile teşvik detaylı bir şekilde tespit edilerek, cezaları konuldu'' şeklinde konuştu.

        Kanunun, yaşanılan sıkıntıların ve tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için hazırlandığını dile getiren Hakkı Köylü, ''Bu kanunla sıkıntılar ve eksikler giderildi mi, bunu henüz bilemiyoruz. Nisan ayında yürürlüğe girdi, önümüzdeki günlerde bu kanunun ne kadar uygulandığını, etkili olup olmadığını göreceğiz. Yapılması planlanan değişikliklerden de bahsediliyor ancak önümüzdeki hafta ayrıntılarını görebileceğiz'' diyerek sözlerini tamamladı.

        Egemenoğlu:'Kanun çalışması 5,5 yıl önce başladı'

        TFF Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu ise, 6222 sayılı kanunla ilgili çalışmaların 5,5 yıl önce başladığını aktararak, ''İlk adımları Kulüpler Birliği Vakfı'nda atılmıştır. 50'ye yakın hukukçu emek verdi. Son 2,5 senede federasyonumuzun 13 önemli hukukçusu mesailerinin büyük bölümünü buna harcadı. Bu yasa gerçekten önemliydi. Sadece şike ve teşvik primi konularından da ibaret değil. Sadece bir maddesi bu. Çok daha önemli devrimsel içerikler taşıyor'' ifadelerini kullandı.

        Yasanın, içinde bulunulan sorunların giderilmesi için hazırlandığını kaydeden Egemenoğlu, ''Statlardaki başıbozukluğa, holiganizme karşı bir çalışmaya ihtiyaç vardı. Hiçbir idari cezanın uygulanmadığı, yöneticilere ceza verilemediği ortadaydı. İl Spor Güvenlik Kurullarının gelen baskılarla ceza verememelerinden dolayı ciddi problemlerle karşılaştık. Ayrıca verilen para cezalarının çok düşük olduğu ve tahsil oranının yüzde 6,5'da kaldığını gördük. Yaptığımız incelemelerde, yargının buna müdahil olması gerektiğini gördük'' şeklinde görüş belirtti.

        Egemenoğlu, hazırlanan yasanın Avrupa'da bu kadar kapsamlı olarak hazırlanan ilk yasa olduğunu anlatarak, Avrupa Birliği Parlamentosu, UEFA ve FIFA'da örnek olarak gösterildiğinin altını çizerken, ''2012 Nisan ayında Fransa'nın Strasbourg kentinde Avrupa Birliği'nce bir toplantı düzenlenecek. Avrupa'da spor şiddetine yönelik önlemlerin değerlendirileceği bu toplantıda bizim yasamız örnek olacak ve bizim hocalarımız oraya yetkili olarak çağrılacaklar'' dedi.

        'Bu sezon son kez kağıt bilet alıyorsunuz'

        Yunus Egemenoğlu konuşmasında, gelecek sezondan itibaren uygulanmaya başlanacak elektronik bilet sistemine konuşmasında önemli bir yer ayırırken, dinleyicilere de, ''Bu sezon son kez kağıt bilet alıyorsunuz. Hatıra olarak bu biletleri saklayabilirsiniz'' dedi.

        Elektronik bilet sisteminin her şeyi değiştireceğini anlatan Egemenoğlu, Avrupa'da bunu uygulayan ülkelerde yaptıkları çalışmalardan bahsederek, ''Bundan sonra bilet yerine, 5 yıl geçerli olacak çip kartlar satılacak. Stada girişlerde bilet olarak bu kartlar okutulacak. Bu bir yenilik değil. Ülkemizde 46 milyon kredi kartı var ve sistemin mantığı aynı. Hedeflediğimiz sayı başlangıçta 7 milyon, sonrasında ise 10 milyon. Tüm bilgiler tek kartta olacak'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ