Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Tel Aviv’de siren sisleri yükseldi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İsrail-Filistin arasındaki gerilim artarak devam ediyor. İsrail’in başkenti Tel Aviv’e Gazze Şeridi’nden fırlatılan roketler nedeni ile hava savunma sistemleri devreye girerken, şehrin birçok noktasında siren sesleri yükseldi.

        Sağlık görevlileri, Tel Aviv'in güneyindeki Holon kentinde roketler nedeni ile 1’i ağır olmak üzere çok sayıda kişinin yaralandığını aktarılırken, roketlerin bir otobüsü vurduğu öne sürüldü.

        Gazze Şeridi'nden atılan roketler nedeniyle İsrail'in Askalan kentinde bir enerji tesisi vuruldu. Aynı zamanda İsrail'in Roş Etziyon kentinde İsrailli bir kadın hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

         İsrail'den kanlı saldırı!
        İsrail'den kanlı saldırı! Haberi Görüntüle

        İsrail’de artan roket saldırıları nedeniyle yarın tüm okulların kapatıldığı bildirildi. Öğrencilerin birkaç gün uzaktan eğitime devam edeceği ifade edildi.

        Hamas tarafından yapılan açıklamada, Tel Aviv’e 130 roket atıldığı ifade edilerek, "Şimdi, sözümüzü yerine getirirken, El-Kassam Tugayları düşmanın sivil binaları hedef almasına cevaben 130 füze ile Tel Aviv ve çevresinde en büyük füze saldırısını başlattı" dedi.

        Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, ''Kudüs için her türlü bedeli ödemeye hazırız. Gazze'yi Kudüs'e bağlayan denklem, direniş ile kimlik eşitliği anlamına geliyor'' açıklamasını yaptı.

        İSRAİL'İN LOD KENTİNDE SOKAKLAR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

        Tel Aviv'in güneydoğusundaki Lod kentinde şehit olan Filistinli gencin cenazesi sırasında Filistinliler ile İsrail güçleri arasında çatışma çıktığı bildirildi.

        İsrail gazetesi Yediot Ahronot'un haberine göre, cenaze sırasında Filistinlilerle İsrail güçleri arasında çıkan olaylarda iki İsrail polisi atılan taşlarla yaralandı.

        Ayrıca, çıkan olaylarda İsrail güçlerine ait bir polis aracı da yakıldı.

        İsrailli silahlı bir kişinin ateş açması sonucu dün yaralanan 3 Filistinliden biri şehit olmuştu.

        Kudüs ve Mescid-i Aksa'da yaşananların ardından İsrail'de Araplara ait birçok yerleşim bölgesinde Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya destek gösterileri düzenlenmiş, gösterilere katılan çok sayıda Filistinli de İsrail polisi tarafından gözaltına alınmıştı.

        Lod Belediye Başkanı Yair Revivo, Başbakan Benyamin Netanyahu'dan olağanüstü hal ilan etmesini istediğini söyledi. Revivo, "Yaşananlar polis için büyük ve ağır olaylar" diyerek ordunun şehirde konuşlandırılması çağrısında bulunurken, "Tüm İsrailliler bilmeli, kontrol kaybedildi. Sinagoglar yakılıyor, yüzlerce araba ateşe verildi. Sokaklarda yüzlerce eşkıya Arap dolaşıyor. Burada iç savaş patlak verdi" ifadelerini kullandı.

        LOD KENTİNDE OHAL İLAN EDİLDİ

        İsrail İçişleri Bakanlığı, şiddet olaylarının yaşandığı Lod kentinde olağanüstü hal ilan edildiği ve sokağa çıkma yasağının uygulanacağını duyurdu.

        Revivo, Lod'da meydana gelen olayları, 1938 yılında Almanya'da Nazilerin Yahudilere ait ev, iş yeri ve sinagoglara yönelik saldırılar düzenlediği 'Kristal Gece'ye benzetti.

        Netanyahu ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada kontrolün kaybedildiği Lod kentine Yahudiye ve Samarya'daki sınır taburlarının gönderileceği bilgisini verdi.

        Netanyahu, "Lod'da ve ülkenin her yerinde asayişi yeniden sağlayacağız" dedi.

        İSRAİL CEPHESİNDEN AÇIKLAMALAR

        İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise, ''Hamas ve İslami Cihad büyük bir bedel ödeyecek'' açıklamasını yaptı.

        İsrail Savunma Bakanı Gantz, ''Gazze'ye ağır darbeler indirdik, birçok hedefimiz var ve bu sadece başlangıç'' açıklamasını yaptı.

        Gantz'in ardından açıklama yapan İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi, "Gazze'de 500 hedefi vurduk, onlarca teröristi öldürdük ve çok sayıda altyapı tesisini imha ettik" dedi.

        "GAZZE'YE AĞIR BEDEL ÖDETECEĞİZ"

        Tel Aviv ve ülkenin çeşitli bölgelerine uzanan roketli saldırıların ardından İsrailli yetkililer, Hamas ve İslami Cihad hareketlerine ağır bedel ödeyecekleri tehdidinde bulundu.

        Savunma Bakanı Benny Gantz ve Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi ile ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Binyamin Netanyahu, "Biz savaşın göbeğindeyiz. Bugün İsrail ordusu, Hamas ve İslami Cihad'ın yüzlerce hedefine hücum etti." dedi.

        Gazze'den İsrail'e atılan roketleri "saldırganlık" şeklinde niteleyen Netanyahu, aralarında büyük yöneticilerin olduğu onlarca liderinin öldürüldüğünü, Filistinlilerin kullandığı binaları, yüksek kuleleri yıktıklarını ve saldırıya bütün güçleriyle devam edeceklerini söyledi.

        REKLAM

        Toplantıda söz alan Savunma Bakanı Gantz de Gazze Şeridi'nde henüz daha çok hedef bulunduğunu, bunun yalnızca bir başlangıç olduğunu belirterek, "Gazze'deki durumu biliyorum, terör örgütleri etkilendi, İsrail'e roket atma kararlarından dolayı zarar görmeye devam edecekler." şeklinde konuştu.

        Genelkurmay Başkanı Kochavi de İsrail ordusunca, Gazze'de aralarında silah üretimi yapılan yerlerin de olduğu 500'den fazla noktanın vurulduğunu belirtti.

        Kochavi "İçlerinde liderlerin de olduğu onlarca faal adamı öldürdük. Binaları vurduk ve altyapıyı yıktık. Diğer taraf Gazze'de durum kötü." ifadelerini kullandı.

        Hamas ve İslami Cihad hareketlerini tehditler savuran Kochavi, hiç olmadık ağır bedel ödeyeceklerini vurguladı.

        GAZZE'DE 12 KATLI BİNA VURULDU

        İsrail ordusu, Gazze'nin batısında bulunan 12 katlı Hanadi Kulesi'ni hava saldırısıyla yerle bir etti.

        Gazze'nin batısındaki Rimal Mahallesi'nde sivillerin yaşadığı Hanadi Kulesi, İsrail'in saldırı tehdidinden kısa süre sonra hava saldırısıyla yıkıldı.

        İsrail ordusundan ''Gazze halkına'' başlığıyla yapılan açıklamada, ''İsrail ordusu, sivil binaların içine gizlenmiş Hamas cephaneliklerini vuruyor. Hamas sizi tehlikeye atmak istese de, cephaneliklerden uzak durun. Hedefimiz sadece terörle mücadeledir'' ifadesi kullanıldı.

        Vurulan binanın yakınlarında bulunan Gazze TİKA ofisi de patlamanın etkisiyle çevredeki binalar gibi kısmen hasar gördü.

        Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise Telegram'da yayınladığı mesajında İsrail'in Gazze'deki sivil binaları hedef alması durumunda Tel Aviv'e Askalan'dan daha şiddetli füze saldırıları düzenleneceğini belirtmişti.

        KUDÜS VE GAZZE'DEKİ OLAYLAR

        Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için dün yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.

        İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.

        Bunun üzerine de İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adı verilen askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

        GAZZE'DE ŞEHİT SAYISI 35'E YÜKSELDİ

        İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyine düzenlediği hava saldırılarında bir evin bombalanması sonucu 2 Filistinli daha şehit oldu.

        Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, pazartesiden bugün saat 03.30'a dek süren saldırılar sonucunda, 2 Filistinlinin daha şehit olduğu, böylece şehit sayısının 35'e yaralı sayısının 220'ye yükseldiği bildirildi.

        Açıklamada, şehitler arasında 12 çocuk ile 2 kadının da bulunduğu kaydedildi.

        İsrail savaş uçakları daha önce de "Katar Gazze'nin İmarı Komisyonu" merkezi yakınında bir binayı bombaladı. Saldırıda, ölen ya da yaralanan olmadı.

        Öte yandan Gazze'nin kuzeyinde deniz sahilindeki İsrail botlarından da kentin sahil kesiminin bombalandığı belirtildi.

        HAYATINI KAYBEDEN İSRAİLLİLERİN SAYISI ARTIYOR

        İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken Filistin direniş örgütleri tarafından atılan roketler nedeniyle 2 İsrailli daha hayatını kaybetti.

        İsrail polisinden yapılan açıklamada, Gazze'den atılan bir roketin Lid kentinde araca çarpması sonucu 2 İsrailli kadının hayatını kaybettiği belirtildi. Böylece Gazze'den atılan roketler nedeniyle hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 5'e yükseldi, 45 İsrailli de yaralandı.

        Yahudilerin ve Filistinli Müslümanların yaşadığı Lod kentinde hayatını kaybedenlerin kimliğiyle ilgili bir detay paylaşılmadı.

        İSRAİL POLİSİ, MESCİD-İ AKSA'DA BİR KEZ DAHA SALDIRDI

        İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa ile Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısında ses bombaları ve plastik mermilerle Filistinli gençlere yönelik saldırısında 27 kişi yaralandı.

        Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Harem-i Şerif’te kılınan yatsı ve teravih namazlarının ardından Filistinli gençler Kıble Mescidi ile Kubbetu’s Sahra arasında toplandı.

        İsrail polisi, tekbir ve sloganlar atan gençlere bir süre sonra ses bombaları ile müdahale etti.

        Filistinli gençler ise taş ve havai fişeklerle karşılık verdi.

        İsrail polisi, Harem-i Şerif’in avlularında Filistinli gençleri kovaladı.

        Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisinin Eski Şehir’in Şam Kapısı’ndaki plastik mermi ve ses bombalarıyla saldırısında 27 kişinin yaralandığı belirtildi.

        Açıklamada, Filistin Kızılayına bağlı bir sağlık görevlisinin de ayağından plastik mermiyle vurulduğu aktarıldı. Ayrıca bir Filistinlinin de İsrail polisince darbedilerek yaralandığı kaydedildi.

        Filistin Kızılayı daha önce yaptığı yazılı açıklamada, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’da yaşanan olaylarda yaralananlara müdahale için giden sağlık ekiplerine izin vermediğini duyurdu.

        Öte yandan, Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs, yaptığı açıklamada, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’dan çekildiği ve olayların son bulduğunu belirtti.

        ŞAM KAPISINDA DA MÜDAHALE

        Öte yandan İsrail polisi Mescid-i Aksa’nın içinde bulunduğu Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı’nda da Filistinli gençlere müdahale etti.

        İsrail polisi, teravih namazı sonrası Şam Kapısı’nda toplanan gençlere plastik mermi, ses bombaları ile saldırdı ve toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) ile tazyikli pis sus sıktı.

        Ayrıca bölgede bulunan Mustaribin olarak bilinen İsrail sivil giyimli özel polisleri de bir genci gözaltına aldı.

        İsrail, polisinin Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı ve çevresinde oluşturduğu gerginlik devam ediyor.

        SABAH NAMAZI SONRASI GERGİNLİK ARTTI

        İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da sabah namazından sonra bir kez daha Filistinli gençlere saldırdı.

        Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistinli gençlerin Harem-i Şerif’te kılınan sabah namazından sonra Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra arasındaki bölgede toplandıklarını belirtti.

        İsrail polisinin tekbir ve sloganlar atan gençlere plastik mermilerle müdahale ettiğini dile getiren yetkili, Filistinli gençlerin de taşlarla polise karşılık verdiğini anlattı.

        Filistinli gençlerin, Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidi önünde yoğun şekilde İsrail polislerine taşlarla karşılık verdiğine dikkati çeken yetkili, İsrail polislerinin de Mescid-i Aksa'nın El-Mağaribe (Burak-Faslılar) Kapısı bölgesinden gençleri hedef aldığını ifade etti.

        Yetkili, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Harem-i Şerif’teki olayların çok büyük çaplı olmadığı belirterek bazı gençlerin yaralandığını kaydetti.

        İSRAİL, GAZZE'DEN YAPILAN ROKET ATIŞLARI SONRASINDA BEN GURİON HAVALİMANI'NDAKİ SİVİL UÇUŞLARI ASKIYA ALDI

        İsrail, Gazze Şeridi'nden Tel Aviv ve çevresine roket atışları sonrasında Ben Gurion Havalimanı'ndaki tüm sivil uçuşları askıya aldı.

        İsrail yerel basınına göre, İsrail Sivil Havacılık Otoritesi, Gazze'den Tel Aviv'in de içinde bulunduğu Guş Dan bölgesine roket atışlarını göz önünde bulundurarak sivil uçakların Ben Gurion Havalimanı'na iniş ve kalkışını askıya aldı.

        Yediot Aharonot gazetesinin haberinde de nereden geldiği belirtilmeyen sivil uçağın Ben Gurion Havalimanı'na inişine izin verilmediği ve Güney Kıbrıs Rum Kesimindeki Larnaka Havalimanı'na yönlendirildiği belirtildi.

        İSRAİL, GAZZE'DE 9 KATLI BİNAYI VURDU

        İsrail savaş uçakları, Gazze'nin merkezindeki sivillerin kaldığı ve basına ait ofislerin bulunduğu 9 katlı binayı bombaladı.

        Gazze'nin merkezinde el-Cela caddesindeki el-Cevhere adlı 9 katlı bina İsrail savaş uçaklarından atılan roketlerle vuruldu.

        Bombardımana maruz kalan sivillerin yaşadığı binada, basına ait ofisler bulunuyor.

        Hasar gören binanın yıkılmak üzere olduğu ve saldırı nedeniyle çevresindeki binalarda da büyük hasar oluştuğu belirtildi.

        Saldırı sonucunda can kaybı ya da yaralı olup olmadığına ilişkin henüz bilgi verilmedi.

        Öte yandan saldırı sonucu bölgede elektrik kesintisi yaşandı.

        İsrail ordusu, dün akşam da Gazze'nin batısında bulunan 12 katlı Hanadi Kulesi'ni hava saldırısıyla yerle bir etmişti.

        FİLİSTİN İSTİHBARATI: İSRAİL, TEŞKİLATIN GÖREVLİLERİNDEN BİRİNE SUİKAST DÜZENLEDİ

        Filistin Genel İstihbarat Servisi, İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde 1 istihbarat subayını öldürdüğünü, 1 istihbarat subayını ise yaraladığını açıkladı.

        Filistin Genel İstihbarat Servisinin açıklamasında, Nablus yakınlarındaki Zaatara askeri kontrol noktasında İsrail'in 1 istihbarat subayına suikast gerçekleştiği kaydedildi.

        Açıklamada, "soğukkanlılıkla işlenen suikast" olarak nitelendirilen olayda 1 subayın da yaralandığı belirtilirken, konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye yer verilmedi.

        İsrail askerlerinin, dün Zaatara askeri kontrol noktasında silahlı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla Filistinlilere ait araca ateş açması sonucu 1 Filistinli şehit olmuş, 1 Filistinli de ağır yaralanmıştı.

        İsrail ordusundan dün yapılan yazılı açıklamada, Zaatara askeri kontrol noktasında silahlı saldırı girişimi olduğu öne sürülmüştü.

        Açıklamada, araçla gerçekleştirilmeye çalışılan saldırıya karşılık İsrail askerlerinin ateş açtığı ve araçta bulunan 2 Filistinlinin “etkisiz” hale getirildiğine dikkat çekilirken, İsrail askerlerinden yaralanan olmadığı belirtilmişti.

        İsrail'in Yediot Ahronot gazetesindeki haberde ise 2 Filistinli gencin Zaatara'da kullandıkları araçla silahlı saldırı girişiminde bulunduğu ve İsrail askerlerinin gençlerden birini öldürdüğü, diğerini ağır yaraladığı belirtilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ