Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Diyarbakır'da Hıristiyan Derneği kuruldu!

        Ahmet YUKUŞ/ DİYARBAKIR (AHT)

        Diyarbakır'da din değiştirip Hıristiyanlığa geçenlerin kurduğu Diyarbakır Protestan cemaati çalışmalarını yasallaştırmak için dernek kurdu. Misyonerlik iddialarını yalanlayan kilise Papazı Ahmet Güvener, "Din değiştirmek için kimseye para vermiyoruz. Kilisemizin kapısı İncil'i araştırmak isteyen herkese açıktır" dedi.

        Süryani nüfusunun azaldığı Güneydoğu'da son yıllarda Protestan Hıristiyan sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Bölgenin tek Protestan kilisesinin bulunduğu Diyarbakır'da, gayri Müslimler dini ibadetlerini güven ve huzur içerisinde yapıyor. Diyarbakır Merkez Sur İlçesi'nde 2003 yılında hizmete giren Diyarbakır Protestan Kilisesi'ni her gün onlarca kişi ziyaret ediyor. 1991 yılında kentte bir olan Protestan sayısı aradan geçen zaman içerisinde din değiştirenlerle birlikte 60'ı geçti. Bu sayıya, aileler ile kiliseye yerleşen yabancılar eklendiğinde 100'ü buldu. Cemaat arasında Amerikalı ve Kanadalılar da bulunuyor. Her Pazar günü ayin yapılan kilisede papaz büyüsü bozmak için gelenlerde dikkati çekiyor.

        AK PARTİ VE SP'YE KOMŞU OLDULAR

        Protestan cemaati kilise dışındaki çalışmalarını yasal hale getirmek için Diyarbakır Protestan Derneği adıyla Diyarbakır Valiliği'ne başvuru yaptı. Başvuruyu inceleyen Diyarbakır Dernekler İl Müdürlüğü, başvuruyu kabul etti. Dernek için Şanlıurfa Yolu üzerinde Saadet Partisi'nin bulunduğu binada bir daire satın alındı. Binanın hemen karşısında da AK Parti İl Başkanlığı, çaprazında da Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Doğru Haber Gazetesi'nin bulunması dikkat çekiyor.

        "KENDİMİZİ GÜVENDE BULUYORUZ"

        Gayrimüslimlere karşı ön yargının kalktığını ifade eden Diyarbakır Protestan Kilisesi Ruhani lideri Ahmet Güvener, "Daha önce kilisenin sokağına bile çıkamazken şimdi evden kiliseye gidene kadar elim havada gidiyorum. Çünkü beni gören herkes selamlaşıyor. Vatandaşlar bizi tanıdıkça her geçen gün sevmeye başlıyor. Biz de onları çok seviyoruz. Gayri Müslimlerin en güvenli yaşadığı yer Diyarbakır'dır" dedi.

        DİN DEĞİŞTİRMEK İÇİN PARA VERDİĞİMİZ YALAN

        Kilise cemaatinin büyük çoğunluğunun kendisi gibi sonradan din değiştirdiğini belirten 5 çocuk babası Ahmet Güvener, misyonerlik iddialarını yalanlayarak, "Biz insanların din değiştirmesi için kimseye para teklif etmiyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki, para için din değiştiren ileride bizi de başka şeyler için değiştirecektir. Kilisenin tüm giderleri çalışan cemaat üyelerin kazanıcının yüzde 10 ile idare ediliyor. Kilisemiz özellikle samimi bir şekilde İncil'i araştırmak isteyen herkese açıktır. Bizce, din bir miras değil, kişisel bir seçimdir" diye konuştu.

        "PAPAZ BÜYÜSÜ YAPMAK GÜNAHTIR"

        Bölgede papaz büyüsünün yaygın olduğunu ifade eden, Papaz Güvener, "Kilise ilk açıldığı zamanlarda günde yaklaşık 50 kişi bize başvurarak papaz büyüsü yapmamızı istiyorlardı. Biz de bu tür büyülerin günah olduğun söyleyip, aile içi sorun yaşayan kişilere yaşadıkları sıkıntılar konusunda desteklerimizi sürdürmeye devam ettik. 'Bizim Psikolog' adlı oyunu sahneledik. Bu oyunu izleyen vatandaşlar bize geldi. Biz de aile içi sorun yaşayan çiftler ile görüşerek bu sorunların üstesinden gelmelerini sağladık. Son bir yılda boşanma aşamasında olan 7 çiftin evliliğini kurtardık. Dernek binamızda yöre halkının huzur ve mutluğu için desteklerimizi sürdüreceğiz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ