Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Üç milyon nüfuslu Ermenistan nasıl oluyor da fütursuzca askerî açıdan kendisinden daha güçlü olan Azerbaycan’a bu kadar rahat saldırıyor?

        Bu soru herkesin aklında.

        Ermenistan’ın 27 Eylül Pazar günü Azerbaycan sınır köylerine yaptığı saldırı Kafkas 2020 tatbikatının hemen ertesi günü gerçekleşti. Tatbikata 80 bin civarında Rus askeri ile Belarus'un yanı sıra Çin, İran, Pakistan, Ermenistan ve Myanmar'dan yaklaşık 1000 asker katıldı.

        Bu tablo aynı zamanda dünyadaki siyasi eksen kadar askeri eksendeki kutuplaşmayı da gösterdi.

        4 Eylül tarihinde bu köşede Türkiye’nin dört bir tarafının nasıl çevrelendiğini kaleme almış, bu kamplaşmaları yazmıştım. PKK’nın Kandil’deki arşivini Erivan’a taşıdığını belirtmiştim.

        Son dönemde Ermenistan-Azerbaycan hattında yaşanan ihtilaf sadece iki komşunun ihtilafı değildir.

        Görmemiz gereken bir gerçek var. O da Azerbaycan toprağının yüzde 30’unu işgal eden Ermenistan’ın asıl hedefinin Türkiye olduğudur.

        Ermenistan, Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan penceresini kapatmak, fiziken bağını koparmak istiyor. Bir avuç Ermenistan bunu tek başına yapmıyor elbette. Ona cesaret veren Minsk Grubu eşbaşkanları Rusya, ABD ve Fransa’dır.

        Türkiye’nin Kafkasya’ya erişiminden hazzetmeyenler listesine İran’ı da ekleyebilirsiniz. Kaldı ki İran’ın diaspora nüfusu içinde önemli ağırlığı olan Ermeniler, İran’ın dış ticaretinde ciddi lobi gücüne sahiptir.

        REKLAM

        Hakeza ABD, Fransa ve Rusya da Türkiye’nin Kafkaslarla temasını istemez… Ve bu topraklardaki sorun, 200 yıldır Türkiye’nin de sorunudur…

        Burada PKK’ya özellikle dikkat çekmek istiyorum zira bölgeye 200’e yakın silahlı militan gönderdi. Bu silahlı militanların neredeyse tamamı Ezidi Kürtlerden oluşuyor. Ne alaka demeyin… Azerbaycan’da da, Ermenistan’da da Kürt nüfus vardır ve Ezididir. Ezidi Kürt militanların bölgeye intikali örgütün halk ile daha rahat iletişim kurmalarını sağlayacaktır.

        Asıl soru şu: PKK geçtiğimiz kasım ayından beri 200’e yakın militanı Ermenistan’a neden gönderdi?

        PKK’nın halihazırda biri merkez ofisi olmak üzere Erivan’da 14, Ermenistan genelinde 21 tane ofisi bulunuyor. Militanlar ise belli ki Karabağ ve Nahçivan bölgesindeki yerel unsurları ve Ermeni komitacıları bugün yaşadığımız sürece hazırlamak için bölgeye sevk edildiler.

        İnanın ya da inanmayın. Ama terör örgütü PKK’nın Suriye’de elde ettiği kazanımlar sonrasında ikinci büyük amacı, Ermenistan’ın da rızasıyla Kızıl Kürdistan’ı kurmak. Yani hedef Karabağ…

        Kafkaslar da etnik, kültürel, dini anlamda en az Ortadoğu kadar karmaşık bir coğrafya. Karşınıza nelerin çıkacağını kestirmek zor. Bir tarafta tavrının ne olacağını bilmediğimiz Gürcistan, diğer taraftan Selefi grupların işgal ettiği Kafkas coğrafyası…

        Örneğin Suudi Arabistan bu bölgede desteklediği Selefi gruplar üzerinden sahada vekaletini sürdürebilir.

        Batı’nın durumu ise ayrı bir hikaye.

        Ermenistan özel kuvvetlerini Almanya yetiştiriyor. Yaklaşık bir ay önce yine Azerbaycan ve Ermenistan arasında kriz yaşanırken Almanya’nın Köln kentindeki havalimanından kalkan Alman Hava Kuvvetleri’ne ait bir askeri nakliye uçağının Türkiye üzerinden uçması engellendi. Gri Airbus 310 Köln’deki üssüne geri dönmek zorunda kaldı.

        REKLAM

        Uçak aslında Almanya'dan silah götürüyordu ve Ermenistan askerlerini eğitim için Köln’e götürmek üzere hareket etmişti. Akabinde Alman Hava Kuvvetleri, askerleri almak için ağustos ayının son haftasında Rusya üzerinden çok daha uzun bir uçuş rotasını seçmek zorunda kalmıştı. Almanya bu süreçte nerede durur, meçhul.

        Rusya ile 2021’de iki doğalgaz kontratımızın süresi doluyor. Ve biz bu vesileyle ortaya çıkacak olan enerji açığını TANAP üzerinden Azerbaycan’dan tedarik ediyor olacağız. Geçtiğimiz günlerde bu açıklandı. Sadece bu durum bile Rusya’nın Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında istikrarsızlık yaratmak istemesi için yeterli bir sebep. Hele ki ekonomisi son yıllarda ciddi yaralar almış, mali rezervleri tükenmişken.

        Öte yandan bazı dostlarım Gürcistan’a ziyadesiyle dikkat etmemiz gerektiğini; Türklerin yoğun olduğu ve Stalin yatağından sürülen Ahıskalıların yerine yerleştirilen, Türkiye’den giden Ermenilerin Gürcistan’da bir Ermeni sorunu çıkarmaya çalışabileceklerine işaret ediyor.

        AMAN GÖZÜMÜZDEN KAÇMASIN…

        Trablus’ta BM’nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin askeri yetkilileri ile darbeci general Halife Hafter’in önderliğindeki LNA’nın askeri yetkilileri bu hafta Mısır’da bir araya gelecek, görüşmeler yapacak. Mutlaka yakından izlememiz gerekecek… Karabağ’daki bu krizin illa ki Suriye’de, Libya’da, Doğu Akdeniz’de yansımaları olacaktır.

        Diğer Yazılar