Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Christie’s önümüzdeki hafta tarihinde ilk kez NFT formunda, tamamen dijital bir sanat yapıtını açık artırmaya sunuyor.

        Yapıtın ismi, ‘Everydays: The First 5000 Days…’ 2007'den 2021'e, 13 yıl boyunca her gün üretilmiş 5000 görüntüden oluşan bir dijital kolaj. Güncel olaylara yanıt veren görseller içeriyor: Donald Trump ve Mao’nun gerçeküstü sahneleri de var, Pokemon’un Mickey Mouse'un animasyonları da… Ancak bu kez NFT (Non-Fungible Token) formunda.

        Eserin arkasındaki isim kreatif dünyanın yakından tanıdığı ‘Beeple’ lakaplı Mike Winkelmann. Winkelmann sosyal medyada pop yıldızları ve Louis Vuitton’un aralarında olduğu lüks tüketim markaları için projeler üreten büyük bir takipçi kitlesine sahip net sanatçısı ve grafik tasarımcı. Christie’s ise Beeple’ı ‘dijital sanat topluluğunun lideri’ olarak nitelendiriyor...

        25 Şubat-11 Mart arası gerçekleşecek online satış, Christie’s ve NFT pazar yeri MakersPlace’ın ortak yayını. Eserin bu kez fiyatlandırması da ilginç; Müzayedeye çıkan çoğu eserin aksine, Everydays'in öngörülen tahmini bir fiyat aralığı yok. Teklifler 100 dolardan başlayacak. Oysa, Beeple imzalı 21 eserlik bir NFT serisinin Aralık’ta kripto sanat platformu Nifty Gateway’de 3.5 milyon dolara satıldığı biliniyor.

        REKLAM

        Peki nedir bu NFT? Sanat piyasasındaki yeri nedir? NFT, en basit anlatımıyla eşi benzeri olmayan ‘token’ anlamına geliyor; koleksiyonluk dijital varlıklar olarak da tanımlanabilir. Kripto sanatı ise, işlem ve sahiplik kayıtları şifrelenmiş ve kopyalanamayan, işte bu değiştirilemez tokenlara, yani NFT’lere dayanıyor. ‘Everydays’i şifrelenmiş bir dosya olarak düşünün. Christie’in açık artırma sonucunda, eserin yeni alıcısı ise blok zincire kaydedilecek. ‘Everydays’ aynı zamanda özgünlüğü blockchain teknolojisiyle belgelenen ilk dijital sanat eseri olarak tarihe geçiyor.

        NFT yapıtlarla yeni nesil koleksiyonerleri hedef alan Christie’s’in, ‘Everydays’ esasında blockchain tabanlı sanata ilk atılımı değil. Son yıllarda dijital teknolojilere ilgisi artarak devam eden müzayede evi, Ekim ayında Robert Alice’a ait kompozisyonuna Bitcoin (BTC) kodu dahil edilen ‘Portraits of a Mind’ı satmıştı. 2018'de Barney A. Ebsworth’un koleksiyonunun satışını blockchain destekli sanat kayıt servisi Artory işbirliğiyle gerçekleştirerek oldukça ses getirdi.

        Beeple’ın eserinin ilk müzayede satışı olmasa da, ilk kez geleneksel bir müzayede evinde sunulması, hele ki pazar payının önde gelen müzayede evi Christie’s’de satılacak olması büyük bir adım.

        Anlaşılan o ki, gelişmekte olan pazarları deneme konusunda uzman Christie’s, koleksiyonerlerin kripto sanat alımlarına ilgisini bir kez daha ölçecek. Henüz başlangıç aşamasında olduğumuz Blockchain teknolojisinin çok yakın gelecekte sanat piyasasındaki kaçınılmaz rolu şüphesiz.

        Diğer Yazılar