Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Art Basel x UBS’in son raporu, Covid-19’la birlikte küresel sanat pazarının önceki yıla göre yaklaşık dörtte bir küçülerek 50.1 milyar dolara indiğini ortaya koysa da, izleyicinin sanatla çevrimiçi etkileşimi ve online sanat pazarının hacmi zirveye ulaşmış durumda.

        2021 şüphesiz NFT sanatının yılı olarak sanat tarihinde yerini alacak. Orta vadede döngüsel bir çöküş olabileceği gibi, kripto sanat ekosisteminin 2022’de olgunlaşmaya devam edeceği kesin.

        Bu son derece spekülatif pazar, NFT topluluğu ile geleneksel sanat pazarı arasındaki geçiş eğilimleri ve işbirliklerinin artmasıyla güçlenerek daha az spekülasyon ve daha fazla istikrar vaad edecek.

        Kripto sanat dünyasına entegre olan sanatçı, galeri ve müzayede evlerinin sayısı arttıkça, iklim değişikliği ile ilgili artan endişeler ile de beraber oyuncuların sürdürülebilirlik girişimlerini ilerletmeleri üzere üzerlerindeki sosyal baskı artacak. 2022'de, iklim değişikliğini ele alan sanatsal çalışmalar, Eco-Art girişimleri bir kenara, sanat piyasasına hem ticari hem de kamusal alanda daha büyük sorumluluklar yüklenecek.

        Dünya, süregelen sağlık ve çevre kriziyle savaşmaya devam ederken, sanat dünyası, karbon ayak izini azaltacak sürdürülebilir önlemlerle karşımıza çıkacak. Bu durum 2022’de en çok da sanat fuarlarını negatif etkileyecek gözüküyor. Pandemi öncesine dek yılda en az beş fuar katılımı gösteren mega galerilerin, artık 2-3 ana fuar katılımı gerçekleştirmesi muhtemel. Çevrimiçi fuar ve sergi deneyimlerinin artan gerçekliğiyle birlikte, ziyaretçilerin fiziksel etkinliklerden uzaklaşmasının ise kalıcı olacağı öngörülüyor.

        REKLAM

        2022’de karşımıza çıkacak bir başka etki ise artan enflasyon ile, finansal bir yatırım aracı olarak sanata artan ilgi. Yeni nesil koleksiyonerlerin sanat piyasasındaki etkisinin yanı sıra, birçok HNWI ve yatırımcı, portföylerini çeşitlendirmek için uzun vadeli yatırımlarını optimize etmeyi ve sanat koleksiyonlarına yönelmeyi seçecek. Gelişmiş sanatçılara ait eserlerin satın alımı, artan enflasyon ortamında sağlam bir finansal strateji olarak görülüyor.

        Müzeler ve kurumlar, yeni yılda da belirsizliği kucaklamaya devam ederken, kurumlar arası işbirlikleri ve yeni uygulamalar 2022’de de benimsenmeye devam edecek. Ortak üretilen dönüşümlü sergilerin yanı sıra, kurumlar arası ortak koleksiyon ve eser satın alımları temel uygulamalardan biri haline gelecek.

        2022’de açılacak uluslararası sanat müzelerinden bazıları:

        2022, dünyanın farklı yerlerinde heyecan verici müze açılışlarına ev sahipliği yapıyor.

        Fotografiska Berlin ve Şanghay: Fotoğraf için uluslararası özel sanat müzesi olan Fotografiska, 2022'de iki yeni mekanla genişliyor ve Stockholm, New York ve Tallinn'den sonra Berlin ve Şanghay'da açılıyor.

        Nasjonalmuseet: 3 yıl süreyle kapatılan Norveç Ulusal Müzesi (Nasjonalmuseet) 11 Haziran 2022'de İskandinavya'nın en büyük sanat müzesi olarak Oslo'da, yeni evinde kapılarını açacak.

        Hong Kong Palace Museum: Kasım 2021’de M+'nın uzun zamandır beklenen açılışından sonra, Hong Kong'un Batı Kowloon Kültür Bölgesi'nde başka bir sanat müzesi açılıyor. İzinsiz inşa edilen tartışmalı Hong Kong Sarayı Müzesi, Çin sanatı ve kültürüne odaklanıyor. Pekin'deki Yasak Şehir'den ödünç alınan önemli tarihsel eserlere ev sahipliği yapacak.

        Diğer Yazılar