Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bazı kelimelerin tanımı, sözlüklere yazılmamalı bence. İlla yer vermek lazım geliyorsa, kelimeyi yazmalı fakat karşısına; görecelidir, tanımı kendi içinizde arayınız, gibi ifadeler eklenmeli. Mesela lüks... Sözlükler der ki, anlamı; giyim kuşamda, eşyada, harcamada, yaşam biçiminde kendini gösteren gereksiz, aşırı, gösterişli durumdur.

        Sizce de öyle midir? Bana göre değil. Benim şahsi sözlüğüm şöyle yorumlar mesela, lüks; insanın bünyesinde özlem duygusu yaratan, ancak mevcut şartlar gereği o an ulaşılamayan, maddi ve manevi değeri değişkenlik gösteren cazibeli kavram.

        HAYAL

        Sorun şu ki, kendisi de bir o kadar değişkendir.

        Sol ayağınızın baş parmağının kenarı iltihap topladığında, önceki hali lüks olur mesela.

        Ya da burnunuz şelale gibi akmaya başladığında, burnunuzun sıvısız versiyonu artık lükstür. Sadece sağlık değil tabii ki... Zamanında ağız burun kıvırdığınız bir seyahat, gün gelip türlü sebeplerden ulaşılamaz olduğunda, yeni lüksünüz o olur. Lüks sabit değildir o sebeple. Kendi de değişir, tanımı da. Ama hiçbir zaman, çanta, elbise, araba kadar sıradan ve bayağı değildir bana kalırsa.

        Geçen gün Ajda Pekkan’ın bir hayalinden bahsediyordu haberler. Metroya binmek, mümkünse tanınmamak ve rahatça insanları gözlemlemek istiyormuş.

        Her gün işe gitmek için metroya binmek durumunda kalan, bunu yaparken de özel arabası olmadığı için mütemadiyen söylenen insanlar için, ne kadar saçma bir hayal öyle değil mi?

        Alın size sözlüklerde tanımı yapılmaması gereken bir başka kelime daha; hayal...

        Öğrendiğimiz iki yeni kelimeyi aynı cümle içerisinde kullanıp pratik yapmak gerekirse, Ajda Pekkan’ın hayali, aynı zamanda onun lüksü...

        Çünkü her “ünü sokakta yürümesine el vermeyecek kadar fazla” birey gibi, özgürlükten yoksun.

        Bir günlüğüne Ajda Pekkan olmak isteyenler el kaldırsın diye sorsalar, ben bile el değil, kol kaldırırım.

        Ancak gelin görün ki, onun gözü, özünde ulaşılabilir ancak mevcut konumundan ötürü erişilmez duran lükslerde. Sıradan olmanın peşinde...

        Herkesin kendi lüksünü bilip, sonra da erişebilmesi dileğiyle...

        Diğer Yazılar