Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gıda sektörü, markadaki gücün yanı sıra, ürünü destekleyen başka ürünler ve bunu tüketiciye ulaştıracak güçlü bir dağıtım ağı da gerektiriyor. Dağıtım ağın ne kadar güçlüyse, o kadar öndesin.

        Türkiye’nin üç büyük çay üreticisinden Doğuş’un Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı da şirketin yeni ürünlere girme planından bahsederken, en öne bunu koyuyor: Güçlü bir satış-dağıtım ağı. Şu anda 750 sıcak satış aracı ve 100 distribütörle dağıtım yapan grup, bu alanda daha da güçlenmeyi öncelikleri arasında belirlemiş.

        Çay sektörü biliyorsunuz, yoğun bir rekabet içinde. Çay tarımında da pek çok iyileştirme gerekiyor. Zaten çay firmaları da bunun için bir dernek kurmuş, çayda kaliteyi artırmak için ortak hareket ediyor. Sektörde Çay- Kur’un yüzde 55’lik pazar payının ardından ikinci sırada yüzde 16 ile Lipton, üçüncü sırada da yüzde 14 ile Doğuş var. Üç fabrikasıyla dünyanın en büyük çay işleme kapasitesine sahip olan şirket tonajda büyümekten çok ciroda büyümek istiyor. Yani katma değerli ürünlere yönelmek. Türkiye’de belli bir yaş grubunda zaten çay içme alışkanlığı güçlü ama gençleri hedeflerken yenilikler yapmak gerekiyor. Harika Karakan Batallı, bu hedefe ulaşmak için sürekli yenilikler denediklerini anlatırken vanilya, karanfilden sonra şimdi de fındık aromalı çay ürettiklerini anlatıyor.

        YANINA BiR CAN YOLDAŞI İSTİYOR

        Rizeli Süleyman ve Alpaslan Karakan kardeşler tarafından 1987 yılında kurulan Doğuş Çay’ın ikinci kuşak yöneticisi Harika Karakan Batallı, Süleyman Karakan’ın kızı. Çocukluğu çay bahçelerinde geçmiş, sektörü seviyor fakat yeni alanlara girme konusunda biraz daha heyecanlı. Yeni alanlar da aslında ‘çayın yanı’. Çünkü çay, pek çoğumuzun bildiği gibi aç karnına ve tek başına içildiğinde mide bulantısı, baş dönmesi yapıyor. Tansiyonu düşürüyor. Kahve değil ama çay, yanına mutlaka bir can yoldaşı ve mutlaka da atıştırmalık bir şeyler istiyor. Doğuş Çay’ın 5 çay işleme, bir paketleme fabrikası dışında iki cips fabrikası, bir salça bir de şeker fabrikası var. Grup, cips işine girmeye 2010 yılında Aksaray’da bir fabrika satın alarak karar vermiş. . Fakat geçtiğimiz yıl 39 milyon dolara Kraft Gıda’yı satın alınca bu marka ile ilerlemeye karar verilmiş ve Pendik’teki fabrikaya yatırım yapılmış.

        CİPSİN YÜZDE 75’İ BAKKALDA SATILIYOR

        Harika Karakan, “İyi ki yeni bir marka çıkarmamışız. Çünkü cipsin yüzde 75’i bakkalda satılıyor ve raflarda yeni bir marka için yer bile yokmuş” diyor. Cipste yüzde 15 pazar payına sahip olan şirket Aksaray’da da bir fabrika kurmuş. Çocuklar için yağı alınmış özel ürünler üreterek 2014’te büyümeyi planlıyor. Doğuş Çay şirketinde salça, şeker ve çay üreterek 350 milyon lira ciro yapan şirket Doğuş Yiyecek İçecek ile de cipste 180 milyon lira ciroya ulaşmış. Cips, çay, bunların çeşitleri derken Harika Karakan’ın hayatı, sürekli tadım yaparak ve mutfakta yeni lezzetler deneyerek geçiyor. Peki madem çayın yanı boş olmuyor, sırada ne var? Karakan’ın aklında, kurutulmuş meyveler ve küçük krakerler var.

        REKLAM FİLMİNDE ÇOK ÜNLÜ BİR ANNE-KIZ VAR

        Çayda rekabetin yoğunluğunu televizyon reklamlarından da görmek mümkün. Doğuş, Sinan Çetin’le çektiği “En cüzel çay Doğuş Çay” reklamı gösterimdeyken Çaykur’un reklamında da Müslüm Gürses oynuyordu. Müslüm Gürses’in ölümünden sonra uzun süre yeni reklam yüzünün kim olacağı konuşuldu. Doğuş sonbahardan itibaren yeni bir reklam kampanyasına hazırlanıyor. Şimdilik yazılmasını istemiyor ama bu kampanyada Türkiye’de herkese sevimli gelen bir anne-kız olacak.

        Diğer Yazılar