Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        FENERBAHÇE’NIN 1 Milyon Üye projesi ile ilgili uzun uzun araştırma yaptıktan sonra topa girmenin zamanı geldiğini düşünüyorum. Aziz Yıldırım’ın başkanlık döneminin bana göre en önemli projesi, en başından söyleyeyim ki tek kelime ile harika.. Aslında bu proje Aziz Yıldırım’ın değil, Fenerbahçe tarihinin en önemli projesi. İşlemesi halinde Türk sporuna da model bir proje olacak gibi gözüküyor. Tanıtım konusunda ciddi eksiklikler olsa da içine girip iyi öğrenildiğinde her kesimin takdir edeceği bir proje.

        Projenin iki faydası açıklandı. Birincisi çoğulcu bir yönetim. Taraftarın doğrudan olmasa da dolaylı şekilde kulüp yönetimine katılması amaçlanmış. Bu noktada ciddi eleştiriler var. İlk 200 temsilcinin belirleyeceği 2, sonraki 200 temsilcinin belirleyeceği 1 delege kongreye katılıp seçme ve seçilme hakkına sahip olacak. Ayrıca şube yöneticileri de 5 doğal delege olarak kongreye katılacak. Bu rakamların yeterli olmadığı, tüm temsilcilerin seçme ve seçilme hakkı olması gerektiği şeklinde ciddi eleştiriler var. Ben de bu sayının yeterli olmadığını düşünenlere katılmakla beraber önceki sistemde böyle bir sayının dahi olmadığını da söylemeliyim. Önceki sisteme göre katılımcılık bakımından tabii ki olumlu. Yıldırım bu sayıların değişmez sayılar olmadığını, gelişmelere göre sürecin sonunda tüm temsilcilerin seçme ve seçilme hakkına sahip olabileceğini söyledi. Bu durumda görev kongrenin. Eğer bu sayılar katılımcılık bakımından yeterli görülmüyorsa kongre bu sayıları her zaman artırabilir. Sonuç olarak katılım sayısını artırmak artık Aziz Yıldırım’ın değil, kongrenin kararında olan bir şey. İleride bu sayı artırılmalı.

        Gelelim projenin heyecan veren ikinci faydasına. Bu ise ekonomik bakımdan yaratılması hedeflenen müthiş büyüklük. 1 milyon üye, 2 milyar TL demek. Yıllık 50 milyon TL aidat demek. Bu rakamlar Fenerbahçe’yi dünya devi yapar. Türkiye’de rakipsiz hale getirir. Başkan bu paranın kongre kararı ile tasarruf edilebileceğine işaret ederek topu bir kez daha kongreye attı. Bu paranın tasarrufundan da bu anlamda kongre sorumlu olacak.

        Üzerinde en çok tartışılan konu ise temsilci üyeliğin elle tutulan faydasının ne olacağı. FBTV’de Şekip Mosturoğlu ve Vedat Olcay açıkladı. Sadece kulüp üyelerinin sahip olup kullanacağı banka kredi kartı yolda. Bu kartı kullananlar üye iş yerlerinden indirim ve bonus alacaklar. Bu şekilde üyelik için her ay ödeyecekleri 70 TL’nin çok üstünde bir kazançları olacak. Amaç 70 TL olan aylık maliyetin üstünde maddi bir kazancı üyeler için yaratmak ve günün sonunda üyelerin cebinden çıkan ile elde ettikleri avantajları eşitlemek. Son derece zekice düşünülmüş bir mekanizma. Yalnız bu konunun çok iyi anlatılmadığını ve bu nedenle aylık 70 TL’nin ekstra mali bir yük gibi göründüğünü söylemem lazım.

        Milyon Üye projesinin iyi anlatılırsa 3-5 yıl içinde gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Proje gerçekleşirse ne mi olur? F.Bahçe turbo motorlarını ateşlemiş bir jet gibi rakiplerinden kopar gider. Yakalanması belki 10 belki 20 yıl sürer. Yönetimin bir an önce tanıtım işine yoğunlaşması ve projeyi coşturması şart. Ancak yine en büyük iş taraftarda. Taraftarın merakla araştırması, projeyi iyice anlayıp bir an önce bir tarafından projeyi tutup, yaygınlaşması için çalışması şart.

        NOT: Taraftardan destek beklendiği bugünlerde sorgusuz, sualsiz kombine iptali yapmak da kelimenin tam anlamıyla ayağa sıkmaktır.

        Diğer Yazılar