Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Doğru baharatı doğru yerde kullandığımızda sağlıklı beslenmeye büyük destek sağlamış oluyoruz. Peki siz evde hangi baharatları kullanıyorsunuz? Baharatların yararlarını biliyor musunuz?

        GEÇTİĞİMİZ yıllarda Ömür Akkor’la bir yemekte buluşmuştuk. Yeni hazırladığı tarifleri anlatırken o çok sevdiği Osmanlı saray mutfağından itibaren güzel yemekleri, o yemeklerin nasıl bugüne geldiğini ve kendi yemeklerimizi nasıl korumamız gerektiğini anlatmıştı. Konuşurken “Evde hangi baharatları kullanıyorsunuz?” diye sordu. Hepimiz cevap verdik. Ben kendimi baharat kullanıyor zannederdim ama saydıkça bir yerde tıkandık.

        ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİLER

        Sonra ben de verdiğim eğitimlerde baharatların hayatımızda ne kadar önemli olduğunu, sağlık açısından çok değerli olduklarını ama çoğumuzun baharatları ne kadar az kullandığını daha çok anlatmaya başladım. Ve ben de sordum “Hangi baharatları kullanıyorsunuz?” diye. Cevaplar genelde karabiber, tuz, kırmızı biber ve en çok da kimyon. Diğerlerini söyleyenler az. Peki ya sizin evde hangi baharatlar var?

        NE KADAR SAĞLIKLI?

        BAZI baharatlar metabolizmayı hızlandırırken, bazıları ödem atmaya destek olur. Bazı baharatlar cinsel gücü desteklerken, bazılarıysa detoksa yardımcı olur. Hepsinin sağlığa faydası var. Önemli olan dozunu doğru ayarlamak, doğru miktarda ve doğru yerde kullanabilmektir.

        BAŞLICA YARARLARI

        HER baharatın faydası farklı ama genel olarak:

        -Günlük detoks yaparlar.

        -Antioksidan kaynağıdırlar.

        - Bağırsaklara iyi gelirler.

        - Karaciğeri temizlerler.

        -Metabolizmayı hızlandırırlar.

        -Bağışıklık sistemini güçlendirirler.

        - Hafızaya iyi gelirler.

        BAHARATLARDAN FAYDALANMAK İÇİN

        - Baharatları 1 yıldan fazla tutmayın.

        - Üzerinde son kullanma tarihi olmayan baharatları almayın.

        - Hangi yemeğe hangi baharat konur araştırın, uygun olanları deneyin.

        - Her yemekte, çorbada, salatada, mezede, kahvaltıda mutlaka baharat kullanın.

        - Evde güneş görmeyen, serin ortamlarda saklayın.

        - Baharatlar iyi görünmeli, mis gibi kokmalı. Mesela kimyonun kokusu gelmiyorsa paketi çöpe atın.

        - Aktarlarda açıkta, ortada duran baharatları almayın.

        - Aktardan alacaksanız kapalı kutularda ve uygun ortamlarda saklandığından emin olun. Baharatlarınızı tanıdık ve güvendiğiniz yerlerden almaya özen gösterin.

        HANGİ YEMEĞE HANGİ BAHARAT?

        - Tavuk: Kırmızı biber, kimyon, soğan ve sarımsak tozları, kekik, biberiye, defne yaprağı, taze zencefil, köri, zerdeçal, yenibahar, kişniş, maydanoz ve karabiber.

        - Kırmızı et: Taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.

        - Sebzeler: Nane, karabiber, maydanoz, pul biber, zerdeçal, biberiye, sumak, zencefil.

        - Balık: Fesleğen, kekik, karabiber, kırmızı toz biber, sarımsak tozu, sumak.

        EVDEKİ BAHARATLAR NE KADAR GÜVENLİ?

        EVDE kavanozlarda sakladığım baharatların üzerinde ne olduğu, nereden aldığım ve son kullanma tarihine dair notlar var. Baharatların saklama koşulları kötüyse ve yıllardır o kavanozda duruyorlarsa dikkat! Biriken toksinler size hastalık getirebilir. Ayrıca yıllardır duran baharatlar yemeklerinize beklediğiniz lezzeti sağlamaz. İşte bu yüzden baharatlarınızın taze olmasına özen göstermelisiniz.

        Diğer Yazılar