Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eylül’den bu yana incelediğim Oscar sürecinde kritik bir dönemece geldik. Bu gece 3’te 72. kez sahiplerini bulacak Altın Küre Ödülleri, kıran kırana geçecek. ‘Komedi-Müzikalde En İyi Film’ dalında “Birdman”in galibiyeti garantiyken, ‘Dramada En İyi Film’ kategorisinde “Çocukluk” (“Boyhood”), “The Imitation Game” ile “Özgürlük Yürüyüşü” (“Selma”) ipi göğüslemek için uğraşacak. ‘En İyi Yönetmen’de ise ‘Iñárritu mu, Linklater mı?’ sorusu cevap arayacak. Böylece 15 Ocak’ta açıklanacak 87. Oscar adayları öncesi mini bir teste tabi tutulacağız.

        93 kişilik Hollywood Yabancı Basın Birliği’nin (HFPA) ödülleri çoğu kişiyi bağlamaz. Ama Altın Küre, açıklanan PGA (Amerikan Yapımcılar Birliği), DGA (Amerikan Yönetmenler Birliği), WGA (Amerikan Senaristler Birliği), BAFTA (İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi) ve Oscar adaylıklarının tam ortasında son derece keskin bir virajdır... Akademi Ödülleri’nde ne olup biteceğini, geçilen ‘festival’ ve ‘eleştirmenler birliği ödülleri’ düzlüklerinin neye yarayacağını anlamamızı sağlar. Bu sene de dört film arasındaki yarışın olası sonuçlarını buradaki ipuçlarıyla daha sağlıklı değerlendirebileceğiz.

        ‘BIRDMAN’İ RAHAT BİR GECE BEKLİYOR

        Akademi üyeleri, 15 Ocak’ta açıklanacak Oscar adaylarını Altın Küre’deki zaferleri ve mağlubiyetleri görmeden belirledi. Oy kullanma süresi 8 Ocak’ta tamamlandı. Bu sebeple de “Operasyon: Argo” (“Argo”, 2012) senesindeki gibi sürprizler bekleyebiliriz. O zaman Akademi adaylarının açıklanışının, Altın Küre töreninin birkaç gün öncesine denk gelmesi Bigelow ve Affleck’in yönetmenlik dalındaki hayal kırıklığıyla herkesi şaşırtmıştı. Peki bu yıl “Birdman”, “The Imitation Game”, “Çocukluk” (“Boyhood”) ile “Özgürlük Yürüyüşü” (“Selma”) arasındaki yarış, bu geceki ödüllere nasıl yansır?

        Öncelikle Fox Searchlight’ın “Birdman”i, ‘Komedi-Müzikalde En İyi Film’ dalında rakipsiz olduğu için rahat bir gece geçirecek. Eğer bir mucize yaşanır da devrilirse bunu beceren “Büyük Budapeşte Oteli” (“The Grand Budapest Hotel”) olacaktır. Diğer üç film ise ‘Dramada En İyi Film’de kapışacak. Bunlardan hangisi zafere ulaşırsa şaşırmamak lazım.

        ÜÇ FİLMDEN HANGİSİ KAZANIR?

        Ama bu aşamada Şubat’ta Berlin Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü kazanan ve sadece eleştirmenler birliği zaferleriyle yüksek eleştiri ortalamalarını kullanan “Çocukluk”, bir adım önde. Tanıtım kampanyalarında IFC Films’in zayıflığı ise “The Imitation Game” ve “Selma”ya şans doğuruyor.

        Aslında ödül sürecinin kurt yapımcıları Weinstein Kardeşler, “İngiliz Hasta” (“The English Patient”, 1996), “Aşık Shakespeare” (“Shakespeare in Love”, 1998), “Chicago” (2002), “Zoraki Kral” (“The King’s Speech”, 2010) ve “Artist” (“The Artist”, 2011) ile Altın Küre aşamasında çok da aman aman başarılar elde etmedi. Bu filmlerden hiçbiri En İyi Yönetmen ödülüne ulaşmadı örneğin.

        Aynı zamanda ‘Dramada En İyi Film’ ödülü alan en son Weinstein filmi de 1997’deydi. Onlar için genelde ‘Komedi-Müzikal’ kategorisi ana hedefe dönüşüyor. Kardeşlerin yeni şirketleri TWC ile aslında iki senedir önlemez bir düş kırıklığı yaşadıkları bir gerçek. Bu yıl da benzer durumla yüzleşip önemli ödüllerde ‘En İyi Yönetmen’ adaylığı alamadılar. Ancak “The Imitation Game”, Altın Küre’de sıfır çeken, yine Toronto çıkışlı “Çarpışma”nın (“Crash”, 2004) yolundan gidip sürpriz bir ivmeyle zafere ulaşabilecek bir film. Ama buradaki ‘ilk adım’a da hayır demez. Bu gerçekleşmezse bir kıvılcım için SAG veya BAFTA zaferi beklenecek.

        “Özgürlük Yürüyüşü” (“Selma”), Obama sonrası dönemin haletiruhiyesini, geçmişe bakma duygusallığını hedefliyor. “Hugo”yu (2011) burada ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne taşıyan Paramount’ın planlarına karşın SAG ve BAFTA’da adaylık çıkmaması (ki ikisine de elverişli değildi film) negatif mi, pozitif mi yansır, bilinmez. Herkes filmden, Amerikan toplumunun politik damarını yakalamasıyla bir son düzlük çıkışı bekliyor. Ava DuVernay’nin eseri eğer bunu burada yaparsa yapar, yapamazsa işini şansa bırakabilir.

        GECENİN İKİNCİ KRİTİK SORUSU: INARRITU MU, LINKLATER MI?

        ‘En İyi Yönetmen’ dalında ise 16 eleştirmenler birliği ödülüne ulaşan Richard Linklater ile altı eleştirmenler birliği ödülü alan Alejandro González Iñárritu arasında bir yarış var. Aslında bu kategoride 2001’den bu yana sadece altı kez Oscar’la aynı ödül çıkmış. Iñárritu’nun Oscar’a uzanacağı düşünülürse, geçen yılki uyuşmayı da göz önünde bulundurursak ibrenin Linklater’a dönmesi beklenebilir. İkisi arasındaki yarış çekişmeli geçecek. Üçüncü seçenek Ava DuVernay. Ama bu dalda siyahi bir ismin sadece üç kez adaylığa ulaşması ve bunların hiçbirinde ödüle ulaşamaması elbette büyük bir dezavantaj onun için…

        ‘En İyi Senaryo’ kategorisinde kıran kırana mücadele nefes kesecek. Zira Oscar’da iki kategorideki yarışın iddialı filmleri burada kozlarını paylaşacak. ‘En İyi Uyarlama Senaryo’da “The Imitation Game” ile “Kayıp Kız” (“Gone Girl”), ‘En İyi Özgün Senaryo’da “Çocukluk”, “Büyük Budapeşte Oteli” ve “Birdman” arasında olması beklenen yarış iç içe geçecek. Oscar’da “The Imitation Game” ve “Çocukluk” önde gözüküyor. Ama burada HFPA’nın kriterlerini de göz önünde bulundurunca “Büyük Budapeşte Oteli” ve “Birdman” arasında bir çekişme olacak sanki. Wes Anderson’ın ‘En İyi Yönetmen’ adaylığı da düşünüldüğünde onun içinden savaş geçen tek metnine bir yüklenme olabilir.

        OYUNCU DALLARINDADURUM NE?

        ‘Komedi-Müzikalde En İyi Film’ dışında ‘Komedi-Müzikalde En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ve ‘En İyi Şarkı’ dallarında da bir çekişme olmayacak. Sırasıyla Michael Keaton, J.K. Simmons, Patricia Arquette ve “Özgürlük Yürüyüşü” rakipsiz. ‘Dramada En İyi Erkek Oyuncu’da, “Her Şeyin Teorisi”nin (“The Theory of Everything”) Eddie Redmayne’i baya önde, ona tek darbe Benedict Cumberbatch’ten gelebilir. ‘Dramada En İyi Kadın Oyuncu’da Julianne Moore ödüle yakın, performans ve ün faktörüyle Jennifer Aniston sürprizi beklenebilir.

        ‘Komedi-Müzikalde En İyi Kadın Oyuncu’da, Oscar sezonu başından beri Weinstein’in yüklendiği Amy Adams ile “Sihirli Orman”ın (“Into The Woods”) Emily Blunt’ı arasında bir yarış var. Hangisi alsa şaşırtmaz. Ama Adams’ın galibiyeti Oscar yolunda da ‘mı acaba?’ dedirtir.

        AMAÇ OCAK AYINI KARLI KAPATMAK

        ‘Yabancı Dilde En İyi Film’de iki aydır önde gittiğini söylediğim “Ida”, ağırlığını burada da hissettirecek gibi. Onu sarsarsa “Leviathan” (“Leviafan”, 2014) veya “Turist” (“Force Majeure”, 2014) sarsar. ‘En İyi Müzik’te ise “Birdman”, “Yıldızlararası” (“Interstellar”) ile “Kayıp Kız” arasında bir yarış var. Hans Zimmer, onca adaylığına karşın HFPA’dan iki ödül çıkarabildi. Trent Reznor-Atticus Ross ikilisi ise bu daldaki ilk yarışında Altın Küre’ye uzanmıştı. ‘Daha önce verdiklerimiz var’ durumu ibreyi, Antonio Sanchez’in ilk adaylığı “Birdman”e çevirebilir.

        Altın Küre gecesi ‘Dramada En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ dallarındaki çekişmeli yarışla anılacak. Bunların sonuçlarının Oscar’a yansımalarıyla konuşulacak. Bana kalırsa bu dönemecin etrafını süslemek önemli. Ocak ayını kârlı kapatan film avantaj sağlıyor. “Birdman”, “The Imitation Game”, “Çocukluk” ve “Selma”nın yapacakları, en az yaptıkları kadar önemli.

        Kerem Akça’ya göre ödülleri alacaklar:

        En İyi Film (Drama): Çocukluk (Boyhood)

        En İyi Film (Komedi-Müzikal): Birdman

        En İyi Yönetmen: Alejandro González Iñárritu (Birdman)

        En İyi Erkek Oyuncu (Drama): Eddie Redmayne (Her Şeyin Teorisi)

        En İyi Kadın Oyuncu (Drama): Julianne Moore (Unutma Beni / Still Alice)

        En İyi Erkek Oyuncu (Komedi-Müzikal): Michael Keaton (Birdman)

        En İyi Kadın Oyuncu (Komedi-Müzikal): Amy Adams (İri Gözler / Big Eyes)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: J.K. Simmons (Whiplash)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Patricia Arquette (Çocukluk)

        En İyi Senaryo: Büyük Budapeşte Oteli (The Grand Budapest Hotel)

        En İyi Müzik: Birdman

        Yabancı Dilde En İyi Film: Ida

        En İyi Animasyon: Lego Filmi (The Lego Movie)

        En İyi Şarkı: Glory - Selma

        Kerem Akça’ya göre ödülleri hak edenler:

        En İyi Film (Drama): Çocukluk

        En İyi Film (Komedi-Müzikal): Büyük Budapeşte Oteli

        En İyi Yönetmen: David Fincher (Kayıp Kız)

        En İyi Erkek Oyuncu (Drama): Steve Carell (Foxcatcher)

        En İyi Kadın Oyuncu (Drama): Rosamund Pike (Kayıp Kız)

        En İyi Erkek Oyuncu (Komedi-Müzikal): Bill Murray (Benim Komşum Bir Melek / St. Vincent)

        En İyi Kadın Oyuncu (Komedi-Müzikal): Julianne Moore (Yıldız Haritası / Maps to the Stars)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: J.K. Simmons (Whiplash)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Patricia Arquette (Çocukluk)

        En İyi Senaryo: Çocukluk

        En İyi Müzik: Kayıp Kız (Gone Girl)

        Yabancı Dilde En İyi Film: Turist (Force Majeure)

        En İyi Animasyon: Lego Filmi

        En İyi Şarkı: Yellow Flicker Beat – Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1

        Kerem Akça’nın 87. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar için tıklayın:

        10 Eylül - Oscar bahisleri Toronto’da açıldı

        15 Eylül – The Imitation Game Bir Adım Önde

        21 Eylül – Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

        2 Ekim – ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalına bakış

        23 Ekim – ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalına bakış

        2 Kasım – ‘Inherent Vice’ mı, ‘American Sniper’ mı?

        9 Kasım – ‘Kış Uykusu’ Oscar’a mı koşuyor?

        26 Kasım – ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ dalına bakış

        4 Aralık – ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalına bakış

        10 Aralık – Altın Küre adayları nasıl şekillenir?

        16 Aralık – Altın Küre adaylarından Oscar’a bakış

        23 Aralık – ‘Kış Uykusu’, ‘Leviathan’a takıldı

        Diğer Yazılar