Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ülkemizin en şaşaalı film festivali olan Uluslararası Antalya Film Festivali, yarın gece Expo’daki açılış töreniyle 53. yaşına girecek. 23 Ekim’de ise sonlanacak. Açılış töreninde onur ödülü alacak Audrey Tautou’ya ek olarak Andie MacDowell, Rutger Hauer, Connie Nielsen, George Hamilton ve John Savage’ın da hazır bulunması bekleniyor. 2016’da da son iki yılda görüldüğü üzere uluslararası program, ünlü konuklar ve yan etkinliklerle iz bırakma ezberi devam edecek gibi.

        Antalya Film Festivali bu sene yine ulusal yarışmadan ziyade yan organizasyonlarla öne çıkacak gibi. Antalya Film Forum’a eklenen Film TMR sektörün bambaşka bir boyutunu festivale çekecek. Festival Merkezi’ne dönüştürülen Cam Piramit’in son halini merakla bekliyoruz. AKM Aspendos ile arasında kurulan ‘Festival Yolu’ ise aslında halkı sektör profesyonellerinin birikimleriyle heyecanlandıracak. Yani bugün yapılacak korteje eklenen başka etkinlikler de var.

        MACDOWELL VE HAUER GÖRMEZDEN GELİNEMEYECEK İSİMLER

        Festivalin şu ana kadar açıklanan konuklarına bakarsak bu sene yaşanan siyasi olaylardan etkilenildiği çok net. Diğer festivallerin de başka önlemler aldığı bir devrede bu çok doğal. Üzerine özellikle düşülmüş jüride Andie MacDowell, Rutger Hauer, Hugh Hudson gibi isimler var. Onur ödülleri ise Gérard Depardieu ve Audrey Tautou’ya layık görülmüş.

        Jeremy Irons, Kathleen Turner, Vanessa Redgrave gibi Hollywood kariyerli ünlülerin eksiğini MacDowell ve Hauer kapatacak gibi. Öte yandan açılışa Connie Nielsen’in de katılacak olması Tran Anh Hung’un “Sonsuzluk”unun (“Eternité”, 2016) gösterimi öncesinde bir heyecan getiriyor.

        Ulusal yarışmada “Albüm”, “Tereddüt”, “Babamın Kanatları”, “Siyah Karga”, “Rauf” belirgin bir ağırlık hissettirirken, “Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Ormanı da Var” ve “Toz”u ilk kez festivalde seyretme olanağı bulacağım. Ama Karlovy Vary’de izlediğim “Eşik”, amatör bir ilk film.

        TÜRKİYE PRÖMİYERLERİ ÖNE ÇIKIYOR

        Uluslararası programda ise “Neruda”, “Yaşamın Kıyısında” (“Manchester by the Sea”), “Başkasının Evi” (“Skhvisi Sakhli”), “Kayıp Kral” (“King of the Belgians”), “Baba ve Oğul” (“Ostatnia Rodzina”), “Ithaca”, “Altamira”, “Planetarium”, “Dört Kadın Bir Hayat” (“Orpheline”), “Kartal Avcısı Kız” (“The Eagle Huntress”), “İtiraflar” (“Le Confessioni”), “Canavar” (“Oscuro Animal”), “Yeniden Ben” (“Complete Unknown”), “’48 Kavşağı” (“Junction 48”), “Kum Fırtınası” (“Sufat Chol”), “Ne Karada Ne Denizde” (“La Cienaga Entre El Mar y La Tierra”) gibi yurtdışında dikkat çeken yeni filmlerin Türkiye prömiyerlerine ağırlık verilmiş.

        Bu sene seçkinin 70’in üzerine çıkarılması yarışmada 50.000 avroyu bulan para ödülüyle paralel olarak tutarlı bir davranış. Üç eksikle uluslararası yarışmadan kişisel favorilerim ise “Başkasının Evi” ve “Tereddüt”.

        BATI’YLA YARIŞMAK İÇİN İSTİKRARLI FİLM FESTİVALLERİ ŞART

        Özel Gösterimler, Fokus Ülke: Çin, Hiçbir Yerin İnsanları, İlk Filmler, Güneş Tutulması yeni bölümler. Bunlardan ilkinin festivale marka değeri katma şansı var. Mohsen Makmalbaf’ın sansürlenen “Zayandeh Geceleri” (“Shabhaye Zayendeh-Rood”, 1990) ile Xavier Koller’in “Umuda Yolculuk”unun (“Reise Derr Hoffnung”, 1990) Türkiye’de ilk kez bir festivalde DCP’den gösterilecek olması güzel. Tarık Akan ve Atıf Yılmaz için düzenlenen anısına bölümleri ise bu topraklar için şart.

        Bakalım festival bu sene hangi yönüyle öne çıkacak? Sürpriz Hollywood ünlüleriyle görkemini arttıracak mı? İstikrarlı festivallerin keyfi kararlarla iptal edildiği ülkemizde elbette böylesi etkinliklerin devam etmesi önemsenmeli. Ne kadar çok kültür-sanat organizasyonu olursa, Türk halkı da aynı oranda kendini geliştirme, farklı şeyler keşfetme olanağı bulacaktır. Batı’yla yarışmak için ‘süreklilik’ önemli bir kriter.

        Kerem Akça’nın uluslararası/ulusal festivallerde izleyip 53. Antalya Film Festivali’nde önerdiği 15 yeni film:

        1-Kara Büyü (Goksung)

        2-Albüm

        3-Paterson

        4-Başkasının Evi (Skhvisi Sakhli)

        5-Tereddüt

        6-Yaşamın Kıyısında (Manchester by the Sea)

        7-Satıcı (Forushande)

        8-Babamın Kanatları

        9-Siyah Karga

        10-Zombi Ekspresi (Busanhaeng)

        11-Kayıp Kral (King of the Belgians)

        12-Neruda

        13-Rauf

        14-Kızıl Amnezi

        15-Dört Kadın Bir Hayat (Orpheline)

        Kerem Akça’nın festivalde en çok merak ettiği 5 film:

        1-Koca Dünya

        2-Sonsuzluk (Eternité)

        3-Kartal Avcısı Kız (The Eagle Huntress)

        4-Küçük Notlar (Sticky Notes)

        5-Rüya

        Diğer Yazılar