Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2007 ve 2011’de ‘En İyi Film’, 2012 ve 2013’te ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ Oscar’ını çıkarmış bir platform. Geçen hafta tamamlanan 68. Cannes Film Festivali, özellikle son 10 yılda Akademi Ödülleri için stratejik bir yere dönüşmüş durumda. Bu sene de Altın Palmiye yarışmasında TWC ve Fox Searchlight gibi iddialı şirketlerinin atlarının yer alması ‘mı acaba?’ dedirtti. “Carol” ve “Youth”un yanı sıra Cate Blanchett, Rooney Mara, Michael Fassbender ve Rachel Weisz adaylığa yürürse kimse şaşırmasın.

        Festival kolları Oscar yarışında bir hayli önemli… Elbette Kuzey Amerika kıtasında Ağustos sonunda ve Eylül başında düzenlenen etkinliklerin, Telluride ve Toronto’nun istatistiği daha yüksek. Rakamlara bakınca son 10 yılda bu ikiliye uğramak iş bitiriyor. ‘En İyi Film’de Toronto; 2006-2015 arasında 10’da 8, Telluride; 2010-2015 arasında 6’da 6 yapmış durumda. Öte yandan son yedi yılda kazanan filmlerin beşi bu iki festivalde birden gösterildi. Ancak Cannes da özellikle Akademi Ödülleri için stratejilerin şekillendiği yer oluyor.

        CANNES, OSCAR İÇİN ÖN HAZIRLIK PLATFORMU

        Yakın zamanda “Artist” (“The Artist”, 2011) ve “İhtiyarlara Yer Yok”un (“No Country for Old Men”, 2007) Altın Palmiye kaybedeni olarak Oscar zaferine yürüdüğü biliniyor. Yabancı filmlerde ise yavaş yavaş bu kaynağa kayıldığı söylenebilir. Hiç olmazsa kimi yapımcılar favori atlarını markette açıklayıp sükse yapabiliyor. Sundance’in hemen arkasından stratejilerini öne sürmüş oluyor.

        Misal The Weinstein Company (TWC) geçen sene En İyi Erkek Oyuncu’da Michael Fassbender, En İyi Kadın Oyuncu’da Amy Adams için uğraşacağını duyurmuştu. Bunlardan ilki bu sezona kalırken, ikincisi hayal kırıklığı yaratmış, Altın Küre ile yetinmişti. Böylece Oscar canavarı şirketin “Artist”ten bu yana yaşadığı fiyaskolara bir yenisi daha eklenmişti. Peki 88. Oscar’lar için şimdiden nasıl bir öngörüde bulunabiliriz?

        WEINSTEIN’LER İLK LİSTEYİ AÇIKLADI

        İşin doğrusu dokuz ay önceden net bir şey söylemek güç. Ne dersek yanılabiliriz. TWC geçen yıldan ellerinde kalan “Macbeth” ve “Aşk Uğruna” (“Suite Française”) için uğraşır mı? Bilinmez. Ama Cannes’da Majestik Oteli’ndeki tanıtım toplantısında “Carol”, “The Hateful Eight”, “Southpaw”, “Adam Jones”, “No Espace”, “Hands of Stone”, “Tulip Fever”, “Lion” ve animasyon “Küçük Prens”in (“The Little Prince”) görüntüleri basınla paylaşıldı.

        Haberlere göre Harvey Weinstein yarışmaya son anda dahil edilmeyen, Antoine Fuqua imzalı boks filmi “Southpaw”un üzerine gitmiş. Ünlü yapımcının, Jake Gyllenhaal jüride olduğu için Cannes’da Altın Palmiye rekabetine giremeyen film için, “Gece Vurgunu”yla (“Nightcrawler”, 2014) kaçan adaylığı kastederek ‘geçen senenin öcünü alacağız’ ifadesini kullanması dikkat çekici. Dönüşüm geçiren boksör portresinin şimdiden ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında üst sıralara oynadığı söylenebilir. Ama Gyllenhaal’ın iki iddialı rolde daha boy gösterdiğini de unutmamalıyız.

        Weinstein’in filmlerinden büyük çoğunluğunun henüz tarihi yok. Bir ortam kollama durumu var. “Lion” ise 2016 vizyonu için planlanıyor. Belki “Adam Jones”den bir Bradley Cooper adaylığı bekleyebiliriz. Bana kalırsa TWC, Tarantino’dan hem para hem adaylık geri dönüşü alacaktır. “The Hateful Eight”, En İyi Film, En İyi Özgün Senaryo ve yardımcı oyuncu dallarında sekme yaşamaz gibi gözüküyor.

        YARIŞMADA DA İKİ TWC FİLMİ VARDI

        Peki ama yarışmada boy gösteren filmlerden ne beklemeliyiz? “Carol”, burada sadece En İyi Kadın Oyuncu zaferini elde ederek şansını arttırdı. Weinstein Kardeşler’in Jean Dujardin’in Cannes ödülünün ardından “Artist”i Oscar’da en üst noktaya taşıdığı seneye benzer bir tablo oluştu. Eğer sırasıyla Telluride, Toronto ve vizyon denenirse filmin şansı artar. An itibarıyla “Carol”, TWC’nin en önemli atı. Burada büyük ödül almamak antipatik durmayı engelleyecek. Bu sebeple Carol için ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Uyarlama Senaryo’, ‘En İyi Kostüm Tasarımı’, ‘En İyi Yapım Tasarımı’, ‘En İyi Sinematografi’, ‘En İyi Müzik’ dallarında bir iddiadan söz edebiliriz.

        Todd Haynes’in filminin, ödül konusunda Focus’un “The Danish Girl”ündeki transseksüel dönüşüm hikayesiyle çarpışması ya da Akademi’nin ‘eşcinsel sinema’ya tutucu yaklaşımına takılması ise kuvvetle muhtemel. “Macbeth” ise belki Michael Fassbender’e, belki ‘En İyi Sinematografi’ye, Weinstein uğraşırsa Marion Cotillard’a adaylık getirebilir. Genel anlamda olmamış bir Oscar projesi…

        SON İKİ SENENİN GALİBİ FIRSAT KOLLUYOR

        Çetin ceviz Fox Searchlight da boş durmadı. “12 Yıllık Esaret” (“12 Years a Slave”, 2013) ve “Birdman”i (2014) arka arkaya zafere taşıyan şirket 2016 için yarışa hızlı girdi. Sundance’de büyük ödül kazanan Amerikan filmi “Me and Earl and the Dying Girl” ile duygu seline yol açan İngiliz filmi “Brooklyn”i aldı. Cannes yarışmasında ise “Youth” ile boy gösterdi. Sorrentino’nun “Muhteşem Güzellik”le (“La Grande Bellezza”, 2013) elde ettiği hayranlıktan yararlanmak istiyor. Film kağıt üstünde bunu getirebilirdi. Bu haliyle 70’lerindeki iki adamın diyalogları ve fantezileri Akademi’nin yaş grubunu yakalar. Ama tutmamışlık ve gösteriş ters tepebilir.

        Fox Searchlight, iki Sundance girişinin yanı sıra Jean-Marc Vallée’nin “Demolition”una da kayabilir. Ama eğer yarışı Cannes’dan açarsak ‘Carol mı, Youth mu?’ sorusunu sorabiliriz. İşin doğrusu ödül almamak bu ikiliye yarayacaktır.

        Sezonun ‘blockbuster’ ya da ‘bilimkurgu’ girişi olabilecek George Miller’ın çok beğenilen “Mad Max: Fury Road”u da unutulmamalı. Elbette ‘En İyi Sinematografi’, ‘En İyi Yapım Tasarımı’, ‘En İyi Kostüm Tasarımı’, ‘En İyi Ses Tasarımı’, ‘En İyi Ses Kurgusu’, ‘En İyi Görsel Efekt’, ‘En İyi Kurgu’ gibi adaylıklar kimseyi şaşırtmaz. Ama Charlize Theron’ın ‘En İyi Kadın Oyuncu’ şansının yanı sıra film ve yönetmen konusunda da iddialı konuşanlar var.

        EN İYİ ERKEK OYUNCU’ YARIŞI HIZLI BAŞLADI

        Fransa’nın güneyinde, market tanıtımlarını saymazsak erkek oyuncu için üç aday adayı sahne aldı. Matthew McConaughey “The Sea of Trees”deki hayal kırıklığının altından kolay kolay kalkamaz. Michael Fassbender, bütün filmi eski İngiliz aksanı ve lehçesi ile tamamlayarak bir ağırlık hissettirdi, ama hayran bırakmadı.

        Michael Caine, duble aşırı makyajla dönüşüm rekoru kırmasıyla bir yerlere gelebilir. Ama onun fazla plastik görünmesi, ‘gerçeküstücü’ dünya sebebiyle ters tepebilir. Ama bu sene bu kategoride Weinstein tanıtımlarında da öne çıkarılan Jake Gyllenhaal (“Southpaw”, “Demolition”, “Everest”) başta olmak üzere, Eddie Redmayne, Bradley Cooper (“Adam Jones” ve “Joy”), Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Bryan Cranston gibi ilk bakışta güçlü gözüken adaylar mevcut…

        BİR ‘MUHTEŞEM GÜZELLİK’, BİR ‘AŞK’ ÇIKAR MI?

        Yabancı filme gelince Sony Pictures Classics Macaristan ve Japonya’nın potansiyel Oscar adaylarının haklarını alıp, Cannes’ı verimli kapattı. “Son of Saul” (“Saul Fia”) ve “Out Little Sister” (“Umimachi Diary”) onlar için nokta atışı oldu. Tayvan veya Çin’den “The Assassin” (“Nie Yin Niang”), İtalya’dan “My Mother” (“Mia Madre”) veya “Tale of Tales” (“Il Racconto Dei Racconti”), Filipinler’den “Taklub”, Kolombiya’dan “Alias Maria”, Mali’den “Oka” yarışa atılıp bir yere gelme şansı olan filmler. Fransa’dan ise Audiard mı, Desplechin mi, Maiwenn mi, Brizé mi, yoksa başka biri mi seçilir göreceğiz.

        Açıkçası bu yıl Cannes Oscar’da iz bırakabilir. Rooney Mara’nın adının geçtiği ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Rachel Weisz’ın “Youth” ve “The Lobster” ile ‘mı acaba?’ dedirtmesini görmezden gelemeyiz. ‘En İyi Animasyon’da ise “Tersyüz” (“Inside Out”) ve “Küçük Prens”i bir yerlere not düşmek lazım. “Carol”, “Son of Saul”, “Mad Max: Fury Road” ve “Youth” Oscar’da farklı kategoriler için en büyük şansı olan eserler…

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri için erken aday tahminleri:

        En İyi Film:

        1-Joy (Fox 2000)

        2-The Danish Girl (Focus)

        3-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies) (Touchstone / Dreamworks)

        4-Carol (TWC)

        5-The Hateful Eight (TWC)

        6-Steve Jobs (Universal)

        7-Demolition (Fox Searchlight)

        8-The Revenant (Fox)

        9-Me And Earl and the Dying Girl (Fox Searchlight)

        10-In The Heart of the Sea (Warner)

        En İyi Yönetmen:

        1-Danny Boyle (Steve Jobs)

        2-David O. Russell (Joy)

        3-Tom Hooper (The Danish Girl)

        4-Todd Haynes (Carol)

        5-Steven Spielberg (Casuslar Köprüsü)

        6-Alejandro González Iñárritu (The Revenant)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        1-Bradley Cooper (“Joy” / “Adam Jones”)

        2-Johnny Depp (“Black Mass”)

        3-Eddie Redmayne (“The Danish Girl”)

        4-Jake Gylenhaal (“Demolition” / “Southpaw” / “Everest”)

        5-Bryan Cranston (“Trumbo”)

        6-Michael Fassbender (“Macbeth” / “Steve Jobs”)

        En İyi Kadın Oyuncu:

        1-Jennifer Lawrence (“Joy”)

        2-Cate Blanchett (“Carol”)

        3-Alicia Vikander (“The Danish Girl”)

        4-Naomi Watts (“Demolition”)

        5-Lily Tomlin (“Grandma”)

        6-Carey Mulligan (“Suffragette”)

        Not: Tahminler 88. Oscar adaylarının açıklanacağı Ocak ayına kadar yazılarımla birlikte güncellenecektir.

        Diğer Yazılar