Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2015 Cannes Film Festivali sonrası yazdığım yazıda ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dallarında tahmin listemde en üst sıraya koyduğum “Joy”un teaser’ı yayınlandı. David O. Russell’ın Fox 2000 Pictures yapımı son filmi belli ki bu yılın en iddialı yapıtı… Iñárritu’nun “The Revenant”ı da bir başka ilk görüntüleri görücüye çıkan film oldu. Toronto ve Venedik programının açıklanmasından hemen önce Oscar yarışındaki gelişmeler neyi işaret ediyor?

        88. Oscar Ödülleri 28 Şubat’ta dağıtılacak. David O. Russell’ın “Joy”u (2015) ve Alejandro González Iñárritu’nun “The Revenant”ının (2015) teaser’larının yayınlanmasıyla yarış yavaş yavaş şekil almaya başladı. Geçen sene bu dönemler “Çocukluk”un (“Boyhood”, 2014) ‘festival çıkışı’ avantajıyla önde olduğunu, “Birdman”e (2014) ise fazla şans verilmediğini unutmamak lazım. 2016 Oscar’ları için Linklater’ın filminin konumunda Cannes çıkışıyla ve fısıltı gazetesiyle “Carol” (2015) var. Açıkçası bu seneki tabloda bildik ve ödüllü yönetmenlerin devreye girmesi bir kargaşaya yol açıyor. Spielberg, Hooper, Boyle, Iñárritu ve belki Howard ile Zemeckis gibi isimler ‘mı acaba?’ sorusuna yönelmemizi sağladı.

        BİLDİK YÖNETMEN SENDROMUNDA İBRE KİMİ GÖSTERİYOR?

        Daha önce herhangi bir yönetmen, iki sene üst üste ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne ulaşmadı. En yakın olasılık Joseph L. Mankiewicz ile John Ford’un yönetmen heykelciğini aldıktan bir yıl sonra ‘film’ ve ‘yönetmen’ zaferlerini bir arada tatmalarıydı. Yani “Birdman”in (2014) ardından roman uyarlaması western “The Revenant” ile Iñárritu’nun şansı düşüyor. Açıkçası son 25 senede iki ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ zaferi kazanan sadece Eastwood var. Sinemacı 1993 ve 2005’te bu başarıyı tatmıştı. Steven Spielberg 1994’te “Schindler’in Listesi” (“Schindler’s List”, 1993) ile film ve yönetmen ödülünü aldıktan sonra 1999’da ‘En İyi Yönetmen’le yetinmişti.

        Spielberg’ün Tom Hanks ile dördüncü birlikteliği “Casuslar Köprüsü” (“The Bridge of Spies”, 2015) DreamWorks için değerli. Bizim için tam bir muamma. Soğuk Savaş hikayeleri Akademi’yi çok tatmin etmiyor artık… Tom Hooper’ın “The Danish Girl”ü ile Danny Boyle’un “Jobs”unun ‘En İyi Film’ adaylığını es geçmeleri zor gözüküyor. ‘En İyi Yönetmen’e de sızmak amaç... Ama ödül şansına dair net şeyler söylemek kolay değil. Sanki Boyle’un 2009’da zafere ulaşması, aralığı yedi yıla çıkaracağından o biraz daha önde. Hooper 2011’de gerçekleştirdiğini 2016’da tekrarlamak istiyor. Açıkçası Frank Capra (1935-1939), William Wyler (1943-1947), Elia Kazan (1948-1955), George Stevens (1952-1957), Vincente Minelli (1952-1959), David Lean (1959-1964), Robert Wise (1962-1966) isimlerinin kısa aralıklarla yaptıkları dubleyi 50-60 yıl sonra yinelemek hedef.

        Yani baya bir geriye gitmek gerekiyor. En son film ve yönetmen zaferinden; üç sene sonra En İyi Yönetmen zaferine ulaşan Oliver Stone, beş sene sonra En İyi Yönetmen ödülünü kucaklayan Spielberg vardı. Uzun lafın kısası eğer ‘ödül’den söz ediliyorsa Boyle, Hooper ve belki Iñárritu’yu yönetmen dalına yazmak daha makul... 1995’in galibi Zemeckis’in üç boyutlu film boşluğunu doldurma hedefindeki “The Walk”u ile 2002’de Oscar zaferine ulaşan Ron Howard’ın “In The Heart of Sea”si ise şu aşamada ‘dark horse’ (‘karanlık at’) olarak sırasını bekleyenler.

        O. RUSSELL VE LAWRENCE TEHDİDİ

        Nihayetinde bu sene karışık... David O. Russell, Todd Haynes, Jean-Marc Vallée, Quentin Tarantino gibi iki ana kategoride ödül almayan isimler bu karmaşadan sıyrılıp başını öne atma peşinde. Onlar olmazsa da “Me and Earl and the Dying Girl”, “Brooklyn”, “Suffragette”, “Youth”, “Southpaw” gibi filmler fırsat kolluyor. Açıkçası David O. Russell, Akademi üyelerinin ilgisinin yavaş yavaş arttığı bir yönetmen olarak bana göre önde. Zaten Cannes Film Festivali sonrası tahmin listemde “Joy”u En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu’da birinci, En İyi Yönetmen’de ikinci sıraya yazmıştım.

        ‘Başa güreşir’ düşüncemde bir değişiklik yok. Ama şimdiden heykelciğin yüzde 60’ını aldı gibi bir yorum yapmak doğru olmaz. Birden fazla suratla karşımıza çıkan, aksanıyla fark yaratan ve muhtemelen değişik dönemlere yayılan Lawrence için bu yüzdeyi vermek mümkün. Teaser’ın çıkması Bradley Cooper’ın yardımcı dala kayması anlamına geliyor. O konuda De Niro’yu da es geçmemek lazım. Bir kadın girişimci öyküsü Oscar için çok tanıdık değil. Ama bu biyografik film, Akademi’nin en çok kendine yakın hissettiği O. Russell eseri olabilir. Oscar tarihinde sevilen bir yaratıcı varsa, “Perde Açılıyor” (“All About Eve”, 1950), “Gigi” (1958) gibi kadın karakteri merkeze alan filmlerin ödüllendirildiğini gördük.

        DEMOLITION’IN AKIBETİ NE OLUR?

        Cannes çıkışıyla Todd Haynes sürpriz bir ‘En İyi Yönetmen’ ödülü çıkarabilir. Ona bel bağlayan Weinstein Kardeşler’in “Southpaw”la yapacakları kritik. Bu hafta vizyona girecek filmle ilgili ilk tepkiler iyi değil. Bu sebeple onlar için “The Hateful Eight” ve “Carol” adaylığa daha yakın gibi. Tarantino yine alıştığı özgün senaryo ve yan oyuncu dallarını es geçmez. Jean-Marc Vallée’nin “Demolition”ı da muhtemelen teaser’ı çıkınca daha yukarılara sıçrayacak. Bir-iki ay sonra ‘Joy mu, Carol mı, Demolition mı?’ sorusunu sormaya başlayabiliriz.

        2015 ve 2014 galibi Fox Searchlight bu yıl “Youth”, “Brooklyn” ve “Me and Earl and the Dying Girl” ile kalmaz gibi. “The Revenant”la da ilgilenen 20th Century Fox ise “Marslı”nın (“The Martian”, 2015) vizyon tarihini stratejik festivallere yaklaştırdı. Bu yılın “Yerçekimi”ni (“Gravity”, 2013), “Yıldızlararası”nı (“Interstellar”, 2014), fısıltı gazetesi ile parlayan bilimkurgu girişini kovalıyor. Bu konuda 2015’teki hayal kırıklığına benzer bir tabloyla karşılaşabiliriz. Ama Scott’ın filminin şansı da yaver gidebilir. Artık bilimkurgu adayı çıkarmak o kadar zor değil. Öte yandan 20th Century Fox, bağımsız kollarıyla iş bitirirken, kendi filmlerinde fiyasko yaşıyor genelde…

        THE REVENANT’ FRAGMANI DICAPRIO’YU GÜÇLENDİRDİ

        Erkek oyuncu dalında Leonardo DiCaprio güçlü bir sene olsa da “The Revenant” fragmanında kendini harap eden, artık yakışıklılığını tamamen unutturduğu performansla, gerçek hikayedeki mücadeleci kimliğiyle en üst sırayı yokluyor. Akademi böyle güçlü azim öykülerini, fiziksel dönüşüme odaklanan dramları ve bu durumun sorumlularını sever. Yaş da artık 40’ı geçti…

        DiCaprio Akademi için en etkileyici performansını yakalamış olabilir. Ama Bradley Cooper faktörü, Gylenhaal’ın üç rolü, Johnny Depp gerçeği, Eddie Redmayne’in ikide iki yapma olasılığı, Fassbender’in Oscar kampanyalarına katılım oranı, Bryan Cranston’ın varlığı ve diğer adayların konumu da değerli. Temmuz’un son haftasında Venedik ve Toronto’nun programı açıklandığında, Telluride girişleriyle de daha net yorum yapabileceğiz. Venedik’in açılış filmi olan “Everest”in (2015) şansı ise ilk aşamada yüksek gözükmüyor.

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri için erken aday tahminleri:

        En İyi Film:

        1-Joy (Fox 2000)

        2-The Danish Girl (Focus)

        3-Demolition (Fox Searchlight)

        4-Carol (TWC)

        5-The Hateful Eight (TWC)

        6-Steve Jobs (Universal)

        7-The Revenant (Fox)

        8-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies) (DreamWorks)

        9-In The Heart of the Sea (Warner)

        10-Ters Yüz (Disney)

        11-Me and Earl and the Dying Girl (Fox Searchlight)

        En İyi Yönetmen:

        1-David O. Russell (Joy)

        2-Tom Hooper (The Danish Girl)

        3-Todd Haynes (Carol)

        4-Jean-Marc Vallée (Demolition)

        5-Danny Boyle (Steve Jobs)

        6-Alejandro González Iñárritu (The Revenant)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        1-Leonardo DiCaprio (“The Revenant”)

        2-Bradley Cooper (“Adam Jones”)

        3-Johnny Depp (“Black Mass”)

        4-Eddie Redmayne (“The Danish Girl”)

        5-Jake Gylenhaal (“Demolition” / “Southpaw” / “Everest”)

        6-Bryan Cranston (“Trumbo”)

        En İyi Kadın Oyuncu:

        1-Jennifer Lawrence (“Joy”)

        2-Cate Blanchett (“Carol”)

        3-Alicia Vikander (“The Danish Girl”)

        4-Julianne Moore (“Freeheld”)

        5-Naomi Watts (“Demolition”)

        6-Meryl Streep (“Ricki and the Flash”)

        Not: Tahminler 88. Oscar adaylarının açıklanacağı Ocak ayına kadar yazılarımla birlikte güncellenecektir.

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar:

        Diğer Yazılar