Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen sene Venedik ve Telluride prömiyerleriyle Oscar zaferine ulaşan “Birdman”inkine benzer stratejiler bu sene tutacak mı?’ sorusu gündemde… Açıkçası “Danimarkalı Kız” dışında bu ipi göğüsleyebilecek bir film yok. Ama onun da böyle bir zafer için o kadar iddialı olduğunu söylemek güç. Öte yandan sanki Lido’dan çıkan Eddie Redmayne, Idris Elba, Johnny Depp ve Alicia Vikander, 88. Oscar yarışında adlarından bolca söz edeceğimiz oyuncular olacak gibi…

        Toronto Film Festivali’nin geçen sene Venedik’ten darbe yemesi herkesin hatırında. Böylece dokuzda sekizlik ‘En İyi Film’i tutturma istatistiği, 10’da sekize çıkmıştı. “Birdman” (2014), Venedik Film Festivali’nde açılıp Oscar’a uzanmıştı. Aslında En İyi Yönetmen ödülünü alacağı bana kalırsa o zamandan belliydi. İki sene önce “Yerçekimi”nin (“Gravity”, 2012) yaşadığına benzer süreç, yine ‘açılış filmi’ olarak seçilmek fayda etti.

        OSCAR VENEDİK’TEN ÇIKARSA BU FİLM ‘DANİMARKALI KIZ’ OLUR

        Bu sene de şirketler farklı stratejiler izledi. Ama Venedik’in yanına Kolorado’nun küçük kasabası Telluride’de Ağustos sonu, Eylül başı gibi düzenlenen festivalin prömiyerlerini de eklemek lazım. Son dakika açıklanan ve Toronto’nun öncesine gelen özel Amerikan galaları yarışa ayna tutmaya başladı. Zira o etkinlik 2010’dan bu yana ful çekerek Oscar’ı tutturdu.

        72. Venedik Film Festivali’nin ilk dört günlük periyodunda ise Telluride’e yakalanmamak için yarıştaki “Danimarkalı Kız” (“The Danish Girl”), “Kara Düzen” (“Black Mass”), “Beasts of No Nation” ve “Spotlight”ın galaları yapıldı. Açıkçası bunlardan birincisi Focus’un katkısıyla daha bir önde. 1920’lerde yaşanan ilk cinsiyet değiştirme ameliyatı meselesi iz bırakır.

        KOSTÜM, SENARYO VE ERKEK OYUNCUDA İDDİALI

        Sözünü ettiğimiz biyografik eser, Telluride’i es geçti. 10’da sekiz yapan Toronto ile herhangi bir ödülde itici durabilen Venedik’i tercih etti. ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Uyarlama Senaryo’, ‘En İyi Kostüm Tasarımı’, ‘En İyi Müzik’, ‘En İyi Sanat Yönetimi’ adaylıkları garanti, bunlara ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Makyaj ve Saç’ ile ‘En İyi Sinematografi’yi ekleyebilir. Yarışın en öne çıkan yapıtlarından. İlk gösterimde dolu dolu oyunculuklar ve resim tabloları ile Kopenhag’ın kapalı havasından destek alan katmanlı dönem portresiyle dikkat çekti.

        Venedik’te bir ödül, Oscar fobisine yol açabilir. Ama Telluride’i es geçmek, “Carol”, “Freeheld” gibi lezbiyen temalı filmlerle çekişmek dezavantaj. Focus’un elindeki “Direne Direne!”nin (“Suffragette”) Telluride’i denemesi de… Bana kalırsa ‘En İyi Uyarlama Senaryo’, ‘En İyi Kostüm Tasarımı’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödüllerinde başa güreşebilir “Danimarkalı Kız”…

        IDRIS ELBA YARIŞIN DOĞRUDAN İÇİNDE

        Bunun yanında “Kara Düzen”, “Beasts of No Nation”, “Spotlight” ve ‘En İyi Animasyon’da sırasını bekleyen “Anomalisa”, Telluride ile paralel gösterimle bir etkinin peşinde. Dört film de çok yukarılara oynayamaz gibi...

        “Kara Düzen”de Johnny Depp’in Whitey Bulger’ı portreleme gücü iyi. Ama abartılı göz makyajı ya da yapay lensler ‘çizgi roman karakteri’ izlenimi bırakınca sahicilik sorunu ortaya çıkıyor. Vücut dili ise etkileyici. Böylesi bir Oscar projesinden adaylık çıkarma ihtimali yüksek. Joel Edgerton’ın yan roldeki başarılı performansı ise bir kenara not edilebilir. Film ve yönetmen dallarında bence Warner’ın Aralık’ta açılacak “In The Heart of the Sea”si daha şanslı…

        Cary Fukunaga’nın “Beasts of No Nation”ı, beğeni kazandı ama tecrübesiz şirket Netflix ile bir yere gelemez. Fakat yarışın doğrudan içinde. Idris Elba’nın ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da Tom Hardy (“Diriliş”) ve Samuel L. Jackson (“The Hateful Eight”) ile çekişeceği konuşuluyor kulislerde. Elba, ses tonu ve gösterişsiz aksanıyla gerçekten de beklenmedik bir performansa imza atıyor.

        “Spotlight” ise bir mini dizi projesi. Ama arkasındaki gerçek olayla, taciz meselesiyle, Katolik Kilisesi eleştirisiyle senaryo adaylığı çıkarabilir. Stanley Tucci filmin fiziksel dönüşüm konusunda sivrilen ismiyken, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da adı geçen Keaton’ın performansı tane tane konuşmaktan öteye gitmiyor. Açılış filmi “Everest”te ise sadece Robin Wright’ın yan rolde ufak bir şansı var.

        BIRDMAN”İN BAŞARISI TEKRARLANMAZ

        Nihayetinde bu sene Lido’dan bir “Birdman” daha çıkması zor. Eğer Avrupa festivali ile Telluride’i birleştirmek dersek Weinstein o stratejiyi “Carol” ile Cannes’da açılarak kaptı. Üstelik Toronto’yu es geçerek bundan taviz de vermedi. New York Film Festivali’yle paralel Amerika gösteriminde Universal’ın “Steve Jobs”ı var. “Youth” ise Toronto, New York, Telluride ve Cannes gösterimleriyle bir şeylerin peşinde. Venedik’ten bu yıl ‘En İyi Film’ zaferi çıkarsa sürpriz olur. En iyi niyetle Hooper En İyi Yönetmen ödülüne ulaşabilir. Ama reji konusunda “Zoraki Kral”daki (“The King’S Speech”, 2010) kadar net bir matematik yok.

        Eddie Redmayne ikinci adaylığını alırken zorluk çekmez. Alicia Vikander’ın da dolu dolu performansı unutulmamalı. Bana kalırsa En İyi Erkek Oyuncu’da Redmayne, DiCaprio (“Diriliş”) ile çekişecek. Spencer Tracy ile birlikte bu dalda üst üste kazanan ikinci isim olmaya çalışacak. İkinci büyük şanssızlığı “Her Şeyin Teorisi” (“The Theory of Everything”, 2014) kadar bütün filme yayılan bir rolü ve yüz şekli olmaması... Başrol iki kişiye, karı-kocaya bölünüyor, kadın kılığı ise belki de 40 dakikada var.

        Vikander’ın güçlü kadın portresi çok etkili, fazlasıyla da uyumlu… En azından kestirelemeyen kategorisi ‘En İyi Kadın Oyuncu’ olarak netleşti. Ama o dalda Lawrence ve Blachett’i yıkabilecek kadar iddialı değil. 27 yaşında adaylık bile İsveçli oyuncuyu mutlu edecektir. Vikander ve Redmayne Venedik’te de zafere ulaşabilir.

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri için erken aday tahminleri:

        En İyi Film:

        1-Joy (Fox 2000)

        2-Carol (TWC)

        3-Danimarkalı Kız (The Danish Girl) (Focus)

        4-Steve Jobs (Universal)

        5-Diriliş (The Revenant) (Fox)

        6-The Hateful Eight (TWC)

        7-Brooklyn (Fox Searchlight)

        8-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies) (DreamWorks)

        9-Ters Yüz (Inside Out) (Disney)

        10-In The Heart of the Sea (Warner)

        En İyi Yönetmen:

        1-David O. Russell (Joy)

        2-Danny Boyle (Steve Jobs)

        3-Todd Haynes (Carol)

        4-Tom Hooper (Danimarkalı Kız)

        5-Alejandro González Iñárritu (The Revenant)

        6-George Miller (Mad Max: Fury Road)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        1-Leonardo DiCaprio (Diriliş)

        2-Eddie Redmayne (Danimarkalı Kız)

        3-Tom Hiddleston (I Saw the Light)

        4-Johnny Depp (Kara Düzen)

        5-Michael Fassbender (Steve Jobs)

        6-Bryan Cranston (Trumbo)

        En İyi Kadın Oyuncu:

        1-Jennifer Lawrence (Joy)

        2-Cate Blanchett (Carol)

        3-Carey Mulligan (Direne Direne! / Suffragette)

        4-Julianne Moore (Freeheld)

        5-Alicia Vikander (The Danish Girl)

        6-Lily Tomlin (Grandma)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

        1-Tom Hardy (Diriliş)

        2-Idris Elba (Beasts of No Nation)

        3-Samuel L. Jackson (The Hateful Eight)

        4-Robert De Niro (Joy)

        5-Robert Redford (Truth)

        6-Joel Edgerton (Kara Düzen)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

        1-Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)

        2-Rooney Mara (Carol)

        3-Kate Winslet (Steve Jobs)

        4-Diane Ladd (Joy)

        5-Emayatzi Corinealdi (Miles Ahead)

        6-Elle Fanning (About Ray)

        Not: Tahminler 88. Oscar adaylarının açıklanacağı Ocak ayına kadar yazılarımla birlikte güncellenecektir.

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar:

        Diğer Yazılar