Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2006’dan bu yana Oscar galiplerinin ve adaylarının geçtiği bir platforma dönüştü Toronto Film Festivali. 40. senesinde bu özelliğini korumak için çaba sarf ediyor. Festivalin ilk sekiz günlük kısmında oyuncu dallarına yeni ve iddialı performanslar eklendi: Tom Hiddleston, Bryan Cranston, Julianne Moore, Elle Fanning ve Elizabeth Olsen… Bakalım En İyi Film kategorisinde son günlerde bir dönüşle, sürprizle karşılaşacak mıyız? “Danimarkalı Kız”, “Spotlight” ve “Brooklyn” bu konuda bir şeyler yapabilecek filmler.

        Toronto Film Festivali’nin geçen seneki hayal kırıklığının ardından bu yıl ne yapacağını merakla bekleniyor. Oscar galibi çıkarma istatistiğinin ‘10’da 8’e gerilemesi bir prestij kaybı yarattı. Zirve için Venedik çıkışlı “Danimarkalı Kız”ın Kuzey Amerika, Sundance çıkışlı “Brooklyn”in Kanada prömiyerleri önemseniyor. Toronto ‘En İyi Film’ dalında 10’luk sisteme geçildiğinden beri üç adaylığın altına düşmedi.

        SPOTLIGHT’ İÇİN ‘SÜRPRİZ FAVORİ’ DİYENLER VAR

        “Spotlight” Venedik, Telluride derken burada da fısıltı gazetesiyle favoriler arasına yerleşti, kulaktan kulağa büyüdü. Open Road Films’in , Boston Globe’un çocuk taciziyle ilgili ortaya çıkarttığı gerçekleri ele alıyor. “Başkanın Tüm Adamları”na (“All the President’s Men”, 1976) benzetiliyor. Bana kalırsa şirketi zayıf, sinemasal açıdan ise mini dizi kalitesinde… Bu sebeple şimdiki iddiasını yukarılara taşıyamaz, ama aday olabilir artık.

        “Kara Düzen” (“Black Mass”) Warner.’un faaliyetlerine karşın bir yere gelemedi, eksiklerini belli etti. “In the Heart of the Sea” daha şanslı. A24’ün alternatif anne-evlat ilişkisi melodramı “Room” da beğenildi, ama arkasında gerçek hikaye olmamasının sıkıntılarını çekecek. “Youth”, Cannes çıkışıyla “Brooklyn”i geçebilir. Ama bu, kimseye inandırıcı gelmiyor. Fox Searchlight “Brooklyn” için daha çok uğraşıyor. “Beasts of No Nation”, bu kategoride çok öne çıkmasa da eleştirmen ortalamalarında birçok filmin üzerinde…

        OYUNCU DALLARINDA İDDİALI ADAY ADAYLARI

        Şirketler bu sene daha ziyade ‘oyuncu’ dallarındaki muhtemel adayları görmek için Toronto yolunu kullanmış gibi gözüküyor. Film dalında Telluride’in “Steve Jobs”ı gibi iddialı bir yapıt çıkmadı. Genelde bu kategorilerde Kuzey Amerika festivalinin girişleri ikinin altına düşmüyor.

        “Danimarkalı Kız”ın Eddie Redmayne, Alicia Vikander, “Kara Düzen”in Johnny Depp, Joel Edgerton, “Youth”un Michael Caine, Harvey Keitel, Jane Fonda, “Spotlight”ın Michael Keaton, “Beasts of No Nation”ın Idris Elba seçenekleri yarıştaki yerini buraya girerek tescilledi.

        EN İYİ ERKEK OYUNCU YARIŞI KIZIŞTI

        İlk kez gördüklerimiz arasında ise “I Saw the Light”ın Tom Hiddleston’ı ile “Trumbo”nun Bryan Cranston’ı, Redmayne, Depp, DiCaprio ve Fassbender'le rekabetin sonuna kadar süreceğini gösterdi. Hiddleston’ın country şarkıcısı Hank Williams’a makyaj tutarlılığından aksanına, mimiklerinden performanslarına kadar kucak açabilmesi dikkat çekti. Deneyimli Cranston ise Donald Trumbo’nun neredeyse kendisi olarak tarihe unutulmaz bir sinema karakteri armağan etti.

        Bana kalırsa bu kategoride bu altılı arasında ufak detayların belirleyici olacağı bir yarış izleyebiliriz. Üstelik bunlardan dördü Toronto’dan geçti. “Marslı” (“The Martian”) ile Matt Damon, “Efsane” (“Legend”) ile Tom Hardy, “Spotlight” ile Mark Ruffalo’dan bahsedenler de var, ama bu iddialar fazla inandırıcı değil.

        KADIN OYUNCUDA MOORE VE RONAN NE YAPAR?

        En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde “Room” ile Brie Larson, “Brooklyn” ile Saoirse Ronan, “Freeheld” ile Julianne Moore, “Truth” ile Cate Blanchett görücüye çıktı. Doğrusunu söylemek gerekirse Moore, “Unutma Beni”den (“Still Alice”, 2014) daha Oscar dostu bir performans vermiş. Kanser, ölümcül hastalığın içine fiziksel dönüşüm de katarak donuk yüz ifadesini doldurmuş.

        Saoirse Ronan’ın 1950’lerden geçen güçlü kadın karakteri, abartılı durmayan makyaj sayesinde inandırıcı kılıyor. Adeta karakteri üzerine giymiş. Bu kategoride Lawrence ve Blanchett başa güreşecek gibi. Telluride çıkışlı Carey Mulligan ise bu alana uygun rolüyle üçüncü sırada. Sonraki ikilide Moore ve Ronan şanslı olabilir. Alicia Vikander da onların elbette rakibi, Venedik-Toronto çıkışıyla. Ama son anda yardımcı kadın oyuncu dalına kayabilir.

        Brie Larson “Room”da başarılı, kendini harap eden bir performansa imza atıyor. Ama başrole çocuk oyuncu Jacob Tremblay’nin kayması, her şeyin onun bakış açısından akması ‘ağırlık’ problemi yaratacaktır. “Our Brand is Crisis” ile sarışın bir kimliğe bürünen Sandra Bullock ve “Truth” ile bir televizyoncuya can veren Cate Blanchett bir yere gelemez. “The Lady in the Van” ile Maggie Smith’in adını zikredenler de var.

        OLSEN, FANNING, PAGE VE ALLEN

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da “I Saw the Light”ın ikinci başarılı performansıyla Elizabeth Olsen bir yerlere gelir. Rooney Mara, Kate Winslet, Jennifer Jason Leigh’le rekabete girmese de adaylığa ulaşacak olgunlukta…

        Elle Fanning’in TWC’nin “About Ray”inde kadınlıktan erkekliğe geçerkenki soğukkanlı performansı alkışlanası. Az ama öz rol onu parlatıyor. Ama Weinstein filmi erteledi, tam bir muamma… Ellen Page “Freeheld”de inandırıcı, ama Fanning, Mara gibi eşcinsel tiplere takılabilir. “Room”da Joan Allen’ın, “Brooklyn”de Lynn Redgrave’in ise başarılı ama kısa süreli performansları etki etmeyebilir.

        YARDIMCI ERKEK OYUNCUDA YARIŞ AŞAĞI YUKARI BELLİ

        Yardımcı erkek oyuncu için Hardy-Elba yarışı Venedik’te başlamıştı. Açıkçası “Trumbo”dan Michael Stuhlbarg yükselen bir oyuncu olarak kötü adam tipini iyi yansıtıyor. İç piyasaya iğneleyici bir bakış atıyor. Robert Redford “Truth”ta yan rolle başrol arsında kaldığı için kafa karıştırır. Joaquim de Almeida’nın Bolivyalı lider tiplemesiyle “Our Brand is Crisis”da bir duruşu var. Bu makyaj harikası karakter çok öne çıkarılmadı.

        Festival 20 Eylül’e kadar sürecek. “Miss You Already”, “Stonewall”, “Son Efsane” (“The Program”), “Efsane” (“Legend”), “The Lady in the Van” gibi izlemediğim filmlerle yarış nasıl bir ivme kazanacak bilinmez. Ama oyuncu adaylıkları filmden baskın olur gibi. Yarın açıklanacak seyirci ödülü yarıştaki filmlerden birine, “Spotlight” veya “Brooklyn”e giderse bambaşka şeylerden bahsedebiliriz.

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri için erken aday tahminleri:

        En İyi Film:

        1-Joy (Fox 2000)

        2-Carol (TWC)

        3-Steve Jobs (Universal)

        4-Danimarkalı Kız (The Danish Girl) (Focus)

        5-Diriliş (The Revenant) (Fox)

        6-The Hateful Eight (TWC)

        7-Brooklyn (Fox Searchlight)

        8-Spotlight (Open Road Films)

        9-Ters Yüz (Inside Out) (Disney)

        10-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies) (DreamWorks)

        En İyi Yönetmen:

        1-David O. Russell (Joy)

        2-Danny Boyle (Steve Jobs)

        3-Todd Haynes (Carol)

        4-Tom Hooper (Danimarkalı Kız)

        5-Alejandro González Iñárritu (The Revenant)

        6-George Miller (Mad Max: Fury Road)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        1-Leonardo DiCaprio (Diriliş)

        2-Eddie Redmayne (Danimarkalı Kız)

        3-Tom Hiddleston (I Saw the Light)

        4-Bryan Cranston (Trumbo)

        5-Michael Fassbender (Steve Jobs)

        6-Johnny Depp (Kara Düzen)

        En İyi Kadın Oyuncu:

        1-Jennifer Lawrence (Joy)

        2-Cate Blanchett (Carol)

        3-Carey Mulligan (Direne Direne! / Suffragette)

        4-Julianne Moore (Freeheld)

        5-Alicia Vikander (Danimarkalı Kız)

        6-Saoirse Ronan (Brooklyn)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

        1-Tom Hardy (Diriliş)

        2-Idris Elba (Beasts of No Nation)

        3-Samuel L. Jackson (The Hateful Eight)

        4-Michael Keaton (Spotlight)

        5-Robert De Niro (Joy)

        6-Joel Edgerton (Kara Düzen)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

        1-Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)

        2-Rooney Mara (Carol)

        3-Kate Winslet (Steve Jobs)

        4-Elizabeth Olsen (I Saw the Light)

        5-Emayatzi Corinealdi (Miles Ahead)

        6-Diane Ladd (Joy)

        Not: Tahminler 88. Oscar adaylarının açıklanacağı Ocak ayına kadar yazılarımla birlikte güncellenecektir.

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar:

        Diğer Yazılar