Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Oscar’ın habercisi olarak anılan, ‘En İyi Film’ ödülünde ‘10’da sekiz’ istatistik yakalayan Toronto Film Festivali 20 Eylül’de sona erdi. Festivalden bu yıl bir galip çıkarsa o eser “Spotlight” olur. Onu ise “The Danish Girl”, “Room” ve “Brooklyn” izliyor. Ama Aralık vizyonuyla şanslarını deneyecek “Joy”, “Diriliş” ve “The Hateful Eight”in yanı sıra Telluride’de açılan “Steve Jobs” ile Cannes’dan çıkan “Carol”ın bileğini bükmek mümkün olacak mı? Çok kolay değil… 28 Şubat’ta sahiplerini bulacak 88. Oscar Ödülleri öncesi 40. Toronto Film Festivali’nde dünya, Amerika veya Kanada prömiyeri yapan 15 filmi ve şanslarını ele aldım.

        1-Spotlight

        Neyin nesidir?: Boston Globe’un Katolik Kilisesi’ndeki yozlaşmaları ortaya çıkardığı gerçek bir olayı ele alan gazetecilik filmi… Mark Ruffalo, Stanley Tucci, Liev Schreiber, Stanley Tucci ile Michael Keaton’ı içeren yapıt, Tom McCarthy imzalı…

        Oscar şansı: Özgün senaryoda Tarantino ve O. Russell ile çetin bir yarışa girecek. Yardımcı erkek oyuncuda Michael Keaton için favori diyenler var. Müzik, kurgu, yönetmen ve sinematografide de adı geçiyor.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Telluride ve Venedik’in ardından Toronto’da aldığı tepkilerle ‘sürpriz/gizli favori’ konumuna yerleşti. Geçen yılki “Birdman”in çıkışına benzer bir noktaya geldi. Open Road Films’in deneyimsizliğinden çekecektir.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, vizyon tarihi belli değil.

        2-Danimarkalı Kız (The Danish Girl)

        Neyin nesidir?: İlk cinsiyet değiştirme ameliyatının öyküsü… 1920’ler Danimarka’sında geçiyor. Eddie Redmayne, Alicia Vikander ve Amber Heard rol alıyor. Yönetmenlik koltuğunda Oscar’lı Tom Hooper var.

        Oscar şansı: Eddie Redmayne ‘En İyi Erkek Oyuncu’da başa güreşecektir. Alicia Vikander’ın ‘En İyi Kadın Oyuncu’ adaylığını zorlar. Bunlara uyarlama senaryo, kostüm tasarımı, yapım tasarımı, yönetmen, makyaj ve sinematografi de eklenebilir.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Focus’un bu seneki en önemli atı Venedik ve Toronto girişleriyle bir strateji belirledi. Beklendiği kadar beğenilmese de aday olur. Şirketin ikinci atı “Direne Direne!”, “Danimarkalı Kız” kadar iddialı görülmedi.

        Türkiye vizyon tarihi: 20 Şubat 2016

        3-Gizli Dünya (Room)

        Neyin nesidir?: Bir anne ile beş yaşındaki çocuğunun tek odada verdikleri yaşam mücadelesi… Brie Larson, Joan Allen, Jacob Tremblay, Willliam H. Macy rol alıyor. Emma Donoghue’nin romanından uyarlandı.

        Oscar şansı: En İyi Uyarlama Senaryo’da ciddi şansı var. Kadın oyuncuda da Larson, Lawrence ile Blanchett’i zorlayacak. En İyi Kurgu, En İyi Sinematografi, En İyi Ses Kurgusu adaylıkları gelebilir. Joan Allen da yardımcı kadın oyuncuya girebilir.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Toronto’da seyirci ödülünü alıp “Milyoner”, “Zoraki Kral” ve “12 Yıllık Esaret”in stratejisini tekrarladı. Geçen sezon “A Most Violent Year”la hayal kırıklığı yaşayan A24, bu yıl ne yapar? Film adaylığı kesin gibi.

        Türkiye vizyon tarihi: 16 Ekim 2015

        4-Brooklyn

        Neyin nesidir?: 1950’lerde İrlanda’dan ABD’ye göç eden Ellis Lacey’nin irade öyküsü… Colm Tóibín’in romanından uyarlanan senaryosu Nick Hornby imzalı. Yönetmenlik koltuğunda John Crowley var.

        Oscar şansı: ‘En İyi Kadın Oyuncu’da Saoirse Ronan en iddialı olduğu dal. Kostüm tasarımı, sanat yönetimi, uyarlama senaryo da eklenebilir. Julie Walters’ın etkileyici ama kısa rolüyle yardımcı kadın oyuncuda içeri girmesi sürpriz olur.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Oscar galibi “Milyoner”, “12 Yıllık Esaret” ve “Birdman”in sahibi Fox Searchlight’ın en iddialı atı. “Gençlik”in önünde görülüyor. İngiliz filmi kontenjanına oynayacak.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, girmeyecek.

        5-Beasts of No Nation

        Neyin nesidir?: Bilinmeyen bir Afrika ülkesinde, diktatör bir liderin yetiştirdiği çocuk suçlu… Idris Elba’ya amatör oyuncular eşlik ediyor. Yönetmen ise ‘True Detective’ ile çıkış yapan Cary Fukunaga…

        Oscar şansı: Idris Elba ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da Oscar’ın favorilerinden. Şimdiden bu ödülü kucakladığını söyleyenler var. En İyi Müzik ve En İyi Özgün Senaryo da buna eklenebilir. Çocuk oyuncu Abraham Attah ise tam bir ‘long shot’ (uzak ihtimal).

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Netflix’in Oscar yarışında bir tecrübesi yok. Film Venedik, Telluride ve Toronto’da beğenildi, ama bahislerde öne çıkamadı.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok, girmeyecek.

        6-Kara Düzen (Black Mass)

        Neyin nesidir?: 70’lerde FBI’a muhbir yapan şöhretli mafya babasının, Whitey Bulger’ın hayatından bir kesit… Johnny Depp’e Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon gibi isimler eşlik ediyor. Yönetmen ise Scott Cooper.

        Oscar şansı: Johnny Depp’in fiziksel dönüşüm geçirdiği performansı adaylık getirebilir. Ayrıca Joel Edgerton’ın çıkardığı profesyonel iş de mükafatını alabilir. Dar ölçekli geçmiş portresiyle teknik dallar zor gözüküyor.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Warner Ron Howard’ın “Denizin Ortasında”sına daha çok güveniyor. “Kara Düzen” beklenen ilgiyi görmedi. Ama son anda bir adaylık çıkarabilir.

        Türkiye vizyon tarihi: 16 Ekim 2015

        7-I Saw the Light

        Neyin nesidir?: Ünlü şarkıcı Hank Williams’ın Amerikan halkının merak ettiği biyografik filmi… Yönetmenlik koltuğunda daha çok yapımcı olarak bilinen Marc Abraham var.

        Oscar şansı: Tom Hiddleston’ın erkek oyuncu, Elizabeth Olsen’in yardımcı kadın oyuncu dallarını es geçmesi zor gibi. Hiddleston, Williams’ı tepeden tırnağa gözden geçirerek unutulmaz bir performans çıkarıyor.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Sony Pictures Classics’in elinde çok fazla film var, bunu öne çıkarmıyor. Toronto’da prömiyer yaparak tepkileri yoklamak, iyi bir geri dönüş getirmedi.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, Girmeyecek.

        8-Aşka Özgürlük (Freeheld)

        Neyin nesidir?: Kanser olduktan sonra emeklilik gelirinin partnerine geçmesi için çabalayan lezbiyen bir polisin öyküsü… 2007’de belgeseli de çekilen gerçek hikaye, Laurel Hester’ı ele alıyor.

        Oscar şansı: Julianne Moore Oscar zaferinin ardından “Unutma Beni”den daha Akademi üyelerine uygun bir performans sergiliyor. Ellen Page onun sevgilisi rolünde inandırıcı, yardımcı kadın oyuncuya girebilir. En İyi Şarkı’da sürpriz bir adaylık çıkabilir.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Peter Sollett gibi yeteneksiz bir yönetmenin tutulmasıyla sahaya adeta yenik çıktı. Baştan kaybetti. Filmin tamamında bir sinema kokusu almıyoruz. Lions Gate projeyi hatalı konumlandırmış.

        Türkiye vizyon tarihi: 4 Aralık 2015

        9-Youth

        Neyin nesidir?: Hollywood’da yaşı geçmiş sanatçılara gerçeküstücü ve serbest bir bakış… “Muhteşem Güzellik”in Oscar’lı yönetmeni Paolo Sorrentino Amerika’nın yolunu tutuyor bu kez.

        Oscar şansı: Harvey Keitel, Rachel Weisz ve Michael Caine’in oyuncu dallarında adı geçiyor. Bunlardan ilki çok ciddi… Jane Fonda’nın tek sahnelik performansı da yardımcı kadın oyuncuda bir başka ihtimal... Makyaj, senaryo ve yapım tasarımını unutmayalım.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Fox Searchlight’ın “Brooklyn”den sonraki tercihi. Cannes’da çıkış yaparak fısıltı gazetesine önceden girdi. Beklenen yükselişi göstermedi. Zor sıra gelir gibi…

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var. Vizyona girecek.

        10-Trumbo

        Neyin nesidir?: Yasaklı senarist Donald Trumbo’nun en kritik dönemi mercek altında… Cranston’a Helen Mirren, Diane Lane, Elle Fanning, John Goodman eşlik ediyor. Kirk Douglas, John Wayne gibi karakterler de var.

        Oscar şansı: Bryan Cranston’ın erkek oyuncuda adaylığı kimseyi şaşırtmaz. Uyarlama senaryoda da şansı var. “Ciddi Bir Adam”la çıkış yapan, Edward G. Robinson’ı oynayan Michael Stuhlbarg yardımcı erkek oyuncuda sürpriz yapabilir.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Bu yılın “Hitchcock”u olacaktır. Ciddiye alınmadan köşesinde bekleyecek. Bleecker Street Media’nın Oscar lobisi yapacak gücü yok.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

        11-About Ray

        Neyin nesidir?: Ergenlik döneminde erkek olmaya karar veren Ray’in hüzünlü öyküsü… Bir ailenin üç jenerasyonu eşliğinde… Naomi Watts, Susan Sarandon ve Elle Fanning, Gaby Dellal’ın senaryosuna malzeme oluyor.

        Oscar şansı: Elle Fanning ciddi bir tehdit… Onun profesyonel performansı filmi de gölgede bırakıyor.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: TWC Toronto’yu yokladıktan sonra filmin 18 Eylül olan vizyon tarihini erteledi. Bu noktadan sonra “About Ray”in kaderi yılan hikayesine dönebilir. Zaten şirket “Carol” ve “The Hateful Eight”e yükleniyor.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, vizyon tarihi belli değil.

        12-Our Brand is Crisis

        Neyin nesidir?: Güney Amerika’daki seçim stratejisi uzmanlarının gerçek öyküsünü ele alan 2005 tarihli belgeselin tek bireye uyarlanmış hali… George Clooney-Grant Heslov yapımcılığındaki projenin yönetmeni David Gordon Green.

        Oscar şansı: “Kör Nokta”daki görünümüne geri dönen sarışın Sandra Bullock yeterince iddialı değil. Ama Bolivyalı siyasi lidere can veren Joaquim De Almeida ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da araya sızabilir.

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Warner’ın “Kara Düzen” ve “Denizin Ortasında”nın yanında yarışa soktuğu yan ürünü… “Operasyon: Argo”ya benzetilerek pazarlanıyor.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, tarihi belli değil.

        13-Marslı (The Martian)

        Neyin nesidir?: Marsta geride kalan bir adamın hayat mücadelesi… Ridley Scott’ın bilimkurgu filminde Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara, Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor gibi isimler var. Kaynak ise Andy Weir’ın romanı.

        Oscar şansı: ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Uyarlama Senaryo’da adı geçiyor. Ama adaylık için ‘En İyi Ses Miksajı’, ‘En İyi Ses Kurgusu’, ‘En İyi Görsel Efekt’, ‘En İyi Yapım Tasarımı’ daha reel tahminler olur.

        En İyi Film’ Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Fox’un elinde “Diriliş” ve “Joy” olduğu sene imkansız. Ama Toronto’da ‘sürpriz at’ denemesi bir nebze olsun geri dönüş aldı. Bu senenin üç boyutlu adayı olacağını söyleyenler var.

        Türkiye vizyon tarihi: 2 Ekim 2015

        14-Aşk ve Merhamet (Love and Mercy)

        Neyin nesidir?: Brian Wilson biyografisi, ünlü şahsiyetin psikolojik sorunlarını ele alma özeniyle dikkat çekti. Geçen sene Toronto’da gösterilip odak noktası olmuştu.

        Oscar şansı: Paul Franklin Dano, John Cusack ve Elizabeth Banks’in oyuncu dallarında şansı var. En İyi Özgün Senaryo’da Lerner-Moverman imzasına adaylık beklenebilir. Sanki En İyi Şarkı, En İyi Müzik, En İyi Kostüm Tasarımı daha kolay…

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: 2014 Toronto Film Festivali’nde prömiyerini yapmıştı. Yazın vizyona girip arkasına fısıltı gazetesini alarak bir yerlere geldi. Lions Gate bu alanda en üst noktaya ulaşmakta başarılı değil.

        Türkiye vizyon tarihi: 28 Ağustos 2015’te girdi.

        15-Truth

        Neyin nesidir?: 2004’te CBS’in 60 Dakika programında yaşanan ‘yanlış haber’ krizi… Yapımcı olarak bilinen James Vanderbilt’in ilk yönetmenliğinde Blanchett ve Redford’a Elizabeth Moss, Bruce Greenwood, Topher Grace ve Dennis Quaid eşlik ediyor.

        Oscar şansı: Cate Blanchett ve Robert Redford’un adı geçiyor. Blanchett, “Carol”la bu kategorinin favorilerinden olduğundan burada işi zor. Redford ise hangi oyuncu dalına oturtulacağı kestirilemediği için sıkıntılı…

        En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Sony Pictures Classics hiç yüklenmiyor. Burada bir oyuncu adaylığı çıkarma derdinde bile değiller. Toronto’ya atıp geri dönüş alma arzusu sonuç vermedi. Geveze ve teatral bir film.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, vizyon tarihi belli değil.

        Diğer Yazılar