Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Universal’ın Steve Jobs biyografisi, Telluride ve New York’ta arkasına aldığı festival rüzgarını nereye kadar götürebilir? Önemli kategorilerde Oscar’a uzanabilir mi? “Joy”, “Carol”, “Spotlight”, “Diriliş” gibi rakiplere karşı ne yapabilir? Michael Fassbender’e Şubat sonunda Akademi heykelciği getirebilir mi? “Steve Jobs”ın 88. Oscar Ödülleri’ndeki şansını değerlendirdim.

        Bu sene Universal’ın bütün Oscar yarışlarından daha hareketli olduğunu, isabetli kararlar verdiğini söyleyebiliriz. Venedik’te “Everest”i, Telluride’de “Steve Jobs”ı, Toronto’da “Efsane”yi (“Legend”) açmak derken, Kasım’a “By the Sea”yi yerleştirmek, yaz vizyonundan “Straight Outta Compton”ın, hatta Nisan’dan “Ex Machina”nın durumunu yoklamak bir sabır ister. Bunlardan nasıl bir geri dönüş alınır?

        STRAIGHT OUTTA COMPTON’ İŞLEVİNİ TAMAMLADI

        Şu ana kadar “Straight Outta Compton”, gişede yıldıza dönüştü. Ice Cube’un hikayesine yatırım büyük bir geri dönüş getirdi. 28 milyon dolarlık bütçe, beşe, altıya katlandı. Süresi 150 dakikayı bulan biyografik film, hip hop, rap hayranlarını, bu izleyici profilini, siyahi kitleyi mest etti. Açıkçası “Ex Machina” da teknik dallar için ‘iddiasız’ dursa da Oscar Isaac ve Alicia Vikander için bir dedikodu getirdi.

        “Trainwreck”in Amy Schumer’ını da unutmamak lazım. Ama “Everest” sezonun en büyük hayal kırıklıklarından biriydi, bu sebeple bir fısıltı gazetesinin fırtınasını arkasına alamadı. Venedik açılışının şaşaasına karşın… Genelde ya yarışa bir şeyler sokup şoke olan, ya da hiçbir şekilde bunu dahi denemeyen Universal, bu kez işi sıkı tuttu. Aynen Weinstein gibi…

        FASSBENDER, DICAPRIO’YA KARŞI NE YAPAR?

        Şu sıralar Michael Fassbender’in ‘En İyi Erkek Oyuncu’ Oscar’ını alacağını söyleyenlerin sayısı az değil. Bu dalda en son 1929’da Almanya doğumlu bir oyuncu zafer yaşadı. Ayrıca hatırlamak gerekiyor ki bundan iki sene önce yardımcı kategoride “12 Yıllık Esaret”le (“12 Years a Slave”, 2013) bu zamanlar favori olan oyuncu pazarlama-tanıtım kampanyalarına katılmayıp düşüşe geçmiş, Leto’ya kaybetmişti. Bu sene ise Leonardo DiCaprio’nun en büyük rakibi olacak.

        Akademi’nin sevdiği profil heykelcik getirecek. Redmayne fiziksel dönüşüm açısından çarpıcı dursa da rolünde çok ağırlıklı olmadığı için bunlar kadar etkili değil. DiCaprio’nun güçlü bir son dakika ivmesine ihtiyacı var, bunu yapabilir. Açıkçası Danny Boyle, Aaron Sorkin isimleri de kulislerde yankılanıyor.

        AARON SORKIN İKİNCİ OSCAR’INI ALABİLİR

        Kabul edelim ki bu yılın Telluride çıkışı büyük oranda “Spotlight” oldu. Ama “Steve Jobs” da onun arkasına yerleştirilebilir. Bana kalırsa uzun vadede şirket faktörüyle bu sıra değişebilir. Hatta Danny Boyle’un ‘En İyi Yönetmen’de David O. Russell ile birlikte zirveye güreşeceğini, ikinci Oscar’ını alabileceğini de düşünüyorum.

        Elbette son dakika hamleleri önemli. Ama “Steve Jobs”, Telluride ve New York rüzgarıyla bir yerlere geldi. ‘En İyi Uyarlama Senaryo’da “Gizli Dünya” (“Room”) tehdidine karşı ayakta durmaya çalışıyor. Kate Winslet’ın yardımcı kadın oyuncu adaylığı kesin gibi. Müzik, sinematografi, kurgu gibi kategorilerde de başını içeri sokabilir film…

        İLK DÖRT GARANTİ

        İşin doğrusu şu anda bana kalırsa ‘Joy mu, Steve Jobs mı, Diriliş mi, Carol mı, Spotlight mı?’ sorusunu sorabiliriz. Bunlardan ilk ikisi başa güreşebilir mi? İlki zaten favori… “Steve Jobs” bu ayki geniş vizyondan sonra yükselişe geçme duraklarını kaybedecek. Universal ise Focus’a verdiği destek açısından bakarsak “Danimarkalı Kız” (“The Danish Girl”) ve “Direne Direne!”nin (“Suffragette”) hayal kırıklıklarına üzülmeyecek gibi.

        “Steve Jobs”, Danny Boyle için büyük bir şans. Biyografik film geleneğinden yararlanıp bir şeyler yapabilir. ‘Sevilen yönetmen’ alışkanlığını avantaja dönüşebilir. Açıkçası bu noktadan sonra bir çıkış, yeni bir ivme zor. Ama hiç olmazsa ilk dört garanti gibi…

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri için erken aday tahminleri:

        En İyi Film:

        1-Joy (Fox 2000)

        2-Steve Jobs (Universal)

        3-Carol (TWC)

        4-Diriliş (The Revenant) (Fox)

        5-The Hateful Eight (TWC)

        6-Spotlight (Open Road Films)

        7-Gizli Dünya (Room) (A24)

        8-Ters Yüz (Inside Out) (Disney)

        9-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies) (DreamWorks)

        10-Denizin Ortasında (In The Heart of the Sea) (Warner Bros.)

        En İyi Yönetmen:

        1-David O. Russell (Joy)

        2-Danny Boyle (Steve Jobs)

        3-Alejandro González Iñárritu (Diriliş)

        4-Tom McCarthy (Spotlight)

        5-Todd Haynes (Carol)

        6-George Miller (Mad Max: Fury Road)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        1-Leonardo DiCaprio (Diriliş)

        2-Michael Fassbender (Steve Jobs)

        3-Eddie Redmayne (Danimarkalı Kız)

        4-Johnny Depp (Kara Düzen)

        5-Tom Hiddleston (I Saw the Light)

        6-Bryan Cranston (Trumbo)

        En İyi Kadın Oyuncu:

        1-Jennifer Lawrence (Joy)

        2-Cate Blanchett (Carol)

        3-Saoirse Ronan (Brooklyn)

        4-Brie Larson (Gizli Dünya)

        5-Julianne Moore (Aşka Özgürlük)

        6-Carey Mulligan (Suffragette)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

        1-Tom Hardy (Diriliş)

        2-Idris Elba (Beasts of No Nation)

        3-Samuel L. Jackson (The Hateful Eight)

        4-Michael Keaton (Spotlight)

        5-Robert De Niro (Joy)

        6-Harvey Keitel (Youth)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

        1-Alicia Vikander (Danimarkalı Kız)

        2-Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)

        3-Rooney Mara (Carol)

        4-Kate Winslet (Steve Jobs)

        5-Elizabeth Olsen (I Saw the Light)

        6-Diane Ladd (Joy)

        Not: Tahminler 88. Oscar adaylarının açıklanacağı Ocak ayına kadar yazılarımla birlikte güncellenecektir.

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar:

        Diğer Yazılar