Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Altın Küre adaylarının açıklamasına üç hafta, Oscar adaylarının belli olmasına iki ay kalmışken ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalındaki olasılıkları ele aldım. Eylül’de yavaş yavaş şekillenmeye başlayan yarışta ufak oynamalar var. Ama Aralık’taki “The Hateful Eight”, “Joy”, “Büyük Açık” girişleri sürpriz adaylıklara yol açabilir. Şu aşamada Tom Hardy, Michael Keaton, Idris Elba ve Mark Rylance öne çıkıyor.

        Yardımcı erkek oyuncu dalında geleceğin yıldızlarının ve zamanı gelen yaşlı oyuncuların ağırlığını koyduğunu biliyoruz. Bu sene, bu öngörüyü karşılayan yarışta bildik isimler ipi göğüslemek için uğraşacak. Açıkçası Eylül’den bu yana devam eden Tom Hardy, Michael Keaton ile Idris Elba’nın yarışında bir değişiklik olmadı. Sadece Mark Rylance araya başını soktu. Muhtemelen bu dörtlüde bir sekme olmaz.

        SON DÜZLÜK GİRİŞLERİ ÇOK KRİTİK

        Ama son dakika girişleri çok kritik gibi gözüküyor. Paramount’ın “Büyük Açık”ı (“The Big Short”), TWC’nin “The Hateful Eight”i, 20th Century Fox’un “Diriliş”i (“The Revenant”) ve Fox 2000 Pictures’ın “Joy”u bu kategorinin kaderini tayin eden filmler olacak. Bu ana kadar iddiasını gösterenler de, bir yere kadar gelenler de büyük oranda şekillendi. Ama Aralık sonu vizyonu çok kritik.

        Açıkçası oyuncu dallarında genelde Eylül, Ekim gibi ana tablo belli oluyor. Cannes, Telluride, Venedik, Toronto, New York derken durum büyük oranda şekilleniyor. Ama örneğin Christoph Waltz, Tarantino’nun son dakika girişi “Zincirsiz” (“Django Unchained”, 2012) ile gelip zafere ulaşabiliyor. Hem de favori görülen DiCaprio’yu alt ederek… Yani Aralık’ta bir-iki adayın yarışa girme ihtimali var.

        HARDY VE ELBA NEREYE KADAR GELİR?

        Bu sene de Idris Elba’nın, o dönemdeki çıkışı, Afrika’nın yerel dilini konuşarak filmin ana merkezine yerleşen diktatör tipi etkiliydi. Keaton ise “Spotlight” (2015) kör kör parmağım gözüne konuşuyor gibi gözükse de dakikasının fazla olmasıyla öne çıktı. Geçen senenin mağlubiyetini affettirme peşinde. Karakter başrol gibi…

        Mark Rylance’ın “Casuslar Köprüsü”ndeki (“Bridge of Spies”) gösterişsiz ama etkili performansı da mest edenler arasında. “Mahremiyet” (“Intimité”, 2001) ile çıkış yapan İngiliz oyuncu, özellikle filmin girizgahında çok başarılı, iz bırakıyor. 55 yaşın tecrübesini Sovyet casus tipinde gösteriyor.

        Ticari filmlerde yıldıza dönüşen Tom Hardy’nin yeteneğiyle de saygıyı hak etmesi tam Akademi’nin sevdiği bir hikaye. Onun “Diriliş”le zirveyi görmesi, fragmandan gözüktüğü kadarıyla olası. Belki de DiCaprio kadar yüksek bir ödül şansı var. Zira Keaton ve Elba’nın pazarlayan şirketler profesyonel değil.

        JOY’ VE ‘BÜYÜK AÇIK’ NE YAPAR?

        Bu dalda “Spotlight”ın Open Road Films, “Beasts of No Nation”ın Netflix’in elinde olması son dakika sürprizine yönelmemizi şart kılıyor. “The Hateful Eight”ten Walter Goggins, Bruce Dern, Tim Roth, Kurt Russell ve hatta Samuel L. Jackson bile Oscar’ı evine götürebilir. Beklenmedik performansla bir zafer çıkabilir.

        David O. Russell’ın istatistiklerine göre “Joy”dan De Niro’nun çıkmasını daha muhtemel... O olmazsa da Bradley Cooper beklenmedik bir giriş yapabilir. Paramount’ın son dakika sürprizi “Büyük Açık”, 2000’lerin ortasındaki ekonomik krizi, makyajla dönüşüm geçirmiş karakterler yoluyla anlatıyor. Christian Bale, Brad Pitt veya Ryan Gosling, ilk beşte kendine yer bulabilir. Film Adam McKay sebebiyle şanslı değil, fazla beğenilmedi. Ama oyuncu ve senaryo dallarında adaylık ihtimali var.

        İYİ OYUNCULUKLAR VAR

        Açıkçası bu ana tabloyu bir kenara bırakınca Jacob Tremblay gerçeğinden de bahsetmek gerek. “Gizli Dünya”nın çocuk yıldızı, filmi sürükleyen, merkezi noktaya yerleşen bir performansa sahip. Hatta ağlatma konusunda Larson ile en büyük pay sahibi o. Açıkçası Tremblay-Larson ilişkisi ilgi çekti. Ama A24’ün Oscar tanıtımı acemiliği dezavantaj olacaktır.

        Bunun yanında Jason Mitchell, Paul Dano gibi yeniyetme olarak görülecek isimler şans arıyor. Açıkçası yaşlı oyuncu kontenjanından Sam Elliott iki filmiyle de ilgi çekemedi, Harrison Ford’un ‘Star Wars’ ve Albert Brooks’un “Concussion” performansı merakla bekleniyor...

        Sevilen isimlerden Del Toro, Ruffalo, Keitel’in şansları hiç düşük değil. Ağırlıklı rollerle öne çıkma peşinde bu üçlü. Paul Giamatti’nin “Staight Outta Compton”daki makyajla yapay dönüşümü ise önemsenmedi. “The End of the Tour”, tecrübesiz şirketi sebebiyle kampanyalara yüklenmedi. Ama bu dalın en iyi performanslarından biri tartışmasız Jason Segel’den geldi. Bu edebiyatçı portresinin sürpriz girişine gönül rahatlığıyla onay veririz.

        DAKİKA MI, PERFORMANS MI ÖNE ÇIKACAK?

        Yeri geldiğinde 84 yaşında aday, 20 yaşında galip çıkabilen ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ kategorisinde bu yıl büyük bir kapışma yaşanacak. Gördüğümüz performanslardan Rylance, Elba, Segel, Tremblay, Dano, Edgerton göz kamaştırıyor.

        Onu yapmayan da dakikasıyla, kalitesiyle dikkat çekiyor (Keaton, Del Toro). De Niro, Russell, Dern, Bale, Brooks gibileri ise son düzlükte sahne alacak. Bakalım bu daldaki esas soru değişecek mi?

        Kerem Akça’ya göre 88. Oscar Ödülleri’nde ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ yarışının tablosu:

        1-Tom Hardy (Diriliş)

        2-Michael Keaton (Spotlight)

        3-Idris Elba (Beasts of No Nation)

        4-Mark Rylance (Casuslar Köprüsü)

        5-Robert De Niro (Joy)

        6-Christian Bale (Büyük Açık) (esas rekabetçi)

        7-Joel Edgerton (Kara Düzen) (esas rekabetçi)

        8-Mark Ruffalo (Spotlight) (karanlık at)

        9-Tim Roth (The Hateful Eight) (karanlık at)

        10-Jacob Tremblay (Gizli Dünya) (karanlık at)

        11-Benicio Del Toro (Sicario) (uzak ihtimal)

        12-Harvey Keitel (Gençlik) (uzak ihtimal)

        13-Paul Dano (Aşk ve Merhamet) (uzak ihtimal)

        14-Jason Segel (The End of the Tour) (uzak ihtimal)

        15-Jeff Daniels (Steve Jobs) (uzak ihtimal)

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar için tıklayın:

        Diğer Yazılar