Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Memleket Partisi dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı adayının Muharrem İnce olduğunu açıkladı.

        Üstelik adayı doğrudan parti üyelerinin önüne sandık koyarak yani seçimle belirlediler.

        İnce daha önce CHP’de parti içi demokrasi mücadelesi vermiş bir isim olarak kurduğu yeni partide üyeleri karar alma mekanizmasının merkezine oturttu.

        Siyasi çizgisi ne olursa olsun bir parti genel başkanının bu yöntemi benimsemesi demokrasi adına çok kıymetlidir. Adaylığı hayırlı olsun.

        Memleket Partisi son dönemde dikkat çeken bir yükseliş trendinde görünüyor.

        Dün yayınımıza katılan Türkiye Raporu Araştırma Direktörü Can Selçuki bu hafta yaptıkları ankette bu yükselişi net olarak gördüklerini söyledi ve bunun temel nedeninin İYİ Parti’den kopan oyların Memleket Partisi’ne yönelmesi olduğunu söyledi.

        Bugün konuştuğum CHP’li üst düzey bir isim de "Bu durumun farkındayız, İnce özelikle genç seçmeni iyi yakaladı” dedi.

        İnce’nin sivri çıkışları, dans etmesi, deprem bölgesine erkenden gidip sosyal medyayı etkin bir biçimde kullanarak açıklamalar yapması kendisine dönük ilgiyi artırdı.

        Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını istemeyen veya 6’lı Masa'nın geçen hafta yaşadığı krizden rahatsız olanlar Memleket Partisi’ne yöneldi.

        REKLAM

        CHP-HDP yakınlaşmasını olumlu karşılamayan seküler Atatürkçü seçmeni de bu listeye eklemek gerekir.

        Yani kuruluşunun ardından parti içi krizlerle gündeme gelen, büyük bir ivme yakalayamayan, muhalefetin oylarını bölmekle suçlanan, son olarak Zafer Partisi ile kurduğu İttifak’tan da ayrılan Memleket Partisi son düzlükte atağa geçmiş görünüyor.

        Elbette bu yükseliş baraj aşmasına yetecek düzeyde olmasa bile İnce’nin adaylığı seçimin ikinci tura kalmasını tetikleyebilir.

        İnce adaylıktan çekilip Kılıçdaroğlu’nu destekler mi? Bunu biraz da tabandan gelecek mesajlar ve anket sonuçları belirleyecektir.

        Son ana kadar iddiasını koruması partisinin oy oranını artırabilir.

        Tabii CHP'nin tavrı da belirleyici olacak. Kılıçdaroğlu geçmiş tartışmaların üstüne sünger çekerek İnce’yi ziyarete gider mi?

        Gitmemesi Millet İttifakı adına maliyetli olur.

        AK Parti'nin üye sayısı avantaja dönüşür mü?

        AK Parti'nin üye sayısı avantaja dönüşür mü?
        0:00 / 0:00

        Önceki akşam Habertürk TV’de MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat Cumhur İttifakı’nın lehine görünen iki önemli noktaya dikkat çekti.

        Her ikisi de depremin seçimlere etkisiyle ilgiliydi.

        Öncelikle Hatay ve Diyarbakır dışında depremden etkilenen illerin AK Parti’nin muhalefete kıyasla yüzde 70’e 30 oy avantajının olduğu iller olduğunu hatırlattı.

        Depremzedelerin ilk bir ayda iktidara kızacağını, sonrasında ise “Evimi kim daha hızlı yapar?” sorusunu soracağını söyledi.

        İkinci olarak da yine deprem nedeniyle klasik seçim kampanyalarının değil seçmenle birebir temasın ağır basacağını, daha sessiz bir yarış olacağını, bu noktada da AK Parti’nin üye sayısının fazlalığı nedeniyle avantaj yakalayabileceğini söyledi.

        Peki partilerin kaç üyesi var dersiniz?

        AK Parti’nin 11 milyon 240 bin, MHP’nin 464 bin, BBP’nin 119 bin, toplamda Cumhur İttifakı’nın 11 milyon 823 bin üyesi var.

        Buna karşılık; CHP’nin 1 milyon 369 bin, İYİ Parti’nin 617 bin, Demokrat Parti’nin 364 bin, Saadet Partisi’nin 265 bin, DEVA’nın 177 bin, Gelecek Partisi’nin 76 bin, toplamda Millet İttifakı’nın 2 milyon 868 bin üyesi var.

        Yani kabaca Cumhur İttifakı’nın Millet İttifakı’nda 5 kat fazla üyesi var.

        Elbette 20 yıl iktidar kalmış bir partinin üye sayısının diğerlerinden fazla olması farklı dinamikler nedeniyle de doğal fakat bu aynı zamanda AK Parti’nin yıllardır sokakta vatandaşla bire bir temasa önem vermesinden kaynaklanıyor.

        Kulat da bu tabloya dikkat çekerek muhalefetin rehavete kapılması durumunda avantajı rakibine kaptırabileceği konusunda uyarıyor.

        Öte yandan depremin ardından iyice yükselen kira fiyatları, gün be gün artan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı AK Parti seçmeninin daha önceki oy tercihlerini radikal biçimde değiştirmesiyle de sonuçlanabilir.

        Bugünden seçimi cepte görmek her iki ittifak için de büyük hata olur.

        Diğer Yazılar