Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Beş kıtada hangi ülkenin sokaklarına çıkıp yoldan geçen herhangi birine ‘Bir atlet ismi söyle’ diye sorsanız, atletizmle ilgisi olmasa da vereceği cevap hiç şüphesiz Usain Bolt olacaktır. İşte dünya, 100 ve 200 metrelerde kırdığı rekorlarla atletizmin son 10 yılına damgasını vuran bu efsane sprintere bir hafta içinde veda edecek. Peki, Londra’daki Dünya Şampiyonası’nda 30 yaşında son kez piste çıkacak olan Jamaikalı’yı bu kadar özel yapan şey neydi? Evet, performansı inanılmaz bir atlet, Bolt... Kimsenin düşünemeyeceği dereceleri koştu. Kariyerinin zirvesine çıktığı 2008- 2009 yılları arasında 15 ayda 6 dünya rekoruna imza attı. Olimpiyatlarda 8 altın aldı. Bu sayılanlar tabii ki onu ‘özel’ yapar. Fakat daha da önemlisi, Usain Bolt’un atletizmin çehresini değiştirmesiydi. Bugüne kadar takoza otururken ya da pistte mermer suratlı, gülmeyen yıldız spriterlere alışkın olan atletizm dünyası, çok önemli bir yarışın startı öncesinde bile kameralara gülümseyen, kendine has hareketleriyle tribünleri coşturan ‘sempatik’ bir süperstara kavuştu. Bolt’un popülaritesi sayesinde bir anda dünya çapında atletizme ilgi patladı. Hızıyla insanoğlunun sınırlarını zorlayan Jamaikalı, atletizmden aldığının belki de kat be kat fazlasını kazandırdı.

        İnsan üstü özellikleri vardı ama her insanın kusurları olduğu gibi onun da dev cüssesi, yarış startlarında hep sorun yarattı. Ancak patlayıcı gücüyle, finişe yaklaşırken müthiş bir ivmelenmeyle çoğu yarışını kameralara gülümseyecek kadar rahat bitirdi. Müthiş kariyeri boyunca temiz kalmayı başardı, bu özelliğiyle de olumlu mesaj veren bir kişilik oldu. Belki özel hayatında yerinde durmayan, biraz haşarı bir kişilikti. Yine de atletizme ilişkin mesajları ve sosyal sorumluluk projeleriyle yeni nesile rol model olmayı başardı.

        Tüm bunları alt alta yazdığımızda Usain Bolt’un sadece atletizm için değil dünya sporu için de tarihi bir figür olduğu ortaya çıkıyor. IAAF Başkanı Seb Coe’nun dediği gibi, Bolt’u herhangi bir atletle karşılaştırmak haksızlık olur. O, dünya spor tarihinde ancak Muhammed Ali ile karşılaştırılabilir.

        Güle güle dev adam. Ve bizlere yaşattıkların için binlerce kez teşekkürler...

        Diğer Yazılar