Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Toplam 9 kişiden oluşan EXPO İzmir Yürütme Komitesi’nde Başkan Mahmut Özgener, vekili Ender Yorgancılar ve üye Işınsı Kestelli’nin istifalarına ilişkin yankılar sürerken, kulislerde yeni başkan adayı için 6 kişinin adı geçiyor.

        E XPO 2020 Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener, Başkan Vekili Ender Yorgancılar ve üye Işınsu Kestelli’nin Vali Cahit Kıraç’la anlaşamadıklarını belirterek önceki gün istifa etmelerinin ardından, yeni başkan arayışları başladı.

        Kulislerde, başkanlık için İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, işadamı Cemal Elmasoğlu, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak gibi isimler geçiyor.

        EXPO’da istifa kararı alan 3 yönetici yaptıkları ortak açıklamada, İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanı M. Cahit Kıraç ile aralarındaki fikir ayrılığını gerekçe göstermişti.

        Komite Başkanı Mahmut Özgener ile Genel Sekreter Ergüder Can’ın çift imza yetkisi nedeniyle sorunlar yaşadığı, Ergüder Can’ın kamu temsilcisi olarak daha temkinli hareket ederken, Mahmut Özgener’in daha pratik olunması ve daha hızlı yol alınmasını istediği öne sürüldü. İkili arasındaki gerilimin istifayı getirdiği iddia edilirken, yaşanan olaylar nedeniyle yürütme komitesi başkanlığı için en şanslı ismin Ergüder Can olduğu konuşuluyor. Vali Cahit Kıraç’ın, yürütme kuruluna Can’ın yeni başkan olmasını önerebileceği dile getiriliyor. Öte yandan başkanlık için Ekrem Demirtaş ve Cemal Elmasoğlu da kuvvetli adaylar arasında gösteriliyor.

        KRİTERLER NELER

        EXPO 2015 İcra Komitesi Genel Sekreteri olan Seferisihar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de, 2015 adaylığı sürecindeki deneyimlerinden yararlanılabileceği belirtiliyor. Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak’ın da isimleri kulislerde konuşuluyor.

        İstifaların şokunu atan İzmir’in önde gelen isimleri ise yeni başkan atanırken bazı kriterlere dikkat edilmesini istedi. İzmirliler yeni başkan için “İzmirli olsun, dil bilsin, yabancıların yaşam tarzını anlayabilsin, İzmir ile aynı heyecanı yaşabilecek vizyon sahibi ve birikimli olsun” şeklinde kriterler sıraladı. Öte yandan istifaların kabulünün ardından, 12 Haziran’da Paris’teki sunum öncesi yeni atamaların yapılması yönündeki beklentiler de arttı. EXPO organlarının şekillenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, yeni başkan Vali Kıraç’ın önerisi ve yöndendirme kurulunun onayıyla belirlenecek. Bu kişi, yönlendirme kurulu içinden veya dışından bir isim olabilir. İstifa eden Ender Yorgancılar ve Işınsu Kestelli’nin yerine gelecek yeni yürütme kurulu üyeleri ise, kurul içinde yer alan sivil toplum kuruluşu temsilcileri arasından belirlenecek.

        DARBE VURABİLİR

        Öte yandan EXPO’da güçlü rakiplerle yarışan İzmir’de, yönetimde meydana gelen 3 istifanın kentin adaylığına darbe vurabileceği belirtildi. İzmir’in birlik ve beraberlik içindeki görüntüsünü bu istifalarla kaybedeceği ve rakiplerin eline bu anlamda koz geçeceği de dile getirilen görüşler arasında. Bu nedenle kamuoyunda, 12 Haziran’da yapılacak sunumdan önce en kısa sürede yeni başkan ve yönetimin atanması yönünde beklenti yer alıyor.

        Dipnot

        Gerçek nedenini bilmek istiyoruz

        CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu, EXPO’daki istifaların “gerçek nedenlerini” bilmek istediklerini bildirdi.

        Yüksel ve Moroğlu, yaptıkları ortak yazılı açıklamada; “İstifa eden kişilerin iş yapma biçimleri, ahlaklı ve dürüst duruşları herkesçe bilinmekte ve takdir edilmektedir. Dileğimiz bu gelişmelerin İzmir üzerinde oynanan iktidar oyunlarının bir parçası olmamasıdır” dedi.

        Diğer Yazılar