Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Müzik dünyasını ilgilendiren platformlar birer ikişer en çok dinlenen isimleri açıklarken, günümüzün en güvenilir markaları Spotify ve YouTube da bu yarışa katıldı. Spotify’a göre rap, YouTube’a göre de arabesk kazanmışken nerede bu popstarlar demekten alıkoyamıyorum kendimi. Popstarlar birine benzemeye harcadıkları vakti yeni şeyler üretmeye harcasalardı durum böyle olmazdı tabii. Ozan Çolakoğlu ile çalışıp erkekse Tarkan’a, kadınsa Gülşen’e benzeyen şarkı yaptırmaktan başka amacı olmayan starlar kaldı elimize. Ülkeyi ele geçiren vizyonsuzluk tabii ki müzik dünyasının yolunu buralara getirdi. Pop müzik adına son yenilik Ozan Çolakoğlu’nun 2012 çıkışlı “01” adlı albümünde yapıldı bitti. Sonrasında yapılan bütün albümler öncekilerin güzel birer kopyası olmaktan ileri gidemedi. Hal böyle olunca yıllardır aynı şeyleri yapıp duran isimlere listelerde yer kalmadı. İnternet aracılığıyla evinde yaptığı gerçek duygularını paylaşıp herkese ulaşabilen yeni yeni müzisyenler doğdu. Biz belki onları kategorize etmekte zorlanıyoruz ama onlar sahicilikleri ile müzikseverlerin kalplerini fethetmekte zorlanmıyorlar.

        ***

        Aleyna Tilki
        Aleyna Tilki

        Pop kalmadı, arabesk verelim

        YouTube’un listesinde en çok dinlenen popüler olan tabii ki, bu gerçek değişmiyor. Ve arabesk; yıllardır tartışmalara yol açan müzik türü bu sefer listenin tamamına hakim denebilir. Her şarkı bir ağlak, her şarkı bir hüzünlü. Liste başı Aleyna Tilki feat. Emrah Karaduman’ın Yalnız Çiçek’i. Bir numarayı hak ettiğini söylemeden geçmek olmaz. Abileri ablaları didindi durdu ama böyle bir hit çıkaran olmadı bu sene. Hemen ardından gelen Öyle Kolaysa ile Mabel Matiz yılın en popüler 2. videosu olurken sonrasında yine Aleyna ve Emrah ikilisine rastlıyoruz. Arabeskin dibine vurdukları şarkı Dipsiz Kuyum çıktığında ortam değiştirmeyi tercih etsem de gençlik Aleyna’nın peşinde. İlk üçte yılların eskitemediği starlarımıza rastlayamayınca belki ileride görürüz diye hızla listeye bakıyorum ki geri kalan isimlere oldukça uzağım. Dördüncü sıradaki Eli Türkoğlu ve Tuğçe Kandemir’in kim olduğunu öğrenebilmek için yine YouTube’dan yararlanıyorum. Beşinci sıradaki Veysel Mutlu da da aynı yöntemi uyguluyorum. Ama iki şarkıya da hızlı bakışta 30 saniye göz atmam yetiyor. Gençlerle zevkler ve renkler konusunda tartışacak halim yok. Dünyada aynı kalan çok az şey var, müzik niye yerinde kalsın ki, tabii ki değişecek? Ama pop adı altında arabeske evrilen bir müzikle karşılaşmak insanı mutlu etmiyor. Dünya şartları bu kadar ağırken bu yoğunlukta bir müzik dinlenmesini anlayamıyorum sanırım.

        ***

        Ezhel
        Ezhel

        Rap’in zaferi kesinleşti

        Spotify’ın hazırladığı 2018 müzik raporu ise en çok Ezhel’in Geceler isimli şarkısının dinlendiğini belirliyor. Listenin ikinci sırasında yine rap müzik var; Gazapizm ve Heyecanı Yok. Aleyna Tilki, Spotify listesinin üçüncü sırasında Yalnız Çiçek ile yer alırken dördüncü sıra yine Ezhel’in; İmkansızım. En çok dinlenen kadın şarkıcılar listesinin galibi Sezen Aksu. Kraliçelik işte böyle bir şey dercesine kendi kraliçeliklerini ilan edenlere bir selam çakıyor galiba. Dua Lipa, Sia ve Sıla şeklinde giden listenin 5. sırasında ise her geçen gün adını daha çok duymaya başladığımız Simge duruyor. Pop müziğin tekdüzeliğini kırmayı başaran nadir isimlerden biri olarak hayatına devam ediyor Simge. Erkeklerin sıralamasında ise Ezhel ve Koyu Antoloji ile oldukça iyi bir iş çıkaran Teoman ikinci sırada. En çok dinlenen albümler sıralamasının bir numarası yine Ezhel’e ait olurken onu Dua Lipa, Mabel Matiz (Maya), Edis (An) ve Yüzyüzeyken Konuşuruz (Akustik Travma) takip ediyor.

        ***

        Ben ne dinledim?

        Kendi iTunes listeme bakıyorum da bu sene en çok Aretha Franklin dinlemişim. Geçtiğimiz ağustos ayında kaybettiğimiz efsane şarkıcının 67-70 arasında yaptığı şarkıların toplandığı The Atlantic Singles Collection albümüne göz atmadan geçtiğim bir gün olmamış neredeyse. Marcus Miller’ın Laid Back’i de en çok dinlediklerim arasında. Elektronik müzik adına Justice’in Woman Worldwide’ı, R&B’de Drake’in Scorpion’u favorilerim diyebilirim. Türkçe müzik adına kendi listemin birincisi Simge. “Ben Bazen”, “Üzülmedin Mi”, “İster İnan İster İnanma” tekrar tekrar dinlediğim şarkılardan oldu. Sezen Aksu Demo albümünde yer alan Aykırı Çiçek, Ezhel’in İmkansızım’ı ve Mabel Matiz’in A Canım’ı kendi listemin hayli yukarılarında. Kenan Doğulu’nun Vay Be’si ise en sona sıkışan manasız “Dansa Kaldır” haricinde bir hayli dinlediğim albümlerden olmuş. Yıllar bir Sezen’e bir de Kenan Doğulu’ya yaramış, gördün mü olan biteni?

        Diğer Yazılar