Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Önümüzdeki ay yani şubatta, İzmir’de İktisat Kongreleri rüzgarı esecek.

        Kongreleri diyorum, çünkü bu önemli organizasyonu hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de iktidar ayrı ayrı düzenliyorlar.

        *

        Belediye, “İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi” başlığı ve “Geleceğin Türkiyesi’ni İnşa Ediyoruz” sloganıyla 15-21 Şubat tarihlerinde düzenleyeceği büyük kongre için, Ağustos 2022 itibarıyla çalışmalarına ve hazırlıklarına başladı.

        10 Ağustos ve 1 Aralık 2022 tarihleri arasındaki ilk aşamada paydaşlar, yani tüccar, çiftçi, işçi ve sanayici temsilcileri ayrı ayrı buluşarak, Türkiye ekonomisinin sorunlarıyla ilgili kendi sektörleri açısından değerlendirmeler yaptılar.

        Aralık 2022 ve Şubat 2023 arasındaki ikinci aşama ise uzman buluşmalarına ayrıldı.

        Bu aşamada, Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden uzmanlar, akademisyenler, düşünürler, sivil toplum önderleri, siyasetçiler ve özel sektör temsilcileri bir araya geliyorlar.

        İlk uzman toplantısı olan ‘Birbirimizden Razıyız’ buluşması 13 Ocak’ta düzenlendi.

        İkinci uzman toplantısı “Doğamıza Dönüyoruz” 20 Ocak’ta yapıldı.

        Üçüncü toplantı ‘Geçmişimizi Anlıyoruz’ 25 Ocak’ta oldu.

        Son uzman toplantısı “Geleceği Görüyoruz’ ise 4 Şubat’ta gerçekleştirilecek.

        Uzman toplantılarında ana kongreden çıkacak deklarasyon hakkında tavsiye kararları alınıyor.

        *

        İlk iki aşamanın sonuçlarının değerlendirileceği büyük kongre ise bir asır önce olduğu gibi şubat ayında yapılacak.

        17-21 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek kongre, Türkiye’nin yeni iktisadi hedeflerinin yanında ekonomik kriz, devalüasyon ve yoksulluk gibi temel ekonomik sorunların çözüm önerilerinin tartışıldığı bir mecra olacak.

        İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde Türkiye’nin önde gelen araştırmacıları, akademisyenleri, sivil toplum önderleri, farklı toplulukların temsilcileri, siyasi parti liderleri, bürokratlar yer alacak ve ortak akıl doğrultusunda Türkiye’nin ihtiyacı olan yeni ekonomi politikaları tarif edilecek.

        *

        İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafında böyle bir heyecan yaşanırken, benzer bir organizasyonu aynı tarihlerde İzmir’de hükümet kanadı da düzenliyor.

        Geçtiğimiz Aralık ayında İzmir’e gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kendilerinin de “Yeni Yüzyıl İzmir İktisat Kongresi” adıyla bir kongre düzenleyeceklerini açıkladı ve kongre hazırlıkları ile etkinliğin içeriğine ilişkin bilgiler verdi.

        17 Şubat tarihinde iktisadi bağımsızlığımızın sembolü olan İzmir İktisat Kongresi’nin 100. yılını unutmayacağımızı söyleyen Bakan Nebati, 1. İzmir İktisat Kongresi’nin gerçekleştirildiği binayı yine aynı yerinde ve aslına tamamen sadık kalacak şekilde yeniden inşa ettiklerini belirtti.

        17 Şubat 2023 tarihinde de, 1. İzmir İktisat Kongresi’nden tam 100 sene sonra, yine aynı yerde geniş katılımlı bir İktisat Kongresi yapacaklarını bildirdi.

        *

        Anlayacağınız, 17 Şubat’ta katılımcılar ve davetliler bir belediyenin, bir de hükümetin organize ettiği kongrelere koşacaklar.

        Bu ayrımcılığa ne gerek vardı, bilemedim.

        Gönül isterdi ki, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İzmir Büyükşehir Belediyesi el ele versinler ve bu önemli organizasyonu birlikte gerçekleştirsinler.

        Böyle bölünmeden, ayrılmadan, tek güç olarak..

        Bölünmediğimiz bir kongre kalmıştı, onu da bu vesileyle hallettik ya, artık diyecek bir sözümüz kalmadı zaten..

        Şimdi resmi olarak hangi kongre tanınacak, 6. Kongre olarak hangisi tarihe geçecek, onu da merak ediyorum doğrusu..

        Diğer Yazılar