Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sami Özer, tasavvuf müziğinin en önemli temsilcilerinden. Musiki hocası Emin Ongan tasavvufu "Her şeyimi ona borçluyum" dediği Seyyid Safer Dal'dan öğrenmiş. Ancak geniş kitlelerle buluşması "Her Şey Çok Güzel Olacak" filminin soundtrack parçası "Bu Ne Biçim Hikâye Böyle" ile oldu. Bu parça için Karagümrük'teki Türk Tasavvuf Musikisi Araştırma ve Yaşatma Vakfı'nda tanıştığı Mazhar Alanson'la yaptığı düetten sonra... "Alim Allah" sekizinci albümü. "Dar bir çevrede kalmak iyi değil. Gençlere de kendimi sevdirmem lâzım" diyen Özer, 111 kişinin emek verdiği, çok sesli Batı müziğiyle harmanlanmış ilahi albümü hazırladı.

        Çalgının haram olduğu hatta müziğin İslam'da karşılığı olmadığını söyleyenler var...

        İslam'da müzik tabii ki vardır. Ses tonumuzun bile bir makamı var, yaradılış olarak böyle. Ama Vahabiler buna ters bir zihniyete sahip. Müslümanlığı yeniden icat etmeye çalışıyorlar. İnşallah Allah onları ıslah eder.

        Hâlâ tekkelere gidiyor musunuz?

        Pek vaktim olmuyor artık ama zamanında çok gittim. Karagümrük'te yetiştim. Safer Efendi beni müezzin başı yapmıştı.

        'EZAN OKURKEN GÖMLEĞİN SIRILSIKLAM OLMALI'

        Ezanı ilk ne zaman okudunuz?

        7 yaşımda, Paşabahçe Karagözsırtı Camii'nde. Şeref Savaş adlı çok güzel sesli bir hocam vardı. O yaşımda onun sesine aşık olmuştum. Ailemde zorla "Kuran öğren" diyen biri yoktu. Babama rica ettim "Beni ezan okumaya götürür müsün" diye.

        Şimdiki müezzinleri nasıl buluyorsunuz?

        Beğendiklerim var ama çoğunda müzik eğitimi yok. Bazı cahil adamların "Müzik haramdır" demesi yüzünden iş bu hale geldi. Allah'ın haram demediği şeye haram demek büyük günah, hatta şirk. Güzel sesli insanları alıp gerekirse konservatuvara teslim etmek gerek. Fakat bu demek değil ki ezan okumak için güzel ses kâfidir. İyi okumak için ezana aşık olmalısın. Okurken gömleğin, atletin sırılsıklam ter olmalı.

        Siz öyle miydiniz?

        Öyleydim. Hâlâ çağırıyorlar "Abi okur musun" diye. Geçenlerde bir sabah ezanını okudum. Minareden indim, rakı kokusu geldi burnuma. Sarhoş bir adam, abdest almış, ağlaya ağlaya içeri girdi. "Namaz kılabilir miyim" diye sordu. "Kıl" dedim.

        'ALİ TARAN ÇOK MERHAMETLİDİR'

        CD kapağı tasarımlarınızı Ali Taran yapıyor. İki ayrı uç gibisiniz aslında...

        Benim için insanların hepsi aynıdır, kusur aramam. Bir bakmışsınız hiç ummadığınız insanlarla beraber otururmuşum, dondurma yemişim. Ayrıca Ali'yle o kadar uç olduğumuzu düşünmüyorum.

        Manevi ve maddi dünya ayrımı var sanki...

        O da öyle geçiniyor, işine karışamam ki. Ali aslında çok iyi bir insan. Hepimiz sonradan pişmanlık duyduğumuz hatalar yapıyoruz. İnsanız, olacak. Ama "Ben ehli tasavvufum" diyen insanlardan bile daha güzel tarafları vardır. Çok merhametlidir. Adapazarı depreminde yardım için öyle ucuz şeyleri değil, bizzat kendi giydiği markaları alıp götürdü. Dünya cömertidir, kültürlüdür. Kardeşim, dostumdur.

        'GÜLEN 'SENİ ZEVKLE DİNLİYORUM' DEDİ'

        Fethullah Gülen'e özel konser verdiğiniz doğru mu?

        Aslında konser vermeye değil ziyaretine gitmiştim. Çok iyi, çok güzel bir insan. Hürmetle karşıladı. Orkestramı da götürmüştüm ama ayıp olmasın diye sazları aşağıda bırakmalarını söyledim. Yanına gittiğimizde ayağa kalktı, "Hoşgeldin Sami'ciğim, seni zevkle dinliyorum" dedi. Orkestramı tanıttım. "Sazları nerede" deyince arkadaşlarım getirdiler. Bir saat konser verdik. Konser bitene kadar ağladı. Gönlü o kadar güzel bir insan ki. Ama şimdi sen yazınca, basit bir kelime var hani, 'Fethullahçı' diye, öyle söyleyecekler. Terbiyesizlik bu. Onu seven bir sürü insan var, saygılı olmak, düşünmek lâzım.

        Öyle görünmekten mi korkuyorsunuz?

        Yok yaz. Fethullah Hoca'yı seviyorum. Allah dostu biri. İnsanlar saadetli, refah, barış içinde olsun, birbirlerini öldürmesin diye çalışıyor.

        'Nothing More hayranıyım'

        "Her tür müziği dinliyorum. Marizası'ndan tutun Sting'e, Julio Iglesias'a, Adele'e kadar. Sadece ilahi müzik takıntım yok. Nothing More hayranıyım. Onu dinlediğimde o kadar dinleniyorum ki; kadife, yumuşacık bir ses."

        **kutu**

        'Burada dinlemeyi bilmiyorlar'

        "Yurtdışı konserlerimde aldığım tadı Türkiye'deki çoğu konserde alamıyorum. Dinlemeyi bilmiyorlar. İcraat ediyorsunuz, ay çekirdeği yiyen, telefonla konuşan oluyor. Çocuklar ortada koşturuyor. Anne baba çok rahat. Müzik böyle dinlenmez ki."

        Diğer Yazılar