Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        WASHINGTON’da, Katar’da patlayan kriz sonrasında Beyaz Saray’ın çok önemli bir yeni plan üzerinde çalıştığı ve bu planın ana hedefinin Türkiye’yi Amerika’nın istekleri doğrultusuna çekmek olduğu konuşuluyor.

        Beyaz Saray’ın “Camp David stili” bir zirve toplamayı, bu zirvede Müslüman Kardeşler ve benzeri örgütlere destek veren ülkeler hakkında ortak bir karar çıkıncaya kadar zirveyi sürdürmeyi düşündüğü öğrenildi.

        ABD’nin zirveye Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’la ilişkilerini kesen diğer Müslüman ülkeleri çağırmayı planladığı, ana gündemin Müslüman Kardeşler ve benzeri örgütlere destek veren Katar ve diğer ülkeler hakkında neler yapılabileceği, nasıl tavırlar alınabileceği olduğu belirtiliyor.

        Camp David stili zirvelerde, toplantıya ev sahipliği yapan ülkenin istediği sonuç alınıncaya kadar toplantı uzatılabiliyor.

        Konuyla ilgili olarak Beyaz Saray’dan sızan bilgilerde, Türkiye adı hiç telaffuz edilmese de gelişmeleri takip edenler, Trump ve çevresinin bu zirvede asıl hedefinin Türkiye olduğunu vurguluyorlar.

        PERDE ARKASI

        Beyaz Saray’ın bu yeni planının perde arkasında Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in olduğu ve başstratejist Steve Bannon’un da ona destek verdiği söyleniyor. Bannon’un ilişkili olduğu haber kuruluşu Breitbart News, bu zirve hazırlığı hakkında haber de yaptı

        Kushner’in İsrail-Filistin barışı için bölgede yaptığı temasların başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra yeni bir girişime ihtiyacı olduğunu gören Suudi Arabistan, perde arkasında devreye girdi. Suudi Arapların, kendilerinin gizlice İsrail’le temasta olduklarını ve gerekirse yeni bir barış görüşmesi için devreye girebileceklerini Beyaz Saray’a ilettikleri anlatılıyor.

        Jared Kushner de bunun yolunun açılabileceğini, ancak Suudi Arabistan’dan Camp David türü bir zirveye katılımı örgütlemesini ve zirvenin Amerika’nın istediği şekilde sonuçlanmasını ayarlamasını istedi.

        Şimdi görünen o ki, henüz tarihi tam belirlenmeyen bu zirvenin Ortadoğu için tarihi bir girişim olarak sunulması planlanıyor. Beyaz Saray’a yakın kaynaklar, daha şimdiden “Camp David stili zirve neredeyse 40 yıldır yapılmadı, şimdi bizim yönetimimiz bunu başaracak” demeye başladı.

        Camp David stili zirve, adını 1978 yılında Camp David’de İsrail ile Mısır arasında yapılan görüşmelerden sonra 1979 yılında imzalanan tarihi barış anlaşmasından alıyor.

        Camp David, Washington’un 100 kilometre kuzeybatısında Maryland Eyaleti’nde yer alan, başkanların kısa tatiller için gittikleri bir çalışma-dinlenme merkezi.

        ABD DIŞİŞLERİ

        Bu arada bölgede sertleşmekten yana olmadığı için Beyaz Saray’ın bu yeni girişiminin dışında tutulan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un, Washington’daki Birleşik Arap Emirlikleri Büyülkelçisi’ne, “Katar’a verilen son talep listesinin uygun olmadığını, ABD’nin liste hazırlanırken mümkün olduğunca makul ve uygulanabilir olmasını istediğini Suudi Arabistan’a ve BAE’ye ilettiğini, ama nihai metinde buna uyulmadığını görüldüğünü” söylediği öğrenildi.

        Bölgedeki kişisel bağlantıları nedeniyle etkili olabileceği söylenen Tillerson’un bu çabalarının, Beyaz Saray’ın farklı planlar yapması yüzünden bir şansının olmayacağı da belirtiliyor.

        Diğer Yazılar