Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ULUSAL güvenlik konusunda yazan tecrübeli arkadaşlarım, bir süredir Amerikan yönetiminin her aşamasında yoğun bir savaş hazırlığı olduğunu anlatıyorlardı. Birkaç gün önce yapılan füze saldırısı tatbikatının Amerika’nın gizlenen büyük savaş planını ortaya çıkardığını söylüyor bu uzmanlar.

        Kuzey Kore’yle patlayabilecek olası bir savaşta ilk vurulacak Amerikan toprağı olarak ortaya çıkan Hawaii’de önceki gün aniden füze saldırısı alarmı verildi.

        Yetkililer bunun insana dayalı hata olduğunu açıklasalar da ulusal güvenlik uzmanları, bunun aslında planlı bir tatbikat olduğunu vurguluyorlar. Yönetim tarafından sürdürülen savaş hazırlıklarında, bir saldırı alarmı durumunda sivil halkın reaksiyonlarının test edilmesinin eksikliği duyuluyormuş.

        Bunun üzerine askeri uyarı sistemlerini devreye sokmadan sivil halkın tepkisinin ölçülmesi için bir plan hazırlanmış ve test bölgesi olarak Hawaii seçilmiş. O sabah Hawaii’de cep telefonlarına, televizyon ekranlarına, otoyollardaki elektronik mesaj panolarına, “Bir füze saldırısı var, bu bir tatbikat değildir” uyarı mesajı geldi.

        NORMAL SAVAŞ PROTOKOLÜ

        Konulara hâkim uzmanlar, aslında normal şartlar altında bu uyarı için uygulanması gereken protokolün şöyle olması gerektiğini belirtiyorlar:

        Adada bulunan kriz yönetim merkezinde bir telefon var. Bu direkt Amerikan Pasifik Komutanlığı’na bağlı bir hat. Bu hattan “Saldırı başladı” uyarısı geldiğinde, ancak o zaman adadaki alarm sistemi devreye sokuluyor. Pasifik Komutanlığı, Kuzey Kore’yi 24 saat boyunca her santimetrekaresine kadar gözlemliyor. Bir füze atıldığı görüldüğünde Hawaii dahil birçok merkeze uyarı telefonları açılıyor.

        Telefon geldiği zaman esas alarm sinyali, adanın çeşitli yerine yerleştirilmiş 394 adet mikrofondan veriliyor. Yani gerçek askeri alarm böyle yapılıyor, o gün ise sadece SMS ve elektronik sistemler kullanıldı. Çünkü sivil halka yönelik bir tatbikat yapmakta olan yönetim, askeri kaynakları devreye sokmak istemedi.

        Bana söylenen, eğer esas sistem kullanılsaydı, yani askeri sistemle tatbikat yapılsaydı bunun Kuzey Kore’ye de yanlış anlayabileceği bir mesaj olacağından korkuldu.

        O gün denenen sistemle çok daha güvenilir biçimde halkın bir tehlike anında reaksiyonları ölçüldü.

        KUZEY KORE’DEN MESAJ

        Hawaii’de bütün bunlar olurken Amerikan Pasifik Komutanlığı’nın Güney Kore’deki birimine, Kuzey Kore’den bir mesaj geldiği söyleniyor. Kuzey Koreliler, Hawaii’deki alarm hareketliliğini görünce hemen Amerikan tarafına, “Biz bir füze atmadık” mesajını vermek zorunda hissetmişler kendilerini.

        Önceki gün New York Times’ta, Amerikan ordusunun bir süredir Kuzey Kore’yle savaş senaryoları için her düzeyde tatbikatlar yaptığına dair uzun ve detaylı bir haber yayınlandı. Haberde ordunun nükleer silah tesislerini ele geçirip güvenli hale getirmesi, savaş oyunları da dahil çeşitli bölgelerde Kuzey Kore’ye yönelik saldırı tatbikatlarının yapılmakta olduğu anlatılıyor.

        ORDU DÜZENLİ SAVAŞA HAZIR DEĞİL

        Amerikan ordusunun komuta kademesi, neredeyse 20 yıldır global terörle mücadeleye konsantre olmaları ve ordunun yıllardır düzenli olmayan silahlı gruplarla asimetrik savaşlara ağırlık vermesi nedeniyle, şu anda düzenli orduya sahip bir ulus devletle savaşma yeteneklerinin çok azaldığı tespitini yapmış.

        Orduya, “Her kademede bir büyük savaşa hazır olun” talimatı verildiğinden şu anda koskoca ordu yeniden düzenli savaşa kendini hazırlamaya çalışıyormuş. Global dünyanın her tarafında tırmanmakta olan gerginlik nedeniyle buna zamanında hazır olup olamayacakları ise şüpheli.

        Diğer Yazılar