Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Perşembe günü Soçi’de dünyanın sonucunu merakla beklediği Başkan Erdoğan’ın, Rusya lideri Putin'in ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin bir araya geleceği dördüncü Astana Zirvesi yapılacak. Washington’un tüm ulusal güvenlik cemaatinin bu zirvenin sonucunu beklediği söylenebilir. Amerika bu zirveden çıkacak sonuca göre Suriye ile ilgili pozisyonunu yeniden gözden geçirecek.

        Washington’un en çok merak ettiği konu zirvede Başkan Erdoğan’ın nasıl tavır alacağı ve Fırat’ın doğusu ve İdlib konularında özellikle Putin ile nasıl bir sürece gireceği.

        WASHINGTON ERDOĞAN'A BAKIYOR

        Buradaki kaynaklar bu konularda Amerikan tarafının da tavrının zirveden çıkacak sonuca göre yeniden değerlendirileceğini söylüyorlar.

        Amerikan ulusal güvenlik cemaatinden kaynaklar Fırat’ın doğusu ile ilgili sürpriz bir yeni gelişme beklemiyorlar. Bu konuda tüm tarafların tavırlarını oldukça net ortaya koyduklarını ve Washington ile Moskova’nın bu bölge hakkında bir ilke anlaşmalarının zaten olduğunu belirtiyorlar. Zirvede Rusya ve İran’ın esas amacının Türkiye’nin zaten açıklamış olduğu Suriye ile alt düzeyli temasların daha da güçlendirmenin yollarını aramak olacağını düşünüyorlar.

        İDLİB MESELESİ

        Washington zirvede, Rusya ile Türkiye arasında daha çok İdlib konusunda anlaşmazlık çıkacağını ve eğer bu olursa Amerika’nın bu durumu kendi lehine kullanabileceğini düşünüyor. Amerikan kaynaklarına göre İdlib’de Heyet Tahrir üş Şam (HTŞ) kontrol altınaalınamıyor ve bu konuda zirvede Rusya’nın Türkiye’yi zorlaması muhtemel. Bu konuda da Türkiye’nin Suriye ile bir görüşme süreci içinde olması ihtimalini hem Rusya hem İran arayacak.

        Washington işte bu nedenle zirvede en çok Erdoğan’ın nasıl tavır alacağını merak ediyor. Çünkü onlara göre tıkanmaya başlayan bazı süreçlerin açılabilmesi sadece Türkiye’nin alacağıtavra bağlı.

        Perşembe günü global ulusal güvenlik sistemlerinin gözü Soçi’de ve Başkan Erdoğan’ın diyeceklerine dikilmiş olacak.

        Diğer Yazılar