Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’nin başkentinde önceki günkü espri ABD-Kuzey Kore arasındaki zirvenin iyi geçmesinin mümkün olmayacağı çünkü Başkan Trump’ın saat farkı nedeniyle gece geç saatlere kadar Amerikan televizyonlarından kendisi aleyhine olmakta olan gelişmeleri izleyeceği ve uykusuz kalıp gergin olacağından zirve başarısız biter deniliyordu. Nitekim iki lider bir anlaşmaya varamadan ayrıldılar da ama bunun sadece Trump’ın yorgunluğu ve gerginliğinden olmadığı da ortada.

        DÜĞMEYE BASILDI GİBİ

        Evet hakikaten Washington’da birden, adeta bir merkezden Trump’ı görevden alma emri gelmişçesine, bir dizi gelişmeler zinciri yaşanmaya başlandı.

        Trump’ın eski avukatı ve iş bitiricisi Michael Cohen Kongre’de üç gün sürecek soruşturmaya katılmaya başladı. İlk gün kapalı yapılan soruşturmadan sonra çarşamba günkü kamuoyuna açık olan oturumda Amerika’ya Washington merkezli siyasi bir nükleer bomba atıldı adeta.

        Michael Cohen
        Michael Cohen

        Daha önce Kongre’ye yalan söylediği için hapis cezasına çarptırılmış olan Cohen bu defa doğruyusöylemeye karar verdiğini açıklayarak Trump hakkında ona ilerde çok zarar verebilecek açıklamalarda bulundu. Onun bir yalancı ve sahtekar olduğunu da açıkça söyledi. Trump’ın vergi usulsüzlükleri yaptığını ilişki kurduğu iddia edilen kadınlara yönelik ödemeleri bizzat ayarladığını, kendi çıkarları için sürekli tehdit ve şantaj yöntemleri kullandığını, sürekli zencilerle Müslümanlar aleyhine ırkçı aşağılayıcı konuşmalar yaptığını ve elinde delil olmasa dahi Ruslarla işbirliği yaptığı yolunda inancı olduğunu söyledi.

        KADININ YILDIZI PARLADI

        Temsilciler Meclisi’in yeni, genç ve solcu kadın üyeleri soruşturmada iyice parladılar. Bunlar geçmişte Müslümanlar ve zenciler aleyhine ırkçı fikirler ifade eden Trump’tan bu sözlerinin öcünü almak ister gibi acımasız ve saldırgandılar soruşturmada. Bu kızgınlıkları haklı da olsa asıl görevi ilerisi için delil toplamak olan bir komitenin işini arada zorlaştırıyordu da. Ama bazı üyeler özellikle (daha önce ilerde yıldızının parlayacağını yazmış olduğum) Alexandria Ocasio-Cortez soruşturmada iyice yıldızlaştı. Çok tecrübeli savcılar gibi sorular sordu ve ileride açılacak yeni davalar için deliller topladı.

        Alexandria Ocasio-Cortez, Michael Cohen soruşturmasında...
        Alexandria Ocasio-Cortez, Michael Cohen soruşturmasında...

        Şimdi bütün yorumcular bu soruşturmanın ilerideki aşamalarında Trump için bir 'impeachment' (görevden alma) süreci başlatılabileceğini söylüyorlar ben de aynı fikirdeyim bu defa iş ciddiye benziyor.

        ÖZEL SAVCI SORUŞTURMASI

        Bu arada Trump’ın Ruslarla işbirliği iddiasını soruşturmakla görevli özel savcı Mueller’in raporunu tamamladığı da biliniyor.

        Bu raporun bu hafta ortaya çıkması bekleniyordu. Ancak Trump’ın Adalet Bakanlığı’nın başına geçici olarak atadığı kişinin bunun ortaya çıkmasını engellediği söylendi.

        Bunu ima eden kişi de bu soruşturmayı daha önce resmen başlatıp bugüne kadar takip etmekle sorumlu olan Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein olduğundan konu iyice ciddi bir hal aldı. Çünkü Rusya raporu bu şekilde baskı altına alınıyorsa bu da Trump’ın görevden alınması için bir başka neden oluşturabilecek.

        Kongre’deki Demokratlar gerekirse bu raporu zorla almak için yasal tebligat yapmaya hazırlanıyorlar. Bir soruşturma başlatıp Rod Rosenstein’ı şahit olarak çağıracak ve raporu da beraberinde getirmesini isteyecekler, bunun da planı yapılıyor.

        Mueller raporunda Başkan'ı ağır dile suçlayan deliler ve gerçekler olduğu da söyleniyor Washington’da

        anlayacağınızKuzey Kore lideri ile yaptığı başarısız zirveden sonra Washington’a döndüğünde Başkan Trump’ı hiç de hoş olmayan süreçler bekliyor. Bakalım siyasi manevra gücü bunlardan da kurtulmasına yetecek mi?

        Diğer Yazılar