Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son ‘Godard ölümünü de hayatı gibi yönetti’ başlıklı yazımın dördüncü bölümü ‘Jerry Lewis' başlığı taşıyordu. Benim ve çok insanın ağırlıkla fiziksel komedisiyle tanıdığı komedyenin bir de bilinmeyen yönü olduğunu söylüyordum o bölümde.

        Bilinçli ve ısrarlı okudukça her bilginin yeni bilgilere farklı kapılar açacağı düşüncem yine teyit oldu.

        Komedyen Jerry Lewis’i inceledikçe onun Godard’ın dediği gibi bir 'auteur yönetmen' olmasının yanı sıra başka ciddi yönleri de ortaya çıktı.

        Bugün onlardan en gizemlisini ve etrafında bir komplo teorisi imparatorluğu kurulmuş yönünü de anlatmayı planlıyorum. Eminim benim gibi Lewis’i komedisiyle tanıyanları son derece şaşırtacak bu anlatacaklarım. Onu hiç tanımamış olanlar ise belki yazdıklarımı okuyunca onu umarım biraz merak edip filmlerini arayıp bulmaya girişirler.

        Şimdi sıkı durun filmlerinde yarattığı karakterler için suratını ve vücudunu komik şekilden şekle sokan bu muhteşem komedyen 1972 yılında bir de Nazi Almanya'sının Yahudi Soykırımı üzerine de bir film çekmeye girişmiş.

        Ekibi ile İsviçre’ye gelmiş ve stüdyoda gerçeğe çok uygun bir Nazi kampı kurarak çekime başlamış.

        REKLAM

        Jerry Lewis film üzerine çok titizlenip her detayla bizzat ilgileniyormuş ve birçok sahneyi kameranın arkasına geçerek kendisi çekmiş.

        Ve film sonunda tamamlanmış. Adı da ‘The Day the Clown Died’. ( Palyaçonun Öldüğü Gün)

        Konuyu biraz sonra yazacağım da bu film yoğun çalışma sonunda bitirildiği halde sadece Lewis dahil, bir elin parmağını geçmeyecek kadar insan tarafından görülebildi. Onlar da içerik hakkında hiç konuşmadılar. Film hiçbir zaman sinemalarda gösterime sokulmadı.

        Tahrip de edilmedi sadece Lewis filmin kendi ölümünden 10 yıl sonra insanlara gösterilmesini istediğinden ve 2017 yılında öldüğünden bir ihtimal 2027 yılı sonuna kadar gösterime çıkarılması ihtimali var.

        Lewis, İsviçre'de çektiği ve palyaçoyu oynadığı filmi acaba tamamladıktan sonra neden gizlemek ihtiyacı duymuş olabilir. Bu konuda verilen tatmin edici bir cevap yok ve tabii ki bu gibi durumlarda hep olduğu gibi açıklama boşluğunu komplo teorileri doldurmaya başladı.

        Gizlenen filmin konusu

        Gizlenen filmin konusu
        0:00 / 0:00

        Lewis tam bir 'auteur yönetmen' tavrıyla yönettiği filminde Hitler hakkında yaptığı espriler yüzünden yakalanıp toplama kampına atılan bir palyaçoyu anlatıyor.

        Tabii ki palyaçoyu da kendisi oynadı.

        Palyaço kampa gelince orada bulunan Yahudi çocuklarla arkadaş olur ve onları eğlendirmeye, güldürmeye başlar.

        Ancak acımasız faşist sistem bir defa kararını vermiştir günü gelince palyaço çocuklar ile birlikte gaz odasına yollanır.

        İçinde birçok insana ölümü çağrıştıran bir palyaçonun, ölümün ve gaz odasına gönderilen çocukların bulunduğu bir filmin nasıl algılanacağını düşünebildi mi Lewis bunu kimse tam bilmiyor. O da ölünceye kadar bu konuda kimseye konuşmadığından film bu açıdan da gizemli bir yön içeriyor.

        Kara mizah mı?

        Kara mizah mı?
        0:00 / 0:00

        Jerry Lewis seçmiş olduğu film konusunun komik olarak algılanmasını zor hata imkansız olduğunu tabii ki biliyordu.

        Sadece belki de aşırı karanlık bir konunun kara mizah olarak algılanması ihtimali olacağını düşünmüş olabilir.

        Bu yapılamaz mı tabii ki yapılabilir ama konu düşünülürse, ölüm, çocuklar, bir palyaço ve gaz odaları, bunun nasıl olabileceği de meçhul.

        Lewis yine de bir Oscar ödülü adayı olacağını umduğu filminde bence kara mizahı ilk önce denedi ama sonunda biten ürüne bakınca ortada sadece karanlığın kaldığını ve mizahın görülemediğini fark etmiş olmalı.

        Filmin bu yüzden kendi ölümünden 10 yıl sonra gösterilmesini istemiş olmalı. (Dediğim gibi Lewis 2017 yılında öldü)

        Soykırım mizahı

        Soykırım mizahı
        0:00 / 0:00

        Kara mizah niyeti olsa da soykırım gibi hassas bir konuda farklı film yapmak yönetmen de Yahudi değilse oldukça zor bir iş olmalı. Lewis Yahudi'ydi ve tabi ki bu konuda daha rahattı.

        Yahudilerin komedi dalında ve kendini ağır eleştiren türde mizah konusunda büyük başarıları vardır. Hatta stand-up komedinin Yahudi komedyenler olmasaydı hiç olmayacağını da söylemek mümkün.

        Bu fazla bilinmez ama Yahudi mizahçıların soykırım üstüne bile yaptıkları espriler vardır.

        Bir örnek vereyim, unutmayın bunu ben bir Yahudi komedyenden dinledim:

        Nazi Almanya’sında Yahudi bir adam evinden yürüyerek işe gitmek için karısını öpüp yola çıkıyor.

        Yolda yanından geçmekte olan araba durunca içinden Hitler iniyor ve adamın önüme geliyor. Silahını çekip Yahudi'ye yere çök ve önündeki pisliği ye diyor. Adam da korkudan bunu yaparken Hitler bir ara elindeki silahı düşürünce bu defa adam kapıyor silahı ve Hitler'i de yere çökertip aynı pislikten ona da yediriyor. Sonra Hitler arabasına atlayıp gidince adam işine geç de olsa varıyor. Mesai bitince evine vardığında eşi ‘Günün nasıl geçti’ diye sorunca. Adam ‘Güzel bir gündü ama öğle yemeğini kiminle birlikte yediğimi söylesem bana katiyen inanmayacaksın’ diyor.

        Diğer Yazılar