Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SON gelişmelerden sonra Suriye nedeniyle Amerika ile Türkiye'nin bir aşamada karşı karşıya gelmeleri ihtimalinin olduğunu bir süredir söylüyorum.

        Bu ihtimali artıran bir son gelişme daha oldu. ClA'nın Suriye muhalefetine yönelik büyük bir operasyon başlattığı ortaya çıktı.

        Dün Washington Post Gazetesi'nde yer alan habere göre, CIA Esad rejimine karşı mücadele eden muhaliflere kapsamlı bir silah yollama operasyonu başlattı.

        Uzun zamandır silah gönderilmesi için yönetime baskı yapan Cumhuriyetçi Parti Senatörü Bob Corker, üç hafta kadar önce Türkiye-Suriye sınırında muhalif grupların liderleriyle görüştükten sonra onların silah konusunda yardıma muhtaç olduklarını gördüğünü ve bu yüzden gizli yardım operasyonunun başlatılmasının yerinde olduğunu söylemiş.

        Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye'ye yardım konusundaki kıdemli danışmanı olan Mark. S. Ward, yardımın gönderilmesini Türkiye toprakları üzerinde koordine ediyormuş.

        Amerikan yönetimi, Başkan Obama'dan aldığı direktifle muhalif gruplar içinde "ılımlı" diye adlandırılan grupları desteklemeye ve yardımın El Kaide bağlantılı olduklarını söyledikleri grupların eline geçmemesine özen gösteriyorlar.

        CIA operatörlerinin ağırlıklı olarak muhalif General Selim İdris ile iş yaptığı söyleniyor.

        Çünkü Afganistan'dan çekilme sürecinde olan ABD, muhalif gruplar içinde yer alan El Kaide bağlantılı fraksiyonun kuvvetlenmesi durumunda Türkiye-Suriye sınırında, Afganistan'da büyük sorunlar yaratan ve terör besleme alanı olarak faaliyet gösteren Peşaver bölgesine benzer bir bölge oluşmasından çekiniyor.

        Öyle bir gelişmenin Amerika'nın çıkarları aleyhine olacağı ve bunu önlemesi için Amerikan Başkanı'nın terörle mücadele kapsamında sorumluluğu bulunduğu da söyleniyor.

        ClA'nın silah yollama operasyonunda, gönderilen silah ve tıbbi malzemenin Amerika'nın ılımlı olarak nitelediği grupların eline geçmesine özen gösteriliyor.

        Amerika'nın Suriye politikası hakkında bilgili olan çevreler, Esad'ın yönetimden çekilmesi durumunda Washington'un muhalif gruplar içindeki ılımlı cephenin yönetime gelmesi için gayret göstereceğini, eğer bu muhalifler arasında El Kaide bağlantılı gruplara karşı bir iç savaş da olsa bunu deneyeceklerini söylüyorlar.

        Her defasında tekrarlıyorum, Suriye konusunda Amerika ile Türkiye'nin bir aşamada mutlaka karşı karşıya gelmesi kaçınılmaz görünüyor. Çünkü Türkiye, Amerika'nın katiyen istemediği gruplara da destek veriyor ve bunun ABD'nin orta ve uzun vadeli çıkarlarına aykırı olduğu yorumları yapılıyor.

        Bu kaçınılmaz karşı karşıya gelmenin ne şekilde olacağını henüz bilemiyoruz.

        Ama bildiğimiz, bunun sonuçları itibarıyla Türkiye açısından hiç de hoş bir şey olmayacağıdır.

        ClA'nın son operasyonu, Suriye'de bazı son hesaplaşma süreçlerini hızlandırdı bence.

        Diğer Yazılar