Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SALI günü, beyin biliminde büyük atılımlar olduğunu ve bilim adamlarının beynin “neuroplasticity” sini (yani beynin kendi kendini değiştirme gücünü) kullanarak tedavisi yok gibi bilinen birçok hastalığı tedavi etmeye başladıklarını anlatmıştım.

        Bu tabii ki bilim adamlarının bireysel çabaları ve çok uzun, zorlu deneyler sürecinden sonra olan bir şeydi.

        Ama ABD Başkanı Obama, ikinci ve son dönemi bitmeden önce insanlığa büyük bir hediye vermeyi kararlaştırdı. Çabaları bireysel olmaktan çıkarıp kolektifleştirmek için düğmeye bastı.

        Belki de insanlığın geleceğini değiştirecek bu hediyeyle birlikte son zamanlarda tartışmaya açılan ABD’nin dünya hegemonyasının tekrar tartışmasız olacağı ve Amerikan rüyasının yine dünyayı yönlendiren bir gerçek haline geleceği düşünülüyor.

        Dünyanın diğer bütün askeri güçleri, Amerika’nın bu yeni gücü karşısında çaresiz kalacak ve yenilecekler.

        Neden bahsettiğimi, umarım yazının giriş paragrafından anlamışsınızdır.

        Başkan Obama, bir süre önce resmi adına “Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies” denen ve kısaltılmışı İngilizce’de beyin anlamına gelen “BRAIN” olan bir büyük proje başlattı.

        Hepsi kendi dallarında Nobel düzeyinde bilim insanı olan bir grup, Başkan Obama’nın talimatı doğrultusunda ve onun sağladığı fonları kullanarak insan beyninin en detayına inen haritasını çıkarmaya giriştiler.

        Bu harita tamamlandıktan sonra, beyinde hangi nöronun olduğu, bunun ne işe yaradığı ve diğer nöronlarla olan bağlantısı kesin olarak ortaya çıkacak.

        Çalışma sürecinde tavsiyelerde bulunmak için oluşturulan 15 kişilik “working group”ta bir de Türk bilim adamı bulunuyor.

        Şu anda Minnesota Üniversitesi’nde bölüm başkanı olan Prof. Kamil Uğurbil, Robert Kolej’den mezun olduktan sonra Amerika’ya gidip bilimsel eğitimini yapmış ve şu anda belki de dünyanın en prestijli bilim işinin içinde bulunuyor.

        NELER OLACAK BİLİYOR MUSUNUZ?

        Beynin haritası tam olarak çıkarıldıktan sonra neler yapılabilecek biliyor musunuz?

        Her nöronun, ateşlendiğinde (yani harekete geçtiğinde) insan vücudunda nelere yol açtığı anlaşılacak ve bu nöronun ateşlenme sürecinde beyindeki diğer hangi nöronlarla bağlantısı olduğu bilinecek.

        Ve böylece beynin o bölümündeki nöronun hastalık veya kaza nedeniyle hasar alması durumunda, onun yol açtığı hastalığı (bunları felç, otizm, psikolojik ağır rahatsızlıklar, körlük, sağırlık ve diğer sakatlıklar olarak sayabilirsiniz), beyinde aynı işlevi görecek farklı bölgedeki nöronları ateşleyerek çözecekler.

        Bu zaten şu anda yapılabiliyor, ama harita tam olarak çıkarıldıktan sonra şu ana kadar çözülebileceği tam bilinemeyen hastalıklar da çözüme kavuşturulacak.

        Evet Amerika, dünyanın her tarafında insanları çok üzen, hayatlarını mahveden bazı hastalık ve sakatlıkları yeryüzünden silecek büyük bir sağlık devrimine hazırlanıyor.

        Bu gücün karşısında hiçbir güç duramaz. Buna silah ve terör işlemez. İnsanlık yakın bir zaman sonra Amerika’ya müteşekkir olacak. Bu durum da Amerika’nın şu aralar tartışmaya açılan liderliğini tekrar ilan etmesi anlamına gelecek.

        Obama işte bu nedenle Amerika’yı silahlı güç olarak tanımlamaktan ibaret olan kısıtlı bakışı terk etmeye çalışıyordu. Çünkü bunun yerine konulacak müthiş bir “soft power”ı oluşturma aşamasındaydı.

        Diğer Yazılar