Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Galatasaray Spor Kulübü’nün (GS) geçen ekim ayında belirlenen Av. Duygun Yarsuvat başkanlığındaki yönetimi, 23 Mayıs 2015’te yapılacak kongreye kadar fark yaratabilir mi? 28 Mart’ta yapılacak mali kongrede, ara dönemin şifreleri çözülür.

        GS’nin “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle potada başlattığı “Küfür Yok” kampanyası, fark yaratma potansiyeli taşıyor. GS Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kınay ve sinemacı eşi Elif Dağdeviren ile Abdi İpekçi Spor Salonu’nda yapılan Kadınlar Avrupa Ligi 2. tur maçında Galatasaray Odeabank-Fenerbahçe karşılaşmasını izlerken gördüğüm “Kadına şiddete hayır” mesajının, futbol maçlarında da yinelenmesini dilerim.

        Galatasaray Odeabank’ın, Fenerbahçe’yi 59- 57 yendiği maçta tribünlerden “tek bir küfür” duymadık. Kadın basketbolculardan sonra aynı sahada oynayan Galatasaray Liz Hospital-Real Madrid karşılaşmasında ne oldu dersiniz... Real Madrid’e 107-71 yenilen GS taraftarı, öfkesini “üçüncü cins”ten almayı hak gördü!.. Cinsiyetçi zihniyet; üçüncü cinse, çocuğa, hayvana olduğu gibi kadına da “gününü gösteriyor”!

        Yöneticiler yalnızca ahlaki bir tavır alarak cinsiyetçi şiddet diline karşı çıkmıyorlar.

        Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), 5 Mart 2015 günü yaptığı olağanüstü toplantıda, Kayseri Erciyesspor karşılaşmasında taraftarlarının “çirkin” ve “kötü” tezahüratları nedeniyle Galatasaray’a 100 bin lira para cezası kesti.

        AİLE EĞLENCESİ OLMALI

        Kınay, “küfür” nedeniyle GS’nin yılda 1 milyon liranın üzerinde para cezası ödediğini söylüyor. Kulübün genel giderleri içinde bu ceza tutarı, bütçeye yüzde 1-2 düzeyinde mali yük getiriyor.

        Kınay’ın, “Cinsiyetçi şiddet trajedilerinin yoğunlaşarak yaşandığı bugünlerde Galatasaraylıların göstereceği en anlamlı tavır, karşılaşmalarda cinsiyetçi söylemleri terk ederek rekabetin yeni dilini oluşturmak olacak” saptaması, “eşitlikçi” olduğu kadar “verimlilik” yaklaşımı da içeriyor.

        Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) bazı maçların gündüz oynanabileceği yönünde karar aldığını belirten Kınay, “Kadınlar ve çocuklar da maçlara gelebilmeli. Her hafta sonu bir büyük kulübün maçı gündüz oynanmalı. Böylelikle maça gitmek, bir aile eğlencesine dönüşmeli. Spor kulüplerinin gelirleri yalnızca sportif faaliyetlerle artmıyor. Spor endüstrisinin gelişmesi için; sporun yanı sıra eğlence ve yatırım projeleriyle üç ayaklı bir model oluşmalı” diyor. Peki şikeyle kirlenen futbolun “sportmenlik” ruhunu ateşlemesini beklemek akılcı mı?

        Kınay, UEFA ve TFF’nin kulüplere mali disiplin kriterleri getirdiğini, bunun da taraftarı yeniden tribünlere çekeceğini iddia ediyor. Bu sezon GS’nin 40 bine yakın kombine bilet sattığını, taraftarlarının 140 bin adet de Passolig kartı aldığını ekliyor.

        Bu rakamlar, 20 milyon taraftarı olan GS’nin övünmesi için yeterli olmaz, sadece diğer kulüplerden daha iyi durumda olduğunu gösterir. Tabii önce taraftarın, milyonlarca liranın gömüldüğü statlara eziyet çekmeden ulaşımını sağlayacak altyapı gerekiyor ki, henüz bu da yok...

        OTELİN TEMELİ ATILIYOR

        Kınay, Ali Sami Yen’in yanında yapılacak otel için 3 firmadan teklif alındığını, önümüzdeki günlerde ihaleyi kazananın açıklanacağını ve temelin atılacağını söylüyor. 18 ayda tamamlanması planlanan 5 yıldızlı otel, kulübe 120-150 milyon dolarlık bir değer kazandıracak. Kınay, GS yönetiminde gayrimenkullerden sorumlu ve o nedenle de “varlıklar” bölümüyle çok ilgili. Kulübün alacakları çıktıktan sonra 800 milyon lira borcu olduğunu belirten Kınay; 80 bin metrekarelik Florya tesislerinin, 1 milyon metrekarelik Riva arazisinin ve Galatasaray Adası’nın, GS’nin mali yapısını güçlendirdiğini ifade ediyor. Genel kurula kadar, gayrimenkul projelerini yatırıma hazır hale getireceklerini vurguluyor.

        Turizmde “Her Şey Dahil Sistemi”ni Türkiye’ye getirerek Magic Life markasını yaratan Kınay’dan, 90 dakika yorumu beklemiyorum zaten. Risk almak konusundaki cesur bir girişimci olan Kınay’ın “yaratıcı fikirleri”, kongrenin gözünden kaçmayabilir... “Yönetim yeni başkan adayını belirledi mi?” diye soruyorum. “15 kişi de aday olabilir” diyor. Kendisi için de, “GS’ye 1 gün ile 1000 gün hizmet etmek arasında fark yok” yorumunu yapıyor. Belli ki mayıstaki kongre çok renkli olacak...

        Diğer Yazılar