Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Süleyman Demirel’in başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı dönemlerinde dış politika danışmanlığı yapan Mehmet Ali Bayar, Washington Büyükelçiliği Müsteşarlığı görevini bırakıp siyasete atılmıştı.

        Merkez sağın dağılmasıyla siyaset arenasından çekilen Bayar, özel sektörde karşımıza çıkıyor.

        CCN Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bayar ile 2014-2015 öğretim yılında Urla’da açılan TED İzmir Koleji’ndeyiz.

        Alaçatı’da 7’den 70’e herkesin katıldığı 29 Ekim Cumhuriyet Koşusu öncesi okulda yaptığımız sohbette, grubun eğitim yatırımları stratejisini konuşuyoruz.

        Babası İbrahim Çeçen’in kurduğu IC Holding’le profesyonel hayatta yolunu ayıran Murat Çeçen, 2007 yılında Azerbaycan başta olmak üzere yurtdışı müteahhitlik hizmetleri veren DİA Holding’i, 2010 yılında da yurtiçi inşaat, sağlık ve eğitim yatırımlarını sürdüren CCN Holding’i kurmuş ve 12 şirketi bünyesine katmıştı.

        Bayar, İzmir’in yanı sıra TED’in (Türkiye Eğitim Derneği) İzmit’teki okulunu da açan holdingin, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” sözünü şiar edindiğini vurguluyor.

        TED İzmir Koleji Müdürü Mine Mavioğlu ve Kurucu Temsilcisi Bahar Bircan Avcılar’ın da katıldığı toplantının sürprizi; aranjör ve besteci Garo Mafyan ile çocuk, gençlik, yetişkin ve kurumsal yaratıcı drama eğitimleri veren “İstanbul Drama Akademisi” kurucusu, tiyatrocu ve ses sanatçısı Ayla Algan yönetiminde kurdukları “Sanat Akademisi”ydi.

        TED YATIRIMCILARI SIRAYA GİRDİ

        “Hayvanları doğa, insanları kültür korur” diyen Algan, anaokulundan itibaren felsefe dersleriyle desteklenen; vicdan edinimi ve zihinsel gelişimi destekleyen eğitim yolculuğunu anlatıyor.

        2018 yılında 90’ıncı yılına girecek olan TED, bugüne kadar açılan 38 okulu içinde yalnızca Ankara, Kayseri, Karabük, Zonguldak’daki kolejlerinde yatırımcı pozisyonda yer alıyor.

        Diğer 34 okul “franchise” yöntemi ile yatırımcılar tarafından kurulmuş.

        Avcılar, 2017-2018 öğretim döneminde 10 yeni TED’in açılışının planlanmasına karşılık yatırımcı talebinin bunun 3 katı olduğunu vurguluyor.

        Devlet ve özel okullarda verilen eğitimde ortaya çıkan “nitel” farklılaşma; evrensel değerlerle bütünleşik, bilimsel eğitime talebi piyasalaştırıyor.

        Yıllık ücretleri 15-40 bin lira arasında olan ailelerin sırtına bindirdiği ekonomik yük ise bir başka tartışma konusu...

        **************

        SANAT VE BİLİM İNSANI ODAKLI EĞİTİM

        Genel Koordinatörlüğü’nü ve Müzik Direktörlüğü’nü Mafyan’ın, “Yaratıcı Drama ve Tiyatro Bölümü Direktörlüğü”nü Algan’ın, “Dans Bölümü Direktörlüğü” Banu Dağcıoğlu Türkeli’nin üstlendiği “Sanat Akademisi”nde 122 öğrenci eğitim görüyor.

        Bunlardan 74’ü müzik, 28’i yaratıcı drama, 10’u genç tiyatro, 10’u da bale çalışıyor.

        Öğrencilerin yeteneklerinin değerlendirilmesinden müfredatın oluşmasına kadar katkı veren Sanat Kurulu’nda da; klasik müziğin ustaları piyanist Cana Gürman, viyolonsel sanatçısı Dilbağ Tokay, keman virtüözü Cihat Taşkın yer alıyor.

        Sanat Akademisi yaz kursları ile okul dışından çocuklara da açılacak. Urla’daki 15 günlük yaz kamplarına katılan çocuklar arasında keşfedilen yeteneklere başarı bursu da verecekler.

        14 piyanosu bulunan okulda öğrenim gören 670 öğrencinin 280’i çalgı eğitimi alıyor.

        Bayar, “Amacımız bilimde, sanatta yetenekler ortaya çıkarmak” diyor.

        Denize kıyısı da olan okul, İzmir Ticaret Odası ile işbirliği içinde “Denizciler Kulübü” kurmuş. Haftada 2 saatlik eğitimle mezun olanlar “eğitmen sertifikası” alacaklar.

        Murat Çeçen’in Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun eşi Günseli Çeçen, ailenin “sanat ve eğitim” faaliyetlerine katkı sağlıyor.

        2004 yılında kurulan İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor. Vakfın en büyük yatırımı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, yerel kalkınma odaklı programlar yürütüyor.

        Eğitimi, bilimi, sanatı, kültürü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile birlikte konuşuyor olmamız rastlantı değil.

        İhtiyaçlar, yeni kapılar açar!...

        Diğer Yazılar